ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Εκτός τόπου και χρόνου οι διαιτητές

Εκτός τόπου και χρόνου οι διαιτητές
Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021 - 22:49
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Είναι να γελάει κανείς ακούγοντας τα σχέδια για τη διαιτησία. Όλα είναι εκτός τόπου και χρόνου, μέσα σε αυτά και οι διαιτητές. Άρα, δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες ρέφερι δεν σφυρίζουν ντέρμπι!

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ρευστή, όμως κάποιοι δείχνουν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Στη διαιτητική πιάτσα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι γίνονται και κρούσεις σε διαιτητές, κατά σύμπτωση σε διεθνείς και σε όσους έχουν προκαλέσει, για να συνάψουν τριετές συμβόλαιο με αμοιβή 70.000 ευρώ τον χρόνο και οι ρέφερι που θα επιλεγούν θα... βαπτιστούν ελίτ και θα ανέρχονται στους δώδεκα. Δηλαδή, καλά κρατούν οι συζητήσεις, ή αν προτιμάτε οι διεργασίες, περί επαγγελματικής διαιτησίας...

Όμως, τα σχέδια αυτά είναι για τα... πανηγύρια! Γιατί οι ομάδες να δίνουν τόσα πολλά χρήματα για Έλληνες διαιτητές, όταν έρχονται, επειδή το απαιτούν οι ομάδες, ξένοι ρέφερι για τα ντέρμπι; Να δίνουν τόσα χρήματα με την προοπτική ότι θα σφυρίξουν ντέρμπι, όταν κάνουν λάθη, ακόμη και σε ματς που θα τα κατάφερνε ένας διαιτητής μετρίου επιπέδου;

Ο δεύτερος λόγος που τα σχέδια για επαγγελματική διαιτησία είναι για να... πανηγύρια; Την επαγγελματική διαιτησία πρέπει να την εγκρίνουν οι ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο! Μάλιστα, το τοπίο είναι θολό αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση παρά την συμφωνία των ομάδων για Κεντρική Διαχείριση, με τη NOVA να έχει ζητήσει μείωση. Την επαγγελματική διαιτησία πρέπει να την εγκρίνει και η ΕΠΟ.

Ο τρίτος λόγος που η επαγγελματική διαιτησία είναι... οφσάιντ έχει σχέση με τα άδεια γήπεδα λόγω του κορονοϊού. Οι ομάδες χάνουν έσοδα από τα εισιτήρια.

Άρα, με ποια λογική κάποιοι θεωρούν δεδομένη την επαγγελματική διαιτησία; Παράλληλα, πολλές απορίες προκαλεί μέχρι και ότι κυκλοφόρησε και ποιοι διαιτητές θα είναι οι «12» της λίστας.

Όσο για τα επιχειρήματα; Η ίδια... καραμέλα!

«Συμφωνώ απόλυτα στο πλάνο για τον Έλληνα επαγγελματία διαιτητή. Θα είναι καλύτερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μιας και ο διαιτητής θα έχει μόνο την διαιτησία και θα είναι επαγγελματίας, οπότε θα υπάρχουν και περισσότερες υποχρεώσεις. Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη, στα περισσότερα πρωταθλήματα. Αυτό θα βοηθήσω και στην ανάπτυξη της διαιτησίας ώστε να ανέβουν άνθρωποι από τις χαμηλότερες κατηγορίες», είπε ο Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου).

«Aν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει η επαγγελματική διαιτησία. Με χαροποιεί ότι ακούγεται... Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επαγγελματίες διαιτητές. Θα μας βοηθήσει στην εξέλιξή μας. Οι Έλληνες διαιτητές θέλουμε την επαγγελματική διαιτησία. Θα κάνει καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. το καθεστώς σήμερα είναι ημιεπαγγελματικό. Μακάρι να γίνει για να ασχολούμαστε 24 ώρες το 24ώρο με τη διαιτησία. Δεν θα μπορούμε να έχουμε επαγγελματική διαιτησία και να φέρνουμε ξένους διαιτητές συνέχεια», δήλωσε ο Ευαγγέλου (Αθηνών).

TAGS

Διαβάστε επίσης