Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ακατάλληλη και εκτεθειμένη η ΕΠΟ, η ώρα της Επιτροπής Δεοντολογίας

Ακατάλληλη και εκτεθειμένη η ΕΠΟ, η ώρα της Επιτροπής Δεοντολογίας
Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021 - 22:47
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι στην ΕΠΟ. Ενώ είχε προηγηθεί η προσφυγή του προέδρου της ΑΕΛ, Αλέξη Κούγια στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, κατά της απόφασης-έκτρωμα που κατάργησε την αδειοδότηση για τις ομάδες της Football League που ανέβηκαν στην Super League 2 λόγω της αναδιάρθρωσης, η Εκτελεστική Επιτροπή το... έπαιξε άνετη, μπορεί να το έκαναν και για επίδειξη δύναμης, και κατά πλειοψηφία επικύρωσε την απόφαση της ΕΕΘ. Και τώρα; Τι γίνεται τώρα; Μετά την εν μέρει αποδοχή της προσφυγής του Κούγια που επιβεβαίωσε την παράνομη απόφαση;

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το αναφέρει και η ΑΕΛ στην ανακοίνωσή της, πρέπει να κηρυχθούν έκπτωτοι. «Η νομική μας άποψη είναι ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την παράνομη απόφαση πρέπει να κηρυχθούν έκπτωτοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Θεσσαλική ΠΑΕ.

Η ΕΠΟ είναι εκτεθειμένη όσο δεν παίρνει, μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου την ξευτίλισε ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας. Η απόφαση... υπογραμμίζει ότι η ομοσπονδία είναι και ακατάλληλη, πρόκειται για ένα μεγάλο στίγμα για τη διοίκησή της, να μην ξεχνάμε ότι αυτοί εξανάγκασαν και τον Ζαγοράκη σε παραίτηση. Εκτεθειμένοι είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Αστέριος Αντωνίου, ο ταμίας Κλέαρχος Τζαφέρης αλλά και τα μέλη της ΕΕ που επικύρωσαν την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, όπου πλειοψήφησαν οι τρεις πρώτοι. Εκτεθειμένη είναι και η νομική υπηρεσία της ομοσπονδίας, όπου επικεφαλής είναι ο Νίκος Μπάρτζης που εισηγήθηκε το... έκτρωμα της κατάργησης της αδειοδότησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος, Πρόεδρος Πρωτοδικών, επειδή η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου κατέδειξε την ποδοσφαιρική... αναρχία που πήγαν να δημιουργήσουν, έχει αρμοδιότητα (σύμφωνα με νομικούς κύκλους) να εξετάσει αν συντρέχουν λόγοι έκπτωσης των υπευθύνων, αυτών που έκαναν άνω κάτω τη Super League 2, επιχειρώντας ένα ρουσφέτι, χωρίς προηγούμενο.

Ιδού από που προβλέπεται. Αντιγράφουμε από τον Κώδικα Δεοντολογίας:

Άρθρο 2 Πρόσωπα που δεσμεύονται

Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται σε όλους τους αξιωματούχους και τους ποδοσφαιριστές, όπως επίσης στους διαμεσολαβητές/μεσάζοντες των αγώνων και ποδοσφαιριστών που δεσμεύονταν από τον παρόντα Κώδικα κατά το χρόνο τέλεσης της παράβασης.

Στον παρόντα Κώδικα υπόκεινται: α) Τα μέλη της ΕΠΟ, τα σωματεία, οι παίκτες, τα μέλη της διοίκησης και οι λοιποί Αξιωματούχοι ή άλλα πρόσωπα που ενεργούν εκ μέρους τους και για λογαριασμό τους.

β) Τα μέλη των οργάνων της ΕΠΟ

Άρθρο 13 Γενικοί κανόνες συμπεριφοράς

1. Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον παρόντα Κώδικα λογίζεται ότι έχουν επίγνωση της σημασίας των καθηκόντων τους και των συναφών υποχρεώσεων και ευθυνών τους.

2. Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον παρόντα Κώδικα οφείλουν να σέβονται όλους τους νόμους και Κανονισμούς, όπως επίσης το ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ στο μέτρο που τυγχάνει εφαρμογής για αυτά.

Ενότητα 2: Δικαιοδοσία, καθήκοντα και αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας

Άρθρο 33 Δικαιοδοσία της Επιτροπής Δεοντολογίας

1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει την αρμοδιότητα να χειρίζεται και να δικάζει όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντα Κώδικα.

Άρθρο 34 Καθήκοντα και αρμοδιότητες του ερευνητικού τμήματος

1. Το ερευνητικό τμήμα θα διερευνά πιθανές παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος Κώδικα είτε κατόπιν ασκήσεως πειθαρχικής δίωξης από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ είτε με δική του πρωτοβουλία και αυτεπάγγελτα κατά την πλήρη και ανεξάρτητη διακριτική του ευχέρεια είτε κατόπιν αναφοράς από τον Πρόεδρο ή την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, είτε κατόπιν υποβολής καταγγελίας του άρθρου 62 του παρόντος.

Διαβάστε επίσης