Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αδιάβαστος ο Μπαλτάκος, αγνοεί το αγγλικό μοντέλο

Αδιάβαστος ο Μπαλτάκος, αγνοεί το αγγλικό μοντέλο
Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 - 18:45
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Σε άλλο... γήπεδο βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος που εξακολουθεί να δίνει αφορμές. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις του (21/6), στην ΕΡΑΣΠΟΡ και στον Δημήτρη Μαλισιώβα, με αφορμή την επαγγελματική διαιτησία. «Δεν υπάρχει παγκοσμίως αυτό που θέλει η SuperLeague. Το καταστατικό της ΦΙΦΑ είναι σαφές για τη διαιτησία. Οι λίγκες και οι ομάδες δεν θα έχουν λόγο σε θέματα διαιτησίας», είναι η μεγάλη... γκέλα που έκανε.

Ο Μπαλτάκος αγνοεί το αγγλικό μοντέλο. Υπεύθυνη για την επαγγελματική κατηγορία των διαιτητών (= πρώτη κατηγορία) είναι η PGMOL Ltd (Professional Game Match Officials Limited) η οποία είναι ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρία (σ.σ. ήδη εταιρία έχει συστήσει και η SuperLeague).

Η PGMOL Ltd ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2001 και δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους, παρά τρία μέλη. Η χρηματοδότησή της προέρχεται από τις ομάδες της Πρέμιερ Λίγκας και της Τσάμπιονσιπ, καθώς και από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία μετέχει επειδή οι επαγγελματίες ρέφερι ορίζονται και σε αγώνες κυπέλλου.

Η διαιτησία στην Αγγλία λειτουργεί με βάσει το καταστατικό της PGMOL Ltd. Αυτή ορίζει τους ρέφερι, αλλά και τους αξιολογεί. Μπορεί να μην ορίζει διαιτητές της δεύτερης κατηγορίας, όμως η PGMOL Ltd συμμετέχει στην εκπαίδευσή τους.

Όλα αυτά φαίνεται πως τα αγνοεί ο Μπαλτάκος. Ακόμη, από τα ισχύοντα με το αγγλικό μοντέλο, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα: 1) Η διαιτησία στην Αγγλία είναι ανεξάρτητη και δεν κάνει κουμάντο η λίγκα, 2) Η ομοσπονδία έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, άρα το ίδιο πρέπει να συμβεί και με την ΕΠΟ καθώς η άρνηση του Μπαλτάκου αποτελεί φρένο στην εξέλιξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Να προσθέσουμε ότι το αγγλικό μοντέλο εφαρμόζεται στις ΗΠΑ (MLS), όπως και στα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας και της Αυστραλίας.

Στην ίδια συνέντευξή του ο Μπαλτάκος φάνηκε να κάνει πίσω σχετικά με την Ενωση Διαιτητών/ΟΔΠΕ. Να θυμίσουμε ότι πριν δήλωνε ότι η ΟΥΕΦΑ θέλει μόνο Ενωση εν ενεργεία διαιτητών. Όμως, ερωτήθηκε για τη δικαστική προσφυγή της Ενωσης Διαιτητών/ΟΔΠΕ, με την οποία ζητεί την αναγνώρισή της, και παραδέχθηκε ότι «πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι οι διαιτητές». Πάντως, ο νόμος προβλέπει και την εγγραφή των εν ενεργεία διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών.

Ακόμη και σε αυτό το θέμα τα «μούσκεψε» ο Μπαλτάκος, καθώς δήλωσε ότι «οι διαιτητές θα ενταχθούν στην ΕΠΟ το 2024. Αυτό λέει το καταστατικό της ΕΠΟ». Το άρθρο 10 προβλέπει αναγνώριση χωρίς να θέτει χρονικό όριο!

Διαβάστε επίσης