Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μαρινάκης σε Μπαλτάκο: «Υπόνομος η ΕΠΟ, παραμάγαζο η ΚΕΔ»

Μαρινάκης σε Μπαλτάκο: «Υπόνομος η ΕΠΟ, παραμάγαζο η ΚΕΔ»
Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:55

«Βολές» κατά ριπάς από τον Πρόεδρο της Super League, ο οποίος απάντησε στην επιστολή του Mπαλτάκου στέλνοντας την ΕΠΟ και ΚΕΔ στο... εδώλιο! Με θεσμική του επιστολή ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ έβγαλε στη σέντρα τον πρόεδρο της ΕΠΟ και αναφέρεται σε όλα τα «καυτά» θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού και Πρόεδρος της Stoiximan Super League μεταξύ άλλων τονίζει πως θα πρέπει να αφήσει τις απειλές ο Μπαλτάκος για τη δήθεν τιμωρία της Ελλάδας, αναφέρεται με αποδείξεις και ονόματα στα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην Ομοσπονδία σε όλους τους τομείς, στο εκλογικό σύστημα, και στην διαιτησία, και ξεκαθαρίζει πως δεν θα σταματήσει να μάχεται του «συστήματος».

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει την ΚΕΔ και για το «κούμαντο» που φαίνεται να κάνει ο Μάνταλος εκεί.

Αναλυτικά η επιστολή του Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Προς

Κ. Π. Μπαλτάκο

Πρόεδρο Ε. Π. Ο.

[email protected]:

Μαρούσι, 06.09.2023

Κοινοποίηση Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού,

Κ. Ιωάννη Βρούτση

Κύριε Πρόεδρε,

Έλαβα την υπ' αρ. πρωτ. ΕΠΟ 20485 / 2023 «απαντητική» επιστολή σας, και μπορώ να πω ότι το περιεχόμενό της επιβεβαίωσε αυτό που πάντοτε πίστευα: δεν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον για την πρόοδο του ελληνικού ποδόσφαιρου. Το μόνο που σας απασχολεί είναι η αυτοσυντήρησή σας και η διατήρησή σας στην επιφάνεια, έστω και αν πρόκειται για την επιφάνεια του υπονόμου.

Δεν μου προκαλεί κατάπληξη η – επί της ουσίας - επιμονή σας στην διατήρηση του υφισταμένου εκλογικού συστήματος. Θα περίμενε κανείς ένας Πρόεδρος Ομοσπονδίας να είναι αντίθετος με την διατήρηση του περιορισμένου εκλεκτορικού σώματος και τη συντήρηση του καθεστώτος εκτεταμένης διαφθοράς που συνοδεύει τις εκλογές της ΕΠΟ και αποσκοπεί στην διασφάλιση των προνομίων διαφόρων εξωνημένων που αναδεικνύονται Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και παριστάνουν τους Συμβούλους, εκτελώντας εντολές. Αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είστε κανονικός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Όχι περαστικός ούτε εντολοδόχος. Αφήστε τις απειλές για την δήθεν «τιμωρία» της Ελλάδας από ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ στην κατεύθυνση μιας πιο διαφανούς, πιο δημοκρατικής και πιο αδιάβλητης διαδικασίας. Υπάρχουν πρόσωπα πιο σοβαρά από εσάς που μπορούν να διασφαλίσουν ότι τέτοια τιμωρία δεν θα υπάρξει ποτέ.

Είναι προφανές και αναδεικνύεται από το σύνολο της επιστολής σας ότι η (υπό την ηγεσία σας) ΕΠΟ είναι υπέρ της υποβάθμισης της Κ.Ε.Δ. και της μετατροπής της σε «παραμάγαζο» των εντολέων της Ομοσπονδίας . Αυτό εξυπηρετεί άλλωστε η «αναβάθμιση» του κ. Μάνταλου την οποία υπερασπίζεσθε και –δημοσίως - επιβεβαιώνετε. Αν η ΚΕΔ είναι «ανεξάρτητη» και λειτουργεί υπό την «επίβλεψη» του κ. Μπενετ ποιος ο λόγος της παρουσίας σας στις συσκέψεις που συγκαλεί ο κ. Μπένετ για θέματα Διαιτησίας; Και ποιος ο λόγος να διαβουλεύεστε με τους εν ενεργεία διαιτητές για να πληροφορηθείτε τις «απόψεις» τους για την επαγγελματική διαιτησία; Σε ό,τι αφορά στην συγκρότηση της Κ.Ε.Δ. από αλλοδαπούς αξιωματούχους, έχει οποιαδήποτε σημασία εάν η Ολιστική Μελέτη προέβλεπε την παρουσία «Αλλοδαπών Ειδικών» για τις δυο επόμενες αγωνιστικές περιόδους από την εκπόνησή της και εντεύθεν, ενώ τώρα διανύουμε την τρίτη αγωνιστική περίοδο; Θα περίμενα να ακούσω από εσάς λιγότερες κουτοπονηριές. Θα περίμενα από έναν κανονικό Πρόεδρο της Ομοσπονδίας να υπερασπιστεί με σθένος το πιο αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας της Κ.Ε.Δ. των τελευταίων (πολλών) ετών και να εργαστεί πάνω στην καλύτερη δυνατή στελέχωση της από πρόσωπα διεθνούς κύρους με αποδεδειγμένη εμπειρία, που θα εργάζονται για το καλό της Ελληνικής διαιτησίας και του πρωταθλήματος και θα είναι διαρκώς παρόντα στην Ελλάδα. Αλλά για όλα αυτά χρειάζεται ένας κανονικός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όχι εσείς.

Αντί αυτών εσείς προσωπικά, αγνοώντας την βούληση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πρωταγωνιστήσατε στην συγκρότηση της ΚΕΔ από ανδρείκελα και τουρίστες και τώρα ευλογείτε την υποκατάστασή τους από πρόσωπα μειωμένης αξιοπιστίας όπως ο κ. Μάνταλος, που για άλλο λόγο μπήκε στην Επιτροπή Διαιτησίας και άλλο ρόλο επιτελεί. Και τώρα παριστάνετε τον δήθεν εκ του μακρόθεν παρατηρητή της δήθεν ανεξάρτητης Κ.Ε.Δ. Ωραία είναι τα παραμύθια αλλά κρατείστε τα για τους φίλους σας. Μη τα λέτε δημοσίως γιατί εκτίθεστε.

Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι τόσο εσείς όσο και η ΕΠΟ συνολικά είσαστε «δυστυχώς υποχρεωμένοι» να δέχεστε για μια ακόμη χρονιά την πρόσκληση ξένων elite διαιτητών για τους αγώνες ντέρμπυ του ελληνικού πρωταθλήματος. Γιατί «δυστυχώς» ; Σας στεναχωρεί η παρουσία κορυφαίων αλλοδαπών διαιτητών στην Ελλάδα; Σας στεναχωρεί η διασφάλιση της ακεραιότητας του ελληνικού πρωταθλήματος; Προτιμάτε να διευθύνουν τους αγώνες του πρωταθλήματος εγκάθετοι που βγάζουν μεθυσμένους τους αλλοδαπούς διαιτητές που έρχονται στην Ελλάδα και προκαλούν ανακοινώσεις στα ημίχρονα των αγώνων; Προτιμάτε μαριονέτες να διευθύνουν το ελληνικό πρωτάθλημα; Μας κοινοποιήσατε σήμερα και την αλληλογραφία σας με τον Πρόεδρο της UEFA αναφορικά με το ενδεχόμενο της παρουσίας αλλοδαπών elite διαιτητών και στο πρωτάθλημα που μόλις ξεκίνησε, και μάλιστα μας καλείτε να σας δώσουμε και διαβεβαιώσεις. Η διαβεβαίωση που μπορώ να σας δώσω είναι ότι η Superleague 1 εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο για την παρουσία στην Ελλάδα των καλύτερων διαιτητών από το εξωτερικό προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα των διοργανώσεων όσο και για να καταστήσει σαφές προς τις υπερεθνικές συνομοσπονδίες ότι σε ό,τι αφορά στην διαιτησία στην Ελλάδα η ΕΠΟ με την σημερινή της μορφή, δομή, λειτουργία και στελέχωση, είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης. Αυτό είπαμε στον κ. Ceferin κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στη σύσκεψη που διοργανώθηκε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα συνεχίσουμε να εξηγούμε σε κάθε ευκαιρία.

Μήπως για όλους τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω τόσο εσείς όσο και η ΕΠΟ αντιστρατεύεστε την λειτουργία του θεσμού της επαγγελματικής διαιτησίας που προβλέπεται και από τους νόμους του ελληνικού Κράτους; Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει προετοιμάσει και εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πλην όμως από πλευράς σας αρνείστε να συνδράμετε στην υλοποίηση του χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό επιχείρημα . Το πρόβλημά σας είναι οι «διαδικασίες»; Δεν απαντήσατε ποτέ (και δεν θα απαντήσετε, γιατί δεν σας συμφέρει να απαντήσετε) για ποιο λόγο η Ομοσπονδία δεν θέλει να βγάλει από πάνω της ουσιαστικά το αγκάθι της διαιτησίας. Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι η ΕΠΟ διατηρεί 14 εθνικές ομάδες και διοργανώνει δεκάδες αγώνες Κυπέλλου, ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων κλπ. Γιατί λοιπόν δεν αφήνετε την Διαιτησία των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και στην Επαγγελματική διαιτησία για να ασχοληθείτε απερίσπαστοι με το έργο σας ; Ποιος σας κρατάει ;

Μας «προειδοποιείτε» κιόλας στην επιστολή σας ότι δεν θα ανεχθείτε πρωτοβουλίες . Σας έχω νέα : το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όσο έχω την τιμή να με εμπιστεύονται οι ΠΑΕ της Superleague 1 δεν θα σταματήσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πρόοδο του ποδοσφαίρου στη χώρα. Η Superleague 1 είναι το μόνο υγιές κομμάτι που έχει απομείνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυξάνει τα έσοδά της προς όφελος όλων των Μελών της, βελτιώνει τις ομάδες- Μέλη της με ορατά αποτελέσματα και στην παρουσία των ομάδων μας στην Ευρώπη και επιδιώκει την συνολική αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος στη χώρα. Τι λειτουργεί στο ποδόσφαιρο μας εκτός από την Supeleague 1; Η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία είναι ένα θερμοκήπιο στοιχηματζήδων που λειτουργούν υπό την ανοχή σας. Το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο φυτοζωεί και σε κάθε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μας φέρνετε κι από ένα νέο αίτημα ενώσεως για «επιχορήγηση» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της. Τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ είναι ένας τραγέλαφος και ολοκληρώνονται στα δικαστήρια μετά από μήνες γιατί η Ομοσπονδία παρανομεί συστηματικά. Το Κύπελλο Ελλάδας είναι μια υποβαθμισμένη διοργάνωση που ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με την ετήσια φαρσοκωμωδία που αποκαλείται «Τελικός Κυπέλλου». Να είστε σίγουρος λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες διότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο της ΕΠΟ περισσεύουν οι ανίκανοι .

Μου προκαλεί εντύπωση ότι όπου σας βολεύει επικαλείστε την UEFA και τη FIFA, αλλά εκεί όπου οι υπερεθνικές συνομοσπονδίες έχουν εκφραστεί ρητώς τις αγνοείτε, όπως πράξατε και με την τοποθέτηση του CEOτης Ομοσπονδίας, στην οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι UEFA και FIFA είχαν ζητήσει την διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου μέσω επιστολής – Οδηγίας που είχαν απευθύνει προς την ΕΠΟ η δεσμευτικότητα της οποίας διαγνώσθηκε και από απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Παρότι ως νομικός είστε σε θέση – υποθέτω – να διαβάσετε μια δικαστική απόφαση, προτιμήσατε να την παρακάμψετε κάνοντας χρήση μιας «γνωμοδότησης» της Κας Μπιτζούνη (τότε που αμφότεροι ήσασταν ακόμα στο «μήνα του μέλιτος») για να τοποθετήσετε μέσω μιας αστείας διαδικασίας «εκλογής» στη θέση αυτή τον εκλεκτό σας (;) κ. Φιλιππούση. Μην προκαλείτε τη νοημοσύνη μας με φαιδρότητες.

Καταρτίσατε την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορείτε να την ελέγχετε. Ποιος είναι ο εκπρόσωπος Μαρτσούκος; Ποιόν εκπροσωπεί; Έχει ομάδα δική του στην SL2 ; Όχι βέβαια. Εξελέγη Πρόεδρος με τρόπους γνωστούς σε όλους και μάλιστα με την ακραία αήθη ψήφο της ΕΠΟ που κατά τρόπο ανοίκειο έκρινε την εκλογή Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας. Αλήθεια, είχε εντολή ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ στη SL2 να ψηφίσει υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου ή λειτούργησε αυτοβούλως ; Έδωσε ποτέ κάποια εξήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή για τη στάση του αυτή, ή συμμετείχατε και εσείς στον προεκλογικό αγώνα του Μαρτσούκου με αντάλλαγμα την ψήφο του στην ΕΕΠ και στην ΕΕ της ΕΠΟ; Τόσους μήνες μετά εξακολουθεί η ΕΕΠ να λειτουργεί χωρίς κανονισμό ως ένα άδειο κέλυφος, και επί της ουσίας γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει τηρηθεί το πνεύμα της Ολιστικής Μελέτης και το πραγματικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο δεν αποφασίζει για τα του οίκου του!

Θα πρέπει τέλος να γνωρίζετε ότι η θέση της Superleague 1 ως προς την «χρηματοδότηση» της ΕΠΟ είναι ομόθυμη: τα χρήματα που παράγει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι χρήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και θα παραμένουν προς όφελος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η συνεισφορά στην ΕΠΟ θα περιοριστεί στο ελάχιστο απαραίτητο ποσοστό. Η Superleague 1 δεν θα χρηματοδοτεί ούτε το «ανελαστικό μισθολογικό κόστος» των κηφήνων που τοποθετούνται κατά δεκάδες στις υπηρεσίες της ΕΠΟ ούτε ασφαλώς και τα «στελέχη» της. Εάν θέλετε να καλύψετε το κόστος να δημιουργήσετε έσοδα και μην περιμένετε να ζήσετε παρασιτικά από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα λογοδοτήσετε ποτέ ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας για το κόστος των αποζημιώσεων που η ΕΠΟ πληρώνει για άκυρες απολύσεις υπαλλήλων της; Ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτά; Ή μήπως περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις στο «ανελαστικό» κόστος λειτουργίας της ΕΠΟ; Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο για την κατεύθυνση των χρημάτων της Superleague 1 το οποίο και θα λειτουργεί σε όφελος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου όχι σε όφελος όσων διαχειρίζονται το ταμείο της Ομοσπονδίας εις βάρος του.

Προσωπικά θα συνεχίσω απαρέγκλιτα και σε όλους τους τόνους να εργάζομαι με μόνο γνώμονα την πρόοδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα όπως κάνω από την πρώτη μέρα της ενασχόλησής μου με αυτό, ενάντια σε κάθε αντίληψη και σε κάθε πρακτική που ως μόνο στόχο έχει την αναπαραγωγή της σημερινής σήψης στο επίπεδο της Ε.Π.Ο.

Ο Πρόεδρος της Super League 1

Ευάγγελος Μαρινάκης».

Διαβάστε επίσης