Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα «χαράτσια» στις ΠΑΕ δίνουν... ανάσες στην ΕΠΟ!

Τα «χαράτσια» στις ΠΑΕ δίνουν... ανάσες στην ΕΠΟ!
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 - 14:28
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Είναι πάγιο το αίτημα της Super League, και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση, να μειωθούν τα «χαράτσια» προς την ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα θέλουν να μειωθεί στο 1% απο 5% το ποσοστό που θα καταβάλουν για τα συμβόλαια παικτών και προπονητών και από μετεγγραφές. Επίσης, η ομοσπονδία να παίρνει 1 %, αντί για 5 %, και στις μετεγγραφές αλλά μόνο στις πωλήσεις και να μηδενιστεί στις αγορές ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, σε συζήτηση που έγινε στο ΔΣ της διοργανώτριας χαρακτήρισαν αυθαίρετα αυτά τα ...χαράτσια, καθώς έχουν θεσπιστεί ερήμην των ΠΑΕ.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ, επί προεδρίας Μπαλτάκου όλα αυτά, κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Γίνεται αντιληπτό ότι τα περισσότερα χρήματα πληρώνει ο Ολυμπιακός επειδή είναι έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία και αρκετές αγοραπωλησίες παικτών. Όπως ειπώθηκε σε ΔΣ της Super League από όλα τα παραπάνω ποσοστά αλλά και από πρόστιμα οι ΠΑΕ πλήρωσαν στην ΕΠΟ συνολικό ποσό 23 εκατ. ευρώ τα δυο προηγούμενα χρόνια.

Το συμπέρασμα που προκύπτει (τεκμηριώνεται και με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που παρουσίασε η ΕΠΟ στη ΓΣ στις 30 Ιουνίου) είναι ότι η Super League είναι βασικός χρηματοδότης της! Με την ομοσπονδία να... κάθεται πάνω στα «χαράτσια» και να την πληρώνει το ποδόσφαιρο καθώς δεν ενδιαφέρεται να βρει πόρους.

Αν μη τι άλλο το φιάσκο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου επιβεβαιώνει πόσο ακατάλληλη είναι η ΕΠΟ. Η μόνη προσφορά που κατάφεραν να πάρουν είναι 600.000 ευρώ για έναν χρόνο, από 1,2 που ήταν πέρσι, ενώ το Κύπελλο θα έπρεπε να είναι βασική πηγή εσόδων.

Το συμπέρασμα ότι η SuperLeague είναι ο βασικός χρηματοδότης της ΕΠΟ βγαίνει από το τον οικονομικό απολογισμό της ΕΠΟ του έτους 2022, καθώς δεν έχει εισπράξει υψηλότερο ποσό από τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων της Εθνικής (= 6,6 εκατ. ευρώ) και από τις FIFA, UEFA, από όπου έχει έσοδα 5,46 εκατ. ευρώ.

Για το έτος 2022 το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πλήρωσε στην ΕΠΟ ποσό ύψους 8.411.368, 43 ευρώ. Μάλιστα τα περισσότερα εξ αυτών (= 6.016.428,98) αναλογούν σε ποσοστά από συμβόλαια παικτών. Από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (σ.σ. ο Ολυμπιακός είναι η πιο εμπορική ομάδα) των ΠΑΕ η ΕΠΟ εισέπραξε κοντά στα 1,9 εκατ. ευρώ, όμως για το 2024 περιμένει 360.000 ευρώ, με δεδομένο ότι βάσει νόμου το ποσοστό έχει μειωθεί στο 1 % (από 5 %). Σε όλα αυτά προσθέστε μεγαλύτερο μέρος του 1.605.752,47 ευρώ που εισέπραξε η ΕΠΟ από τα πρόστιμα και των 232.759,01 από τα παράβολα.

TAGS

Διαβάστε επίσης

Όταν ο Μαρέσκα έβαλε... μπουρλότο στο «Olimpico»

Όταν ο Μαρέσκα έβαλε... μπουρλότο στο «Olimpico»

Είχε τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές για σημαντικά λάθη στο ματς Ρόμα-Μίλαν 1-2, στις 31/10/21, όπου έβγαλε δέκα κίτρινες και μια κόκκινη. Εξόργισε τον Μουρίνιο. Ανεπιθύμητος και στην Ιντερ.