Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Aνιγκό στο gavros.gr: «Στην Ακαδημία έχουμε διαμάντια που θα λάμψουν, κορυφή του παγόβουνου η Κ19»

Aνιγκό στο gavros.gr: «Στην Ακαδημία έχουμε διαμάντια που θα λάμψουν, κορυφή του παγόβουνου η Κ19»
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 - 11:00

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνίου

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία περίπου 13 χρόνια, πλησιάζοντας στο 14ο που βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο «τιμόνι» της ομάδας έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην Ακαδημία και στις Σχολές του, με τα αποτελέσματα να μιλούν από μόνα τους.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Η αγάπη του για την Ακαδημία, τα νέα παιδιά και το όνειρο του να δει παιδιά της να είναι πρωταγωνιστές στην πρώτη ομάδα και αυτό έχει γίνει και θέλει να συνεχιστεί. Aυτό είναι το όραμα του, το οποίο όμως δεν έγινε εν μια νυκτί. Χρειάστηκε χρόνο, σωστό πλάνο, υπομονή, δουλειά, στήριξη και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις.

Ένα από αυτά τα πρόσωπα τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα ο Ζοζέ Ανιγκό. Ο επί 14 χρόνια απόλυτος κουμανταδόρος της Μαρσέιγ και τώρα του Θρύλου. Ένα πρόσωπο με εμπειρία, σεβάσμιο στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με γνώσεις και διασυνδέσεις παντού, με ανθρώπους σε όλες τις σημαντικές αγορές. Αλλά και με προφίλ σκληρό. Έχει σημαντικό μερίδιο στις επιτυχίες των ακαδημιών, αλλά χωρίς την προβολή που του αξίζει.

Ο Διευθυντής των Ακαδημιών του Ολυμπιακού βρίσκεται στο μεγάλο Λιμάνι για μια συγκεκριμένη δουλειά την οποία ξέρει να την κάνει καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Ποια είναι αυτή; Η ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και η προώθησή τους στην πρώτη ομάδα, όπως έκανε στην μεγάλη του καριέρα, όπου συνέλαβε στο «ξεπέταγμα» στην καριέρα των Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμίρ Νασρί, Ματιέ Βαλμπουενά, Αντρέ Αγιού, Στιβ Μανταντά, Ματιέ Φλαμινί και Ντιμίτρι Παγιέ στην Μαρσέιγ, οι οποίοι μετέπειτα έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο Ζοζέ Ανιγκό είναι «δάσκαλος» και έχει αναγάγει σε επιστήμη την ανεύρεση ταλέντων και την «μετατροπή» τους σε παίκτες πρώτης γραμμής και αυτό θέλει να κάνει και στον Ολυμπιακό, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο gavros.gr και τον Αντώνη Αντωνίου.

O Γάλλος ποδοσφαιράνθρωπος μίλησε για τoυς «αφανείς ήρωες», για την χρυσή φουρνιά της Κ19, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας και την σκληρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής. Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους του και έστειλε το μήνυμα του στον κόσμο του Ολυμπιακού.

Μπορείτε να μας περιγράψετε μια μέρα σας στην ακαδημία του Ολυμπιακού και την καθημερινότητα του διευθυντή της ακαδημίας;

«Tα πρωινά περνούν κυρίως μιλώντας με τους προπονητές για τις προπονήσεις, τους προηγούμενους και τους μελλοντικούς αγώνες, τη συνεχόμενη αξιολόγηση των παικτών και την προετοιμασία για τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου. Τα απογεύματα είναι περισσότερο για συνεδρίες εποπτείας, συζητήσεις με τις ομάδες και το ιατρικό τιμ, καθώς και συναντήσεις με τους γονείς και τη διοίκηση του συλλόγου. Προσπαθούμε επίσης να αφιερώνουμε χρόνο μαζί με τους παίκτες».

Ως ένας έμπειρος άνθρωπος στον χώρο του ποδοσφαίρου, πιστεύετε ότι υπάρχουν παιδιά που μπορούν να προσφέρουν μελλοντικά στον Ολυμπιακό και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Σε σύγκριση με ό,τι έχω δει στη χώρα μου ή αλλού, μέσα στην ακαδημία μας έχουμε παίκτες με μεγάλο μέλλον στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ελλάδος. Στην ευρωπαϊκή ‘’σκηνή’’, η Κ19 μας είναι η απόδειξη ότι ο Ολυμπιακός εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με παίκτες μεγάλης ποιότητας»

Πως αισθάνεστε όταν βλέπετε επιτυχίες όπως αυτή των Νέων στην Ευρώπη. Πιστεύετε μπορούν να κατακτήσουν το UEFA Youth League;

«Δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι για αυτό το επίτευγμα, καθώς τα αποτελέσματα της ομάδας έχουν μερίδιο σε αυτό όλα τα τμήματα της ακαδημίας. Είμαστε τώρα στο Final-4, δηλαδή ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Τώρα οι αγώνες θα κριθούν σε λεπτομέρειες και στην απόδοση ορισμένων ατόμων την ημέρα του αγώνα. Αλλά ναι, φυσικά, πιστεύουμε σε αυτό».

Τι έχετε να πείτε για τον κ. Συλαϊδόπουλο και το έργο του στους Νέους;

«Δουλεύω μαζί του δύο χρόνια τώρα, ήταν μαζί μου όταν ήμουν στον πάγκο πέρσι με την πρώτη ομάδα, και σήμερα ανταμείβεται για τον επαγγελματισμό και τις ικανότητές του».

Εκτός από εσάς υπάρχουν κι άλλοι αφανείς ήρωες της ακαδημίας, δουλεύοντας στο Ρέντη πίσω από τις κάμερες, με τους οποίους συνεργάζεστε. Όπως οι κ. Νάνος, κ. Μπενεντέτ και κ. Αβραάμ Παπαδόπουλος αλλά και άλλοι άνθρωποι. Πόσο σημαντικοί είναι για την επιτυχία μίας ομάδας;

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ομάδας ανθρώπων που εργάζονται δίπλα στον Tόμας Μπενεντέτ και εμένα κάθε μέρα για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και την επιτυχία της ακαδημίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στη σκιά των ομάδων, είτε πρόκειται για τη διοίκηση με την κ. Δαρίτση, τους σκάουτερ, Κοκολάκη, Βαϊτση, Αποστολάκη, Ευθυμιάδη, , τον ψυχολόγο κ. Ξέρνο που εργάζεται στενά με όλους τους παίκτες, το τμήμα ανάλυσης με τον Βασίλη Αρματά, ή ολόκληρο το ιατρικό τμήμα και φυσικά έχουμε δίπλα μας καθημερινά τον κύριο Παπά, o οποίος είναι υπεύθυνος εγκαταστάσεων. Ο Αβραάμ ήρθε πριν από μερικούς μήνες και φέρνει την εμπειρία του στους παίκτες, που είναι μια προστιθέμενη αξία για τον Σύλλογο. Ο Βασίλης Νάνος, που διευθύνει τις σχολές ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού μας βοηθά να βρούμε πολλούς καλούς νέους παίκτες και υψηλής ποιότητας προπονητές και προσωπικό».

Ακαδημία δεν είναι μόνο οι Νέοι, είναι και τα υπόλοιπα τμήματα. Πείτε μας για τη δουλεία που γίνεται στο Ρέντη.

«Οι παίκτες της τωρινής Κ19 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχουμε γενιές εξαιρετικά ταλαντούχων παικτών που έρχονται. Αυτό ήταν το καθήκον που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος, ο κ. Μαρινάκης, πριν από δύο χρόνια, δηλαδή να βάλω ποιότητα στους προπονητές και τους νέους στην ακαδημία και να διασφαλίσω την επιτυχία των ομάδων. Και νομίζω ότι σήμερα, ο κ. Μαρινάκης πρέπει να είναι περήφανος για την ακαδημία του».

Κατά τη θητεία μας στον Ολυμπιακό, έχουν περάσει από τη δική μας αξιολόγηση, αρκετά ταλαντούχοι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποιους έχετε ξεχωρίσει;

«Σήμερα ο σύλλογος έχει μερικά διαμάντια στο ‘’στέμμα’’ του, που στο εγγύς μέλλον θα λάμψουν με την πρώτη ομάδα»

Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει διαφορετικό τον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας του Ολυμπιακού σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

«Έχουμε το δικό μας μοντέλο, ο καθένας με το δικό του DNA, τον δικό του τρόπο λειτουργίας. Αυτό που καθορίζει μια καλή ακαδημία από μια άλλη είναι τα αποτελέσματα της ομάδας και η προαγωγή των νέων παικτών στην πρώτη ομάδα»

Πόσο παιδαγωγικός πρέπει να είναι ο ρόλος του προπονητή αναπτυξιακών ηλικιών;

«Τους ζητάμε να είναι παιδαγωγικοί, γιατί φτιάχνουμε ποδοσφαιριστές, αλλά πρώτα και κύρια άνδρες για τις μελλοντικές τους ζωές. Χρειάζεται πολλή παιδαγωγική, αγάπη, υπακοή και υπομονή με τους νέους παίκτες»

Γονείς. Σύμμαχοι ή αντίπαλοι των παιδιών τους και των ομάδων;

«Ένας γονιός παραμένει γονιός, και δεν είναι πάντα αντικειμενικός, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ακούς τους γονείς και τα παιδιά, και να δίνεις πάντα θετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Αλλά είτε στην Ελλάδα είτε αλλού, οι γονείς παραμένουν οι ίδιοι».

Τόσο ως προπονητής όσο και ως τεχνικός διευθυντής, έχετε αναδείξει ποδοσφαιριστές παγκόσμιου βεληνεκούς όπως Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμίρ Νασρί, Ματιέ Βαλμπουενά, Αντρέ Αγιού. Στον Ολυμπιακό, μπορούμε να δούμε κάτι αντίστοιχο;

«Φυσικά μπορώ ήδη να σας πω από τη δική μου προσωπική γνώμη, αλλά και από τη γενική γνώμη της ακαδημίας, ότι υπάρχουν πραγματικά μεταξύ 5 και 6 πολύ υψηλού επιπέδου παίκτες για το μέλλον του Ολυμπιακού. Αλλά η ισορροπία ενός παιδιού παραμένει εύθραυστη, καθώς η πρόοδος ενός παίκτη εξαρτάται από το χρόνο που περνάει παίζοντας».

Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής σας νεαρού παίκτη; Σε ποια χαρακτηριστικά επικεντρώνεται η ομάδα σκάουτινγκ σας;

«Δουλεύουμε ανά θέση ξεχωριστά, αποκτώντας παίκτες μόνο εκεί που τους χρειαζόμαστε και σε σχέση με τις ομάδες που έχουμε. Αλλά οι βασικοί κυρίαρχοι παράγοντες παραμένουν η τεχνική και αθλητική ικανότητα του παίκτη. Επίσης δίνουμε μεγάλη σημασία στη νοοτροπία, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του παίκτη».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα παιδί που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο;

«Διασκεδάστε το, κάντε το μόνο αν το απολαμβάνετε πραγματικά, όχι επειδή το θέλουν γονείς σας και απολαύστε κάθε μέρα προπόνησης».

Τέλος ένα μήνυμα για τον κόσμο;

«Θα ήθελα ήδη να τους ευχαριστήσω για την υποστήριξη που παίρνουμε στους αγώνες του πρωταθλήματος της Κ19 στο Καραϊσκάκη και τη Γερμανία. Σε αυτές τις ομάδες νέων, θα πρέπει σίγουρα να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν τους νέους παίκτες που θα παίξουν με την πρώτη ομάδα, και να είναι υπομονετικοί μαζί τους. Επειδή όπως το βλέπω εγώ, είναι θεμελιώδες να υπάρχουν Έλληνες παίκτες, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του Συλλόγου και να παίζουν για την ομάδα τους, μπροστά σε τόσο κόσμο στο γήπεδό τους».

Διαβάστε επίσης