Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εχουν κάνει... σαράβαλο μέχρι και το VAR

Εχουν κάνει... σαράβαλο μέχρι και το VAR
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 - 12:05

Εκεί κατάντησαν. Ο κατήφορος της διαιτησίας να μην είναι συνυφασμένος μόνο με τα φάλτσοσφυρίγματα αλλά και με τη χρήση του VAR. Εχουν κάνει... σαράβαλο μέχρι και την τεχνολογία! Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την αντικειμενική χρήση του, καθώς είναι πολλά αυτά που γίνονται:

1) Βάζουν όπως τους... βολεύουν τις γραμμές του οφσάιντ. Το παραδέχθηκε και η ΚΕΔ στο σεμινάριο του Φεβρουαρίου όσον αφορά στον αγώνα Κηφισιά-Ολυμπιακός 2-3, όπου, κακώς οι Παπαδόπουλος, Ψάρρης, ακύρωσαν γκολ των «ερυθρόλευκων». Το παραδέχθηκε και η ΚΕΔ (Παπαπέτρου, Μωυσιάδης) σε γκολ του Ατρομήτου, στο ματς με την ΑΕΚ που έληξε 2-1 υπέρ της. Αρα, χάθηκε η εμπιστοσύνη. Επειδή είχε ξεσπάσει σάλος δεν γινόταν να μην τιμωρηθούν αυτοί οι διαιτητές. Μπήκαν στο... ψυγείο επειδή αλλοίωσαν το VAR.

2) Δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στους ρέφερι καθώς κάθε Δευτέρα τσεκάρουν τις αποφάσεις που πήραν, κάνοντας άτυπο επανέλεγχο των φάσεων. Βλέπουν αν μπήκαν σωστά οι γραμμές.

3) Οι διαιτητές μιλάνε με το VAR ακόμη και για φάουλ ή κίτρινες, μέχρι και για κόρνερ. Σα να γίνεται διαιτησία μέσω οθόνης και ουσιαστικά «καταργείται» ο ρέφερι του αγωνιστικού χώρου.

4) Δεν τηρείται το πρωτόκολλο. Το VAR πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τη διόρθωση ξεκάθαρων σφαλμάτων και για σοβαρά περιστατικά που διέλαθαν της προσοχής των διαιτητών, σε καθορισμένες περιπτώσεις του αγώνα που επιδέχονται αλλαγή σε αποφάσεις: γκολ, πέναλτι/όχι πέναλτι, απευθείας κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτοποίηση (π.χ. ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλει λάθος παίκτη).

5) Το VAR λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δηλαδή ανάλογα με την ομάδα και η φάση. Ειδικά αν πρόκειται να πάρουν... αβαντάζ οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ! Για κάποιες φάσεις ο διαιτητής καλείται να δει αν υπάρχει πέναλτι, σε άλλες το υποδεικνύει ο VAR, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που για ίδιες φάσεις δεν δίνεται κάτι!

Διαβάστε επίσης