Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Νέα ήθη με Φρόιντφελντ στο VAR: Στα «σκουπίδια» το πρωτόκολλο

Νέα ήθη με Φρόιντφελντ στο VAR: Στα «σκουπίδια» το πρωτόκολλο
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 - 23:43

Τι γίνεται με το VAR; Πολλές απορίες δημιουργήθηκαν εξαιτίας της δήλωσης του προέδρου της ΚΕΔ Πίτερ Φρόιντφελντ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο αρχιδιαιτητής «πέταξε» κατάμουτρα ότι δίνουν οδηγίες στο ημίχρονο στους διαιτητές VAR τόσο ο ίδιος όσο και ο υπεύθυνος VAR Λάιφ Λίντμπεργκ. Θεωρούμε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, όμως δεν... ενοχλήθηκε κανείς από τα λεγόμενα (κάθε απάντηση δεκτή) του Σουηδού που είναι επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας.

«Το VAR είναι μια επιστήμη. Τσεκάρουμε και διαβεβαιώνουμε ότι όλα πάνε καλά. Δίνουμε οδηγίες κατά την διάρκεια των ημιχρόνων στους διαιτητές VAR και μετά το παιχνίδι τους ανατροφοδοτούμε εγώ με τους διαιτητές και ο Λάιφ με την ομάδα του VAR. To VAR έχει λειτουργήσει φανταστικά καλά», δήλωσε (18/5) ο Φρόιντφελντ στο σουηδικό «aftonbladet». Κρατάμε την ομολογία ότι «δίνουμε οδηγίες κατά την διάρκεια των ημιχρόνων στους διαιτητές VAR», επειδή πρόκειται για λόγια που σηκώνουν πολύ κουβέντα.

Κατ' αρχήν και οι δυο προέρχονται από πρωτάθλημα χώρας που δεν έχει VAR. Επίσης, ποτέ δεν μάθαμε αν ο Λίντμπεργκ, που στην αρχή δεν είχε, απέκτησε πιστοποίηση ως υπεύθυνος VAR.

Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι από που προβλέπονται οι οδηγίες στους ρέφερι VAR (και AVAR) στα ημίχρονα; Είναι σα να πάει στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια, ο παρατηρητής αγώνα να μιλήσει στους διαιτητές! Η σα να επιτρέπουν στους ρέφερι να έχουν ανοιχτά τα κινητά στα ημίχρονα. Εννοείται ότι όλα αυτά δεν προβλέπονται «για λόγους ακεραιότητας»...

Επειδή στην ΕΠΟ δεν έχει αναρτηθεί το πρωτόκολλο του VAR αντιγράφουμε κάποια πράγματα από το αντίστοιχο της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, καθώς είναι το ίδιο για όλο τον κόσμο:

-«Για να επιτραπεί στους ασχολούμενους στο VOR να προετοιμαστούν για τον αγώνα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να εισέλθει στο VOR 30 λεπτά πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα – αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επισκέπτες. Ο ίδιος περιορισμός θα πρέπει να ισχύει και κατά το ημίχρονο. Επίσημοι παρατηρητές από την FIFA ή το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο επιτρέπεται να παρευρίσκονται στο VOR». Δεν γράφει κάτι για ΚΕΔ...

-«Για λόγους ακεραιότητας και διαφάνειας:

  • για προκαθορισμένο χρόνο πριν από τον αγώνα μέχρι προκαθορισμένο χρόνο μετά τον

αγώνα, πρέπει να τηρείται γραπτό αρχείο (είσοδος και έξοδος καταγράφοντας όνομα, λειτουργία , χρόνο κλπ.) για κάθε άτομο που εισέρχεται ή εξέρχεται από το VOR».

Κάθε απάντηση δεκτή στο ερώτημα από πού προβλέπονται «οδηγίες» για τις αποφάσεις VAR στο ημίχρονο του κάθε αγώνα; Γιατί να επιτρέπεται στους VAR και να απαγορεύεται να δίνονται οδηγίες στους διαιτητές; Η μετάφραση των δηλώσεων του Φρόιντφελντ είναι από τα σάιτ sport24 και monobala. Υπάρχει περίπτωση να... χάθηκε στη μετάφραση;

Ο Φρόιντφελντ δήλωσε ότι θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν.

Διαβάστε επίσης