Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Θα κάνω τα πάντα για να μείνουμε στην κορυφή της Ευρώπης»

«Θα κάνω τα πάντα για να μείνουμε στην κορυφή της Ευρώπης»
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 - 22:28
Αρθρογράφος: Γιώργος Ουσταμανωλάκης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΣΤΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Η φετινή ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την ανδρική ομάδα πόλο του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάκτησαν απλά τα πάντα στην Ελλάδα (πρωτάθλημα και Κύπελλο), αλλά πήραν και το πολυπόθητο LEN Champions League. Μια κούπα με την οποία επιστέγασαν το γεγονός οτι όντως ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Φουντούλης μίλησε στο gavros.gr και αναφέρθηκε στην φετινή χρονιά, στο πόσο βοήθησε ο κόσμος που βρέθηκε στη Γένοβα την ομάδα, μίλησε για το πότε σκέφτηκε κατά τη διάρκεια του τελικού ότι ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την επόμενη χρονιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν φτάσεις στην κορυφή πρέπει να παραμείνεις εκεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανανέωσή του με τους «ερυθρολεύκους» τονίζοντας οτι οι στόχοι του συμβαδίζουν με αυτούς του Ολυμπιακού.

Ερώτηση: Αρχικά πως νιώθεις που θα παραμείνεις στον Ολυμπιακό;

Απάντηση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεχίζω στον Ολυμπιακό και θα κάνω οτι μπορώ προκειμένου η ομάδα να παραμείνει στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και στην κορυφή της Ελλάδας».

Ε: Συνεπώς οι στόχοι σου συμβαδίζουν με αυτούς του Ολυμπιακού.

Α: «Οι στόχοι του Ολυμπιακού είναι πάντα υψηλοί και θέλω και εγώ να είμαι σε ένα κορυφαίο επίπεδο, όπως αξίζει σε έναν πρωταθλητή Ευρώπης».

Ε: Μπορεί να έχουνε περάσει αρκετές ημέρες αλλά έχετε καταλάβει τι έχει γίνει;

Α: «Εντάξει μέρα με τη μέρα έρχεσαι πιο κοντά στην πραγματικότητα και το συνειδητοποιείς. Οι πρώτες μέρες ήταν δύσκολες που πραγματικά δεν μπορούσα εγώ προσωπικά να το βγάλω από το μυαλό μου όλο αυτό, τη χαρά, την ευτυχία που νιώσαμε, που καταφέραμε κάτι τόσο μεγάλο. Γενικώς τώρα που μπήκαμε και σε μια διαδικασία προετοιμασίας με την Εθνική ομάδα σιγά σιγά οφείλουμε να το βάλουμε στην άκρη γιατί έρχονται και άλλοι στόχοι».

Ε: Τελικά πόσο δύσκολα ήρθε αυτός ο τίτλος στη Γένοβα;

Α: «Γενικά κοίτα αν κάτσεις και αναλογιστείς τι έχεις τραβήξει και προσωπικά αλλά και σαν ομάδα για να φτάσεις σε αυτό που κυνηγάς όλη τη χρονιά, πολλές ώρες προπόνηση, πολλοί αγώνες, πολλά ταξίδια, δυσκολίες, γενικώς μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και έχει τέτοιους στόχους αν αναλογιστεί κανένας τι περνάει σε μια χρονιά, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Αλλά κάτι τέτοιες στιγμές τις επιβράβευσης έρχονται και παίρνουν τη θέση όλων των άσχημων συναισθημάτων και όλων των δυσκολιών και το μόνο που σου μένει είναι αυτή η γλυκιά γεύση ότι οι κόποι έπιασαν τόπο και ανταμείφθηκαν».

Ε: Υπήρξε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τελικού με την Προ Ρέκο, που να είπατε εντάξει τώρα είναι δικό μας;

Α: «Νομίζω, δεν ξέρω για την ομάδα πότε το πίστεψε εγώ προσωπικά στο 9-6 ένοιωσα απόλυτα σίγουρος. Ήξερα οτι πρέπει να βγάλει μια - δύο άμυνες η ομάδα και θα είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης γιατί η Ρέκο έδειχνε μετά το 9-6 στα τρία γκολ διαφορά να έχει πολύ μεγάλη πίεση στους ώμους της και ήταν πολύ δύσκολο να αντιδράσει».

Ε: Και πόσο μάλλον που το φετινό τρεμπλ ήρθε με μόλις μια ήττα όλη τη χρονιά.

Α: «Εντάξει, δεν είναι τεράστιο το κατόρθωμά μας που κατακτήσαμε το νταμπλ στην Ελλάδα αήττητοι. Είναι κάτι που το καταφέρνουμε συνέχεια τα τελευταία χρόνια, πρόπερσι επίσης είχαμε κάνει μια ανάλογη πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι τον τελικό όπου σημειώσαμε την πρώτη μας ήττα και φέτος σε έναν όμιλο πάρα πολύ δύσκολο και σε ένα πολύ πιο απαιτητικό Champions League κάναμε όπως είπες και εσύ μόνο μια ήττα στη χρονιά. Νομίζω οτι είναι αξιοθαύμαστο και ειδικότερα για μια ομάδα η οποία θεωρητικά ήταν καινούργια φέτος καθώς είχαμε αλλαγές προσώπων, ήρθαν κάποια νέα παιδιά και στην αρχή δεν ξέραμε και εμείς οι ίδιοι τις δυνατότητές της. Αλλά μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με παιχνίδι παρουσιαζόμασταν καλύτεροι και νομίζω ότι το να κλείνεις τη χρονιά με μόλις μια ήττα ήταν ένα πολύ όμορφο συναίσθημα».

Ε: Βοήθησε ή γενικότερα βοηθάει το γεγονός ότι ας πούμε στην Ελλάδα κακά τα ψέμματα έχετε έναν λίγο παραπάνω ανταγωνισμό κόντρα στη Βουλιαγμένη. Βοηθάει αυτό και για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια;

Α: «Αυτό είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις κατά την άποψή μου. Ναι μεν ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι μικρότερος στην Ελλάδα και να έχεις πιο εύκολα παιχνίδια θεωρητικά και τον απαιτούμενο χρόνο έτσι ώστε να προετοιμάσεις το επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό παιχνίδι γιατί αυτό που μεσολαβεί της Ελλάδας γνωρίζεις ότι αν κάνεις μια σωστή εμφάνιση θα το κερδίσεις, αλλά από την άλλη η έλλειψη ρυθμού είναι κάτι το οποίο μπορεί να σου στοιχίσει. Δηλαδή είναι δύσκολη η εναλλαγή από ένα παιχνίδι με ένα λίγο πιο αργό τέμπο στην Ελλάδα να πας σε ένα παιχνίδι πολύ υψηλής δυσκολίας και έντασης στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι ήταν κάτι που το διαχειριστήκαμε πολύ σωστά, ίσως όταν έπρεπε η ομάδα ήταν και πιο ξεκούραστη και λόγω ότι δεν είχε τόσο βεβαρημένες υποχρεώσεις στο εγχώριο πρωτάθλημα και γενικότερα αποδείχθηκε όλα πήγαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

Ε: Ο κόσμος πόσο βοήθησε στη Γένοβα;

Α: «Ο κόσμος του Ολυμπιακού αυτό που μας προσφέρει δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Γενικότερα όπου και να έχουμε ταξιδέψει είναι πάντα εκεί για εμάς. Γνωρίζαμε ότι στη Γένοβα θα είναι ακόμα μια φορά δίπλα μας και είναι άλλο το συναίσθημα. Σε κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού ότι παίζεις στην έδρα σου και εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι είναι πολύ δύσκολο να χάσουμε. Φυσικά δεν είναι μόνο ο κόσμος. Έχουμε και την στήριξη τόσο του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, όσο και της διοίκησης του Ερασιτέχνη και του Προέδρου, Μιχάλη Κουντούρη και πρέπει να τους ξαναπούμε και ένα ευχαριστώ για αυτό, γιατί είναι πάντα δίπλα μας».

Ε: Θεωρείς οτι είναι μια ακόμα από τις μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού πόλο γενικότερα;

Α: «Χωρίς να θέλω να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω επιτυχίες νομίζω ότι αυτό που καταφέραμε φέτος ξεπερνάει όλα τα προηγούμενα. Διότι δεν είναι ότι κατακτήσαμε μόνο το Champions League, το κάναμε και κόντρα στην πιο ιστορική ομάδα και με το μεγαλύτερο μπάτζετ αλλά και μέσα στην έδρα της. Νομίζω ότι αν λίγο το σκεφτούμε ορθολογικά είναι κάτι πολύ σπουδαίο και όχι επειδή είμαι μέλος αυτής της επιτυχίας αλλά θεωρώ οτι είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε να επιδείξουμε και σε συλλογικό επίπεδο αλλά εντάξει σε Εθνικό έχουμε καταφέρει σπουδαία πράγματα αλλά σε συλλογικό επίπεδο σίγουρα είναι κάτι πολύ σπουδαίο».

Ε: Βοηθάει το γεγονός ότι στην ομάδα είστε κάποια άτομα τα οποία είστε μαζί πολλά χρόνια μαζί, είστε και στην Εθνική ομάδα και ειδικά φέτος ήρθαν και κάποιοι ξένοι που μπορεί να ακουστεί λίγο κλισέ, αλλά έχουν γίνει πιο Έλληνες και από τους Έλληνες.

Α: «Γενικώς ναι. Γνωρίζουμε ότι το δυνατό όπλο αυτής της ομάδας είναι η ομοιογένεια. Τα τελευταία χρόνια είμαστε ένα γκρουπ παιδιών τα οποία δουλεύουμε μαζί και στην Εθνική ομάδα και στον Ολυμπιακό με τον ίδιο προπονητή, γενικότερα νομίζω ότι αυτό φαίνεται σε κάθε μας κίνηση μέσα στο παιχνίδι και είναι και απόλυτα λογικό φυσικά. Γνωρίζουμε ο καθένας τον άλλο πάρα πολύ καλά αλλά και πως να λειτουργήσουμε και να αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη κατάσταση παιχνιδιού. Νομίζω ότι είμαστε μια ομάδα η οποία δείχνει να μην τα παρατάει ποτέ και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό και έχει περάσει στην ψυχοσύνθεσή μας και μας βοηθάει και συλλογικά αλλά και στην Εθνική ομάδα και γενικότερα με την προσθήκη αυτών των παιδιών που ήρθαν που τι να πρωτοπείς για τον καθένα ξεχωριστά είναι παιδιά που έχουν κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα τους αλλά ερχόμενοι εδώ έχουν βάλει το μυαλό τους κάτω από την ομάδα όσο σπουδαίες προσωπικότητες και αν είναι και έχουν καταφέρει να μπουν και στην παρέα αλλά και γενικότερα μέσα σε εισαγωγικά να σκεφτούν και να νοιώσουν σαν Έλληνες και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό».

Ε: Και τέλος επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, τι έχουμε να περιμένουμε για του χρόνου;

Α: «Τώρα πέρασαν μερικές μέρες, μπορώ να σκεφτώ τι μπορεί να γίνει μετά. Τώρα αναγκαστικά οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε, να μιλάμε και να σκεφτόμαστε και να προπονούμαστε σαν πρωταθλητές Ευρώπης, δηλαδή δεν μπορεί να συμβιβαστούμε και ατομικά αλλά και ομαδικά με κάτι λιγότερο. Αναγκαστικά όταν φτάνεις στην κορυφή οφείλεις να θέλεις και να παραμείνεις αλλά και να κάνεις όλα τα πράγματα που απαιτούνται έτσι ώστε να τα καταφέρεις. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε του χρόνου να ξανά πάρουμε το Ευρωπαϊκό, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός θα είναι ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις και θα διεκδικεί αυτό το τρόπαιο».

Διαβάστε επίσης