Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στο... σπίτι του ο Καρμπάγιο

Στο... σπίτι του ο Καρμπάγιο
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 - 22:59

«Αντε γεια», είπε η Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA στον Ισπανό ρέφερι Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Πιερλουίτζι Κολίνα κόπηκε από τη συνέχεια του Euro 2012, μαζί με τον Ούγγρο Βίκτορ Κασάι, τον Γερμανό Βόλφανγκ Σταρκ και τον Ολλανδό Μπγιορν Κούιπερς.

Αποτελεί κοινό μυστικό, άσχετα αν ο Κολίνα δεν το παραδέχθηκε, ότι ο Καρμπάγιο πλήρωσε τη διαιτησία του στο παιχνίδι Πολωνία – Ελλάδα 1-1, όπου έδειξε δυο αστείες κίτρινες στον Παπασταθόπουλο, με αποτέλεσμα η Εθνική να μείνει με δέκα παίκτες, ενώ «έπνιξε» και πέναλτι υπέρ των διεθνών. Οταν Ισπανοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ιταλό παράγοντα αν ο λόγος που κόπηκε ο συμπατριώτης τους ρέφερι είναι το προαναφερόμενο ματς, αυτός απάντησε «όχι, εδώ έχουμε τους δώδεκα καλύτερους και έπρεπε να μείνουν οι οκτώ». Λόγω της θέσεώς του ο Κολίνα δεν ήταν δυνατόν να δώσει διαφορετική απάντηση, όμως η υπόθεση της αποπομπής του Καρμπάγιο είναι «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια» και δεν αποκλείεται κάποιο ρόλο σε αυτό να έπαιξε και ο Κύρος Βασάρας, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA. Αλλωστε τον Καρμπάγιο είχαν «κράξει» ακόμη και οι Ισπανοί για τα λάθη του σε βάρος της Ελλάδας.

Αντίθετα ο Κολίνα δεν πήρε θέση για το ακυρωθέν γκολ του Φωτάκη στο παιχνίδι με την Τσεχία: «Ηταν μια φάση δύσκολη. Εχουμε δει πολλά ριπλέι, όμως από κανένα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Ακόμη και αν έχει γίνει λάθος είναι ανθρώπινο».

Τα κακά νέα είναι ότι συνεχίζουν ο Γάλλος Λανουά και ο Σουηδός Ερικσον, οι οποίοι επίσης αδίκησαν την Ελλάδα. Από κει και πέρα ο Ούγγρος Κασάι πλήρωσε το λάθος του πρόσθετου διαιτητή στο προχθεσινό παιχνίδι Ουκρανία – Αγγλία 0-1, όπου δεν μέτρησε γκολ των διοργανωτών, παρότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Ο Ολλανδός Κούιπερς κόπηκε παρότι ο Κολίνα παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει οφσάιντ στο δεύτερο γκολ των Κροατών στον αγώνα τους με την Ιρλανδία, όπου νίκησαν 3-1. Μάλλον οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Διαιτησίας θεώρησαν ότι δεν κάνει για τα δύσκολα. Ο δε Γερμανός Σταρκ, ο τέταρτος που δεν συνεχίζει στο Euro 2012, σφύριξε τους αγώνες Πολωνία - Ρωσία 1-1 και Κροατία - Ισπανία 0-1. Στο δεύτερο ματς δεν έδωσε πέναλτι υπέρ της ομάδας του Μπίλιτς.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Τόσο ο Λανουά όσο και ο Ερικσον δεν ορίστηκαν στους αγώνες της προημιτελικής φάσης του Euro 2012. Αυτό σημαίνει ότι η UEFA τους κράτησε για τα ημιτελικά.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα»

Ασφαλώς και ο Κολίνα ρωτήθηκε για τις διαιτησίες των Καρμπάγιο, Λανουά, Ερικσον σε βάρος της Ελλάδας, η οποία είναι η πιο αδικημένη ομάδα της διοργάνωσης. Ρωτήθηκε από Ελληνες δημοσιογράφους, όμως η είδηση θα ήταν ο Ιταλός να απαντούσε! «Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις διαιτητών. Εχουν παρθεί τουλάχιστον 1.000 και αν το κάνω θα πρέπει να μιλάμε μέχρι τα Χριστούγεννα», είναι η… ντρίμπλα που έκανε ο Ιταλός επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA.

Η συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε διήρκεσε μιάμιση ώρα και γίνεται αντιληπτό ότι απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις. Πάντως, φάνηκε ότι ο Κολίνα τα είχε με τους βοηθούς, οι οποίοι «μέχρι τώρα έχουν πάρει 13 λάθος αποφάσεις αλλά θέλω να διευκρινίσω ότι οι κρίσιμες που πήραν ήταν σωστές. Είναι σημαντικό ότι και οι ρέφερι έκαναν προετοιμασία για το Euro 2012 και έγινε πολλή δουλειά στον τομέα της συνεργασίας τους».

Είναι στο πρόγραμμα

Για όσους αναρωτιούνται αν ο Κύρος Βασάρας μένει ή φεύγει, αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Είναι στο πρόγραμμα για να κάνει μάθημα στους διαιτητές της Superleague, στο σεμινάριο που γίνεται αρχές Ιουλίου στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα έβγαλαν οι Μπριάκος, Δούρος και χθες ζήτησε να του το στείλουν, όπως κι έγινε.

Δεν έφταιγε το… κλιματιστικό

Κάποιοι διαιτητές της Football League 2 «πάγωσαν» όταν ο Μπριάκος τους είπε, όπως έκανε και στους ρέφερι της Δ’ Εθνικής, να προσέχουν τι γράφουν στο facebook. «Τι έγινε, ρε παιδιά, μήπως φταίει το κλιματιστικό; Το έχουν βάλει σε χαμηλή θερμοκρασία» αναρωτήθηκε ο Μπριάκος. Η ΚΕΔ δεν απαγορεύει το facebook, απλώς χτύπησε το… καμπανάκι για κάποιους.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον ΓΑΥΡΟ στις 21/06/2012)

Διαβάστε επίσης

Έξοδα διαιτησίας 1,5 εκατ.

Έξοδα διαιτησίας 1,5 εκατ.

Σε υψηλό ποσό ανέρχονται τα έξοδα διαιτησίας που καταβάλλει η Superleague μέσω της ΕΠΟ για κάθε ποδοσφαιρική περίοδο.

Στην... πρίζα λόγω Κολίνα!

Στην... πρίζα λόγω Κολίνα!

Ο νούμερο ένα παράγοντας της ευρωπαϊκής διαιτησίας, δηλαδή ο Πιερλουίτζι Κολίνα, θα είναι ο παρατηρητής του Ισπανού Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο, ο οποίος ορίστηκε στο παιχνίδι της πρεμιέρας του Euro 2012 Πολωνία - Ελλάδα.