Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στην κορυφή της Ευρώπης!

Στην κορυφή της Ευρώπης!
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 - 15:05

Μεγάλη μέρα η σημερινή για τον Ερυθρό Αστέρα, αφού τα αδέρφια μας, πριν ακριβώς 23 χρόνια είχαν κατακτήσει το πρωταθλητριών.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου είχαν φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και δίκαια από τότε χαρακτηρίζονται ως το καμάρι της Σερβίας! Η μοναδική ομάδα στη Σερβία, η οποία έχει ευρωπαϊκό τίτλο, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας είναι και η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα (26) και τα περισσότερα Κύπελλα (24) στη χώρα.

Σαν σήμερα το 1991 λοιπόν, ο Ερυθρός Αστέρας είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Μια «τρελή» πορεία τότε, είχε φτάσει μέχρι τέλους και είχε πάρει το πρωταθλητριών.

Η ιστορία γράφει τους τίτλους και ο Αστέρας, έχει πολλούς απ’ αυτούς. Τότε, στον τελικό του «Σαν Νίκολα» στο Μπάρι, είχε επικρατήσει στον τελικό επί της Μαρσέιγ στα πέναλτι (5-3), μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας.

Το 1986 ξεκίνησε ένα «σούπερ» πλάνο με τον Βέλιμπορ Βάσοβιτς στον πάγκο (πρώην παίκτης της Παρτιζάν – θρυλική μορφή) των «ερυθρόλευκων»! Τότε, είχαν γίνει τρομερές μεταγραφές και ο Ερυθρός Αστέρας, απαρτιζόταν από παίκτες με μεγάλο ταλέντο. Ντράγκαν Στοϊκοβιτς και Μπόρα Τσβέτοκοβιτς είχαν έρθει τον πρώτο χρόνο, ενώ το 1987 είχαν αποκτηθεί οι Μπίνιτς και Προσινέτσκι, με τον Ερυθρό Αστέρα να γιγαντώνεται και να πραγματοποιεί εξαιρετικές χρονιές.

Ο Βάσοβιτς το 1990 αποχώρησε και στο «τιμόνι» βρέθηκε ο Λγιούπκο Πέτροβιτς, ο οποίος ήταν πριν στην Βοϊβοντίνα… Ο νυν 64χρονος προπονητής, έκατσε στην ομάδα έναν χρόνο (αν και επέστρεψε μετά από μία τριετία) και κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό. Φοβερή χρονιά για την ομάδα του Αστέρα, η οποία «έγραψε» ιστορία.

Σημειώνεται ότι ο Πέτροβιτς είχε περάσει και από τον πάγκο του Ολυμπιακού το 1993. Όπως προαναφέραμε, η ομάδα επικράτησε στον τελικό της Ιταλίας με 5-3 στα πέναλτι της Μαρσέιγ και για τον Ερυθρό Αστέρα ευστόχησαν κατά σειρά οι Προσινέτσκι, Μπίνιτς, Μπελοντέντιτς, Μιχαϊλοβιτς και Πάντσεφ!

Ο «ΤΖΟΛΕ» ΚΑΙ Ο ΣΤΟΪΚΟΒΙΤΣ

Πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι σε εκείνη την θρυλική ομάδα, άνηκε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο άσος του Ολυμπιακού, ήταν στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου, ωστόσο, στον τελικό δεν βρισκόταν στην αποστολή.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, είχε πάρει μεταγραφή το 1990 από τον Ερυθρό Αστέρα στην Μαρσέιγ. Έτσι όπως τα έφερε η μοίρα, κοντραρίστηκε στον τελικό με την πρώην αγαπημένη ομάδα του. Τότε, είχε μπει αλλαγή στο 112’ και αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι.

Όλα αυτά, αποδεικνύουν για ποιο λόγο οι οπαδοί του Θρύλου, είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα (Delije). Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ομάδες στη χώρα που αγωνίζονται και έχουν τα περισσότερα τρόπαια… Επίσης, ο κόσμος έχει την ίδια «τρέλα» και πάντα βρίσκεται δίπλα στην ομάδα!

Η ενδεκάδα που αγωνίστηκε ο Ερυθρός Αστέρας ήταν: Στογιάνοβιτς, Μπελοντέντιτσι, Ναϊντόσκι, Σαμπανάτζοβιτς, Γιούγκοβιτς, Μάροβιτς, Μιχαΐλοβιτς, Μπίνιτς, Σαβίτσεβιτς (84’ Στόσιτς), Προσινέτσκι, Πάντσεφ.

Διαβάστε επίσης

Η λίστα του Λαλάτοβιτς

Η λίστα του Λαλάτοβιτς

Σελίδα που περιέχει 22 υποψήφιους παίκτες παρέδωσε ο νέος τεχνικός του Αστέρα στην διοίκηση.

Τριάρες στο Νόβι Σαντ

Τριάρες στο Νόβι Σαντ

Έχοντας εξασφαλίσει τον τίτλο από την Κυριακή, ο Ερυθρός Αστέρας άφησε βαθμούς στην έδρα της Βοϊβοντίνα (3-3).

«Αρρώστια» τ' αδέρφια!

«Αρρώστια» τ' αδέρφια!

Έξαλλα πανηγύρισαν τον τίτλο του πρωταθλητή οι Delije, οι οποίοι έκαναν το «Μαρακανά» να σείεται!