Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο κύκλος του Ντίμα

Ο κύκλος του Ντίμα
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 - 21:27

Ο Μπόγιαν Γιορντάνοφ θα πάρει όλους τους επαίνους που μπορεί να αντέξει. Ο Ολυμπιακός έφθασε στην κατάκτηση του 14ου Κυπέλλου Ελλάδος στην ιστορία του επειδή ο Βούλγαρος διαγώνιος ήταν, δυνητικά, ένα τέρας. Με 28 στις 34 επιθέσεις δεν είναι απαραίτητο μόνο το βραβείο του MVP, μπορεί να μη δείξει τους συμπαίκτες του χωρίς να τον παρεξηγήσουν.

Ωστόσο, ο τελικός κρίθηκε σε μία φάση. Όταν ο Ντίμα Φιλίποφ έκανε μονό μπλοκ στον Ηλία Λάππα, με το σκορ στο 24-24, ήξερες ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχανε το Κύπελλο. Είναι από τις στιγμές που ξέρεις τι θα γίνει. Ο αντίπαλος πρέπει να έχει πραγματικό χαρακτήρα (από εκείνον που έχουν μόνο οι επαγγελματίες δολοφόνοι) για να πάρει το σετ. Ο Φοίνικας δεν είναι μία τέτοια ομάδα. Στη Σύρο πρέπει να έχουν αρχίσει να μετανιώνουν που είπαν ότι θα πάρουν το πρωτάθλημα. Δεν ήταν πρωτάθλημα αυτό το τρόπαιο, αλλά τόσο σε ό,τι αφορά τη νίκη του Ολυμπιακού στο νησί, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον τελικό του Κυπέλλου, μοιάζουν να ξετυλίγονται σκηνές από ταινία προσεχώς.

Ο Ντίμα Φιλίποφ διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στην αναμέτρηση. Για κάποιον λόγο, ο οποίος είναι εξηγήσιμος, συμβολίζει τον Ολυμπιακό. Στη στάθμη της ελπίδας, τη σεζόν 2010-11, μίας από τις χειρότερες αλλά και ταυτοχρόνως πιο γλυκές στην ιστορία του Ερασιτέχνη (με βάση αυτό που έγραψε ο Όσκαρ Γουάιλντ, «όλοι ζούμε στον υπόνομο αλλά κάποιοι από εμάς κοιτάζουν τα άστρα») ο Ντίμα Φιλίποφ ανέβαζε τον δείκτη. Ήταν ο πιτσιρικάς που αγάπησε τον Ολυμπιακό επειδή πίστεψε σε αυτόν. Ήταν ο νεανίας με την άγνοια κινδύνου, ένα ατόφιο στόρι ότι «είναι η ώρα των νέων να αλλάξουν τον κόσμο». Ήταν εκείνος που γύρω του στήθηκε ένας πραγματικός ιστός θαυμάτων, τη χρονιά της ανάνηψης, που ο Ολυμπιακός δραπέτευε συνεχώς από τα κελιά που τον έβαζαν, με τη μέθοδο της ύπνωσης. Σε πρόσφατο κείμενο, γράφτηκε ότι ο Ντίμα ήταν ένας Φίλος της Τύχης. Ότι βρίσκεται στο τάραφλεξ και γίνονται μόνο καλά πράγματα. Αλλά ούτε ο ίδιος γλίτωσε τη φάση που καθένας, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλή δημοσιότητα, πρέπει να περάσει. Ήταν αυτό το διάστημα, την περυσινή σεζόν, στο οποίο ο ίδιος ένιωθε παλιοσειρά, αλλά δεν ήταν. Είναι σίγουρος για τον εαυτό του, αλλά δεν προσπάθησε να ισορροπήσει. Όταν ο Ολυμπιακός τελείωσε μία άσχημη χρονιά με προπονητή τον Τέλη Σωτήρχο, της ομάδας βόλεϊ Γυναικών, ήρθε η ώρα της αναθεώρησης. Και αυτή η ώρα παίρνει πολύ χρόνο. Τόσο, που κράτησε έως και ένα μέρος αυτής της σεζόν.

Την ώρα του θέρου, η αναθεώρηση τελείωσε. Ο κύκλος έγινε. Ο Ντίμα είχε μετατραπεί σε άνδρας. Στο Λιγκ Καπ έπαιξε με προσωπικό πρόβλημα. Τώρα, έπαιξε για να μην αφήσει την ομάδα να χάσει. Έπαιξε και έγινε, την κρίσιμη στιγμή, ξανά το πρόσωπο που συμβολίζει τον Ολυμπιακό. Με λίγη από την αστερόσκονη της σεζόν 2010-11. Με τις νεράιδες να φτερουγίζουν πάνω από τα μαλλιά του, πετώντας του, μέσα από μία ζαχαρένια μηχανή του χρόνου, κόκκινα αρωματισμένα χαρτονάκια σε σχήμα τροπαίων. Αισθάνεσαι, έτσι, ότι το φλουρί στη βασιλόπιτα έπεσε στον κατάλληλο άνθρωπο.

Ο Ντίμα Φιλίποφ μπορεί να μη γίνει ο κορυφαίος πασαδόρος στην ιστορία του Ολυμπιακού. Αλλά θα είναι μία εντελώς ερωτική ιστορία για τον σύλλογο, μία αλήτισσα καρδιά. Ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή, για να μην πάρει το πρώτο σετ ο Φοίνικας στον τελικό του Κυπέλλου και, έπειτα, να χάσει κατά το πρωτόκολλο. Μία αλήτισσα καρδιά, μέσα στα στενά της πλατείας Αλεξάνδρας.

Διαβάστε επίσης

«Δείξαμε ότι μπορούμε»

«Δείξαμε ότι μπορούμε»

Ο Γιώργος Στεφάνου κατέκτησε το πέμπτο κύπελλο στην καριέρα του και κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ.

MVP με το απόλυτο

MVP με το απόλυτο

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού ήταν αναμφισβήτητα ο Μπόμπι Γιορντάνοφ, που μίλησε στην κάμερα του gavros.gr

ΟΙ ΚΟΥΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ!

ΟΙ ΚΟΥΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ!

Ο Ολυμπιακός «σάρωσε» στον τελικό του Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας με 3-0 σετ την Κηφισιά και πανηγύρισε το δεύτερο φετινό τρόπαιό του μετά το League Cup.

Φέρτε μας το Κύπελλο!

Φέρτε μας το Κύπελλο!

Την πρόκρισή του στον τελικό του θεσμού πανηγυρίζει μετά το 3-0 σετ επί του Παμβοχαϊκού ο Θρύλος.