Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το χτίσιμο μίας ευρωπαϊκής ομάδας με υλικά πρώτης γραμμής!

Το χτίσιμο μίας ευρωπαϊκής ομάδας με υλικά πρώτης γραμμής!
Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:29

Βήμα προς βήμα το χτίσιμο του φετινού Ολυμπιακού. Όλες οι προσθήκες, οι πίνακες με τις αξίες των παικτών, το παραμύθι για τα λεφτά του Champions League και τα επτά μυστικά της μεταγραφικής επιτυχίας!

Ο Ολυμπιακός είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, μακράν της δεύτερης, με 47 πρωταθλήματα (ο δεύτερος έχει 20), με 28 κύπελλα (ο δεύτερος έχει 19) και 4 σούπερ καπ (ο δεύτερος έχει τρία). Επίσης, έχει κατακτήσει νταμπλ 18 φορές (ο δεύτερος έχει 8), ενώ έχει τη μεγαλύτερη διαχρονική βαθμολογία από όλες τις Ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα όμως, ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι ο απόλυτος κυρίαρχος με 10 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια και ακολουθούν η ΑΕΚ με 2 και ο ΠΑΟΚ με 1.

Στις ελάχιστες χρονιές που για διάφορους λόγους (κυρίως παρασκηνιακούς) δεν έρχεται το πρωτάθλημα, ο οργανισμός ανασυντάσσεται και, με μεθοδικές και επαγγελματικές κινήσεις, χτίζει πάντα κάτι θελκτικό και ελκυστικό. Την ώρα που άλλοι ασχολούνται με ενώσεις και διαιτητές, ο Ολυμπιακός επενδύει στο ποδόσφαιρο. Αυτό συνέβη και φέτος.

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Η πρώτη κίνηση επισημοποιήθηκε την πρώτη μέρα του Ιουνίου με την πρόσληψη του Ισπανού Αντόνιο Κορδόν, ως τεχνικού διευθυντή της ομάδας. Το βιογραφικό του περιλάμβανε:

1999-2016: 17 χρόνια απόλυτα πετυχημένης διαδρομής στην Βιγιαρεάλ, η οποία πέτυχε τεράστιες διακρίσεις στο Ισπανικό πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2016-2017: Εργάστηκε στην Μονακό η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας και έφτασε στα ημιτελικά του Champions League.

2017-2020: Διοίκησε με επιτυχία τέσσερις ομάδες ιδιοκτησίας του Κινέζικου ομίλου Hope σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Γρανάδα, Πάρμα, Τοντέλα, Τσόνγκινγκ Λιφάν).

2020: Αθλητικός διευθυντής της εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ (αποχώρησε λόγω πανδημίας).

2020-2022: Γενικός και αθλητικός διευθυντής Ρεάλ Μπέτις (κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας).

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Στις 20 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, ο 42χρονος Ισπανός Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Νέος, φιλόδοξος και ανερχόμενος με σημαντική περγαμηνή του την τριετή του θητεία στην Γρανάδα, όπου την πρώτη χρονιά ανέβασε την ομάδα από την δεύτερη κατηγορία στην La Liga, τη δεύτερη σεζόν την οδήγησε σε ευρωπαϊκό εισιτήριο και την τρίτη σεζόν στα προημιτελικά του Europa League. Επίσης είχε νωρίτερα σημαντική εμπειρία στη Σεβίλλη για 8 χρόνιας (προπονητής στην Κ19, την δεύτερη ομάδα, αλλά και βοηθός προπονητή της πρώτης ομάδας).

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Συνολικά, ο Ολυμπιακός απέκτησε 15 ποδοσφαιριστές. Από αυτούς οι 3 αποκτήθηκαν με αγορά (Έσε, Ορτέγκα, Μπρίνιτς), οι 7 με δανεισμό (Ποντένσε, Σκάρπα, Σολμπάκεν, Αλεξανδρόπουλος, Φρέιρε, Πορόζο, Ρίτσαρντς), οι 4 ως ελεύθεροι (Ελ Κααμπί, Ιμπόρα, Κίνι, Γιόβετιτς) και ο ένας με επιστροφή λόγω λήξης δανεισμού (Καμαρά).

1. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Α. ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΕΣΕ (αμυντικό χαφ)

Ο Ολυμπιακός δαπάνησε 4 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τον 22χρονο Αργεντινό μέσο (6άρι) Σαντιάγκο Έσε από την Ουρακάν. Ο παίκτης ανακοινώθηκε στις 19 Αυγούστου, θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 32 και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά. Σύμφωνα με το Transfermarkt, η χρηματιστηριακή του αξία, ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Β. ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΟΡΤΕΓΚΑ (αριστερός μπακ)

Επίσης, ο Ολυμπιακός δαπάνησε 4,5 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τον 24χρονο Αργεντινό αριστερό μπακ Φρανσίσκο Ορτέγκα από την Βελέζ. Ο παίκτης ανακοινώθηκε στις 27 Αυγούστου και θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 3. Σύμφωνα με το Transfermarkt, η χρηματιστηριακή του αξία, ανέρχεται στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Γ. ΙΒΑΝ ΜΠΡΙΝΙΤΣ (εξτρέμ)

Τέλος, οι Ερυθρόλευκοι δαπάνησαν 4 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν τον 22χρονο Κροάτη εξτρέμ, Ιβάν Μπρίνιτς από την Μάριμπορ. Ο παίκτης ανακοινώθηκε στις 18 Αυγούστου, θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 77 και Σύμφωνα με το Transfermarkt, η χρηματιστηριακή του αξία, ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, είχε 46 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, κύπελλο και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 13 ασίστ και 8 γκολ.

2. ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Α. ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΟΝΤΕΝΣΕ (εξτρέμ)

Η επιστροφή του Πορτογάλου εξτρέμ Ντανιέλ Ποντένσε από τη Γουλβς της Πρέμιερ Λιγκ στον Ολυμπιακό, ήταν η «βόμβα» του καλοκαιριού στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου (05/09). Εξαιρετικός ποδοφαιριστής, με γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας, αγάπη για τον Ολυμπιακό και παραστάσεις από το Αγγλικό πρωτάθλημα, σε ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία (27 ετών) και με χρηματιστηριακή αξία-σοκ ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ! Ο Ολυμπιακός πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην Γουλβς για να τον αποκτήσει ως δανεικό για μία σεζόν, ενώ έχει option αγοράς για την οποία θα απαιτηθούν άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πορτογάλος δηλώθηκε στη λίστα της ΟΥΕΦΑ για το Europa League και θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 56.

Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο ελκυστικό είναι το project του Ολυμπιακού, αρκεί να αναλογιστεί ότι ο Ποντένσε θυσίασε το 20% των αποδοχών του στην Γουλβς και είπε όχι σε συμβόλαιο με 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από πλευράς των Αράβων! Όλα αυτά σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του Κώστα Νικολακόπουλου που αποκάλυψε πρώτος τη μεταγραφή:

Β. ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΣΚΑΡΠΑ (δεκάρι)

Εξαιρετικά ποιοτικός μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής (δεκάρι), σε πολύ καλή ηλικία (29 ετών), ο οποίος διέπρεψε με τη φανέλα της Παλμέιρας στην Βραζιλία, με την οποία κατέκτησε 2 φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες και 2 φορές το πρωτάθλημα Βραζιλίας, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας του Κόπα Λιμπερταδόρες. Πέρυσι βρέθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ και φέτος ήρθε στον Ολυμπιακό ως δανεικός. Ανακοινώθηκε στις 18 Αυγούστου, θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 10, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται, σύμφωνα με το Transfermarkt, στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Γ. ΟΛΑ ΣΟΛΜΠΑΚΕΝ (εξτρέμ)

Ενίσχυση από το πάνω ράφι στη θέση του εξτρέμ. 24χρονος Νορβηγός με πολύ καλά στατιστικά που αποκτήθηκε από τη Ρόμα με τη μορφή δανεισμού. Θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 24 και έχει χρηματιστηριακή αξία 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (αμυντικό χαφ)

Κίνηση πολλαπλής στόχευσης. Παίκτης ουσίας, ενίσχυση Ελληνικού στοιχείου και επικοινωνιακή νίκη επί του Παναθηναϊκού από όπου προερχόταν ο παίκτης. 21χρονος Έλληνας μέσος (6άρι), δανεικός για έναν χρόνο από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Ανακοινώθηκε στις 3 Αυγούστου, θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 15 και ήδη σκόραρε το γκολ πρόκρισης του Ολυμπιακού επί της Γκενκ στα προκριματικά του Europa League. Η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ε. ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΡΕΙΡΕ (στόπερ)

Στις 25 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ο δανεισμός του 29χρονου Αργεντινού στόπερ Νικολάς Φρέιρε από την Πούμας, με προσωπικές ενέργειες του τεχνικού διευθυντή του Ολυμπιακού Αντόνιο Κορδόν. Ο Φρέιρε θα αγωνίζεται με τη φανέλα με το νούμερο 16 και η χρηματιστηριακή του αξία στο Transfermarkt ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΤ. ΤΖΑΚΣΟΝ ΠΟΡΟΖΟ (στόπερ)

Στις 2 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η απόκτηση του πανύψηλου 23χρονου στόπερ Τζάκσον Πορόζο από το Εκουαδόρ, με τη μορφή δανεισμού από την Γαλλική Τρουά. Ο Πορόζο θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 25 και η χρηματιστηριακή του αξία στο Transfermarkt ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ζ. ΟΜΑΡ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ (αριστερό μπακ)

Στις 25 Αυγούστου, ανακοινώθηκε ο δανεισμός του 25χρονου Άγγλου αριστερού μπακ Ομάρ Ρίτσαρντς από τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο Ρίτσαρντς θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 27 και η χρηματιστηριακή του αξία στο Transfermarkt ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Α. ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ (επιθετικός)

Στις 6 Αυγούστου, ο Ολυμπιακός απέκτησε ως ελεύθερο τον 30χρονο Μαροκινό επιθετικό Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι πολύ καλά, καθώς φαίνεται ότι είναι ένας παίκτης μέσα στις φάσεις και με το ένστικτο του γκολ, ενώ ήδη έχει σκοράρει δύο φορές με τα ερυθρόλευκα.

Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνιζόταν στην Τουρκία με την Χατάισπορ. Το 2021/22 σημείωσε 18 γκολ σε 32 αγώνες, ενώ το 2022/23 οι φονικοί σεισμοί οδήγησαν σε απόσυρση της ομάδας του από το πρωτάθλημα. Μέχρι την απόσυρση, είχε σημειώσει 8 γκολ σε 21 αγώνες. Μέχρι το τέλος της σεζόν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Κατάρ, όπου πέτυχε 6 γκολ σε 11 αγώνες. Σύνολο σεζόν 2022/23: 14 γκολ σε 32 αγώνες.

Ο Ελ Κααμπί θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 9 και η χρηματιστηριακή του αξία στο Transfermarkt ανέρχεται στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Β. ΒΙΘΕΝΤΕ ΙΜΠΟΡΑ (αμυντικό χαφ)

Από τις πρώτες χρονικά προσθήκες του Ολυμπιακού, ήταν αυτή του 35χρονου Ισπανού Βιθέντε Ιμπόρα που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου. Με πλούσια εμπειρία σε Λεβάντε, Σεβίλλη, Λέστερ, Βιγιαρεάλ, έχει κατακτήσει τέσσερις (!) φορές το Europa League (τρεις με την Σεβίλλη και μία με την Βιγιαρεάλ). Θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 8 και η χρηματιστηριακή του αξία στο Transfermarkt ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

Γ. ΚΙΝΙ (δεξί μπακ)

Στις 11 Ιουλίου ανακοινώθηκε και ο 33χρονος Ισπανός δεξιός μπακ Κίνι. Έχει συνεργαστεί με τον προπονητή του Ολυμπιακού, ενώ προέρχεται από γεμάτη χρονιά με την Γρανάδα, η οποία ανέβηκε ως πρώτη στην La Liga της Ισπανίας. Εκτός από δεξιός μπακ, μπορεί να αγωνιστεί και στα αριστερά. Θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 18 και η χρηματιστηριακή του αξία στο Transfermarkt, ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Δ. ΣΤΕΦΑΝ ΓΙΟΒΕΤΙΤΣ (επιθετικός)

Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, ο Ολυμπιακός απέκτησε ως ελεύθερο και τον 33χρονο Μαυροβούνιο επιθετικό Στέφαν Γιόβετιτς. Έχει περάσει από Παρτιζάν, Φιορεντίνα, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ, Σεβίλλη, Μονακό και Χέρτα Βερολίνου. Τα στατιστικά του είναι πολύ καλά, καθώς σε όλη του την καριέρα μετράει 405 συμμετοχές με 114 γκολ και 55 ασίστ. Θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 22, η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το μέγιστο που είχε φτάσει ήταν ακόμα και 26 εκατομμύρια ευρώ!

4. ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

ΜΑΝΤΙ ΚΑΜΑΡΑ

Μετά από έναν χρόνο δανεισμού στη Ρόμα, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός (8άρι) Μαντί Καμαρά επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 4 και η χρηματιστηριακή του αξία, ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Α. ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ακολουθούν οι ηλικίες των 15 ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν:

1. Ένας 21χρονος (Αλεξανδρόπουλος)
2. Δυο 22χρονοι (Έσε, Μπρίνιτς)
3. Ένας 23χρονος (Πορόζο)
4. Δύο 24χρονοι (Ορτέγκα, Σολμπάκεν)
5. Ένας 25χρονος (Ρίτσαρντς)
6. Ένας 26χρονος (Καμαρά)
7. Ένας 27χρονος (Ποντένσε)
8. Δύο 29χρονοι (Σκάρπα, Φρέιρε)
9. Ένας 30χρονος (Ελ Κααμπί)
10. Δύο 33χρονοι (Κίνι, Γιόβετιτς)
11. Ένας 35χρονος (Ιμπόρα).

Ο μέσος όρος ηλικίας των δεκαπέντε νέων αποκτημάτων είναι πολύ καλός, κάτω από 27 έτη, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μία εξαιρετική μίξη νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών.

Β. ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Ένα σημαντικό ενδεικτικό στοιχείο είναι η εκτιμώμενη αξία των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού στο διεθνές μεταγραφικό παζάρι, όπως αυτό προκύπτει από την εγκυρότερη σελίδα παγκοσμίως, το Tranfermarkt.

Ποντένσε: 20 εκατομμύρια ευρώ.
Σκάρπα: 10 εκατομμύρια ευρώ.
Καμαρά: 10 εκατομμύρια ευρώ.
Έσε: 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ρίτσαρντς: 5 εκατομμύρια ευρώ.
Ορτέγκα: 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Σολμπάκεν: 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ελ Κααμπί: 3,4 εκατομμύρια ευρώ.
Αλεξανδρόπουλος: 3 εκατομμύρια ευρώ.
Πορόζο: 3 εκατομμύρια ευρώ.
Φρέιρε: 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Γιόβετιτς: 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Ιμπόρα: 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Μπρίνιτς: 800.000 ευρώ.
Κίνι: 400.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής αξίας των 15 νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας που ακολουθεί τα λέει όλα. Οι 10 ακριβότεροι παίκτες της φετινής Super League. Οι 4 πρώτοι και οι 6/10, είναι παίκτες του Ολυμπιακού:

Γ. ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι παραστάσεις των νεοαποκτηθέντων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού προέρχονται από το υψηλότερο επίπεδο και πιο συγκεκριμένα από τη Λατινική Αμερική (Έσε, Ορτέγκα, Σκάρπα, Φρέιρε, Πορόζο), από την Αγγλία (Ποντένσε, Ρίτσαρντς), από την Ισπανία (Κίνι, Ιμπόρα), από την Ιταλία (Καμαρά, Σολμπάκεν), από Κροατία (Μπρίνιτς), από Τουρκία και αραβικές χώρες (Ελ Κααμπί) και πολυσυλλεκτικά από τα κορυφαία πρωταθλήματα (Γιόβετιτς). Από τους νεοαποκτηθέντες, έχουν παραστάσεις από Ελλάδα, οι Ποντένσε, Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος.

Δ. ΟΙ ΔΥΟ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει την πολυτέλεια να έχει δύο ισάξιες ενδεκάδες, με πληθώρα επιλογών και βάθος στον πάγκο.

Τερματοφύλακες: Πασχαλάκης/Τζολάκης.
Δεξιά μπακ:
Ροντινει/Κίνι/Βρουσάι.
Αριστερά μπακ:
Ορτέγκα/Ρίτσαρντς.
Σέντερ μπακ:
Ρέτσος/Ντόη/Φρέιρε/Πορόζο.
6αρι:
Έσε/Ιμπόρα/Αλεξανδρόπουλος.
8αρι:
Καμαρά/Καρβάλιο.
10αρι:
Φορτούνης/Σκάρπα.
Εξτρέμ:
Ποντένσε/Σολμπάκεν/Μασούρας/Μπιέλ/Μπρίνιτς.
Σέντερ Φόρ:
Γιόβετιτς/Ελ Κααμπί/Ελ Αραμπί.

Ε. ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το πρώτο δείγμα από τις 3 αγωνιστικές του πρωταθλήματος και τα ευρωπαϊκά προκριματικά, ήταν εξαιρετικό. Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής είναι αήττητος με 6 νίκες και 1 ισοπαλία, ενώ τα τέρματα είναι 18-2.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη είχε 2/2 προκρίσεις με 3 νίκες και 1 ισοπαλία σε 4 αγώνες και τέρματα 8-2, ενώ στην Ελλάδα έχει το απόλυτο με 3/3 νίκες και τέρματα 10-0.

Όλα αυτά, με τον Ολυμπιακό να έχει χάσει απίστευτες ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στα σκορ και χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί τα μεγαλύτερα ονόματα από τις μεταγραφές που έγιναν.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Ο Ολυμπιακός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πορεύεται χωρίς τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Η τελευταία φορά που τα κέρδισε εγγυημένα ως πρωταθλητής, ήταν το 2015. Πάνε 8 χρόνια πλέον. Αντίθετα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερα έσοδα από τον Ολυμπιακό, λόγω της συμμετοχής τους στα play offs του UEFA Champions League (+5 εκατομμύρια περισσότερα ο καθένας).

Αλλά και στο κομμάτι των εισιτηρίων διαρκείας, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν περιλαμβάνουν στο πακέτο τους αγώνες στους ευρωπαϊκούς ομίλους, άρα σε αυτούς τους αγώνες θα έχουν extra τεράστια έσοδα. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν «γδέρνει» τους οπαδούς του και περιλαμβάνει και τους ευρωπαϊκούς αγώνες στα εισιτήρια διαρκείας.

Όλα αυτά, έχουν οδηγήσει ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να έχουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από τον Ολυμπιακό σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, ενώ η ΑΕΚ ανανέωσε με μεγάλη αύξηση το συμβόλαιο με την Cosmote TV για τη μετάδοση των εντός έδρας αγώνων της στο Ελληνικό πρωτάθλημα (10 εκατομμύρια ετησίως).

Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός προχώρησε στις περισσότερες, ουσιαστικότερες και πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις, όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έμειναν να περιμένουν τον φορ και η ΑΕΚ να φτύνει αίμα για να βρει έναν στόπερ.

Επίσης, δεν είναι μόνο οι αγορές στις οποίες προχώρησε ο Ολυμπιακός, αλλά και τα υψηλά συμβόλαια των παικτών, ακόμα και αυτών που απέκτησε ως δανεικούς ή ελεύθερους που είναι τα μεγαλύτερα στη χώρα.

Σε ο,τι αφορά τις πωλήσεις, πέθανε ένα ακόμα αφήγημα, αυτό του Ολυμπιακού που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, άρα οι παίκτες του προβάλλονται στο υψηλότερο επίπεδο και πωλούνται ακριβά. Τρία χρόνια χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός προχώρησε και φέτος σε ακριβές πωλήσεις (Ρέαμπτσιουκ, Χουάνγκ, Ονιεκούρου, Ζινγκερνάγκελ).

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Το μυστικό (και) της μεταγραφικής επιτυχίας του Ολυμπιακού είναι το εξής: Είναι ξεκάθαρο ότι έχει χτίσει ένα μεγάλο όνομα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους επτά παράγοντες:

- Η διαχρονική κυριαρχία του στους τίτλους της Ελλάδας.

- Η σταθερή του συμμετοχή στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις με μεγάλη βαθμολογία.

- Οι επιτυχημένες πωλήσεις παικτών του σε ομάδες του εξωτερικού (Ποντένσε, Τσιμίκας, κτλ).

- Η επιτυχημένη πορεία πρώην προπονητών του (Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα, Ζαρντίμ στην Μονακό, Σίλβα στην Premier League).

- Η επιτυχημένη καριέρα στελεχών του εκτός των συνόρων (π.χ. Λίνα Σουλούκου στη Ρόμα και Θεόδωρος Γιαννίκος στην Fifa).

- Η επιτυχημένη παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη ως ιδιοκτήτη ομάδας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (Premier League).

- Η πρόσφατη επιτυχημένη διοργάνωση του UEFA super cup στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Όλα αυτά τα στοιχεία που άλλες Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν ούτε να τα ονειρευτούν, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για να μπορεί ο Ολυμπιακός να διαπραγματεύεται με επιτυχία με τα κορυφαία μανατζερικά γραφεία και τους μεγαλύτερους συλλόγους, αποκτώντας τους παίκτες που θέλει.

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε το εξής: Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε προβλέψεις και φυσικά, τα συμπεράσματα θα βγουν στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι φίλοι της ομάδας θα παρακολουθήσουν πιθανότατα εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Από κει και πέρα, αν ο Ολυμπιακός δεν πολεμηθεί αισχρά και οι παίκτες του είναι υγιείς, η χρονιά θα κλείσει με χαμόγελα...

Διαβάστε επίσης

Η «αντιγαυροσύνη» δεν δίνει τιμή ούτε αξιοπρέπεια στους συκοφάντες

Η «αντιγαυροσύνη» δεν δίνει τιμή ούτε αξιοπρέπεια στους συκοφάντες

Πόσο πονάνε κάποιοι που ο Ολυμπιακός είναι ο καλύτερος προορισμός; Πόσο «τρελαίνονται» που οι παίκτες αγαπάνε αυτή την ομάδα, θυσιάζοντας ακόμα και χρήματα; Πόσο πολύ τους «τσούζει» η «γαυροσύνη»; Γιατί θυμήθηκαν ξαφνικά τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο; Η Αθλητική διαπλοκή έχει τις απαντήσεις.

Δεν ντρέπεστε να μιλάτε για «άρρωστες φιλίες» και «διδακτικές ιστορίες»;

Δεν ντρέπεστε να μιλάτε για «άρρωστες φιλίες» και «διδακτικές ιστορίες»;

Οι δηλώσεις Καρυπίδη για Μαρινάκη, το απειλητικό τηλεφώνημα σε στυλ Φουσέκη, τα παραμύθια για το 2-2, ο ξεχασμένος Κουτσουπιάς, η αλήθεια για Πλατανιά και Ξάνθη, η σπέκουλα του SDNA και το ηχητικό Παπαθεοδώρου που λίγοι γνωρίζουν. Παρασκήνιο και αλήθειες από την Αθλητική διαπλοκή.

Μετά το πετσόκομμα της χρονιάς, ο πανικός πλέον ξεχειλίζει...

Μετά το πετσόκομμα της χρονιάς, ο πανικός πλέον ξεχειλίζει...

Στην ΑΕΚ, οι οπαδοί «βράζουν» με τον Μελισσανίδη, στον ΠΑΟΚ ο Ντεσπόντοφ βγήκε «ξινός», στον ΠΑΟ ακόμα παρακαλάνε για φορ και ο Μαρινάκης χωρίς Τσάμπιονς λιγκ, φέρνει την αφρόκρεμα. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τις αντιδράσεις από τη μεταγραφή Ποντένσε στις άλλες ομάδες και την αποδόμηση των αφηγημάτων.