Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Για πρώτη φορά όλες οι σφαγές από το 1996!

Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Για πρώτη φορά όλες οι σφαγές από το 1996!
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 - 11:12

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός απόψε και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει όλες τις διαιτητικές σφαγές στα ντέρμπι αιωνίων από το 1996 μέχρι σήμερα, με βίντεο, φωτογραφίες και δημοσιεύματα. Σας εγγυώμαστε ότι τα ευρήματα θα σας εκπλήξουν...

Πολύ κρίσιμο ντέρμπι απόψε στο γήπεδο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1 και η Αθλητική διαπλοκή σκαλίζει για μία ακόμα φορά τα αρχεία της και θυμίζει την πραγματική αλήθεια για τις διαιτητικές σφαγές στα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην πιο συκοφαντημένη περίοδο στην ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου, από το 1996.

Για πρώτη φορά λοιπόν παρατίθενται συγκεντρωμένα όλα τα διαιτητικά λάθη στα ντέρμπι αιωνίων από 1996 μέχρι σήμερα, δηλαδή τα τελευταία 27 χρόνια.

Θα σας τα παρουσιάσουμε αναλυτικά με βίντεο, φωτογραφίες και δημοσιεύματα κυρίως πολιτικών εφημερίδων και εσείς θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το ποιος ήταν ο ευνοημένος και ο αδικημένος αυτής της εποχής στη διάρκεια της οποίας ο Ολυμπιακός κατέκτησε 22 πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός μόλις 2...

Ξεκινάμε με τις περιπτώσεις που αδικήθηκε ο Ολυμπιακός:

1. ΣΕΖΟΝ 1997/98

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/12/1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-1
Διαιτητής: Μάλαμας Τεβεκέλης
(Θεσσαλονίκης)

Ποιος Μανιάτης και ποιο χέρι του Θεού; Το 1997, ο Άγγελος Μπασινάς πραγματοποίησε επέμβαση με τα χέρια πάνω στη γραμμή που θα ζήλευαν οι κορυφαίοι γκολκίπερ του κόσμου, σώζοντας την εστία της ομάδας του!

Ούτε πέναλτι, ούτε αποβολή... Τα χρόνια της «κόκκινης παράγκας»! Δείτε το βίντεο:

2. ΣΕΖΟΝ 1999/00 - Α' ΓΥΡΟΣ

Συνεχίζουμε με τη σεζόν 1999/00, την περίοδο που, σύμφωνα με τον μύθο, η «παράγκα» στέρησε το πρωτάθλημα από την ομάδα του Κυράστα.

Όπως θα δούμε, ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε καθοριστικά σε τρεις φάσεις σε καθένα από τα δύο ντέρμπι αιωνίων της σεζόν, δηλαδή σε έξι φάσεις συνολικά και αλλοιώθηκαν τα δύο αποτελέσματα. Έτσι το τριφύλλι κέρδισε 4 βαθμούς και ο Ολυμπιακός μόνο έναν, ενώ έπρεπε να συμβεί το ακριβώς αντίστροφο.

Ας δούμε αναλυτικά:

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/11/1999: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης
(Χανίων)

Α. Πρώτο γκολ Παναθηναϊκού (59') Το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού που πέτυχε ο ο Ολιβάρες με κεφαλιά, προήλθε από κόρνερ που δεν έπρεπε να υποδειχθεί, καθώς είχε γίνει καθαρό επιθετικό φάουλ του Λυμπερόπουλου (τράβηγμα φανέλας του Αμανατίδη).

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:


Β. Δεύτερο γκολ Παναθηναϊκού (64')
Tο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού με σκόρερ τον Κριστόφ Βαζέχα, έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς ο Πολωνός ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης


Γ.
Επίσης, με το σκορ στο 0-0, «καλύπταμε κι εμείς τον Ζιοβάνι» όταν βγήκε τετ α τετ και σηκώθηκε το σημαιάκι.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης

3. ΣΕΖΟΝ 1999/00 - Β' ΓΥΡΟΣ

25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/03/2000 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης
(Θεσσαλονίκης)
Αντικατέστησε στο 11' τον Σπύρο Παπαδάκο λόγω τραυματισμού

Το ντέρμπι τίτλου ανάμεσα στους δύο αιώνιους στο ΟΑΚΑ, κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό στον στόχο του πρωταθλήματος. Αυτό κατέστη δυνατό, χάρη σε τρία σοβαρά διαιτητικά σφάλματα.

Α. Δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Τζιωρτζόπουλου από τον Μπασινά:

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

Β. Δεν αποβλήθηκε ο Σιμπνιέφσκι παρότι ήταν τελευταίος παίκτης στο φάουλ που δόθηκε για την ανατροπή του Αλεξανδρή:

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

Γ. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το 2-1 με γκολ-οφσάιντ.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

4. ΣΕΖΟΝ 2000/01

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/11/2000 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

Στο ντέρμπι αιωνίων της Λεωφόρου για τη σεζόν 2000/01 που έληξε ισόπαλο 0-0, δεν καταλογίστηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Άλβες από τον Νικοπολίδη:

5. ΣΕΖΟΝ 2003/04 - Α' ΓΥΡΟΣ

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/11/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στη Ριζούπολη, ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας δεν καταλόγισε οφθαλμοφανέστατο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε σπρώξιμο του Ζιοβάνι από τον Σεϊταρίδη (με το σκορ στο 0-0) και λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ:

ΤΑ ΝΕΑ, 24-11/2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Το βίντεο της φάσης:

6. ΣΕΖΟΝ 2003/04 - Β' ΓΥΡΟΣ

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/04/2004: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορίνθου)

Το περίφημο «ντέρμπι του Δούρου» στη Λεωφόρο, ήταν ο λόγος που δεν κατέκτησε ο Ολυμπιακός το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα και επέστρεψε παροδικά ο Παναθηναϊκός στους τίτλους με την πράσινη παρένθεση του 2004, δεδομένου ότι οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη και ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 2-2.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με πέναλτι, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε ανατροπή παγώνοντας τη Λεωφόρο με κεφαλιά του Στολτίδη στο 44' και αριστερό σουτ του Τζόρτζεβιτς στο 54'.

Στο 74' ο Σωτήρης Κυργιάκος του Παναθηναϊκού έδωσε ύπουλη γροθιά στον Ζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε με κλωτσιά, αλλά ο διαιτητής Δούρος απέβαλε μόνο τον Ζιοβάνι αντί να αποβάλλει και τους δύο!

Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε το αριθμητικό του πλεονέκτημα και ισοφάρισε λίγα λεπτά αργότερα παίρνοντας το αποτέλεσμα που του χάρισε το πρωτάθλημα, το οποίο αποκαλείται από πολλούς, ως το Δούρειο πρωτάθλημα!

Δεν είναι όμως μόνο το αριθμητικό μειονέκτημα που είχε ο Ολυμπιακός εξ αιτίας της απόφασης Δούρου και χάρη στο οποίο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε. Είναι και κάτι ακόμα...

Αν ο διαιτητής αποφάσιζε σωστά, η αποβολή του Κυργιάκου θα σήμαινε αυτόματα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού!

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα είχε τη μοναδική ευκαιρία να κάνει το 1-3 και στα τελευταία λεπτά που απέμεναν, θα υπήρχε αριθμητική ισορροπία.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι έναν χρόνο μετά την τριάρα τίτλου της Ριζούπολης, θα υπήρχε και τριάρα τίτλου στη Λεωφόρο και όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με ακόμα μεγαλύτερη ταφόπλακα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Δεν αλλοιώθηκε μόνο ένας αγώνας ή ένα πρωτάθλημα. Αλλοιώθηκε η ίδια η ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας!

Το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 19/04/2004

Δηλώσεις Δούρου

7. ΣΕΖΟΝ 2005/06

16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2006: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-2
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

Για μία ακόμα φορά σε ντέρμπι αιωνίων, η διαιτησία ευνόησε τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη με 3-2.

Το βίντεο της φάσης:

«Τα Νέα», 16/01/2006

8. ΣΕΖΟΝ 2006/07

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/11/2006: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Βασίλης Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας) - βοηθός διαιτητή: Σαραϊδάρης

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τον Ολυμπιακό για την ένατη αγωνιστική. Όμως στο 56ο λεπτό ανακόπηκε κλασικό τετ α τετ του Μιχάλη Κωνσταντίνου για ανύπαρκτο οφσάιντ και έτσι χάθηκε πιθανή ισοφάριση εκ μέρους του Ολυμπιακού:

9. ΣΕΖΟΝ 2007/08

16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/01/2008: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

Το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής που έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 στιγματίστηκε από δύο τρομερές εύνοιες του Παναθηναϊκού από διαιτητικά λάθη του Καλόπουλου.

Α. Η πρώτη φάση ήταν το γκολ του Ντόι με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός, το οποίο προήλθε από άκυρη ασίστ του Σαλπιγγίδη, καθώς η μπάλα είχε περάσει όλη άουτ:

Β. Επίσης στο 66' (και με το σκορ στο 1-1), υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού για χέρι του Άντζα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το βίντεο της φάσης, ο Άντζας στηρίχθηκε στο χέρι του για να κάνει προβολή. Επρόκειτο δηλαδή για χέρι στήριξης. Στον κανονισμό διαιτησίας υπάρχει παράδειγμα με αυτήν ακριβώς τη φάση με την αναφορά ότι δεν σφυρίζεται πέναλτι.

Γ. Στον ίδιο αγώνα, στο 77' δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στον Ολυμπιακό σε χέρι του Ίβανσιτς εντός περιοχής μετά από σέντρα του Σίσιτς!

10. ΣΕΖΟΝ 2008/09

24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/03/2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)

Σεζόν 2008/09 και στην 24ης αγωνιστική, δεν καταλογίστηκε πέναλτι σε ανατροπή του Γκαλέτι από τον Σπυρόπουλο του Παναθηναϊκού, ενώ δεν καταλογίστηκε ούτε καν φάουλ. Ο Πειραιώτης διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, ενώ αν υποδείκνυε πέναλτι, ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα έφευγε νικητής από το γήπεδο.

Το βίντεο της φάσης:

11. ΣΕΖΟΝ 2010/11 - Α' ΓΥΡΟΣ

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/10/2011: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)

Ο Ολυμπιακός είχε σοβαρά παράπονα για τη διαιτησία Κάκου στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για τη σεζόν 2010/11 που βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό με 2-1.

- Στο 3' ο διαιτητής από την Κέρκυρα δεν απέβαλε τον Χριστοδουλόπουλο του Παναθηναϊκού για αγκωνιά στον Αβραάμ Παπαδόπουλο.

- Στο 59' υπήρξε επαφή και σπρώξιμο του Σπυρόπουλου μέσα στην περιοχή που θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά δεν δόθηκε:

-Στο 63' ο Σισέ κέρδισε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε ο ίδιος στο γκολ της νίκης του Παναθηναϊκού. Όπως προκύπτει όμως από το replay της φάσης, υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία:

Ο Σισέ ήταν σε θέση οφσάιντ τη στιγμή της πάσας του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και ο βοηθός ήταν σε πολύ καλό σημείο.

Ας δεχτούμε όμως ότι το οφσάιντ αυτό, είναι οριακό. Στη συνέχεια της φάσης, ο Σισέ τροφοδοτεί τον Γκαρσία που είναι πεντακάθαρα ακάλυπτος και ακολουθεί η πάσα ξανά στον Σισέ που κερδίζει το πέναλτι. Η φάση ήταν άκυρη και στην εποχή του var, θα ήταν μη γενόμενη.

Αλλά και η ίδια η υπόδειξη του πέναλτι από τον Τάσο Κάκο για ανατροπή του Σισέ από τον Α. Παπαδόπουλο στην εξέλιξη της φασης, ήταν άκρως αμφισβητούμενη, καθώς ο αμυντικός του Ολυμπιακού, βρήκε μπάλα, έχοντας μια ανεπαίσθητη επαφή με τον Σισέ με το χέρι του.

Ο δε Κάκος βρισκόταν λίγο πίσω από τη σέντρα (!) όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Είναι απορίας άξιον πώς είδε την παράβαση από τέτοια απόσταση. Εκτός αν έτρεξε σε ταχύτητες Μπολτ μετά από 63 λεπτά αγώνα...

Μάλιστα, ο Παπαδόπουλος αποβλήθηκε και οι Ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν με παίκτη λιγότερο στο τελευταίο ημίωρο του ντέρμπι.

12. ΣΕΖΟΝ 2013/14

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02-11-2013: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος (Καβάλας)

Ο Ολυμπιακός νίκησε στη Λεωφόρο, αλλά η διαιτησία σφύριξε για μία ακόμα φορά υπέρ του Παναθηναϊκού, καθώς υπήρξαν δύο περιπτώσεις στις οποίες οι γηπεδούχοι έπρεπε να μείνουν με δέκα παίκτες, κάτι που δεν συνέβη.

Στο 57', με το σκορ 0-0, ο Ζέκα του Παναθηναϊκού κλοτσάει τον Σαλίνο και τον γκρεμίζει. Ο διαιτητής δίνει το φάουλ, αλλά δεν δείχνει κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο. Αν την έδειχνε, θα ήταν η δεύτερη, αφού ο Ζέκα είχε κάρτα από το 22'...

Στο 81' και με το σκορ στο 0-0, ο Πράνιτς του Παναθηναϊκού σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα τον Σαλίνο του Ολυμπιακού και παρότι ο διαιτητής υπέδειξε το φάουλ, εν τούτοις δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον Πράνιτς που είχε ήδη μία κίτρινη από το 24', άρα θα έπρεπε να αποβληθεί...

Εν τέλει, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη μέσα στη Λεωφόρο, με αριθμητική ισορροπία στον αγώνα.

13. ΣΕΖΟΝ 2016/17

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/10/2016: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-0
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Για μία ακόμα φορά σε αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟ, ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα ανύπαρκτο πέναλτι και ο Ολυμπιακός «σφάζεται».

Η φάση έγινε στο 60', ο Μποτία βρήκε μπάλα, ο Βιγιαφάνιες σωριάστηκε και ο Παναθηναϊκός κέρδισε ένα ακόμα πέτσινο πέναλτι στο γήπεδο Καραϊσκάκη...

Το βίντεο της φάσης:

Στον ίδιο αγώνα, ο διαιτητής Σιδηρόπουλος, δεν είχε αποβάλλει νωρίτερα (στο 25') τον παίκτη που αργότερα κέρδισε το πέναλτι για κλωτσιά στα γεννητικά όργανα του Ελιονούσι του Ολυμπιακού. Δεν παρατηρήθηκε καν με κίτρινη κάρτα...

Επίσης, στην ίδια αναμέτρηση, ο Λέτο που αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό έβρισε τη μητέρα του διαιτητή, όπως καταγράφηκε ξεκάθαρα από την κάμερα, αλλά δεν αποβλήθηκε.

14. ΣΕΖΟΝ 2017/18

24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/03/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)

Φτάνουμε στο 2017/18 λοιπόν και ο Παναθηναϊκός κερδίζει στο Καραϊσκάκη ΞΑΝΑ ανύπαρκτο πέναλτι, σε ανατροπή του Ινσούα από τον Έγκελς εκτός περιοχής.

Στον Παναθηναϊκό πανηγύρισαν το γκολ από το ανύπαρκτο πέναλτι, γιατί είπαμε, είναι διαφορετικός κόσμος από τους γαύρους:

15. ΣΕΖΟΝ 2018/19

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/11/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Άντριαν Γιάκοτετ (Ελβετία)

Τη σεζόν 2018/19, στο 84' της αναμέτρησης στο γήπεδο Καραϊσκάκη, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε χέρι του Μακέντα εντός περιοχής και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν οι Ερυθρόλευκοι 2 βαθμούς.

Το βίντεο της φάσης:

16. ΣΕΖΟΝ 2022/23

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/11/2022: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιάκομπ Κέλετ (Δανία)

Από τις πιο μεγάλες σφαγές των τελευταίων ετών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε στη Λεωφόρο στο ντέρμπι της περυσινής σεζόν. Ο Ολυμπιακός «πάτησε» τον Παναθηναϊκό και επέβαλε τον νόμο του μπροστά στους σαστισμένους οπαδούς του τριφυλλιού, επικρατώντας με 0-1.

Η διαιτησία όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη και σε νεκρό χρόνο (περαιτέρω καθυστερήσεις των ούτως ή άλλως υπερβολικών 6 λεπτών καθυστερήσεων), υπέδειξε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του επίσης ανύπαρκτου εκείνη τη μέρα Παναθηναϊκού.

Όπως βλέπετε, ο Ιωαννίδης τραβάει με το δεξί του χέρι τον Άβιλα, ο οποίος έχει απλά τεντώσει το αριστερό του χέρι. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού πέφτει μόνος του στο τεντωμένο χέρι του αμυντικού του Ολυμπιακού και πέφτει, πιάνοντας... το κεφάλι του, γιατί μάλλον τον έπιασαν ημικρανίες (πράσινη μαχητική, «ημικρανιακή» ψυχή), ενώ βρίσκεται πίσω από τον αμυνόμενο και ενώ η μπάλα βρίσκεται αρκετά μέτρα μπροστά και από τους δύο.

Ο ίδιος ο παίκτης του Παναθηναϊκού, σε συνέντευξή του λίγο καιρό αργότερα, παραδέχτηκε ότι έπιασε το κεφάλι του για να σιγουρευτεί ότι θα δοθεί πέναλτι:

17. ΣΕΖΟΝ 2022/23

24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/02/2023: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ζοάο Πινέιρο (Πορτογαλία)

Μία ακόμα εχθρική διαιτησία αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι αιωνίων του Καραϊσκάκη για τον δεύτερο γύρο της σεζόν 2022/23, με αποκορύφωμα την ακύρωση του γκολ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις.

Είχαν προηγηθεί συγκεκριμένα λάθη του διαιτητή κατά του Ολυμπιακού, όπως ότι διέκοψε το παιχνίδι στο 70' σε αντεπίθεση των γηπεδούχων επειδή ο Κουρμπέλης έκανε θέατρο για τραυματισμό, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα δεν είχε δώσει κίτρινη κάρτα στον Κουρμπέλη μετά το φάουλ που έκανε στον Χουνάνγκ, τον οποίο κρατούσε παρατεταμένα και δεν τον άφηνε να εκτελέσει το φάουλ.

Επίσης, παρατήρησε με αδικαιολόγητη κίτρινη κάρτα τον Παπασταθόπουλο στο 64', η οποία οδήγησε εν τέλει στην αποβολή του, ενώ στο πρώτο ημίχρονο δεν παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Σάρλια για ριψοκίνδυνο παίξιμο με το χέρι στο λαιμό του Φορτούνη.

Η ακύρωση του γκολ στις καθυστερήσεις, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο βοηθός δεν σήκωσε το σημαιάκι, αλλά ο διαιτητής VAR Μέλο, κακώς κάλεσε τον διαιτητή να κάνει επισκόπηση της φάσης. Εν τέλει, υποδείχθηκε σε θέση οφσαίντ ο Ελ Αραμπί ο οποίος δεν επηρέασε τη φάση, καθώς ούτε σε επαφή με την μπάλα ήρθε, ούτε το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα επηρέασε, σε ένα επιτόπιο άλμα πολύ μακριά από την εστία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία παρόμοια φάση από το ντέρμπι ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι στις 14/01/2023 για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αυτό της Premier League στην Αγγλία, όπου κατακυρώθηκε κανονικά γκολ του Φερνάντες σε αντίστοιχη περίπτωση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Την επομένη, ο δημοσιογράφος Κώστας Γκόντζος, επί σειρά ετών υπεύθυνος ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού στην «Αθλητική Ηχώ» και μεταγενέστερα εκδότης της προσκείμενης στον Παναθηναϊκό εφημερίδας «Derby Sports», χαρακτήρισε μεν ορθή την απόφαση για το οφσάιντ κατά την κρίση του, ωστόσο παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η διαιτησία ήταν σφαγιαστική για τον Ολυμπιακό, ενώ την παρομοίασε με τα παράπονα των οπαδών του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία Ευθυμιάδη στη Λεωφόρο το 2002:


«Το γκολ είναι οφσάιντ. Παρακάτω όμως… Σε όσους γράφουν και πουλάνε παναθηναϊλίκι, ότι ο Ολυμπιακός δεν αντέχει το 50-50. Αυτό σας φαίνεται ακριβώς 50-50 που είδατε στο Καραϊσκάκη; Αν είχε δηλαδή ο Παναθηναϊκός μία τέτοια διαιτησία στη Λεωφόρο, θα έλεγε ότι ο διαιτητής ήταν παλικάρι και μας έπαιξε 50-50; Ή θα ήταν στα κλαριά όλοι όσοι βγάζουν λόγους περί ηθικής σήμερα; Να είμαστε λίγο έντιμοι. Μη λέμε ότι ο Ολυμπιακός δεν αντέχει το 50-50. Να λέμε ότι "τώρα που μας παίρνει, ό,τι μου έχεις κάνει, θα στο κάνω". Δεν ήταν 50-50 αυτό που είδαμε στο Καραϊσκάκη. Ήταν διαιτησία Ευθυμιάδη. Και του Ευθυμιάδη για όσους δεν θυμούνται, ήταν πέναλτι, το έκανε ο Κωνσταντίνου, αλλά ήταν όλη η διαιτησία του στο προηγούμενο που τους έκανε όλους έξαλλους».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ούτε σε έναν, ούτε σε δύο, ούτε σε τρεις, αλλά σε 17 (ολογράφως δεκαεπτά) ντέρμπι αιωνίων, έχει ευνοηθεί διαιτητικά ο Παναθηναϊκός από το 1996 μέχρι σήμερα! Προσέξτε, μιλάμε για τα χρόνια της υποτιθέμενης «παρασκηνιακής κυριαρχίας» του Ολυμπιακού που, όπως αποδεικνύεται, ήταν γέννημα της φαντασίας τους.

Μάλιστα, στο νέο Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τέσσερα ανύπαρκτα πέναλτι, ένα τη σεζόν 2005/06, ένα τη σεζόν 2007/08, ένα τη σεζόν 2016/17 και ένα τη σεζόν 2017/18! Πόσα πέναλτι έχει πάρει ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, έστω και κανονικά; Δείτε συγκεντρωμένα τα τέσσερα ανύπαρκτα πέναλτι του Παναθηναϊκού στο νέο Καραϊσκάκη στο βίντεο που ακολουθεί:

Σε ό,τι αφορά τους αγώνες για τους οποίους γκρινιάζει ο Παναθηναϊκός στην εποχή από το 1996 μέχρι σήμερα, αυτοί είναι μόλις τέσσερις και πιο συγκεκριμένα οι ακόλουθοι:

- Το ντέρμπι στο παλιό Καραϊσκάκη τη σεζόν 1996/97 με το πέναλτι του Παπουτσέλη για την ανατροπή του Ίβιτς από τον Καλιτζάκη εκτός περιοχής, σε μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός σπρώχτηκε ανελέητα από τη διαιτησία για να τερματίσει τελικά πέμπτος και να μείνει εκτός Ευρώπης.

- Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 1998/99 με διαιτητή τον Παπαδάκο (νίκη Ολυμπιακού με 2-4), όπου διαμαρτύρονται για επιθετικό φάουλ στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, αλλά και στο ξεκίνημα της φάσης του τέταρτου γκολ του Ολυμπιακού που πέτυχε με μαγική λόμπα ο Καραπιάλης. Πάντως, λίγα λεπτά πριν το τέταρτο γκολ των Ερυθρόλευκων, δεν αποβλήθηκε ο Κωνσταντινίδης του Παναθηναϊκού για σκληρό τάκλιν στον Γιαννακόπουλο και ενώ είχε ήδη κίτρινη κάρτα.

- Το ντέρμπι της Λεωφόρου τη σεζόν 2001/02 με διαιτητή τον Μάκη Ευθυμιάδη, τον οποίο ξυλοκόπησαν λόγω ενός καθαρού πέναλτι που έδωσε στον Ολυμπιακό, κάτι που σήμερα παραδέχονται, αλλά γκρινιάζουν για τις υποδείξεις που έκανε στα φάουλ!

- Το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη τη σεζόν 2010/11 με διαιτητή τον Γιώργο Καλόπουλο, για το «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη», ένα γκολ του Παναθηναϊκού, το οποίο προήλθε από δύο απανωτά ανύπαρκτα κόρνερ, σε μία σεζόν που ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το πέναλτι Δαλούκα με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης (Καλόπουλος) ήταν ο διαιτητής που έδωσε πέτσινα πέναλτι στον Παναθηναϊκό στο γήπεδο Καραϊσκάκη τις σεζόν 2005/06 και 2007/08, ενώ ο βοηθός Σαραϊδάρης είχε κάνει τρομερά λάθη υπέρ του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι αιωνίων της σεζόν 2006/07 (ΟΑΚΑ) και της σεζόν 2007/08 (Καραϊσκάκη), τα οποία αναλύσαμε ανωτέρω.

Δεκαέξι σφαγές του Ολυμπιακού λοιπόν, απέναντι σε μόλις τέσσερις γκρίνιες του Παναθηναϊκού που ξεφτιλίστηκαν από την ίδια την ιστορία.

Αυτή ήταν η «παράγκα» και η «εγκληματική οργάνωση» του Ολυμπιακού από το 1996 μέχρι σήμερα. Φανταστείτε τι συνέβαινε παλαιότερα, στα χρόνια των παραρτημάτων, στα χρόνια των Ζλατάνου/Δέδε/Βουράκη, στα χρόνια του «κάλυπτα κι εγώ τον Μητρόπουλο», στις εποχές της πραγματικής παράγκας...

Διαβάστε επίσης

Το πράσινο «ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΩ» 22 χρόνια μετά: Χάρτινοι, ψεύτες και υποκριτές

Το πράσινο «ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΩ» 22 χρόνια μετά: Χάρτινοι, ψεύτες και υποκριτές

Χθες (22/10) το βράδυ, ξεμπροστιάστηκαν τα τέσσερα δομικά στοιχεία του «πράσινου» dna: Η ψύχωση για νίκες στα χαρτιά, ο διαχρονικός φόβος απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, τα ανερυθρίαστα ψέματα και η απύθμενη υποκρισία. Η Αθλητική διαπλοκή τα αποδεικνύει ΟΛΑ με στοιχεία.

Τα ντοκουμέντα της διαχρονικής πράσινης αλητείας σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ

Τα ντοκουμέντα της διαχρονικής πράσινης αλητείας σε Λεωφόρο και ΟΑΚΑ

Σήμερα, πονάει το αυτί τους, κάποτε όμως οι οπαδοί τους μαχαίρωναν, πυροβολούσαν και τραυμάτιζαν αθλητές του Ολυμπιακού σε αγωνιστικούς χώρους. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει μία σοκαριστική αναδρομή και θυμίζει την αλήθεια σε όσους έχουν το θράσος να ζητάνε τα ρέστα από την ίδια την ιστορία.