Το ερυθρόλευκο «γλυκό» και ο πικρός καφές του Μπούκουρα
Μετά το φρουτάκι (Μήτρου-Λονγκ), ακολούθησε ένα σπέσιαλ γλυκό (Πετρούσεφ). Ο Ολυμπιακός έχει πλέον το 4άρι και το 5άρι της εθνικής Σερβίας και είναι υπερπλήρης ποσοτικά και ποιοτικά. Όπως είναι λογικό, κάποιους τους ζώνουν τα φίδια!
Με συντονισμένες ενέργειες, η ΚΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε, μέσα σε λίγες μέρες, σε δύο πολύ δυνατές μεταγραφικές προσθήκες, αποκτώντας τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ από την Ζαλγκίρις και τον Φίλιπ Πετρούσεφ από το ΝΒΑ.
Η διάσταση των δύο αυτών κινήσεων είναι διπλή, τόσο αγωνιστικά, όσο και επικοινωνιακά.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, έγιναν οι ιδανικές κινήσεις: Πρώτον, ποσοτική/συμπληρωματική ενίσχυση στα γκαρντ, λόγω τραυματισμών, με ταυτόχρονη ενίσχυση του Ελληνικού στοιχείου (Μήτρου-Λονγκ) και δεύτερον ηχηρή μεταγραφή τρομερής ποιότητας και ταλέντου στους ψηλούς που συνιστά ταυτόχρονα επένδυση στο μέλλον (Πετρούσεφ).
Συνδυάζοντας αυτές τις στοχευμένες ενέργειες, με την σταδιακή επιστροφή των τραυματιών και την παρουσία-εγγύηση του κορυφαίου προπονητή της Ευρώπης, μπορεί ο καθένας να οδηγηθεί σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Ο Ολυμπιακός έχει ένα υπερπλήρες ρόστερ, το οποίο είναι πλέον ανώτερο από πέρυσι και δεν έχει καμία ποιοτική ούτε ποσοτική εκκρεμότητα, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι έχει στις τάξεις του το τεσσάρι και το πεντάρι της εθνικής Σερβίας που έφτασε πριν λίγους μήνες στον τελικό του Μουντομπάσκετ!
Στη θέση «4», η απώλεια Βεζένκοφ ήταν ηχηρή, αλλά οι μυθικές εμφανίσεις του Πίτερς, σε συνδυασμό με την απόκτηση Πετρούσεφ και την εναλλακτική Σίκμα, δείχνουν ότι το κενό καλύφθηκε.
Στη θέση «5», ο Ολυμπιακός έχει το πιο δυνατό δίδυμο σε όλη την Ευρώπη (Φαλ-Μιλουτίνοφ). Η απόκτηση του Σέρβου αναβάθμισε ακόμα περισσότερο τους ερυθρόλευκους σε αυτή τη θέση. Υπήρχε μόνο μια ποσοτική ανησυχία, αλλά η απόκτηση Πετρούσεφ έλυσε κάθε σχετικό άγχος, καθώς ο Σέρβος αγωνίζεται και ως πεντάρι.
Στην περιφέρεια, έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι η αποχώρηση του Σλούκα στο κατώφλι της δύσης της καριέρας του, αποτέλεσε αναβάθμιση για τον Ολυμπιακό. Οι σεληνιασμένοι Κάνααν-Γουόκαπ αποτελούν εγγύηση, ενώ οι ερυθρόλευκοι σίγουρα μπορουν να περιμένουν πολλά από τους Γκος και Μήτρου-Λονγκ και φυσικά να μην ξεχνάμε τον Μπραζντέικις.
Όπως αποδείχθηκε λοιπόν, το επιδόρπιο ήταν ερυθρόλευκο και το απόλαυσαν οι φίλοι των τρεμπλούχων Ελλάδας και μάλιστα σε δύο δόσεις: Πρώτα ήρθε το φρουτάκι (Μήτρου-Λονγκ) που εκτός από την ωραία γεύση, έχει και τις απαραίτητες βιταμίνες (Ελληνικό διαβατήριο) και για κλείσιμο, ακολούθησε το σπέσιαλ γλυκό (Πετρούσεφ).
Ανοίγουμε μια παρένθεση για να θυμίσουμε τον περίφημο Νέστορα που έλεγε ότι τρώει μόνο Ουκρανικά γλυκά, εννοώντας τον Σβι Μίχαλιουκ. Ακόμα περιμένει...
Περνάμε λοιπόν στην επικοινωνιακή διάσταση των μεταγραφικών κινήσεων του Ολυμπιακού. Ο πανίκος που κυριεύει το πράσινο στρατόπεδο, είναι εμφανής και εκδηλώθηκε σε άρθρο του Χρήστου Μπούκουρα στο SDNA.
Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε ποιοτικά, δεν υπήρχε περιθώριο για κριτική στις επιλογές καθεαυτές, οπότε αποφάσισαν να κινηθούν αλλιώς και να εστιάσουν επικοινωνιακά στο χρονικό σημείο των δύο μεταγραφών.
Στόχος τους, να καταδείξουν ότι αυτό το διπλό χτύπημα του Ολυμπιακού συνιστά δήθεν ομολογία λανθασμένου σχεδιασμού της ΚΑΕ το καλοκαίρι και ένδειξη υποτιθέμενου πανικού μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ.
Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν μάλλον διαφορετικά από ό, τι γράφουν.
Δεν ήταν ο Ολυμπιακός, αλλά ο Παναθηναϊκός εκείνος που αλλιώς τα υπολόγιζε και αλλιώς τα βρήκε και γι αυτό το λόγο ενισχύθηκαν εκτάκτως με την απόκτηση Ναν, αφού διαπίστωσαν ότι ο Σλούκας δεν τραβάει...
Θυμηθείτε τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων:
Οι μεγάλες κουβέντες για ράψιμο του έβδομου και ισοπέδωση, προσγειώθηκαν άτσαλα στη Ρόδο με τη συντριβή από τον Ολυμπιακό στον τελικό του σούπερ καπ. Το 32-4 στο ημίχρονο, οι φωτογραφίες του πίνακα του σκορ από τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο και η κατάκτηση του έκτου σερί τίτλου από τον Ολυμπιακό, προκάλεσαν μεγάλο πανικό στις τάξεις του Παναθηναϊκού.
Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε δεύτερο συνεχόμενο χαστούκι από τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά για την Ευρωλίγκα, μέσα στο ΟΑΚΑ, με 78-88.
Στους αγώνες αυτούς, όπως και στους περισσότερους αγώνες του Παναθηναϊκού, η εικόνα του 34χρονου Σλούκα, ήταν βαθιά προβληματική, αρχής γενομένης από την μέτρια εμφάνισή του στον τελικό του Σούπερ καπ:
Μια εβδομάδα μετά, η ήττα από τον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα της Euroleague, είχε σφραγίδα Σλούκα:
- Η λάθος πάσα του στον Λεσόρ, 64 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας, με το σκορ 74-72 υπέρ του Παναθηναϊκού, σε φάση που θα μπορούσε να χαρίσει ουσιαστικά τη νίκη στην ομάδα του.
- Το επιθετικό φάουλ του Σλούκα στον Γουόκαπ 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας με το σκορ ισόπαλο 74-74.
- Η εγωιστική και αποτυχημένη απόπειρα για buzzer beater στην κανονική διάρκεια, αφού πρώτα διέσχισε όλο το γήπεδο χωρίς πάσα, σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να φανεί ως ο άνθρωπος που δίνει τη νίκη στην ομάδα του.
- Το λάθος του στο κλέψιμο από τον Γουόκαπ, μετά από 1 λεπτό παράτασης με το σκορ 74-74, που οδήγησε αμέσως στο καταιγιστικό σερί του Ολυμπιακού.
- Η τάπα από τον Μιλουτίνοφ, 02:39 πριν το τέλος της παράτασης, με το σκορ στο 74-79 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να μειώσει και να διατηρήσει την απόσταση σε ένα σουτ. Εκεί κάηκαν όλες οι ελπίδες του τριφυλλιού και ο Ολυμπιακός κλείδωσε τη νίκη.
Σε όλα αυτά προσθέστε το ατομικό, αρνητικό ρεκόρ του Σλούκα με 7 λάθη σε όλο τον αγώνα!
Ακόμα και στη νίκη του ΠΑΟ στο ΣΕΦ, η εμφάνιση Σλούκα ήταν κάκιστη με μόλις 5 πόντους, 0/6 τρίποντα, 2 λάθη και 1 μπρος-πίσω!
Όπως είναι φυσικό, χτύπησε συναγερμός και ο ΠΑΟ ενεργοποιήθηκε για ενίσχυση στην περιφέρεια, αποκτώντας τον Ναν.
Άρα λοιπόν, η περίπτωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, υπήρξε ουσιαστικά η απόλυτη ομολογία λανθασμένου μεταγραφικού σχεδιασμού, καθώς οι καλοκαιρινοί διθύραμβοι για τον χρυσοπληρωμένο Σλούκα, αποδείχθηκαν «κούφια» λόγια μέσα στα παρκέ.
Και πράγματι, αν δεν είχε αποκτηθεί ο Ναν, ο Παναθηναϊκός θα μετρούσε ήδη δύο ήττες στο πρωτάθλημα (από ΑΕΚ και Κολοσσό).
Αντίθετα, στην περίπτωση του Ολυμπιακού, οι δύο μεταγραφικές κινήσεις είχαν εντελώς διαφορετικό σκεπτικό. Αναφορικά με τον Μήτρου-Λονγκ, η απόκτησή του ήρθε λόγω των απανωτών τραυματισμών (Γκος, ΜακΚίσικ) που δημιουργούσαν ποσοτικό θέμα στην περιφέρεια των Ερυθρόλευκων. Η απουσία του ΜακΚίσικ διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προφανώς δεν θα είναι ούτε τώρα πανέτοιμος, ενώ ο νέος τραυματισμός του Γκος τον αφήνει για έναν μήνα εκτός αγωνιστικής δράσης.
Αναφορικά με την απόκτηση του Πετρούσεφ, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Παρουσιάστηκε μία χρυσή ευκαιρία και ο Ολυμπιακός την άρπαξε. Αντίστοιχη ευκαιρία δεν υπήρχε το καλοκαίρι, καθώς ο δευτεραθλητής κόσμου βρισκόταν στο NBA και έμεινε ελεύθερος από τους Σακραμέντο Κινγκς την Παρασκευή (24/11). Αν είχε μείνει ελεύθερος τον Σεπτέμβριο, ο Ολυμπιακός θα είχε κάνει κίνηση τότε.
Επουδενί λοιπόν δεν αποκτήθηκε ο Σέρβος επειδή... τρόμαξε δήθεν ο Μπαρτζώκας από την καλή εμφάνιση του Μήτογλου στο ΣΕΦ. Όταν δεις ένα πεντακοσάρικο στο δρόμο, θα σκύψεις να το πιάσεις. Τέτοιες ευκαιρίες, δεν τις αφήνεις να πάνε χαμένες. Ο Πετρούσεφ είναι τρομερό ταλέντο και σε πολύ καλή ηλικία. Γι αυτό και είχε μπει στο μάτι κάποιων, αλλά ατύχησαν...
Ο Μπαρτζώκας δεν «πούλησε» λοιπόν κανέναν παίκτη, ούτε αντικατέστησε κάποιον. Υπήρξαν τραυματισμοί και καταπόνηση από το Μουντομπάσκετ, στη διάρκεια του οποίου, κάποιοι έκαναν διακοπές...
Αντί λοιπόν να απορείτε τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Ολυμπιακό να κάνει δύο προσθήκες, γιατί δεν απορείτε τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να προβεί σε πλήθος μεταγραφών το καλοκαίρι που μας πέρασε και ακόμα και πρόσφατα με τον Ναν;
- Ήταν το σερί νικών 14-0 του Ολυμπιακού;
- Ήταν το 6/6 των Ερυθρόλευκων σε τίτλους μετά τον Βασιλακόπουλο;
- Ήταν το 0/6 του Παναθηναϊκού σε τίτλους μετά τον Βασιλακόπουλο;
- Ήταν ότι τα έσπασαν οι οπαδοί τους στο ΟΑΚΑ επειδή έχαναν 35-63;
- Ήταν το «Μέχρι Τέλους»;
Γιατί δεν απορείτε τι ανάγκασε την Θύρα 13 να συγχωρέσει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος την είχε υβρίσει επανειλημμένα («θα σας βάλω τις κουκούλες στον κ...ο», «γ...ώ τον ΠΑΟ και τη 13»).
Γιατί δεν απορείτε τι ανάγκασε τον Γιαννακόπουλο να πει ότι πουλάει και ότι θα ασχοληθεί ξανά με το μπάσκετ όταν βγει ο ήλιος από την Δύση, αλλά μετά να επιστρέψει;
- Ήταν η ανάγκη να πάει για μία φορά στην εποχή του σε final four;
- Ήταν το δέλεαρ του ΟΑΚΑ;
Γιατί δεν απορείτε ποιος είναι ο λόγος που ο Γιαννακόπουλος δεν πατάει στο γήπεδο και δήλωσε στο SDNA ότι οι στόχοι του είναι μόνο οικονομικοί και όχι αγωνιστικοί; Μήπως η χορηγία της Άκτωρ και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτόν;
Γιατί δεν απορείτε πώς γίνεται να λάνσαρε ο Γιαννακόπουλος πριν από λίγες εβδομάδες κοινά κασκόλ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά προχθές να έλεγε ότι «δεν θα ξαναδείτε Βεζένκοφ στα κόκκινα» λες και είναι μάνατζέρ του; Τι είναι αυτό που κάνει τον Γιαννακόπουλο να έχει τόσο συχνές ψυχολογικές μεταπτώσεις και μεταστροφές;
Αυτές τις απορίες σκοπεύετε να τις θέσετε κ. Μπούκουρα ή σας απασχολεί μόνο τι μεσολάβησε και έκανε ο Ολυμπιακός δύο προσθήκες;
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει πλέον ένα υπερπλήρες ρόστερ, το οποίο διαχειρίζεται ο κορυφαίος μαέστρος της Ευρώπης και ο κρύος ιδρώτας λούζει αυτούς που ίδρωσαν για να φύγουν με το διπλό από τη Ρόδο στον αγώνα με τον Κολοσσό.
Γλυκάκι για τον Ολυμπιακό λοιπόν και πικρός καφές για το πράσινο στρατόπεδο.
Και τα καλύτερα έπονται!