Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εθνική ομάδα και τοξικότητα: Σκληρές αλήθειες και εμετικά ψέματα

Εθνική ομάδα και τοξικότητα: Σκληρές αλήθειες και εμετικά ψέματα
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 - 13:07

Αυτοί που αποκάλεσαν τους διεθνείς μας «ρόμπες», πουλάνε ηθική και διαδίδουν ψέματα. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα αίσχη που γράφονται και την αλήθεια για την παλιά και τη νέα ΕΠΟ. Ποιος μετέτρεψε τελικά την εθνική σε τσιφλίκι του και γιατί;

Η προχθεσινή ισοπαλία (2-2) της εθνικής Ελλάδος με την αδιάφορη Γαλλία για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024, οδήγησε σε νέο γύρο σπέκουλας από τα μέσα που φρουρούν επικοινωνιακά τις δυνάμεις της «εξυγίανσης» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γνώστης των ποδοσφαιρικών παρασκηνίων για να αντιληφθεί ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αποτελεί ένα ιδιαίτερο πεδίο στο οποίο ποντάρουν ορισμένα ΜΜΕ, μαζί με διάφορες ΠΑΕ για να προωθήσουν την ατζέντα τους.

Πρωτοστάτησε το SDNA, το οποίο είχε τη θλιβερή «πρωτοπορία» να αποτελέσει το πρώτο αθλητικό μέσο της χώρας που εργαλειοποίησε την κριτική προς την εθνική μας ομάδα και τα αρνητικά της αποτελέσματα για να εντείνει τον πόλεμο προς την ΕΠΟ, όταν η διοίκηση της ομοσπονδίας δεν τους ήταν αρεστή, με τον περίφημο, επαίσχυντο τίτλο: «Οι ρόμπες του αιώνα».

Προσέξτε, δεν μιλάμε για κριτική, μιλάμε για χυδαία επίθεση εναντίον των διεθνών ποδοσφαιριστών της πατρίδας μας, ακριβώς έναν χρόνο από τις μέρες που «άγγιζαν» τα προημιτελικά του παγκοσμίου κυπέλλου.

Πλέον όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η διοίκηση της ομοσπονδίας είναι αρεστή στα συγκεκριμένα μέσα και διαβάσαμε το άρθρο κάποιου Τέο, ο οποίος έκανε λόγο για «στείρα αντιπολίτευση με την εθνική στο κάδρο», με αφορμή τις καταγγελίες Μαρινάκη για θέματα σχετιζόμενα με την εθνική ομάδα. Λησμόνησε τους συναδέλφους του που μιλούσαν για «ρόμπες».

Εδώ αξίζει να ανοίξουμε μία παρένθεση και να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Super League 1 και της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποστείλει την Δευτέρα (20/11) επιστολή προς την ΕΠΟ, κάνοντας συγκεκριμένες καταγγελίες για ζητήματα της εθνικής ομάδας (προπονητικό κέντρο, αγωνιστικός χώρος «Opap Arena», πρόσληψη Δημητριάδη).

Όπως θα δείτε, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αγωνιστικά ζητήματα:

Ωστόσο, μετά το 2-2 με τους Γάλλους, ο φωστήρας Τέο έγραψε ένα ειρωνικό άρθρο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Super League 1 και του Ολυμπιακού εκτέθηκε από την ισοπαλία της εθνικής με τους Γάλλους για τα όσα είχε αναφέρει στην επιστολή του προς την ΕΠΟ!

Δηλαδή, σύμφωνα με τους φωστήρες του πορτοκαλί site, ένα θετικό αποτέλεσμα της εθνικής σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκείται κριτική για σοβαρά ζητήματα, όπως το προπονητικό κέντρο, η διαδικασία των προσλήψεων, η κατάσταση του τάπητα στο γήπεδο και ακόμα χειρότερα οι λανθασμένες μετρήσεις καρτών από τα στελέχη που πλαισιώνουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα!

Σε ένα άλλο άρθρο της ίδιας ιστοσελίδας, γράφτηκε πλήθος παραλογισμών, αντιφάσεων και ψεμάτων, μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα με τους Γάλλους.

Πιο συγκεκριμένα, διαβάσαμε ότι, στα χρόνια που η εθνική χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο Καραϊσκάκη, υπήρχαν οπαδικά κριτήρια για το ποιος μπορεί να παρακολουθήσει την εθνική και «επιτροπές υποδοχής» για τα οπαδικά φρονήματα των φιλάθλων, ενώ πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πανηγυρίζονται τα γκολ των παικτών της εθνικής σε όποια ομάδα και αν ανήκουν, γιατί η εθνική μας «καθάρισε από το μικρόβιο του Φαλήρου»:

Φυσικά, πρόκειται για έναν κλασικό, συνηθισμένο ορυμαγδό ψεμάτων. Στα χρόνια του Καραϊσκάκη δεν υπήρχε καμία επιτροπή υποδοχής φιλάθλων και ευτυχώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες, οι φίλαθλοι της εθνικής που πήγαιναν στο γήπεδο και μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Αντίθετα, τα δεδομένα σήμερα είναι δυστυχώς διαφορετικά, καθώς φαίνεται ότι τώρα υπάρχουν πια επιτροπές υποδοχής:

Αναφορικά με τους παίκτες της εθνικής που δεν ανήκαν στον Ολυμπιακό, δεν υπήρξε διάκριση στην αντιμετώπιση του κόσμου στα χρόνια του Καραϊσκάκη, όπως διαδίδει ψευδώς το πορτοκαλί site που διευθύνεται από καταδικασμένο συκοφάντη. Ενδεικτικά, επισυνάπτουμε δύο φωτογραφίες από την εποχή εκείνη:

- Στις 10/09/2013, ο Χρήστος Σαλπιγγίδης σκοράρει κατά της Λετονίας σε αγώνα των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2014 και αμέσως κατευθύνεται μπροστά στην εξέδρα για να πανηγυρίσει μπροστά στον κόσμο:

- Στις 15/11/2013, ο ίδιος ποδοσφαιριστής σκοράρει κατά της Ρουμανίας, στον αγώνα των μπαράζ για το Μουντιάλ του 2014 και πανηγυρίζει ξανά μπροστά στην εξέδρα:

Επιλέξαμε ενδεικτικά τον Σαλπιγγίδη, όχι απλά επειδή δεν υπήρξε παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά γιατί αγωνίστηκε στον αιώνιο αντίπαλο των Ερυθρόλευκων (τον Παναθηναϊκό), αλλά και στον ΠΑΟΚ!

Αντίθετα ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας Αλέξανδρος Πασχαλάκης αποδοκιμάστηκε με τον πιο αισχρό τρόπο από τους οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, πριν την έναρξη του φιλικού της Εθνικής με την Λιθουανία:

Μια ακόμα εικόνα ντροπής είναι το άδειο πέταλο της Opap Arena στους αγώνες της Εθνικής, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Φανταστείτε να συνέβαιναν αυτά τα φαινόμενα στο Φάληρο...

Το γήπεδο Καραϊσκάκη υπήρξε το απόλυτο κάστρο της εθνικής μας ομάδας και η πιο επιτυχημένη έδρα σε όλη την ιστορία της. Σε αυτό το γήπεδο εξασφάλισε τέσσερις προκρίσεις σε τελική φάση διοργανώσεων και πιο συγκεκριμένα στο Euro 2008, στο Μουντιάλ 2010, στο Euro 2012 και στο Μουντιάλ 2014.

Από τις άλλες τρεις προκρίσεις, η μία επιτεύχθηκε στη Λεωφόρο (Euro 2004) και οι άλλες δύο ήταν μοιρασμένες σε Λεωφόρο-Καυτανζόγλειο (Euro 1980) και ΟΑΚΑ-Καυτανζόγλειο (Μουντιάλ 1994).

Το αν έρθει για πρώτη φορά μία πρόκριση και στην μετά-Καραϊσκάκη εποχή, σίγουρα είναι ευπρόσδεκτη. Δεν δίνει όμως το δικαίωμα σε κανέναν να κάνει σπέκουλα...

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»

Αξίζει να δούμε τη διαφορά αντιμετώπισης της εθνικής μας ομάδας από τις διοικήσεις της ΕΠΟ προ «εξυγίανσης» και κατά την «εξυγίανση». Θυμίζουμε ότι σήμερα η ομοσπονδία ελέγχεται από τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπως προκύπτει από πλήθος στοιχείων. Ενδεικτικά πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Βόλου δήλωσε δημόσια ότι υπάρχει συμφωνία Μελισσανίδη-Σαββίδη για ανάληψη της προεδρίας της ΕΠΟ από τον Μάκη Γκαγκάτση!

Επί «εξυγίανσης» λοιπόν, υπήρξε περίοδος με ομοσπονδιακό τεχνικό τον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ Άγγελο Αναστασιάδης και έδρα της εθνικής την Τούμπα, ενώ σήμερα ομοσπονδιακός τεχνικός είναι ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ Γκουστάβο Πογιέτ και έδρα της εθνικής η «Opap Arena». Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες μόνο για την προεδρία της ΕΠΟ, αλλά και για τη στελέχωση της εθνικής ομάδας.

Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Βασίλης Τσιάρτας είχε καταγγείλει προσωπική εμπλοκή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ στην επιλογή προπονητή για την εθνική ελπίδων:

Ένα ακόμα στοιχείο, είναι η πρόσληψη του Βασίλη Δημητριάδη ως team manager των εθνικών ομάδων. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον άνθρωπο, ο οποίος είχε καταθέσει το 2018 στα αθλητικά δικαστήρια ότι τρομοκρατήθηκε από το όπλο του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα, αλλά το 2022 κατέθεσε στα ποινικά δικαστήρια τα ακριβώς αντίθετα, οδηγώντας στο sequel της δικέφαλης συμμαχίας:

Στο σημείο αυτό, αξίζει να γίνει μία αντιπαραβολή με τα χρόνια στα οποία υποτίθεται ότι διοικούσε την ΕΠΟ ο Ολυμπιακός. Πράγματι λοιπόν, έδρα της εθνικής ήταν το γήπεδο Καραϊσκάκη, με τη διαφορά ότι δεν υπήρχε τότε «Opap Arena» και το φαληρικό γήπεδο ήταν το μοναδικό καθαρά ποδοσφαιρικό και σύγχρονο λειτουργικό γήπεδο της χώρας στην προβλεπόμενη απόσταση από αεροδρόμιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ΟΥΕΦΑ.

Σε επίπεδο προπονητών, η πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος από την «επάρατη, ερυθρόλευκη» ΕΠΟ, λέει πολλά. Ο Σάντος είχε διατελέσει προπονητής της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, δηλαδή όλων των αντιπάλων του Ολυμπιακού, αλλά παρόλα αυτά προσελήφθη στην εθνική, γιατί αναγνωρίστηκε η αξία του.

Πράγματι, οδήγησε τη χώρα μας μία ανάσα από τα προημιτελικά του Μουντιάλ το 2014. Για ένα πέναλτι η εθνική μας δεν βρέθηκε να αγωνίζεται για εισιτήριο τετράδας. Η αδιαμφισβήτητη αξία του Σάντος, αποδείχθηκε φυσικά και όταν οδήγησε την εθνική Πορτογαλίας στην κατάκτηση του Euro 2016.

Η ίδια ΕΠΟ προσέλαβε ακολούθως τον Κλαούντιο Ρανιέρι, έναν ακόμα προπονητή που δεν είχε την παραμικρή σύνδεση με τον Ολυμπιακό και, παρότι η θητεία του δεν ήταν επιτυχημένη, δεν μπορούσε κανείς να προσάψει το παραμικρό στη διαδικασία πρόσληψής του. Η δε μεταγενέστερη πορεία του, εντυπωσίασε, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας με τη Λέστερ το 2016 που προκάλεσε τεράστια αίσθηση παγκοσμίως.

Η ίδια, δήθεν «ερυθρόλευκη» ΕΠΟ δεν δίαστασε να προσλάβει ακολούθως ως ομοπονδιακό τεχνικό, τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού Σέρχιο Μαρκαριάν!

Τα χρόνια εκείνα που δεν έπαιρνε ο Μαρινάκης τηλέφωνα για τους προπονητές της εθνικής, όπως καταγγέλθηκε πέρυσι από τον Τσιάρτα για τον Μελισσανίδη και δεν υπήρχαν «συμφωνίες» για καρέκλες και οφίτσια, η εθνική βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο των μέσων μαζικής τοξικότητας, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το συμπέρασμα είναι ότι στα χρόνια πριν την «εξυγίανση», η εθνική ομάδα δεν αντιμετωπιζόταν ως ένα τσιφλίκι παραγόντων και οπαδών και παρόλα αυτά δεχόταν τον ανελέητο πόλεμο συγκεκριμένων μέσων που ήθελαν να περάσουν την ατζέντα τους.

Αντίθετα σήμερα, κάποιοι έχουν μετατρέψει την εθνική σε τσιφλίκι τους, όμως η κριτική που ασκείται δεν είναι αγωνιστική, αλλά αφορά σοβαρά ζητήματα, όπως το προπονητικό κέντρο. Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι που έχυναν δηλητήριο για την εθνική μας και αποκαλούσαν «ρόμπες» τους διεθνείς μας, κάνουν πλέον μαθήματα ηθικής και διαδίδουν εμετικά ψέματα...

Διαβάστε επίσης

Οι μεταστάσεις του «φάρου» απειλούν ακόμα το Ελληνικό μπάσκετ

Οι μεταστάσεις του «φάρου» απειλούν ακόμα το Ελληνικό μπάσκετ

Η νόθευση του ανταγωνισμού με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ, η διαιτητική σφαγή του δεύτερου τελικού τον Ιούνιο, το σκάνδαλο της μη αφαίρεσης βαθμών για τα έκτροπα του τέταρτου τελικού και τα στατιστικά-σοκ στις φετινές διαιτησίες Πουρσανίδη. Η Αθλητική διαπλοκή εντοπίζει τις μεταστάσεις της εποχής του φάρου στο σώμα του Ελληνικού μπάσκετ...

Το ερυθρόλευκο «γλυκό» και ο πικρός καφές του Μπούκουρα

Το ερυθρόλευκο «γλυκό» και ο πικρός καφές του Μπούκουρα

Μετά το φρουτάκι (Μήτρου-Λονγκ), ακολούθησε ένα σπέσιαλ γλυκό (Πετρούσεφ). Ο Ολυμπιακός έχει πλέον το 4άρι και το 5άρι της εθνικής Σερβίας και είναι υπερπλήρης ποσοτικά και ποιοτικά. Όπως είναι λογικό, κάποιους τους ζώνουν τα φίδια!