Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Παράγκα-Εξυγίανση» vs «Φάρος-Μέχρι Τέλους»: Οι αριθμοί ξεμπροστιάζουν τις παράγκες!

«Παράγκα-Εξυγίανση» vs «Φάρος-Μέχρι Τέλους»: Οι αριθμοί ξεμπροστιάζουν τις παράγκες!
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 - 17:30

Έφυγε η υποτιθέμενη «παράγκα» στο ποδόσφαιρο; Ο Ολυμπιακός παρέμεινε κυρίαρχος στους τίτλους. Έφυγε ο φάρος στο μπάσκετ; Ο Παναθηναϊκός βυθίστηκε! 4-0 οι τίτλοι στο ποδόσφαιρο, 7-0 στο μπάσκετ. Ποιες ήταν οι πραγματικές παράγκες; Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει...

Εκεί όπου σταματάει η προπαγάνδα, μιλάει η αλήθεια των αριθμών. Και όποιος θέλει να δει την αλήθεια κατάματα για τις πραγματικές και τις μουσαντένιες παράγκες του παρελθόντος, δεν έχει παρά να συγκρίνει τα αντικειμενικά στατιστικά δεδομένα.

Με αφορμή την κατάκτηση του κυπέλλου από τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ, θα αναλύσουμε ένα ενδιαφέρον θέμα με ποδοσφαιρική και μπασκετική διάσταση.

Στο ποδόσφαιρο, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού κραύγαζαν για «κόκκινη παράγκα» από το 1996 μέχρι το 2016, όταν επήλθε η αλλαγή στην ΕΠΟ με την περίφημη «εξυγίανση». Οι φωνές είχαν κυρίως «πράσινη» κατεύθυνση. Ο διαχρονικά τέταρτος ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ της Γ' εθνικής σπανίως διεκδικούσαν κάτι στην εικοσαετία.

Στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που διαμαρτυρόταν για παράγκα από το 1997 μέχρι το 2021, όταν επήλθε η αλλαγή στην Ε.Ο.Κ. με τον θρίαμβο του «Μέχρι Τέλους».

Οι διοικήσεις στις ομοσπονδίες άλλαξαν λοιπόν. Η «εξυγίανση» ανέλαβε την εξουσία στην ΕΠΟ το 2016 με «σκοτεινές» μεθόδους, ενώ στο μπάσκετ το «Μέχρι Τέλους» οδήγησε στην πτώση Βασιλακόπουλου. Τι συνέβη λοιπόν με τις αλλαγές των ομοσπονδιών στα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα; Άλλαξαν και οι κυρίαρχοι των τίτλων; Δείτε τα ενδιαφέροντα στοιχεία:

1. Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Από το 2016 που η «εξυγίανση» ανέλαβε την ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (2016/17, 2019/20, 2020/21, 2021/22) και ένα κύπελλο Ελλάδας. Μάλιστα, τις τρεις φορές πέτυχε από τις μεγαλύτερες βαθμολογικές διαφορές στην ιστορία του πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, το 2019/20, η διαφορά του από τον δεύτερο ήταν 18 βαθμοί, το 2020/21 ήταν 26 βαθμοί και το 2021/22 ήταν 19 βαθμοί.

Πρωταθλήματα καθαρά και κρυστάλλινα, με τεράστιες βαθμολογικές διαφορές και με highlights το 1-5 επί της ΑΕΚ και το 1-4 στη Λεωφόρο. Τα πρωταθλήματα αναγνωρίστηκαν και από τους μεγαλύτερους αντιπάλους των Ερυθρόλευκων. Όλα αυτά με εχθρική διοίκηση ομοσπονδίας.

Για όποιον αμφιβάλει, θυμίζουμε τρεις χαρακτηριστικές παραδοχές:

Το 2020, το SDNA έγραφε: «Πρωταθλητής με το σπαθί του»:

Το 2021, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, χαρακτήρισε δίκαιο πρωταθλητή τον Ολυμπιακό:

Το 2022, ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι «ο Ολυμπιακός κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα»:

Αναλογιστείτε ότι οι μοναδικοί αδιαμφισβήτητοι τίτλοι της «εξυγίανσης» ήταν αυτοί του Ολυμπιακού. Οι άλλοι αμφισβητούνται ακόμα και από τους ίδιους. Ρωτήστε την ΑΕΚ για το κύπελλο του ΠΑΟΚ στον Βόλο με το γκολ-οφσάιντ, ρωτήστε τον ΠΑΟΚ για το χάρτινο πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 2018, ρωτήστε τον ΠΑΟΚ για το κύπελλο του Λάοθ το 2022, ρωτήστε τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ πέρυσι και για τον Νταμπάνοβιτς...

Και όλα αυτά συνέβαιναν σε ένα πλήρως αντιολυμπιακό καθεστώς. Θυμίζουμε ότι τη σεζόν 2016/17, οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν μόνο 2 πέναλτι στο πρωτάθλημα! Μάλιστα, το δεύτερο δόθηκε στο 85' της φιέστας με τον ΠΑΣ Γιάννινα με το σκορ 4-0.

Στο κύπελλο του 2020, ο Ολυμπιακός ταπείνωσε την ΑΕΚ με το αίσχος των «περυσινών ρόστερ». Περιττό να αναφερθούμε και στις σφαγές της περασμένης σεζόν, με αποκορύφωμα τον Μάσα ή στα όσα έχουν συμβεί φέτος με Χουάνκαρ, Παπαπέτρου, Μαρέφκα, κτλ.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός, στα 7 χρόνια της «εξυγίανσης», δεν κατάφερε να κατακτήσει κανένα πρωτάθλημα. Η υποτιθέμενη «επάρατη» κόκκινη «παράγκα» έφυγε. Πρόεδρος της ΕΠΟ είναι ένας οπαδός τους, πρώην στέλεχός τους και πατέρας πρώην προέδρου του ερασιτέχνη τους. Ωστόσο, τα πρωταθλήματα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο είναι, σε αυτή την περίοδο, 4 - 0.

Μάλιστα, οι διαιτησίες «χαϊδεύουν» τον Παναθηναϊκό και προκαλούν πανελλαδικό σάλο με τα «βαρίσια», αλλά και τα εντελώς ανύπαρκτα πέναλτι, με χαρακτηριστικότερο αυτό του Ιωαννίδη με τον Άβιλα, πέρυσι στη Λεωφόρο.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της «εξυγιαντικής» οκταετίας:

- 2016/17: 9 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 2 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2017/18: 7 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 11 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2018/19: 7 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 4 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2019/20: 15 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 13 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2020/21: 6 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 5 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2021/22: 10 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 7 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2022/23: 11 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 9 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

- 2023/24 (μέχρι στιγμής) : 10 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 9 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

Σύνολο πέναλτι «εξυγίανσης»: 75 πέναλτι ο Παναθηναϊκός, 60 πέναλτι ο Ολυμπιακός.

Σύνολο πρωταθλημάτων «εξυγίανσης»: 0 πρωταθλήματα ο Παναθηναϊκός, 4 πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός.

2. Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή της διοίκησης στην ομοσπονδία μπάσκετ, επέφερε χαρακτηριστική μεταβολή σε επίπεδο τίτλων. Από τη μέρα που έφυγε ο Βασιλακόπουλος, ο Παναθηναϊκός δεν έχει κατακτήσει ούτε έναν από τους επτά εγχώριους τίτλους που κρίθηκαν (0/7), ενώ ο Ολυμπιακός τους έχει κατακτήσει όλους (7/7) και μάλιστα εμφατικά!

- Σε 24 χρόνια φάρου (1997-2021), άφησαν τον Ολυμπιακό να κατακτήσει μόλις έξι εγχώριους τίτλους.

- Σε 24 μήνες μετά τον φάρο (τελικός κυπέλου 20/02/2022 - τελικός κυπέλλου 18/02/2024), ο Ολυμπιακός κατέκτησε επτά εγχώριους τίτλους!

Αλησμόνητη έχει μείνει η καταστροφή της γραμματείας του ΟΑΚΑ στο 35-63, για να αποφευχθεί ο περαιτέρω διασυρμός. Οι δε νίκες είναι 19 για τον Ολυμπιακό και 3 για τον Παναθηναϊκό, ενώ υπήρξε αδιάκοπο σερί 14 - 0!

Αναφορικά με τις διαιτησίες, τα παράπονα ανήκουν στον Ολυμπιακό, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο της αποβολής Γουόκαπ στον περυσινό δεύτερο τελικό του ΟΑΚΑ, για να σταματήσει το σερί στο 14-0...

Στον δε Παναθηναϊκό, μέχρι και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τους παραδέχτηκε τη διαιτητική εύνοια στον αγώνα με τον Άρη για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος προ δύο εβδομάδων.

Περιττό να αναλύσουμε τα αίσχη με τις βολές. Περιστέρι-Παναθηναϊκός: 3-22, Άρης-Παναθηναϊκός: 11-26, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: 22-7, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 31-14, Παναθηναϊκός-Άρης: 29-6. Σύνολο βολών στα κρίσιμα παιχνίδια: 130 ο Παναθηναϊκός και 41 όλοι οι άλλοι...

Έμειναν να παραπονιούνται για την Τσαρούχα στο 32-4 του ημιχρόνου στον τελικό του σούπερ καπ στη Ρόδο!

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ «ΤΣΟΥΖΕΙ»...

Το συμπέρασμα είναι το εξής:

Στο ποδόσφαιρο, έφυγε η υποτιθέμενη παράγκα και ήρθε η «εξυγίανση». Ο Ολυμπιακός σφάζεται αποδεδειγμένα, αλλά στα πρωταθλήματα είναι πρώτος με τέσσερις κατακτήσεις. Ο Παναθηναϊκός έχει όσα και η Αναγέννηση Κολινδρού. Μηδέν.

Έφυγε η «παράγκα»; Ο Ολυμπιακός παραμένει κυρίαρχος. 4 - 0 οι τίτλοι!

Στο μπάσκετ, έπεσε ο φάρος και άλλαξε και εκεί η διοίκηση. Ο Παναθηναϊκός απολαμβάνει τρομερές διαιτησίες, (υπήρξε ακόμα και παραδοχή από τον ιδιοκτήτη του), αλλά δεν έχει πάρει κανέναν απολύτως τίτλο. Ούτε πρωτάθλημα, ούτε κύπελλο, ούτε σούπερ καπ...

Έφυγε ο φάρος; Ο Παναθηναϊκός βυθίστηκε. 7 - 0 οι τίτλοι!

Ποιες λοιπόν ήταν οι πραγματικές παράγκες στον Ελληνικό αθλητισμό; Τα συμπεράσματα ανήκουν σε εσάς!

Διαβάστε επίσης

Ο αιώνιος πρέσβης και οι ευρω-πουθενάδες!

Ο αιώνιος πρέσβης και οι ευρω-πουθενάδες!

Η έκτη πρόκριση στους «16» στην εποχή Μαρινάκη, όταν όλοι οι άλλοι μετράνε δύο, το γλέντι στους «καναπεδάτους», η προπαγάνδα του Λαλάκη που διασύρθηκε και τα διαχρονικά ευρωπαϊκά στατιστικά που πονάνε. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει.

Οι «στρακαστρούκες» της προπαγάνδας...

Οι «στρακαστρούκες» της προπαγάνδας...

Οι κροτίδες ναπάλμ του Καραϊσκάκη, έγιναν «στρακαστρούκες» στην Τούμπα, ΕΠΟ-ΟΥΕΦΑ θυμούνται το αυτοδιοίκητο κατά το δοκούν και οι θέσεις του Ολυμπιακού δικαιώνονται ξανά... Η Αθλητική διαπλοκή ξεμπροστιάζει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Χάρτινοι μέχρι το μεδούλι!

Χάρτινοι μέχρι το μεδούλι!

Η νέα «χάρτινη» επιτυχία του Παναθηναϊκού στο λιγκ καπ του βόλεϊ απέναντι στον κυπελλούχο Ευρώπης και πρωταθλητή Ελλάδας και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι του ερασιτεχνικού αθλητισμού: Ο αιώνιος σπαθάτος και ο αιώνιος χάρτινος...