Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Χάρτινοι μέχρι το μεδούλι!

Χάρτινοι μέχρι το μεδούλι!
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 - 12:00

Η νέα «χάρτινη» επιτυχία του Παναθηναϊκού στο λιγκ καπ του βόλεϊ απέναντι στον κυπελλούχο Ευρώπης και πρωταθλητή Ελλάδας και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι του ερασιτεχνικού αθλητισμού: Ο αιώνιος σπαθάτος και ο αιώνιος χάρτινος...

Τίποτα δεν μπορεί να φρενάρει τελικά την ακόρεστη «δίψα» του συλλόγου με σήμα το τριφύλλι για χάρτινες επιτυχίες σε κάθε επίπεδο. Ακόμα και το τραγικό περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του 31χρονου αστυνομικού, αποτέλεσε ευκαιρία για μία «χάρτινη» πράσινη πρόκριση στο λιγκ καπ του βόλεϊ ανδρών, παρότι μέσα στο γήπεδο ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 1-0 σετ, στον αγώνα που διεξήχθη στις 07/12/2023 στο Ρέντη και διεκόπη οριστικά.

Τα επεισόδια συνέβησαν εκτός γηπέδου χωρίς την παραμικρή ευθύνη του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και οι εκθέσεις διαιτητών και παρατηρητών δεν απέδωσαν την παραμικρή ευθύνη στους Ερυθρόλευκους,

Οι εκθέσεις του διαιτητή Επαμεινώνδα Γεροθόδωρου, του κομισάριου Θέμη Καλπάκτσογλου και του παρατηρητή της ΔΕΑΒ, δεν απέδωσαν καμία ευθύνη στον Ολυμπιακό και ξεκαθάρισαν ότι δεν συνέβη το παραμικρό εντός αγωνιστικού χώρου. Παρόλα αυτά, το πολιτικό κλίμα επηρέασε ξεκάθαρα την έκδοση μίας παράλογης νομικά απόφασης που στηρίχθηκε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και έδωσε τη νίκη και την πρόκριση στον Παναθηναϊκό!

Χαρακτηριστικό της πράσινης λαχτάρας για τη χάρτινη νίκη, είναι ότι ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός εμφανιζόταν εξοργισμένος με την καθυστέρηση της κλήρωσης για την επόμενη φάση του λιγκ καπ, ενώ εκκρεμούσε η απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Δεν τηρούσαν ούτε τα προσχήματα από τη «δίψα» τους να προκριθούν άνευ αγώνος επί του Ολυμπιακού. Ακόμα και σε αυτή την υπόθεση που επισκιάστηκε από ένα τραγικό συμβάν, η χάρτινη «ψύχωση» κυριάρχησε στις τάξεις τους.

ΟΙ ΣΠΑΘΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΤΙΝΟΙ

Όσο και αν ψάξει κανείς στην ιστορία του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, δεν θα βρει ούτε ένα χάρτινο επίτευγμα, ούτε μία χάρτινη πρόκριση, ούτε έναν χάρτινο τίτλο. Και αυτό είναι το σωστό και πρέπει να το ακολουθούν όλοι οι σύλλογοι.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός διατηρεί κάποια ρομαντικά στοιχεία, τα οποία δεν υπάρχουν για παράδειγμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου διακυβεύονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και αν παραμερίσουμε λοιπόν χάρτινες βρωμιές, όπως την υπόθεση Χουάνκαρ, είναι εύλογο να μας προκαλεί εντύπωση το πόσο μεγάλη ψύχωση έχουν ορισμένοι με τις χάρτινες επιτυχίες στα ερασιτεχνικά αθλήματα.

Θα σας θυμίσουμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, από τις οποίες προκύπτουν οι αξίες των δύο συλλόγων.

2018
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: «ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΡ ΥΠΕΡ ΣΑΣ»

Τη σεζόν 2018/19, ο Παναθηναϊκός είχε ένα συγκεκριμένο παράπονο από τη διαιτησία του αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Κυψέλη για τη δεύτερη αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Με το σκορ 12-11 υπέρ του τριφυλλιού στο πέμπτο σετ, ο Ράπτης του Παναθηναϊκού πήγε στο service και παρότι σημείωσε «άσσο», οι διαιτητές θεώρησαν ότι η μπάλα βγήκε άουτ και κατακύρωσαν τον πόντο υπέρ του Ολυμπιακού. Έτσι, αντί για 13-11, το σκορ ισοφαρίστηκε σε 12-12.

Ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ένσταση και εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση:

Αμέσως μετά, ο Ολυμπιακός απέδειξε τις αξίες του για μία ακόμα φορά. Δεν κρύφτηκε πίσω από τη νίκη, αλλά ζήτησε επίσημα να συνεχιστεί ο αγώνας από το σημείο που διακόπηκε με τον πόντο να μετρήσει υπέρ του Παναθηναϊκού και το σκορ να διαμορφωθεί σε 13-11! Πότε έκαναν εκείνοι κάτι αντίστοιχο;

2023
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

Σε λίγες ημέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα έκτροπα στον Άγιο Θωμά πριν από τον ευρωπαϊκό ημιτελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο Challenge cup. Οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια και είχαν έρθει σε σύγκρουση με δυνάμεις της Αστυνομίας. Από τα επεισόδια, είχαν τραυματιστεί 4 αστυνομικοί που είχαν βρεθεί στο έλεος των χούλιγκανς. Δύο αστυνομικοί χτυπήθηκαν με πέτρα στο κεφάλι, ένας με πέτρα στον ώμο και ένας είχε χτυπήματα στο πρόσωπο και υπέστη εξάρθρωση ώμου.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, ο χουλιγκανισμός δεν έχει χρώμα. Θυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε καταφερθεί επισήμως εναντίον της Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια», παρότι τέσσερις αστυνομικοί είχαν υποστεί τραύματα από τη μανία των οπαδών τους:

Ωστόσο, όταν συνέβησαν αυτά τα έκτροπα, ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός δεν προσπάθησε να πάρει τον αγώνα στα χαρτιά, παρότι διακυβευόταν η πρόκριση σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Μπήκε την επομένη και έπαιξε, κερδίζοντας μέσα στο γήπεδο με το σπαθί του την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, η οποία απέφερε τελικά ένα ακόμα ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Πλατεία Αλεξάνδρας.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το κλειστό του Αγίου Θωμά βρίσκεται το ιατρικό κέντρο που είναι χορηγός του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Το πιο εύκολο για τη διοίκηση θα ήταν να πάρει τους αθλητές, να διαγνωστούν ανήμποροι για ένα 48ωρο και όλα να τελείωναν εκεί. Δεν το έκανε όμως...

Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει επανειλημμένα, ιδιαίτερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ότι διαφέρει από τους άλλους και θέλει να κρίνονται οι αναμετρήσεις μέσα στα γήπεδα. Το ζήτησε επίσημα το 2018, το έκανε και πέρυσι στον Άγιο Θωμά.

Ειδικά σε σχέση με τον Παναθηναϊκό έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικούς κόσμους. Άλλωστε, μιλάμε για έναν σύλλογο που υποβιβάστηκε αγωνιστικά το 2013 και τελικά σώθηκε, χάρη σε μία χάρτινη απόφαση με ψηφοφορία στην ΕΣΑΠ...

Οι αξίες όλων σε αυτή τη χώρα είναι γνωστές. Μία ακόμα «χάρτινη» επιτυχία του Παναθηναϊκού απέναντι στον κυπελλούχο Ευρώπης και πρωταθλητή Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει την ιστορία. Και η ιστορία είναι αμείλικτη:

Ευρωπαϊκά: 3 - 0
Πρωταθλήματα:
31 - 20.
Κύπελλα: 17 - 6.
Λιγκ καπ: 6 - 3
Σούπερ καπ: 2 - 2

Σύνολο: 59 - 31.

Διαβάστε επίσης

«Παράγκα-Εξυγίανση» vs «Φάρος-Μέχρι Τέλους»: Οι αριθμοί ξεμπροστιάζουν τις παράγκες!

«Παράγκα-Εξυγίανση» vs «Φάρος-Μέχρι Τέλους»: Οι αριθμοί ξεμπροστιάζουν τις παράγκες!

Έφυγε η υποτιθέμενη «παράγκα» στο ποδόσφαιρο; Ο Ολυμπιακός παρέμεινε κυρίαρχος στους τίτλους. Έφυγε ο φάρος στο μπάσκετ; Ο Παναθηναϊκός βυθίστηκε! 4-0 οι τίτλοι στο ποδόσφαιρο, 7-0 στο μπάσκετ. Ποιες ήταν οι πραγματικές παράγκες; Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει...

Ο αιώνιος πρέσβης και οι ευρω-πουθενάδες!

Ο αιώνιος πρέσβης και οι ευρω-πουθενάδες!

Η έκτη πρόκριση στους «16» στην εποχή Μαρινάκη, όταν όλοι οι άλλοι μετράνε δύο, το γλέντι στους «καναπεδάτους», η προπαγάνδα του Λαλάκη που διασύρθηκε και τα διαχρονικά ευρωπαϊκά στατιστικά που πονάνε. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει.