Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

99 πραγματικά χρόνια ο κορυφαίος σύλλογος της Ευρώπης!

99 πραγματικά χρόνια ο κορυφαίος σύλλογος της Ευρώπης!
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 - 10:29

Η Αθλητική διαπλοκή κάνει μία απόπειρα να αποτυπώσει το μεγαλείο των δυσθεώρητων ιστορικών επιτευγμάτων του Ολυμπιακού, μέσα σε ένα κείμενο...

Το να πιστέψει κανείς ότι είναι εφικτό να αποτυπωθούν 99 χρόνια ένδοξης ιστορίας του κορυφαίου πολυαθλητικού οργανισμού της Ευρώπης σε ένα κείμενο, είναι ίσως αφελές. Παρόλα αυτά, θα επιδιώξουμε να σας δώσουμε μια εικόνα του τι εστί Ολυμπιακός.

Ένας σύλλογος με ένα πραγματικό έτος ίδρυσης και όχι ένα ψεύτικο, όπως κάποιοι άλλοι, κατάφερε να γίνει το σημείο αναφοράς στον Ελληνικό και ευρωπαϊκό αθλητισμό.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο, έγινε ο απόλυτος αυτοκράτορας, με 47 πρωταθλήματα, 28 κύπελλα και 18 νταμπλ. Κατέκτησε το πρώτο (και δυσκολότερο) βαλκανικό κύπελλο, ενώ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει πετύχει τις περισσότερες νίκες και προκρίσεις από κάθε Ελληνική ομάδα, καθώς και την καλύτερη θέση στο διαχρονικό all time ranking της ΟΥΕΦΑ.

Σήμερα, ο Ολυμπιακός είναι τέταρτος στην Ευρώπη και έκτος παγκοσμίως σε κατακτήσεις εθνικών πρωταθλημάτων όλων των εποχών! Δείτε τους έξι κορυφαίους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς παγκοσμίως στα εθνικά πρωταθλήματα:

- Ρέιντζερς: 55 (Σκωτία)

- Λίνφιλντ: 55 (Β. Ιρλανδία)

- Σέλτικ: 53 (Σκωτία)

- Πενιαρόλ: 51 (Ουρουγουάη)

- Νασιονάλ: 49 (Ουρουγουάη)

- Ολυμπιακός: 47 (Ελλάδα).

Έκτος στον πλανήτη ο Ολυμπιακός, με τη διευκρίνιση μάλιστα, ότι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1927, ενώ στην Σκωτία το 1890, στην Β. Ιρλανδία το 1890 και στην Ουρουγουάη το 1900!

Τα δε μεγαθήρια της Ευρώπης, μάλλον ζηλεύουν...

ΒΟΛΕΙ

Πανελλήνιος κυρίαρχος και στο βόλεϊ, με τα περισσότερα πρωταθλήματα (31 -ανάμεσά τους επτά αήττητα- έναντι 20 του δεύτερου Παναθηναϊκού), τα περισσότερα κύπελλα (17 έναντι 6 του δεύτερου Παναθηναϊκού), τα περισσότερα λιγκ καπ (6 έναντι τριών του δεύτερου Παναθηναϊκού), ενώ είναι ο μοναδικός Ελληνικός σύλλογος με ευρωπαϊκά τρόπαια και μάλιστα τρεις κατακτήσεις!

Στις δε γυναίκες, είναι επίσης ο μοναδικός Ελληνικός σύλλογος με ευρωπαϊκό τίτλο, το challenge cup του 2018, που κατακτήθηκε μέσα στην Τουρκία, ενώ ο σύλλογος είναι πολυνίκης στα κύπελλα Ελλάδας. Μάλιστα, στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη (2010 έως σήμερα), χτίστηκε και η μεγαλύτερη δυναστεία στην ιστορία του αθλήματος, με 8 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και ανάμεσά τους 7 σερί νταμπλ!

ΠΟΛΟ

Πανευρωπαϊκή υπερδύναμη και στο εθνικό μας άθλημα, το πόλο, με 69 τίτλους στους άνδρες, έναντι 50 του δεύτερου (Εθνικός) και 3 ευρωπαϊκά τρόπαια, τα περισσότερα από κάθε Ελληνική ομάδα, ανάμεσά τους 2 Champions League, ένας τίτλος που δεν έχει γευτεί άλλη Ελληνική ομάδα.

Στις γυναίκες, είναι επίσης υπερδύναμη με 27 τίτλους, έναντι 18 του δεύτερου (Βουλιαγμένη) και 7 ευρωπαϊκά τρόπαια (!) τα περισσότερα από κάθε Ελληνικό σύλλογο, ανάμεσά τους 3 Champions League, επίσης τα περισσότερα από κάθε Ελληνικό σύλλογο!

ΜΠΑΣΚΕΤ

Στο μπάσκετ, ο σύλλογος πέτυχε μόνος του το πιο «καρυδάτο» επίτευγμα, τη νίκη με το Μέχρι Τέλους, τη μεγαλύτερη επανάσταση του Ελληνικού αθλητισμού. Με την πτώση του καθεστώτος του φάρου, μετράει 7/7 τίτλους και όλοι οι αντίπαλοί του μηδέν και διέσυρε τον αιώνιο αντίπαλο με σερί νικών 14-0 στο υποτιθέμενο δικό του άθλημα...

Σήμερα ο Ολυμπιακός είναι η Ελληνική ομάδα με τα περισσότερα final four, τους περισσότερους τελικούς και τρεις σπαθάτες Ευρωλίγκες (όλες εκτός Ελλάδας και χωρίς διαιτητικές σφαγές, παγκόσμια ρεκόρ βολών και συγγνώμες της FIBA), καθώς και ένα διηπειρωτικό κύπελλο.

Στις δε γυναίκες, από τη σύσταση του τμήματος στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας. Έφτασε τα 5 σερί αήττητα πρωταθλήματα, από τα οποία 4 σερί αήττητα νταμπλ (το πέμπτο κύπελλο δεν ολοκληρώθηκε λόγω covid). Χαρακτηριστικό είναι ότι η ομάδα έφτασε σε αήττητο σερί νικών στην Ελλάδα 137-0!

Κερασάκι στην τούρτα, το 102-29 επί του Παναθηναϊκού που έμεινε να κλαίγεται, ζητώντας οίκτο και «fair play»:

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Πανίσχυρος και στο χάντμπολ, όπου μετράει 8 τίτλους στα 6 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη, διαλύοντας την ΑΕΚ στο μοναδικό της άθλημα στον ερασιτέχνη. Χαρακτηριστικό είναι, ότι έχει χάσει μόλις ένα πρωτάθλημα από αυτά που ολοκληρώθηκαν και στα οποία συμμετείχε!

ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Όμως, ακόμα και στα ατομικά αθλήματα, ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη δύναμη της χώρας μας, έχοντας κατακτήσει τους περισσότερους διασυλλογικούς τίτλους και μετρώντας δύο πανευρωπαϊκούς διασυλλογικούς τίτλους, τους περισσότερους από κάθε άλλο Ελληνικό σύλλογο: Ο ένας στην Ελληνορωμαϊκή πάλη και ο άλλος στο πινγκ πονγκ ανδρών.

Η ερυθρόλευκη κυριαρχία είναι επίσης συγκλονιστική, ιδιαίτερα στην κολύμβηση, με πάνω από 200 τίτλους και μόλις δύο χαμένα πρωταθλήματα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Στο δε πινγκ πονγκ, είναι επίσης η κορυφαία Ελληνική ομάδα, σε άνδρες και γυναίκες.

Στο σύνολο του ερασιτέχνη, ο Ολυμπιακός έχει ισοπεδώσει πλήρως τον Παναθηναϊκό, με το μυθικό σερί νικών 50-0, αποδίδοντας ιστορική δικαιοσύνη:

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Δυσθεώρητος στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών στα ομαδικά αθλήματα με 17 Ευρωπαΐκά τρόπαια: Τρία στο μπάσκετ ανδρών, τρία στο βόλεϊ ανδρών, ένα στο βόλεϊ γυναικών, τρία στο πόλο ανδρών και επτά στο πόλο γυναικών.

Στη δεύτερη θέση με 6 κατακτήσεις η Βουλιαγμένη σε δύο τμήματα, ισόβαθμη με τον Παναθηναϊκό που τα έχει κατακτήσει σε ένα μόλις τμήμα (μπάσκετ ανδρών).

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Ολυμπιακός είναι ο κορυφαίος σύλλογος της χώρας με 305 πανελλήνιους και διεθνείς τίτλους σε άνδρες και γυναίκες. Απόψε διεκδικεί μάλιστα τον 306ο τίτλο στον τελικό του κυπέλλου βόλεϊ γυναικών, απέναντι στην ΑΕΚ:

Η Ελλάδα δεν είναι όμως πλέον το ζητούμενο. Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο Ολυμπιακός είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός συλλογος της Ευρώπης στις κατακτήσεις τίτλων στα δημοφιλέστερα ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα ανδρών και γυναικών:

Η κατάταξη είναι από τον Νοέμβριο και από τότε ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το κύπελλο μπάσκετ, ενώ διεκδικεί απόψε και το κύπελλο βόλεϊ γυναικών.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο σύλλογος έχει τους περισσότερους φιλάθλους από κάθε άλλη Ελληνική ομάδα...

Κλείνοντας, αναλογιστείτε τώρα ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα, έχουν έρθει κόντρα σε Θεούς και δαίμονες, κόντρα σε «φάρους» και «εξυγιάνσεις» και με αθεμιτο ανταγωνισμό από σωματεία-φοροφυγάδες...

Ναι, είναι αλήθεια. Έναν χρόνο πριν συμπληρωθεί το Ιωβηλαίο της εκατονταετηρίδας, ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, έχει πετύχει δυσθεώρητα αθλητικα επιτεύγματα και έχει αναδειχθεί ο κορυφαίος αθλητικός σύλλογος του ευρωπαϊκού αθλητισμού.

Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι ότι δεν πρόκειται για έναν σύλλογο-μουσείο που θαυμάζει και αναπολεί τα επιτεύγματα του παρελθόντος, αλλά για έναν ζωντανό οργανισμό που εξακολουθεί να ζει ημέρες δόξας και να αισθάνεται βάσιμα ότι τα καλύτερα έπονται σε όλα τα αθλήματα.

Δεν τον αποκαλούν τυχαία θρύλο, ακόμα και οι εχθροί του!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ! Θρύλος, ο μεγαλύτερος σύλλογος του πλανήτη!

ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ! Θρύλος, ο μεγαλύτερος σύλλογος του πλανήτη!

Η επικότερη ανατροπή όλων των εποχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά και η νέα υποταγή στο μπάσκετ που πλέον, μιλάμε για... σχέση. Κοινός παρονομαστής: Το dna του νικητή. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει την ιστορική χθεσινή βραδιά.

Η ΑΕΚ στο φώτο φίνις: 7/14 αγώνες και 21/42 βαθμούς κρίνονται με συμμάχους!

Η ΑΕΚ στο φώτο φίνις: 7/14 αγώνες και 21/42 βαθμούς κρίνονται με συμμάχους!

Οι 7/14 τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος βρίσκουν την ΑΕΚ απέναντι σε Λαμία, Άρη, Κηφισιά και εκεί κρίνονται οι 21/42 βαθμοί! Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το ενδιαφέρον πρόγραμμα της ΑΕΚ στο τέλος της κανονικής περιόδου και στα play offs.