Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το έπος του Youth League, «ερυθρόλευκος» φάρος για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Το έπος του Youth League, «ερυθρόλευκος» φάρος για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 - 13:25

Το έπος των νέων του Ολυμπιακού προκαλεί πανευρωπαϊκό σεβασμό και η Αθλητική διαπλοκή υποκλίνεται και λύνει ορισμένες απορίες...

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στη ζωή, στις οποίες δεν χρειάζονται αναλύσεις, «σάλτσες» και επεξηγήσεις. Αρκεί η ψυχρή αποτύπωση της πραγματικότητας για να αποδοθεί πλήρως ό,τι έχει συμβεί.

Η ψυχρή αποτύπωση της πραγματικότητας, είναι η ακόλουθη:

Η ομάδα νέων του Ολυμπιακού προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League νέων της ΟΥΕΦΑ (Youth League), αφού απέκλεισε στα προημιτελικά την Μπάγερν, σε μονό αγώνα μέσα στην έδρα της με τριάρα.

Η είδηση ήταν αυτή. Διαβάστε την τρεις φορές για να συνειδητοποιήσετε τι έχει συμβεί.

Το έπος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε ότι η Μπάγερν Μονάχου, την οποία απέκλεισε ο Ολυμπιακός, είναι ένας κολοσσός στις ακαδημίες, όπου επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι παίκτες της Μπάγερν, αποτέλεσαν τον κορμό της εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε Euro και Μουντιάλ στις ηλικίες under 17 πριν από λίγους μήνες.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται στην Μπάγερν, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαλάς παρουσίασε χθες φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις των ακαδημιών των Βαυαρών, όπου ουσιαστικά είδαμε μία ολόκληρη πόλη υπερσύγχρονων υποδομών.

Η ΟΥΕΦΑ παρουσίασε στις επίσημες σελίδες της, την πρόκριση του Ολυμπιακού, κάνοντας λόγο για ιστορικό επίτευγμα που δεν έχει πετύχει καμία άλλη Ελληνική ομάδα:

Οι πολλαπλές αναγνώσεις του επιτεύγματος, είναι οι ακολουθες:

Πρώτον: Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει φυτώρια-πρότυπο, όπου γίνεται επαγγελματική δουλειά και πραγματοποιείται επένδυση στο ποδόσφαιρο. Άλλοι επενδύουν στις ενώσεις, στις «θυγατρικές», στις «εξυγιάνσεις» και στα εκλογικά πραξικοπήματα και άλλοι στο ταλέντο, τη σκληρή δουλειά και την επένδυση στο μέλλον.

Δεύτερον: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία υπάγεται η ομάδα νέων, ΔΕΝ είναι παρατημένη, όπως ισχυρίζεται ο καθένας, στηριζόμενος σε κάποια αποτελέσματα της ανδρικής ομάδας. Αυτό που συνέβη χθες, αποδεικνύει ότι ο ποδοσφαιρικός οργανισμός του Ολυμπιακού επί Μαρινάκη, όχι απλώς δεν είναι παρατημένος, αλλά αποτελεί διεθνές πρότυπο.

Τρίτον: Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός συνεχίζει να ζει στιγμές δόξας, γιατί αυτό είναι το dna του συλλόγου σε κάθε επίπεδο. Μήπως φταίνε πάλι οι «παράγκες», οι Θωμάδες και οι ε.ο., όπως λένε οι μύθοι δεκαετιών. Μάλλον όχι, ε;

Πριν από λίγες μέρες, «υπεύθυνη» για την πορεία των νέων του Ολυμπιακού ήταν... η τύχη, επειδή απέκλεισαν την Ίντερ στους «32» και την Λανς στους «16» σε μονούς αγώνες στο Καραϊσκάκη που κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι.

Χθες που η πρόκριση ήρθε με καθαρή νίκη και εκτός έδρας και μάλιστα επί της Μπάγερν, άκρα του τάφου σιωπή...

Ένα άλλο σημείο που παπαγαλίζουν τα πράσινα trolls και ειδικά μία σελίδα που, κατά δήλωση της, μοιράζει σανό σε πρόβατα, είναι το κομμάτι της προσμέτρησης των επιτυχίων των ακαδημιών.

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας στο βόλεϊ γυναικών και η Αθλητική διαπλοκή παρουσίασε τον επικαιροποιημένο πίνακα με τους τίτλους των Ελληνικών συλλόγων σε άνδρες και οι γυναίκες και όχι σε ακαδημίες, τσικό και φυτώρια.

Διαβάζουμε λοιπόν πράσινους εμετούς ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έπρεπε να χαίρεται με την επιτυχία της ομάδας νέων, γιατί δεν προσμετρά τους τίτλους των ακαδημιών.

Επειδή αυτό το θέμα ίσως προκαλεί ερωτήματα και σε κάποιους φίλους του Ολυμπιακού, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι διαφορετικό πράγμα η προσμέτρηση στα ανδρικά/γυναικεία τμήματα που αποτελούν τις ναυαρχίδες των συλλόγων και διαφορετικό στις ακαδημίες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σύλλογος και ο κόσμος του δεν χαίρονται και δεν υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματα στις ακαδημίες. Η σύγκριση όμως πρέπει να μπαίνει στις ορθές βάσεις:

Στους άνδρες, ο Ολυμπιακός είναι ο κορυφαίος Ελληνικός σύλλογος, γιατί έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα, τα περισσότερα κυπέλλα, τις περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες και την καλύτερη θέση στον πίνακα του ranking της ΟΥΕΦΑ. Το Youth League δεν μπαίνει στην εξίσωση των ανδρών.

Αντίστοιχα στις ακαδημίες, ο Ολυμπιακός είναι επίσης ο κορυφαίος Ελληνικός σύλλογος γιατί έχει τους περισσότερους τίτλους, αλλά και γιατί γράφει ευρωπαϊκή ιστορία με τη φετινή του πορεία.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως Youth League, ο Ολυμπιακός ήταν ούτως ή άλλως, ο κορυφαίος Ελληνικός σύλλογος στις ακαδημίες, όπως προκύπτει από τους πίνακες των τίτλων:

Όπως βλέπετε, πάντα ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος και στις ακαδημίες, αλλά φυσικά δεν προσμετράει αυτούς τους τίτλους στην κεντρική μέτρηση του συλλόγου. Θα ήταν όμως αστείο να πρόσθετε τα 18 πρωταθλήματα των ακαδημιών με τα 47 των ανδρών και να ισχυριζόταν ότι έχει 65 πρωταθλήματα στο άθλημα ποδόσφαιρο!

Από κει και πέρα, δεν είναι καθόλου αντιφατικό να χαίρεται ο οργανισμός με τις επιτυχίες των ακαδημιών. Στην περίπτωση που το ευρωπαϊκό πιάσει λιμάνι, θα πανηγυριστεί, θα εκτεθεί και θα έρχεστε να το χαζεύετε. Τσάμπιονς Λιγκ είναι άλλωστε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μετρηθεί στους πίνακες ανδρών/γυναικών.

Στο κάτω κάτω, δεν πρόκειται για juniors, παμπαίδες ή προεφήβους, δηλαδή για παιδιά που γαλουχούνται με την ιδέα του αθλητισμού. Αντίθετα πρόκειται για διοργάνωση νέων, δηλαδή για αθλητές που αγωνίζονται σε επαγγελματικά πρότυπα και με επαγγελματικά συμβόλαια.

Επίσης, δεν πρόκειται για κάποιο τοπικό τουρνουά Αμπελοκήπων, Αθηνών ή Αττικής, αλλα για επίσημο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη σφραγίδα της ΟΥΕΦΑ.

Ο Ολυμπιακός δεν πέφτει λοιπόν σε καμία αντίφαση με την υπερηφάνεια του οργανισμού για μία τέτοια επιτυχία.

Αντίθετα, σε αντιφάσεις πέφτετε εσείς που βάζετε στον ίδιο κουβά, τίτλους σε τοπικά τουρνουά 6x6 juniors, τίτλους στο σκάκι και στα βιντεοπαιχνίδια, μαζί με πραγματικούς τίτλους, αντί να κάνετε παντελονάτους διαχωρισμούς και ξεχωριστούς πίνακες σε άνδρες/γυναίκες και ακαδημίες ή σε πανελλήνιους και τοπικούς τίτλους, κτλ.

Πενία τίτλων, βαζελίες κατεργάζεται...

Με τη δική σας λογική, αυτό που πέτυχαν οι νέοι του Ολυμπιακού, μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με το ανδρικό τμήμα, στην κατηγορία «ποδόσφαιρο», όπως την έχετε διαμορφώσει αντίστοιχα στο κουρελόχαρτο-word με τους τίτλους της επίσημης σελίδας στο site του ερασιτέχνη ΠΑΟ. Άρα, ο Ολυμπιακός έχει πάει στα ημιτελικά Τσάμπιονς λιγκ στο ποδόσφαιρο, σωστά; Αυτό δεν πιστεύετε εσείς ή κάνετε κωλοτούμπα; Ποιος πέφτει σε αντιφάσεις λοιπόν;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνέβη, σας έχει πονέσει βαθιά και φυσικά το ζηλεύετε.

Αποδεικνύει ότι, διαχρονικά, η δόξα σε κάθε αθλητικό επίπεδο είναι ερυθρόλευκη και ο πιο ξακουστός σύλλογος του Ελληνικού ποδοσφαίρου, παραμένει παντού ο Ολυμπιακός.

Και στην εποχή που ζούμε, με το Ελληνικό ποδόσφαιρο να συγκλονίζεται από αισχρές διαιτησίες, βαθύ παρασκήνιο, σοβαρές καταγγελίες, βρώμικες «εξυγιάνσεις», κτλ, η πορεία αυτών των παιδιών αποτελεί φωτεινό φάρο για το μέλλον του βασιλιά των σπορ στον τόπο μας...

Διαβάστε επίσης

ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ! Θρύλος, ο μεγαλύτερος σύλλογος του πλανήτη!

ΠΡΙΑΠΙΣΜΟΣ! Θρύλος, ο μεγαλύτερος σύλλογος του πλανήτη!

Η επικότερη ανατροπή όλων των εποχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά και η νέα υποταγή στο μπάσκετ που πλέον, μιλάμε για... σχέση. Κοινός παρονομαστής: Το dna του νικητή. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει την ιστορική χθεσινή βραδιά.

Πίνακες ranking, πίνακες «Λαλάκing» και «πράσινες» παραδοχές!

Πίνακες ranking, πίνακες «Λαλάκing» και «πράσινες» παραδοχές!

Οι επίσημοι πίνακες της ΟΥΕΦΑ φέρνουν τον Ολυμπιακό πρώτη Ελληνική ομάδα στην Ευρώπη και οι πορτοκαλί πίνακες του Λαλάκη προσπαθούν να δημιουργήσουν αφηγήματα. Η ζωή όμως τους ξεμπροστιάζει διαρκώς. Η Αθλητική διαπλοκή αναλύει...

Η ΑΕΚ στο φώτο φίνις: 7/14 αγώνες και 21/42 βαθμούς κρίνονται με συμμάχους!

Η ΑΕΚ στο φώτο φίνις: 7/14 αγώνες και 21/42 βαθμούς κρίνονται με συμμάχους!

Οι 7/14 τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος βρίσκουν την ΑΕΚ απέναντι σε Λαμία, Άρη, Κηφισιά και εκεί κρίνονται οι 21/42 βαθμοί! Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το ενδιαφέρον πρόγραμμα της ΑΕΚ στο τέλος της κανονικής περιόδου και στα play offs.