Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Απόφαση των ειδικών πότε θα σταματήσει το lockdown (video)

Απόφαση των ειδικών πότε θα σταματήσει το lockdown (video)
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 - 13:17

Ως «θέμα των επιστημόνων» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, το πότε θα σταματήσει το lockdown.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», o κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση «είναι συνάρτηση του επιδημιολογικού χάρτη και των αποφάσεων των ειδικών»

Σημείωσε δε πως του υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταρτίσει ένα «πολύ παραμετρικό σχέδιο, το οποίο είμαστε έτοιμοι να το αναπτύξουμε όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός ότι σταματά το γενικό lockdown».

Στα επιμέρους, επανέλαβε ότι όταν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο θα ισχύσουν τα μέτρα και οι κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος. «Το λιανικό εμπόριο το τήρησε αυτό το μέτρο και δεν είχε πρόστιμα. Η πολιτεία δεν θέλει να επιβάλει πρόστιμα, θέλει να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος και στη συνέχεια η οικονομία».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και τα εποχικά καταστήματα θα ανοίξουν όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τόνισε ότι κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών.

Σε ότι αφορά στα bar ανέφερε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Επιπλέον, δεν αποσαφήνισε με πόσες μέρες διαφορά θα ανοίξουν μεταξύ τους τα σχολεία, το λιανεμπόριο και η εστίαση. «Θα κριθεί ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη και την εξέλιξη των κρουσμάτων».

Ενίσχυση μικρομεσαίας επιχειρηματικός

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης, γνωστοποίησε ότι στον αναπτυξιακό νόμοψαυξήθηκε το ποσό που θα δίδονταν στις επιχειρήσεις.

Όπως επισήμανε, ατομικές επιχειρήσεις έως επιχειρήσεις που απασχολούν δέκα εργαζόμενους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις από 1η Δεκεμβρίου έως τέλος Φεβρουαρίου για να λάβουν επιδότηση. «Θα παίρνουν χρήματα και δεν τα επιστρέφουν» τόνισε, λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα είναι ύψους 2,5 δις.

Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε 24 δις σε επιχειρήσεις και εργαζομένους το 2020 προς στήριξη από την πανδημία, λέγοντας ότι θα δοθούν άλλα 7,5 δις για τον ίδιο λόγο το 2021.

«Η Ελλάδα είχε την μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας στην ΕΕ» ανέφερε, εξαίροντας την κατεύθυνση των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα.
Τέλος, ανέφερε, ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης