Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κατά 70% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης (video)

Κατά 70% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης (video)
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 - 16:53

Το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέτρεψε το 70% των ατόμων από το να αναπτύξουν συμπτώματα, έδειξε μια δοκιμή ευρείας κλίμακας.

Μετά τη Pfizer και τη Moderna, η ανθρωπότητα αποκτά ένα ακόμη όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας με δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης να είναι διαθέσιμες μέσα στο 2021.

Το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέτρεψε το 70% των ατόμων από το να αναπτύξουν συμπτώματα, έδειξε μια δοκιμή ευρείας κλίμακας.

Υπήρξαν αποτελέσματα που ανάλογα με τον τρόπο που χορηγήθηκε το εμβόλιο ξεπέρασαν το 90% ενώ στην άλλη περίπτωση με διαφορετική δοσολογία εμβολιασμού έφθασαν το 62%. Ο μέσος όρσος των δυο δοκιμών είναι περίπου στο 70%, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

Είναι μια στιγμή θριάμβου αλλά και απογοήτευσης μετά τα εμβόλια των Pfizer και Moderna που παρείχαν προστασία στο 95%.

Ωστόσο, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πολύ φθηνότερο και ευκολότερο να αποθηκευτεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο. Συνεπώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας εάν πάρει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Αγώνα δρόμου για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού κάνουν οι αρμόδιες αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι πρώτοι Αμερικανοί μπορεί να εμβολιαστούν στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τη σχετική έγκριση, ενώ σχέδια για τον εμβολιασμό των πολιτών τους μέσα στον επόμενο μήνα ανακοίνωσαν Βρετανία και Γερμανία.

Στις ΗΠΑ, η αρμόδια επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων συνεδριάζει στις 10 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech. Την επόμενη κιόλας ημέρα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί.

Τη στιγμή που θα εγκριθεί η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, oι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει το εμβόλιο κατά προτεραιότητα. Πιθανότατα θα είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, τα άτομα υψηλού κινδύνου και οι ηλικιωμένοι.

Θέμα ημερών είναι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer και στη Βρετανία, όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι έτοιμο να χορηγήσει τις πρώτες δόσεις την 1η Δεκεμβρίου όπως έγραψε η Telegraph. Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για εμβολιασμούς από το Δεκέμβριο, η Ισπανία από τον Ιανουάριο.

Ένα από τα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν οι αρχές είναι οι αντιεμβολιαστές και ο ευρύτερος σκεπτικισμός.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς λένε ότι δε θα κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Gallup.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι θα διανείμει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες μέσα στο 2021.

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε επίσης

«Έπεσαν» τα κρούσματα, αλλά...

«Έπεσαν» τα κρούσματα, αλλά...

Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 549 διασωληνωμένους, ενώ οι άνθρωποι που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό έφτασαν τους 84.

Πέτσας: Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ (video)

Πέτσας: Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ (video)

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (23/11).