Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Self tests: Τέλος η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021 - 20:27

Εμπλοκή με την δωρεάν διάθεση των self test για εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Σύλλογου ότι σταματά τη διάθεσή τους. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για συμφωνία που είχε γίνει με την κυβέρνηση εξ' αρχής η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή στους πολίτες. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η δωρεάν δίάθεση θα συνεχιστεί μέσω άλλων δικτύων.
«Ήθελα να πάρω τα σελφ τεστ που μου αναλογούν για τον Ιούνιο.»

Η υπάλληλος εστίασης προμηθεύεται για τελευταία φορά από το φαρμακείο τρία σελφ τεστ. Το Σάββατο 19 Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα που τα φαρμακεία θα διαθέτουν στους πολίτες δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πως και από που θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεσή τους.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει από την περασμένη Κυριακή.

Οι φαρμακοποιοί αισθάνονται ανακουφισμένοι αφού όπως λένε τα φαρμακεια ειχαν μετατραπεί σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτων ενώ υπήρχε και κινδυνος διασποράς του ιού.

Την ολοκλήρωση της διανομής από τα φαρμακεία παραδέχθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε από που θα γίνεται η διάθεσή τους.

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.»

Την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Οι Φαρμακοποιοί της Αχαΐας σταμάτησαν από χθες τη δωρεάν διαθεση self test υποστηρίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Σχέδιο για τη διάθεση των σελφ τεστ από σούπερ μάρκετ
Ο μόνος δρόμος είναι τα supermarket κι αυτό είναι που δουλεύει η κυβέρνηση. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συνεννοήσεις. Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου λύνει τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή άλλα πιο πρακτικά όπως το πόσο εύκολο θα είναι η σε ένα σημείο της περιφέρειας, ένα μικρό μινι μάρκετνα συνδεθεί με ένα κεντρικό σύστημα.

Θεωρούν ότι σε κάθε περιοχή θα υπάρχει κάποιος χώρος που δίνοντας τις απαραίτητητες εγγυήσεις θα μπορέσει να λειτουργήσει. Η απάντηση περί των αμφιβολιών για τα προωπικά δεδομένα είναι ότι και τα φαρμακεία ιδιωτικές υπηρεσίες είναι, που ήταν συνδεδεμένα με το σύστημα, όποτε με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο ελέγχου θα μπορεί να γίνει και στο supermarket.

Ο πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί το self test σε ένα ειδικό χώρο, σαν «περίπτερο» μέσα στο supermarket. Εκεί η παρουσία του δεν θα προσμετράται και στα άτομα ανά τετραγωνικό που επιτρέπονται στο σούπερ μάρκετ.

Πηγή: megatv.com

TAGS

Διαβάστε επίσης