Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!

Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 - 14:59

Με το 2-2 της 14ης Φεβρουαρίου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» να καθιστά δύσκολο το έργο των παικτών του Πέδρο Μαρτίνς κόντρα στην ομάδα-θρύλο του σοβιετικού και του ουκρανικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός καλείται, με οδηγό την προϊστορία, να αναζητήσει μία ιστορική πρόκριση στο Κίεβο, ώστε να συνεχίσει τη φετινή του ευρωπαϊκή περιπλάνηση.

Η πρώτη ελληνική πρόκριση κόντρα σε Ιταλούς

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1972, με κληρονομία το θρίαμβο με 2-1 στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός του Λάκη Πετρόπουλου μεταβαίνει στην Ιταλία για τον επαναληπτικό του Α' γύρου του Κυπέλλου UEFA, ώστε να υπερασπιστεί το εύθραυστο του προβάδισμα, κόντρα στην ισχυρότατη Κάλιαρι, του μυθικού Τζίτζι Ρίβα. Οι δρόμοι της ιταλικής πόλης κατακλύζονται από φίλους των Πειραιωτών και οι ερυθρόλευκοι, με σκόρερ το Νίκο Γιούτσο, γράφουν ιστορία, επικρατώντας με 0-1, πανηγυρίζοντας μία σπουδαία πρόκριση, την πρώτη ελληνικής ομάδας κόντρα σε ιταλικό σύλλογο.

Ισοπαλία-χρυσάφι στην Ελβετία

Έχοντας επικρατήσει με 1-0 επί της Ξαμάξ στο Ολυμπιακό Στάδιο, χάρη σε τέρμα του Τάσου Μητρόπουλου, μόνο εύκολη δε φάνταζε η ρεβάνς της Ελβετίας για τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο του Α' γύρου του Κυπέλλου UEFA. Στις 3 Οκτωβρίου του 1984, με το Νίκο Αναστόπουλο να μεγαλουργεί και να παραβιάζει δύο φορές την ελβετική εστία, ο Ολυμπιακός δραπετεύει από το Νεσατέλ με το πολύτιμο 2-2, που ισοδυναμούσε με πρόκριση για την ελληνική ομάδα στην επόμενη φάση του θεσμού.

Ιστορική ανατροπή στην Οδησσό

Τι και αν ήρθε αντιμέτωπος με μία απροσδόκητη ψυχρολουσία στο Φάληρο, έπειτα από την ήττα του με 0-1 από την κυπελλούχο Ουκρανίας Τσερνομόρετς, ο Ολυμπιακός του Όλεγκ Μπλαχίν μετέβη στην Οδησσό στις 30 Σεπτεμβρίου του 1992, αποφασισμένος να γράψει ιστορία. Στον επαναληπτικό του Α' γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, με το Γιώργο Βαΐτση να ανοίγει το χορό των τερμάτων και με τους Ουκρανούς αστέρες Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ να βάζουν την υπογραφή τους, οι κυπελλούχοι Ελλάδας θριαμβεύουν με 0-3, στην αλησμόνητη πορεία έως τους "8" της διοργάνωσης.

Στους "8" της Ευρώπης μέσω Ζάγκρεμπ

Μπορεί η αναμέτρηση του Ολυμπιακού κόντρα στην Κροάσια, στις 9 Δεκεμβρίου του 1998, να διεξάγονταν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, η αναγκαιότητα ωστόσο των Πειραιωτών να αποσπάσουν θετικό αποτέλεσμα, ώστε να εξαργυρώσουν την εκπληκτική έως τότε πορεία τους στη διοργάνωση, έδινε τον άτυπο χαρακτηρισμό του νοκ-άουτ στη μονομαχία των δύο ομάδων, Οι ερυθρόλευκοι του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο στο παγωμένο Ζάγκρεμπ, όταν στο 35' ο Γέλισιτς έβαλε μπροστά στο σκορ τους γηπεδούχος, στο 64' όμως ο Ανδρέας Νινιάδης θα σουτάρει, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θα γίνει «ένα» με το χώμα και θα ισοφαρίσει στο τελικό 1-1, που στέλνει τους πρωταθλητές Ελλάδας πανηγυρικά στις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Με τη σφραγίδα του «Ιέρο»

Η νίκη του Ολυμπιακούς με 1-0 επί της Σοσό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με σκόρερ το Γιαννάκη Οκκά, για τη φάση των 32 του Κυπέλλου UEFA, άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς της Γαλλίας για τις δύο ομάδες. Με τους Πειραιώτες να αγνοούν το νέκταρ της εκτός έδρας ευρωπαϊκής επικράτησης από το 1999 και από τη νίκη τους με 1-2 στο Παλέρμο επί της Γιουβέντους για τον ίδιο θεσμό, μόνο εύκολο δεν έμοιαζε το έργο τους κόντρα στους Γάλλους, με μία μεγαλειώδη όμως εμφάνιση και με «χρυσό» σκόρερ τον Ιεροκλή Στολτίδη, οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικρατούν με το ιστορικό 0-1 στο «Ογκίστ-Μπονάλ», στις 24 Φεβρουαρίου του 2005, παίρνοντας μία αλησμόνητη πρόκριση για τις 16 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης.

Η άλωση της Άγκυρας

Το ισόπαλο 0-0 του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κόντρα στην τουρκική Οσμάλινσπορ, για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ, γεννούσε έντονη εσωστρέφεια και αμφισβήτηση στις τάξεις των ερυθρολεύκων. Στις 23 Φεβρουαρίου του 2017 ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Άγκυρα, με μοναδικό σκοπό να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα και κατορθώνει να το κάνει πράξη. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ οργιάζει, «εκτελώντας» δύο φορές τους Τούρκους, ο Ταρίκ Ελιονούσι προσθέτει το λιθαράκι του και οι πρωταθλητές του Πάουλο Μπέντο θριαμβεύουν με 0-3 στο Οσμανλί Στάντιουμ, κατακτώντας την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Για περισσότερες θρυλικές ιστορίες ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!
Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!
Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!
Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!
Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!
Θρυλικές προκρίσεις, εκτός έδρας!

Διαβάστε επίσης

«Εκεί ψηλά, στο Ντέλλε Άλπι...»

«Εκεί ψηλά, στο Ντέλλε Άλπι...»

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τη μονομαχία του Ολυμπιακού κόντρα στη Γιουβέντους για τα προημιτελικά του Champions League και το Legend_Stories7 θυμάται την πιο «γλυκιά» ήττα της ερυθρόλευκης ιστορίας.

Έφηβος… 94 ετών

Έφηβος… 94 ετών

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός οργανισμός της Γης συμπληρώνει 94 χρόνια ένδοξης ιστορίας και το Legend_Stories7 κάνει ταξίδι στο χρόνο!

Απόλυτος κυρίαρχος κόντρα στην ΑΕΚ

Απόλυτος κυρίαρχος κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τo Legend_Stories7 κάνει αναδρομή σε 7+1 ιστορικούς εντός έδρας ερυθρόλευκους θριάμβους κόντρα στην Ένωση για το θεσμό του Πρωταθλήματος.

7+1 Ερυθρόλευκες παρελάσεις στην Τούμπα

7+1 Ερυθρόλευκες παρελάσεις στην Τούμπα

Ο Ολυμπιακός διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Π.Α.Ο.Κ. στη Θεσσαλονίκη και τo Legend_Stories7 κάνει αναδρομή στα πιο χαρακτηριστικά περάσματα των Πειραιωτών από την έδρα του Δικεφάλου του Βορρά για το θεσμό του Πρωταθλήματος.