Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Πέρα από κάθε όριο η ποινή

Πέρα από κάθε όριο η ποινή
Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021 - 21:58
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πρόκειται για ποινή που δεν δικαιολογείται. Η απαγόρευση εισόδου πέντε μηνών στο γήπεδο που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής της Superleague, Χριστόφορος Μάρκου στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη είναι πέρα από κάθε λογική. Δεν πρόκειται για έργω εξύβριση ή άσκηση βίας αλλά για απλή εξύβριση, πάντα με βάση όσα έγραψε ο διαιτητής Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) στο φύλλο αγώνα του ματς πρωταθλήματος των «ερυθρόλευκων» με τον Αρη (1-1).

Πρόκειται για ποινή, που και με βάση τα δεδικασμένα άλλων αγώνων πρωταθλήματος η οποία δεν έχει λογική. Πρόκειται για απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης, άρα είναι σεβαστή, όμως αναμένεται να μειωθεί στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, και ο λόγος είναι ο κανονισμός και τα δεδικασμένα. Για παράδειγμα στον Τοροσίδη επιβλήθηκε «καμπάνα» 15 ημερών απαγόρευσης στα αποδυτήρια από το ίδιο όργανο, το Μονομελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Superleague, και δεν είναι δυνατόν στον κ. Μαρινάκη να επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου πέντε μηνών στο γήπεδο.

Ξεκάθαρα φαίνεται ότι υπάρχουν άλλα μέτρα και σταθμά. Αν στη θέση του προέδρου του Ολυμπιακού ήταν άλλος, με το ίδιο ακριβώς κατηγορητήριο, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η ποινή δεν θα ξεπερνούσε τον ένα μήνα απαγόρευσης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια. Γιατί να δημιουργούν εντυπώσεις αντιστρόφως ανάλογες με το παράπτωμα, εντυπώσεις που δεν έχουν σχέση με αυτό;

Στην περίπτωση του κ. Μαρινάκη, επειδή πρόκειται για το παράπτωμα της εξύβρισης, έπρεπε να εφαρμοστεί το άρθρο 12, παράγραφος 1α του Πειθαρχικού Κώδικα, όπως συνέβη και με προηγούμενα δεδικασμένα:

«Αρθρο 12

Ποινές αξιωματούχων ομάδας (μη αγωνιστικού χώρου), φιλάθλων και λοιπών

προσώπων

1. Οι ποινές που επιβάλλονται σε αξιωματούχους των ομάδων, που δεν έχουν δικαίωμα να

παρευρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια, φιλάθλους και λοιπά πρόσωπα

για τις παραβάσεις του άρθρου 11 παρ. 2 του παρόντος είναι οι ακόλουθες:

α) Ποινή απαγόρευσης εισόδου στο χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο».

Να δούμε τι ποινή θα επιβάλει ένα άλλο πειθαρχικό όργανο, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για το «είσαι εγκληματίας και δεν θα σταματήσουμε στον Παπαπέτρου» που σύμφωνα με το φύλλο αγώνα είπε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης στο διαιτητή Βάτσιο στο ημίχρονο του αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία.

Διαβάστε επίσης