Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σκεπτικό με αερολογίες που κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του Παναθηναϊκού!

Σκεπτικό με αερολογίες που κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του Παναθηναϊκού!
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 - 16:25
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Εκδόθηκε το σκεπτικό της απόφασης της προέδρου του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Super League Αντιγόνης Σταμολέκας σχετικά με την τιμωρία του Ολυμπιακού (μηδενισμός και κατακύρωση αγώνα στον Παναθηναϊκό, αφαίρεση ενός βαθμού, τιμωρία δυο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 38.000 ευρώ). Παρότι το σκεπτικό απαρτίζεται από 40 σελίδες είναι αδύνατο, άρα ο Ολυμπιακός έχει πολλές ελπίδες να ακυρώσει την τιμωρία στην έφεσή του. Επίσης, περιέχει αερολογίες και κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του Παναθηναϊκού.

Αντίθετα, ξεπερνά με νομικά άλματα τόσο το γεγονός ότι η κροτίδα έπεσε μακριά από το σημείο που έκανε ζέσταμα ο Χουάνκαρ όσο και ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού αποχώρησαν χωρίς την άδεια του διαιτητή Μαρέσκα. Κι όμως, και για τις δυο περιπτώσεις, πέρα από τους ισχυρισμούς των «ερυθρόλευκων», η αθλητική δικαστίνα θα μπορούσε να κάνει χρήση βίντεο. Ακόμη, δέχεται τον τραυματισμό του Χουάνκαρ και θεωρεί επιλογή του να επιβεβαιωθεί αυτός από ιδιωτικό νοσοκομείο, αν και στα δικαστήρια απαιτείται βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο.

Τρία χχαρακτηριστικά νομικά άλματα που κάνει η Αντιγόνη Σταμολέκα είναι ότι: 1) Αναφέρει πως δεν υπήρξε «αποχώρηση» αλλά «απόσυρση» των παικτών του Παναθηναϊκού 2) Δικαιολογεί ότι ο Χουάνκαρ μπορούσε να επιλέξει ιδιωτικό νοσοκομείο, 3) Παραδέχεται ότι τη διακοπή δεν αποφάσισε ο γιατρός του αγώνα που σύμφωνα με τον κανονισμό είναι ο μόνος αρμόδιος αλλά βασίζεται στη συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή Μαρέσκα που ο Ολυμπιακός αμφισβήτησε και με βάση τον ΚΑΠ δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, επειδή αντίκειται στο φύλλο αγώνα: «Με αποτέλεσμα να καλείται τελικώς ο ίδιος ο διαιτητής, στα πλαίσια αυτά, να κάνει ιδία εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του παίκτη και να αποφασίσει κυριαρχικώς, ως όφειλε και είχε δικαίωμα και δη με βάση τα συγκεκριμένα ιατρικά δεδομένα, που είχαν τεθεί ενώπιόν του, αναφορικώς με την επανέναρξη ή την οριστική διακοπή του αγώνα»

Αναλυτικά:

- Για την αποχώρηση των παικτών του Παναθηναϊκού, η Σταμολέκα γράφει ότι δεν ήταν αποχώρηση αλλά απόσυρση, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται! Αναλυτκά: «Περαιτέρω, όπως επίσης αποδεικνύεται, ουδέποτε έλαβε χώρα αποχώρηση των παικτών της φιλοξενούμενης ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ από το γήπεδο, όπως η έννοια αυτή προσδιορίζεται ειδικότερα στο Κεφάλαιο με τους ΟΡΙΣΜΟΥΣ τόσο του ΠΚ της ΕΠΟ, όσο και του ΚΑΠ της ΕΠΟ, αλλά μόνο απόσυρση τούτων από τον αγωνιστικό χώρο με κατεύθυνση προς τα αποδυτήρια, τούτο δε συνέβη άμα τη μεταφορά του πάσχοντος συμπαίκτη τους στο κατά τα ανωτέρω Ιατρείο του γηπέδου, ότε και ο διαιτητής του αγώνα προέβη σε προσωρινή αυτού διακοπή».

- Η αθλητική δικαστίνα θεωρεί ότι δεν είναι πειθαρχικώς ελεγκτέοι επειδή δεν το γράφει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα. Όμως, σύμφωνα με καταθέσεις ο διαιτητής του έλεγε να βγουν. Αλλωστε, ο ρέφερι δεν γράφει ούτε για τραυματισμό του Χουάνκαρ. Η Σταμολέκα κάνει τη διαπίστωση. Πιο συγκεκριμένα: «Πρόδηλο τυγχάνει ότι, εάν οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας είχαν αποχωρήσει, χωρίς δικαίωμα προς τούτο, είτε από τον αγωνιστικό χώρο, είτε από το ίδιο το γήπεδο, πολλώ δε μάλλον από αυτό, κατά παράβαση των οικείων Κανονισμών, θα ήταν πειθαρχικώς υπόλογοι και απολογούμενοι ενώπιον του παρόντος πειθαρχικού οργάνου ως αποκλειστικώς υπαίτιοι για την οριστική διακοπή του οικείου ποδοσφαιρικού αγώνα, γεγονός όπερ, ωστόσο, ουδόλως και ουδέποτε συνέβη εν προκειμένω, καθόσον σε καμία περίπτωση δεν μνημονεύει ο διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα οιαδήποτε συναφή συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών της φιλοξενούμενης ομάδας, η οποία να έρχεται σε αντίθεση προς τους Κανονισμούς, διότι, άλλως, θα είχε ρητώς και εγγράφως στηλιτεύσει τοιαύτη συμπεριφορά».

- Σα να μην έφτανα όλα αυτά, με βάση το σκεπτικό της απόφασης της διακοπής του αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο 49’ η Αντιγόνη Σταμολέκα θεωρεί σεβαστή την απόφαση (σ.σ. μάλιστα την καταλογίζει στον παίκτη) να μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, άσχετα αν για τα δικαστήρια απαιτείται βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, άσχετα αν πήγε σε νοσοκομείο που συνεργάζεται ο Παναθηναϊκός, ενώ υπήρχαν άλλα κοντινά: «Ο παίκτης επέλεξε να μεταβεί για προσωπικούς του λόγους σε ιδιωτικό και ουχί δημόσιο Νοσοκομείο, γεγονός όπερ συνάπτεται προδήλως με την καθ’ όλα σεβαστή και ανέλεγκτη προσωπική απόφαση του εκάστοτε ασθενή να τύχει της δέουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Θεραπευτήριο της ιδίας αυτού επιλογής».

-Η απόδειξη ότι η πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Super League λαμβάνει υπόψη της τους ισχυρισμούς του Παναθηναϊκού είναι το εξής: «Με βάση όλα τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, ακόμα και από μόνα τα καταρχήν κομβικά για το παρόν πειθαρχικό όργανο έγγραφα, ήτοι το Φύλλο Αγώνα μετά της συνημμένης σε αυτό Ιατρικής Γνωμάτευσης του Ιατρού του αγώνα και μετά της διευκρινιστικής Έκθεσης του διαιτητή του αγώνα σε συνδυασμό με την Έκθεση Παρατηρητή και, επικουρικώς, με την Έκθεση της Αστυνομίας, αποδεικνύεται ότι ο ως άνω παίκτης της φιλοξενούμενης ομάδας της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ με αριθμό φανέλας Νο 3 (ΧΟΥΑΝΚΑΡ) υπέστη σωματική βλάβη, συνιστάμενη ιδίως σε έκπτωση ακοής στο αριστερό αυτού αυτί, βλάβη που ως μόνη ενεργό αιτία έχει την κατά τα προεκτεθέντα ρίψη, πλησίον του, και έκρηξη κροτίδας, της ρίψης αυτής προερχόμενης από οπαδούς, ευρισκόμενους στη Θύρα 28, πάντα δε ταύτα είχαν ως ακόλουθη συνέπεια τη λήψη από το διαιτητή της απόφασης να προβεί σε οριστική εν τέλει διακοπή του αγώνα, ενόψει της ρητώς διαπιστωθείσας από τον Ιατρό του αγώνα αδυναμίας του παίκτη να σηκωθεί και, κατ’ επέκταση, αναγκαίως και αυτονοήτως, της αδυναμίας αυτού να αγωνιστεί, δεδομένου προσέτι ότι ο Ιατρός του αγώνα ουδέποτε και ουδόλως επιβεβαίωσε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη δυνατότητα του ποδοσφαιριστή να αγωνισθεί κανονικώς, συναγομένης ούτω εξ αντιδιαστολής της αδυναμίας του προς τούτο».

Διαβάστε επίσης

Απόφαση-σκάνδαλο για επτά λόγους

Απόφαση-σκάνδαλο για επτά λόγους

Ο Ολυμπιακός καταδικάστηκε χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και ενώ ο Παναθηναϊκός έφυγε από το γήπεδο χωρίς την άδεια του Ιταλού διαιτητή Φάμπιο Μαρέσκα. Αλλοιώνεται το πρωτάθλημα και η βαθμολογία.