Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τελεία και παύλα, Θρύλε είσαι...

Τελεία και παύλα, Θρύλε είσαι...
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 - 00:54
Αρθρογράφος: Διονύσης Βερβελές
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ

Διαβάζοντας για τη μετάδοση του αγώνα, γύρισα στα παλιά χρόνια… Στο Youtube, στο ματς του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ πριν 26 χρόνια. Στις 13 Σεπτέμβρη 1994, οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονταν τους Γάλλους. Πίσω από Κόκκαλη και Ταπί, καθόταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Τότε, είδε την ομάδα να χάνει, άλλες εποχές, δεν είχε αρχίσει τίποτα… Ο Ολυμπιακός έχτισε την αυτοκρατορία του στην Ελλάδα και πλέον, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη μπροστάρη, μεγαλώνει και στην Ευρώπη. Έχει ψηλώσει για τα καλά, τον νιώθουν, τον βλέπουν. Παρακολουθούν τους παίκτες του, συζητούν γι’ αυτόν.

Θα τα αναλύσω και αύριο πιο… ήρεμος, όταν θα έχουμε ηρεμήσει από αυτό που ζήσαμε έστω και σε άδειο γήπεδο. Όλα έδειχναν κόντρα. Οι 3.500 στο Καραϊσκάκη «άδειασαν» μέσα σε λίγες ώρες. Η ομάδα έχασε και τον Καμαρά ως κρούσμα του κορονοϊού και απέναντί σου είχες μια ομάδα που σίγουρα είχε καλύτερο ρυθμό. Κι όμως, ο Ολυμπιακός την… εκτέλεσε με τον Χασάν στο τέλος, πήρε ένα πολύ σπουδαίο τρίποντο για το ευρωπαϊκό του μέλλον!

Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι η περηφάνια. Αυτό που νιώθει ο άνθρωπος που πίστεψε σε αυτή την ομάδα από το 2010. Που έβαλε ως στόχο εκτός από τα πρωταθλήματα, να την ψηλώσει και στην Ευρώπη. Βράδια που βλέπεις οπαδούς της ΑΕΚ να πηγαίνουν στο ξενοδοχείο της Μαρσέιγ. Βράδια που κάθονται υπάλληλοι, προπαγανδιστές και άλλοι και παρακαλούν να ηττηθεί ο Ολυμπιακός. Βλέπετε ο μηχανισμός της λάσπης αρχίζει και καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη. Η βραδιά είναι του Ολυμπιακού, του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Πέδρο Μαρτίνς, του Χασάν, του Εμβιλά, του Βαλμπουενά, όλων. Του Σα, του Σεμέδο, όλων των παιδιών. Ακόμη και του Αβραάμ που την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, παίζει ποδοβόλεϊ με τους πιτσιρικάδες της ομάδας στο άδειο Καραϊσκάκη.

Πόσο κρίμα, όμως, για τον κόσμο του Ολυμπιακού. Πόσο κρίμα να δοκιμαζόμαστε έτσι με τον κορονοϊό. Να μην μπορεί να πανηγυρίσει μέσα στο γήπεδο αυτές τις μοναδικές στιγμές. Αυτή η νίκη, αλλάζει την κατάσταση στον όμιλο. Είσαι με τη Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή του ομίλου, αυτόματα αγχώθηκαν Πόρτο και Μαρσέιγ που ηττήθηκαν. Και ας έχεις και δύσκολο πρόγραμμα, θα πας στην Πορτογαλία για να παλέψεις… άλλα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός αλάνια μου έχει ψηλώσει, έχει μεγαλώσει. Τι να πουν, ειλικρινά. Από εκείνο το βίντεο και την ήττα με τη Μαρσέιγ το 1994, πέρασαν 26 χρόνια. Απόψε, έπαιξε για 20ή φορά στους ομίλους του Champions League. Μας έλεγαν με την καραμέλα της απευθείας συμμετοχής στους ομίλους. Προκριματικά δεν θέλατε; Πλέι οφ δεν θέλατε; Σελίδες στο facebook φτιάχνετε για να υποστηρίζετε τους αντιπάλους και ο Ολυμπιακός, ξεβρακώνει τόσο κόσμο!

Πως να μην είναι περήφανος ο κόσμος του Ολυμπιακού; Γιατί να μην είναι; Να μην αισθάνεται δικαιωμένος ο Βαγγέλης Μαρινάκης που εξακολουθεί να ονειρεύεται και να ζει γι’ αυτή την ομάδα; Δεν άρεσε ο Εμβιλά σε ορισμένους με τα Γιάννενα. Τι έχουν να πουν; Τους… κατάπιε.

Έμεινε εδώ ο Σα έκανε τη μεγάλη επέμβαση στο 46’. Ήρθε ο Ραφίνια, είναι μέσα στη φάση του γκολ. Ο Χολέμπας στα 37 του έκανε μεγάλο ματς, το καλύτερο από την επιστροφή του. Τι να γράψω για τον Σεμέδο. ΑΡΧΟΝΤΑΣ στα καλά του, πήρε μαζί του και τον Μπα! Ο Εμβιλά απόλαυση, παντού ο Μπουχαλάκης παρά τα λάθη. Μπάλα είναι, έπαιξαν και οι δύο και για τον Καμαρά. Ο Βαλμπουενά γίγαντας! Μάγος της μπάλας, μπορούσε να σκοράρει, έφτιαξε γκολ! Ο Μασούρας έτρεξε, πάλεψε, έδωσε ενέργεια όπως και ο Ραντζέλοβιτς. Ακόμη και αν μας «χτύπησε» και το VAR ξανά με το γκολ στο 52’… Ο Ελ Αραμπί δεν το έβαλε, αλλά ήρθε ο Αιγύπτιος να ξεχρεώσει. Όσα έχει ακούσει για όσα έχει χάσει, τα ξεχρέωσε με τη γκολάρα που έβαλε στον Μανταντά!

Μοναδική βραδιά, πόση περηφάνια να είσαι Ολυμπιακός Θεέ μου! Αφήστε τους στη μιζέρια τους. Αυτά που ζούμε, δεν θα τα δουν ποτέ! Να περάσει αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό, να γεμίσουν πάλι τα γήπεδα, να ζήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό είναι που λείπει σε όλους. Σκέφτεστε το Καραϊσκάκη γεμάτο σε αυτή τη βραδιά; Ακόμη… μεθυσμένοι θα ήμασταν! Και τώρα, δεν έχουμε που να πάμε να το διασκεδάσουμε. Υπομονή. Όπως αυτή που είχε η ομάδα για να πάρει το τρίποντο. Όπως αυτή που είχε ο Μαρτίνς που διάβασε άριστα το ματς και ενήργησε όπως έπρεπε από τον πάγκο. Την ώρα που έπρεπε. Δεν ανακάτεψε την ομάδα νωρίς, πήρε το μάξιμουμ από όλους. Και στο τέλος, δικαιώθηκε με τον Χασάν γιατί γεννάνε και τα κοκόρια του!

Χίλια μπράβο σε όλους και μην ξεχνάτε! Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ! Το βιβλίο-οδηγός για την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος!

Διαβάστε επίσης