Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κωνσταντίνου - Παναγόπουλος: «Αποστολή στη Χίο»!

Κωνσταντίνου - Παναγόπουλος: «Αποστολή στη Χίο»!
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016 - 15:41

Σαν πιο παλιούς, θυμάμαι τον Χοντρό και τον Λιγνό. Εκείνη την εποχή υπήρχαν και οι Αμποτ και Κοστέλο! Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν ο Ντιν Μάρτιν με τον Τζέρι Λιούις και ακόμη αργότερα, ο Τσίτσο με τον Φράνκο! Στην εποχή μας, τα ντουέτα δεν έχουν και μεγάλη πέραση, τουλάχιστον όπως τα είχαμε γνωρίσει και ζήσει μίαν άλλη εποχή. Οχι δηλαδή ότι και σήμερα δεν υπάρχουν ντουέτα, όχι ότι και αυτά δεν προκαλούν γέλια, αλλά εντάξει, δεν υπάρχει ζήτηση, εκτός από κάτι ΜΙΚΡΟΥΣ και ΦΤΩΧΟΥΣ ΘΙΑΣΟΥΣ.

Νεότερο ντουέτο, όχι στον καλλιτεχνικό, αλλά στον… ποδοσφαιρικό στίβο, αυτό των Βασίλη Κωνσταντίνου - Χρήστου Παναγόπουλου! Ποία η ομοιότης τους με τα παλιά και δοξασμένα; Οτι και εδώ έχουμε την αντίφαση του «καλού και κακού μπάτσου»: Ο αστείος και ο σοβαρός, ο ωραίος και ο άσχημος, ο στιβαρός και ο ανάλαφρος, ο σιωπηρός και ο πάρλας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; Οτι η δραστηριότητά τους δεν εξαντλείται στη βάση τους, στους χώρους που ανήκουν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά… λειτουργούν και στα ΞΕΝΑ χωράφια, ανά την επικράτεια!

Προσφάτως, ολίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ, είχαν επισκεφθεί σε ένα ταξίδι-αστραπή τη Χίο. Μάλιστα, εκεί συμμετείχαν (ως φιλοξενούμενοι) και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής ΕΠΣ, με προφανή τον σκοπό της επίσκεψής τους: Να προσπαθήσουν να… αλλάξουν την ψήφο υπέρ της διοίκησης Γκιρτζίκη, που ήταν δεδομένη, μετατρέποντάς τη σε ψήφο υπέρ της αντιπολίτευσης! Ατυχώς γι’ αυτούς όμως, το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποτύχουν οικτρά, να γελοιοποιηθούν και βεβαίως να… φορτώσουν το ταμείο της «συμμαχίας» με αρκετές εκατοντάδες ευρών!

«Τολμάτε να έρθετε εδώ και να μας πείτε να ψηφίσουμε την παράταξή σας, ποιοι; Εσείς οι οποίοι επιδιώξατε και πετύχατε να ασκηθούν ποινικές διώξεις για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δύο δικοί μας άνθρωποι, εντελώς αθώοι, ο Γιώργος ο Σαρρής και ο Θανάσης ο Γιάχος, το κατηγορητήριο για τον οποίο στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο στην κατάθεση του Αλαφούζου; Τολμάτε μετά απ’ αυτό να έρχεστε εδώ και να μας ζητάτε να σας στηρίξουμε;».

Αυτή ήταν, πάνω-κάτω η υποδοχή που τους έγινε από έναν εκ των πιο δυναμικών μελών του Δ.Σ. της ΕΠΣ Χίου, τον κ. Β. Μίτσουρα, που μάλιστα, όπως έμαθα, είναι και οπαδός του Παναθηναϊκού! Και δεν έμεινε εκεί το ντουέτο «της συμφοράς». Μέχρι τον ίδιο τον Σαρρή είχαν το θράσος να συναντήσουν και να του ζητήσουν… υποστήριξη! «Γιατί με κατηγορήσατε αδίκως, ενώ γνωρίζατε ότι δεν είχα καμία σχέση με οτιδήποτε παράνομο;», τους ρώτησε ο πάντα ευγενής Γιώργος Σαρρής. Η απάντηση που πήρε από τον Παναγόπουλο ήταν μέσες - άκρες αυτή: «Ναι, δεν λέω, μπορεί και να μην έχεις σχέση, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις, καταλαβαίνεις, μπορεί και να τη φας χωρίς να φταις και να έχεις δυσάρεστες συνέπειες».

Ο Σαρρής, που κατάλαβε την έμμεση απειλή, απάντησε ότι δεν φοβάται τίποτα, διότι δεν έχει κάνει κάτι ώστε να φοβάται. Και τελικά το ντουέτο των διαδόχων των Αμποτ και Κοστέλο έφυγαν άπρακτοι. Σε άλλες ενώσεις, ίσως να είχαν θετικά αποτελέσματα. Από τη Χίο, όμως, έφυγαν σαν βρεγμένες γάτες.

Και μετά, όπως πάντα… θα τους φταίει η διαιτησία!

Μέρες χαράς και ευτυχίας για τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Η ενίσχυση της ομάδας του προχωράει με απίστευτη ταχύτητα και οι μεγάλες μεταγραφές σκάνε η μία μετά την άλλη!

Το νέο, πιο πρόσφατο «μπαμ» που συντάραξε τη μεταγραφική αγορά, ακούει στο όνομα Χουλτ! Πίκλας Χουλτ, για την ακρίβεια. Πώς λέμε δηλαδή Χουλκ ένα πράγμα, με τη μόνη διαφορά στο τελευταίο γράμμα. Ολα τα άλλα είναι ίδια, εκτός φυσικά από την τιμή. Ο Χουλτ ήρθε σαν ελεύθερος με δωρεάν εγγραφή στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Κομίνη. Ο Χουλκ πήγε στην Κίνα με μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Ας… πρόσεχε.

Τελευταίο παιχνίδι του Χουλτ με τη φανέλα της Νις ήταν στις 14 Απριλίου (με τη Λιόν, 1-1) οπότε μπήκε αλλαγή στο 77’ αντί του κουρασμένου Πλεά. Από τότε δεν ξανάπαιξε σε κανονική ομάδα και η Νις προτίμησε να τον αφήσει ελεύθερο να βρει την τύχη του αλλού, κρατώντας στη θέση του δύο νεαρούς και εξελίξιμους μέσους από τη… Μαδαγασκάρη! Εναν Στεφάν Ραχεριχαριμανάνα (!) και ένα Αλμπέρ Ραφερτρανιάινα!!! Ναι, όπως τα διαβάζετε!

Τέλος πάντων, ο Χουλτ ταυτοποιείται στον διεθνή χώρο σαν ένας ταχύτατος και δυνατός δεξιός οπισθοφύλακας. Ο «πράσινος» Τύπος τον παρουσιάζει σαν «ελάφι», που εκτός των άλλων είναι επίσης και πασπαρτού, πολυεργαλείο και πάει λέγοντας. Και για να μην κουράζονται και κουράζουν και τους αναγνώστες τους, γράφουν ακριβώς τα ίδια που έγραφαν και πέρυσι, για ένα άλλο ελάφι (ή ζαρκάδι, δεν θυμάμαι ακριβώς) κάποιον Βέμερ, ο οποίος εντέλει ήρθε και δεν ακούμπησε!

Τώρα, αν ο Χουλτ είναι ελάφι και ο Βέμερ ζαρκάδι, δεν μπορώ να το εξακριβώσω. Θα ρωτήσω στο Αττικό Πάρκο, που διαθέτει όλα τα σχετικά είδη του ζωικού βασιλείου.
Οπως και να ’χει, πάντως, ο Χουλτ -όπως και ο Ιμπάρμπο- δεν είναι «μεταγραφή αεροδρομίου», σύμφωνα με τον γνωστό χαρακτηρισμό. Είναι μεταγραφή… κοσμοδρομίου, που είναι κάτι ανώτερο.

Ερνάν Κρέσπο και Κρέσπο-«μαϊμού»!

Μεταγραφή κοσμοδρομίου, πάντως, είναι και ένας άλλος άρτι αφιχθείς στη χώρα μας. Ο περίφημος άσος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που ακούει στο ένδοξο όνομα Κρέσπο, και ήρθε εδώ, κοντά μας, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ! Ναι, φίλοι μου, ο μεγάλος Κρέσπο είναι εδώ, έτοιμος να γράψει μία ακόμη σελίδα δόξας στην καριέρα του. Υποψιάζομαι ότι με αυτό το όνομα, ίσως γίνει καμία παρανόηση, από κάποιους που παρασύρονται εύκολα από τα ονόματα. Ο Κρέσπο του ΠΑΟΚ είναι Ισπανός και δεν έχει καμία σχέση με τον Αργεντίνο αρχισκόρερ Κρέσπο, που διέπρεψε και αυτός στο διεθνές στερέωμα. Εκείνος ο Ερνάν Κρέσπο, ο παλιός, ο οποίος είχε επιτύχει 200 γκολ σε 19 καριέρα, έχει σταματήσει την μπάλα. Τελευταία του ομάδα ήταν η Πάρμα, με την οποία μέχρι το 2012 πέτυχε δέκα γκολ σε 46 εμφανίσεις.

Τούτος εδώ ο… Κρέσπο-«μαϊμού» είναι ο μόλις 28 Χοσέ Ανχελ Κρέσπο Ρινκόν, που χαϊδευτικά και σκωπτικά τον αποκαλούν και απλά Κρέσπο για να τονώσουν τη φιλαρέσκειά του. Ανήκει από το 2011 στη Μπολόνια, αλλά από τότε έχει αλλάξει, ως δανεικός πάντα, τέσσερις ομάδες!

Ο ΠΑΟΚ είναι η πέμπτη. Η καριέρα του μέχρι τώρα δείχνει ότι έχει τεράστια επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και συγκεκριμένα πέτυχε ένα γκολ το… 2010 (Πάντοβα - Φροζινόνε 3-1) και ένα το 2013. Εκτοτε δεν έχει ξανασκοράρει.
Αυτό το μικρό αφιέρωμα για τις πιο πρόσφατες μεταγραφικές επιτυχίες των τρομερών αντιπάλων του Ολυμπιακού, για να σας προετοιμάσω: Οπως κάθε χρονιά του Βαγγέλα στον Ολυμπιακό, έτσι και τη νέα σεζόν θα τους… φταίει η διαιτησία! Μαζί με την ΕΠΟ, τον Γκιρτζίκη, την ΚΕΔ, τους αθλητικούς δικαστές και τον… κακό τους τον καιρό…

Κετσπάγια: «Ολοι μαζί πίσω απ’ την μπάλα»

Επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι παρακολουθείτε τα γεγονότα τόσο προσεκτικά όσο εγώ, αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ενημερώνω για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της προπονητικής ποδοσφαίρου. Οπου βεβαίως, ο συναρπαστικός τεχνικός της ΑΕΚούλας, Τιμούρ Κετσπάγια, καταφέρνει από… πρωί-πρωί να κλέβει την παράσταση. Και μάλιστα με τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… βιβλικός, αν πιστέψουμε στο ρεπορτάζ της κοντής αθλητικής του Μελισσανίδη που τιτλοφορείται, «Οι έξι εντολές του Κετσπάγια»! Μάλιστα, κύριοι. Εξι εντολές έδωσε στους παίκτες του ο Κετσπάγια, ενώ θα μπορούσε και δέκα! Πάλι καλά, όμως που… έφτασε και στις έξι. Κι αυτές δύσκολα βγήκαν, δηλαδή. Και τι εντολές έδωσε ο καραφλός κόουτς; Τις διαβάζω και μαθαίνω; Οχι! Τις διαβάζω και… παθαίνω! Θέλετε ένα παράδειγμα; Ιδού η εντολή υπ’ αριθ. 3: «Οταν χάνουμε τη μπάλα, δεν θέλω να βλέπω τρεις, το πολύ τέσσερις παίκτες να τρέχουν να μαρκάρουν! Ολοι μαζί, είναι… πιο εύκολο»! Ναι, φίλοι μου (αντέγραψα το κείμενο επί λέξει), αυτή είναι μία από τις εντολές του απίθανου Τιμούρ, ο οποίος ναι, δεν το γράφω για πλάκα, αμείβεται κιόλας, για να δίνει τέτοιες εντολές στους παίκτες του! Με πνίξανε οι αναμνήσεις, διαβάζοντάς τα. Θυμήθηκα την εποχή των πολύ νεανικών μου χρόνων, των προεφηβικών, που έπαιζα στα διπλά της Αλάνας (ο χώρος μπροστά στη Σχολή των Ευελπίδων, τότε) και τρέχαμε όλοι μαζί πίσω από την μπάλα, στο ένα μισό του γηπέδου. Το άλλο μισό έμενε χωρίς παίκτες και έτσι και έφτανε μέχρις εκεί η μπάλα, τρώγαμε το γκολάκι. Ναι, έχει δίκιο ο καράφλας. Είναι πιο… εύκολο έτσι…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» την 01/07/2016)

Διαβάστε επίσης