Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μικροί-μεγάλοι στο ίδιο καφενείο!

Μικροί-μεγάλοι στο ίδιο καφενείο!
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 - 15:34

Μικροί-μεγάλοι, στο ίδιο καφενείο! Σήμερα παίζουν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Europa League, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ (η ΑΕΚ δεν παίζει πουθενά). Τι έλεγα, λοιπόν; Μικροί-μεγάλοι, στο ίδιο καφενείο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Χρόνια και ζαμάνια είχε να συμβεί αυτό, δηλαδή να παίζουν συγχρόνως, την ίδια χρονική περίοδο και στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση ο Ολυμπιακός με τους άλλους δύο! Ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια είχε… «διαρκείας στους Ομίλους του Champions League, ενώ οι άλλοι προσπαθούσαν με τα μπαράζ των μπαράζ να καταφέρουν να πάρουν ένα εισιτήριο γιά τα προκριματικά του Europa. Και τα αποτελέσματα βεβαίως τα βλέπαμε και τα ξέρουμε, δεν είναι ανάγκη να τα ξαναλέμε. Τέλος πάντων, η μπάλα είναι στρογγυλή και γυρίζει και να πώς μας τα έφερε, να παίζουν σήμερα ο μεγάλος με τους δύο μικρούς στην ίδια διοργάνωση. Και βεβαίως, σαν αρθρογράφος συνεπής προς τις επιταγές της επικαιρότητας, αισθάνομαι την υποχρέωση να ασχοληθώ με αυτά τα παιχνίδια.

Για το ένα, το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη «γνωστή» μας από το αμαρτωλό παρελθόν της Ντιναμό Τμπίλισι, δεν υπάρχει σχολιασμός. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που είχε κριθεί με το που…βγήκε από την κληρωτίδα το ζευγάρι! Σιγά μην αποκλειόταν ο ΠΑΟΚ του Γεωργιανού Ιβάν Σαββίδη από την ομάδα της Γεωργίας. Και σιγά μην πέρναγε ομάδα από τη Γεωργία τον ΠΑΟΚ του Γεωργιανού Σαββίδη. Αυτά και πάπαλα. Που αν ήμουν οπαδός του ΠΑΟΚ (από εκείνους πού πληρώνουν εισιτήριο, γιατί δεν ανήκουν σε καμία θύρα) θα προτιμούσα να πάω να δω την προπόνηση του Αχιλλέα Τριανδρίας. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε και θα ήταν και τζάμπα.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

Εμείς βέβαια, είμαστε προνομιούχοι διότι είμαστε με τον Ολυμπιακό. Αυτή είναι η ομάδα μας, η θρησκεία μας, η αγάπη μας, το είναι μας, η ζωή μας η ίδια. Προτιμώ, όμως, να μην ασχοληθώ εν πολλοίς με τον αγώνα του Ολυμπιακού, διότι το θέμα είναι απλό. Ο Ολυμπιακός είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από την Αρούκα. Πολύ καλύτερος δηλαδή και το απέδειξε και στο πρώτο παιχνίδι, έξω. Τώρα θα αντιμετωπίσει την Αρούκα με νέο προπονητή, νέα νοοτροπία και νέα ψυχολογία. Και με τη γνώση ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, πιο εύκολα θα μπορούσε να αρχίσει η γη να γυρίζει ανάποδα, παρά να αποκλείσει η Αρούκα τον Ολυμπιακό!

Τι να λέμε δηλαδή για το αγωνιστικό μέρος, τα αυτονόητα; Υπάρχει, όμως, και το ΕΞΩ-αγωνιστικό μέρος της συνάντησης αυτής και εννοώ τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει αυτή η πρόκριση όχι μόνο στην ομάδα μας, αλλά και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρώτη εξέλιξη, καθαρά αγωνιστικού περιεχομένου, θα είναι η άμεση ΕΝΙΣΧΥΣΗ της ομάδας με τις μεταγραφές που όλοι ξέρουμε πως περιμένουν ήδη στα… «πιτς». Ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να πάει στους Ομίλους του Europa για να έχει μία απλή συμμετοχή στους Ομίλους, άνευ συνέχειας και αντικρίσματος. Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη αποκλείεται, διότι μόνο μία περίπτωση υπάρχει να «σβηστεί» από την ερυθρόλευκη συνείδηση η ντροπή του Μπερ Σεβά. Και αυτή δεν είναι άλλη από μία ΛΑΜΠΡΗ, ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ πορεία στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είμαι βέβαιος ότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Να δει την ομάδα του να θριαμβεύει στο Europa και προς αυτή την κατεύθυνση θα στοχεύουν οι από αύριο κιόλας κινήσεις του.

Δεύτερη εξέλιξη, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, θα είναι η ΑΜΕΣΗ, ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ και ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ παρέμβαση του Ολυμπιακού στα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τους γνωστούς πρωταγωνιστές. Μέχρι σήμερα και έχοντας να αντιμετωπίσει θεούς και δαίμονες σε πολλά επίπεδα, ο Ολυμπιακός δεν είχε παρέμβει τόσο δυνατά και αποφασιστικά όσο θα μπορούσε στη διαμόρφωση της γενικότερης ποδοσφαιρικής κατάστασης στη χώρα μας. Εχω, λοιπόν, την αίσθηση ότι μόλις περάσει και αυτό το σημερινό και από αύριο κιόλας, ο ερυθρόλευκος γίγαντας θα αναλάβει δράση και σ’ αυτό τον τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η προϊσταμένη αρχή του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ, δεν θα μην πέσει σε χέρια τίποτα λαθρεμπόρων, απατεώνων φοροκλεπτών, μαφιόζων και κάθε λογής λαμόγιων και νταλαβεριτζήδων της πιάτσας. Είμαι βέβαιος ότι και θα ασχοληθεί πιο έντονα και θα κατατροπώσει τη σαπίλα της… «εξυγίανσης», σε όλα τα επίπεδα.

Μπορεί η Μπρόντμπι; Και βέβαια ΜΠΟΡΕΙ!



Πάμε, λοιπόν, στον τρίτο και τελευταίο αγώνα. Τον πιο δύσκολο για προγνωστικά, αλλά και πιο ενδιαφέροντα αγωνιστικά, λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων που τον περιβάλλουν: Μπρόντμπι - Παναθηναϊκός, στη ρεβάνς του 3-0 του πρώτου αγώνα. Πρώτο ερώτημα: Μπορεί η Μπρόντμπι να ανατρέψει αυτό το σκορ;

Απάντηση: Και βέβαια μπορεί. Αν δεν μπορούσε, άλλωστε, δεν θα είχε καμία ουσία να γίνει η ρεβάνς. Πώς έκανε το 3-0 ο Παναθηναϊκός; Κατά τον ίδια τρόπο μπορεί και η Μπρόντμπι να το κάνει και το 3-0, και το 4-0, και το 5-0. Είναι θέμα μέρας και θέμα ιδιαιτεροτήτων. Να θυμίσουμε ότι στον πρώτο αγώνα η Μπρόντμπι ήταν καλύτερη όσο έπαιζε με έντεκα εναντίον έντεκα; Οτι είχε δοκάρι και άχαστες ευκαιρίες στο 0-0; Οτι ακόμα και με… ΕΝΝΕΑ, παρακαλώ, είχε την ψυχική δύναμη να αμυνθεί και να κρατήσει το σκορ σε «λογικά» επίπεδα;

Ναι, όλα αυτά έγιναν. Τι θα γίνει, λοιπόν, σήμερα στη Δανία; Προσωπικά δεν αποκλείω ΤΙΠΟΤΑ. Αντίθετα, έχω να παρατηρήσω μερικά πραγματάκια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κάποια σχόλια, αλλά ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ αν προκαλέσουν, διότι εδώ τα λέμε όλα, άσχετα αν πειράζουν ορισμένους.

Με τι θαύμα άλλαξαν οι σχέσεις του Παναθηναϊκού με την UEFA;



Εδώ, λοιπόν, μιλάμε με στοιχεία, όχι με γενικότητες και αφορισμούς. Παίζει ο Παναθηναϊκός πρώτο ματς με την Μπρόντμπι και ποιον βάζει η UEFA διαιτητή; Εναν… «δοκιμασμένο» σε αγώνα του Πόα από το παρελθόν. Εναν Ούγγρο, τον Ιστβαν Βαντ, που είχε σφυρίξει και στο Παναθηναϊκός - Μίντιλαντ 4-1, το 2014. Πάλι τον Παναθηναϊκό, πάλι με ομάδα από τη Δανία. Πάμε παρακάτω. Παίζει σήμερα στη ρεβάνς του 3-0, που είναι δύσκολο να ανατραπεί, αλλά είναι αγώνας με πολλά ντεσού, παραλειπόμενα και ιδιαιτερότητες και η UEFA του βάζει διαιτητή έναν από το… κάτω - κάτω ράφι. Κάποιον Ολιβερ Ντράχτα, 39χρονο από την Αυστρία, ο οποίος ενώ είναι διεθνής από το 2010 το σημαντικότερο διεθνές παιχνίδι που έχει σφυρίξει είναι το… Βοϊβοντίνα - Μινσκ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa! Κοιτάζω τα άλλα παιχνίδια του… κ. Ντράχτι-ντράχτιρ-ντι και τον διακρίνω σε αγώνες της Βαλέτας, του Κάραμπακ, της Αστρα και φεγγάρι, της Φεχερφέαρ, της Στρόμσγκοντσετ και δεν συμμαζεύεται! Και φαντάζομαι, βεβαίως, την… ποιότητά του 39 χρονών μαντράχαλος να τον βάζουν συνεχώς στα μπάζα του Europa.

ΜΙΑ ΔΙΜΟΙΡΙΑ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ F-16

Αυτό είναι το πρώτο. Πάμε στα άλλα. Αίτημα κάνει ο Παναθηναϊκός στην UEFA και ζητάει ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, διότι, όπως λέει, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Και δεν προκάνει να στείλει το αίτημα, η UEFA του στέλνει έναν ακόμη, πρόσθετο παρατηρητή, μία διμοιρία κυανόκρανους και τέσσερα F-16 να περιπολούν στους αιθέρες, για να μη γίνει το παραμικρό!

Θέλετε κι άλλο; Ενσταση κάνει η Μπρόντμπι στην UEFA, για την αποβολή του βασικού της τερματοφύλακα, που όχι μόνον άδικη ήταν, αλλά και απολύτως ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ! Λες και είχε πάρει ΧΑΡΤΑΚΙ ο Ούγγρος βάζελος να την αφήσει χωρίς βασικό τερματοφύλακα για τη ρεβάνς, για να προλάβει κανένα απρόοπτο. Για να τη ΓΑΪΔΟΥΡΟΔΕΣΕΙ τη δουλειά δηλαδή. Και βεβαίως η UEFA την ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την ένσταση, με ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΤΑΤΕΣ διαδικασίες! Αμ… πώς!

Είναι κι άλλα, δεν είναι μόνον αυτά. Είναι πολλά, που με κάνουν να αναρωτιέμαι αν ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ αυτό που ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ! Αναρωτιέμαι γεμάτος ερωτήματα, τι ακριβώς είχε συζητηθεί σε ΚΑΠΟΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ που έγινε προ μηνών στα γραφεία της UEFA! Τι να είχε συζητηθεί, άραγε;

Παράξενο. Από τότε, οι σχέσεις μεταξύ της UEFA και του Παναθηναϊκού, που επί Πλατινί είχαν περάσει μεταξύ άκμονος και σιδήρου, έχουν γίνει όχι απλά «φιλικές», αλλά ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

Νομίζω ότι ΞΕΡΩ, ή μάλλον, και αν δεν ξέρω, ΨΥΛΛΙΑΖΟΜΑΙ μερικά πραγματάκια. Τι να κάνω, όμως, που κάτι με «κρατάει» κάτι που ΣΕΒΟΜΑΙ και ΕΚΤΙΜΩ απεριόριστα.

Αυτά…

Κανένας παίκτης τους στην Ελπίδων!

Οι κλήσεις του Αντώνη Νικοπολίδη στην Εθνική Ελπίδων αποτελούν μία πλήρη απεικόνιση της σημερινής κατάστασης στην υποδομή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τον Ολυμπιακό, με τη θαυμαστή και παραγωγικότατη δουλειά που κάνει στις μικρές ομάδες, κλήθηκαν τρεις παίκτες, ο Βούρος, ο Τσιμίκας και ο τερματοφύλακας Χουτεσιώτης (και είναι λίαν τιμητικό για έναν τερματοφύλακα να βρίσκεται στις επιλογές ενός τερματοφύλακα-θρύλος για τον ελληνικό ποδόσφαιρο, του Αντώνη Νικοπολίδη).

Από τον Παναθηναϊκό δεν κλήθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ. Ούτε ένας, έτσι για δείγμα! Και βεβαίως, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Νικοπολίδη γι’ αυτό, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης από τις ομάδες Νέων του Παναθηναϊκού που να έχει τα φόντα και τις δυνατότητες να παίξει στην Εθνική Ελπίδων! Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα λένε οι βαθμολογίες και τα αποτελέσματα στα πρωταθλήματα υποδομής. Εκεί δηλαδή φαίνεται η δουλειά. Και εκεί, οι αριθμοί ομιλούν και λένε την αλήθεια. Πέρυσι στο πρωτάθλημα των Κ20, ο Ολυμπιακός ήταν ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ με 81 βαθμούς με τον Πόα να είναι… ένατος, με μόλις 40 βαθμούς! Μιλάμε δηλαδή για… ντάμπλ σκορ και κάτι παραπάνω!

Στο πρωτάθλημα των Κ17, ο Ολυμπιακός πάλι πρώτος με 54 βαθμούς και ο Πόα τρίτος με 42. Και στο Κ15, πάλι πρώτος ο Ολυμπιακός με τον Πόα δεύτερο και… καταϊδρωμένο! Η μεγάλη αλήθεια που ξεπηδάει από τα γεγονότα, είναι μία: Οτι από την ώρα που τελείωσε η Παιανία, τελείωσε και η παραγωγή ταλέντων στον Παναθηναϊκό, έστω και αν, παρά ταύτα, διαβάζουμε ειδήσεις που εντυπωσιάζουν τα πράσινα προβατοειδή, όπως η χθεσινή: Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επτά… «μεταγραφές» μαζεμένες, με την «επαγγελματοποίηση» επτά νεαρών από τις μικρές ομάδες! Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Με αυτούς θα κοιτάξει να βγάλει το βαρύ πρόγραμμα φέτος. Πουλώντας τους μεγάλους και επαγγελματοποιώντας μικρούς. Αξίζουν… δεν αξίζουν.

Και μετά, βεβαίως, όπως πάντα, θα του φταίει η… διαιτησία!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 25/08/2016)

Διαβάστε επίσης

ΕΠΟ - ΚΟΝΤΟΝΗΣ 2-0!

ΕΠΟ - ΚΟΝΤΟΝΗΣ 2-0!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης γράφει στον «ΓΑΥΡΟ» την άποψή του για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.