Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ!

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ!
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 - 15:44

Πολύ συχνά συλλαμβάνω τον εαυτό μου να μακαρίζει την ώρα και τη στιγμή που υπάρχουν κι αυτοί! Η ύπαρξή τους είναι ιδιαίτερα παραγωγική, εποικοδομητική και ωφέλιμη για τον αρθρογράφο σχολιαστή της επικαιρότητας: Ποτέ δεν τον αφήνουν χωρίς ύλη, χωρίς έμπνευση, χωρίς αντικείμενο ενασχόλησης. Λέω, για παράδειγμα, αυτά που συμβαίνουν τούτη την εποχή στον Παναθηναϊκό, τα απολύτως σουρεαλιστικά, δεν θα είχαν καμία αξία αν δεν απασχολούσαν τους παρατηρητές της ποδοσφαιρικής ιστορίας του τόπου.

Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει, δηλαδή. Απόγευμα γίνεται η σύσκεψη μεταξύ προέδρου και προπονητή, με αντικείμενο τις μεταγραφές που χρειάζεται η ομάδα. Και αμέσως μετά βγαίνει το ρεπορτάζ (έτοιμο, φυσικά). Οτι πάρθηκε απόφαση να αποκτηθούν τέσσερις παίκτες. Την άλλη μέρα το πρωί οι τέσσερις έχουν γίνει… δύο, κατόπιν… ωριμότερης σκέψεως, προφανώς. Την ίδια μέρα, όμως, συμβαίνουν και άλλες εξελίξεις: Εμφανίζονται τέσσερα νέα ονόματα, πρόθυμα και έτοιμα να επανδρώσουν την ομάδα εκεί που εμφάνιζε κενά. Ποια ονόματα; Μπαλτάκος, Φύσσας, Λυμπερόπουλος και… Kinder έκπληξη. Πολλοί αναρωτήθηκαν, μήπως αυτοί είναι οι… τέσσερις μεταγραφές, διευκρινίστηκε όμως ότι αφορούσαν παίκτες και όχι… πρώην παίκτες.

Οπως και να έχει, πάντως, ο αριθμός «τέσσερα» καλύφθηκε από τις προσθήκες των προαναφερθέντων, και μάλιστα με ενδεχόμενη αύξηση σε πέντε, αν δεχτεί και κάποιος άλλος να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του Παναθηναϊκού, σε ρόλο πρόθυμου θύματος, για όταν η ομάδα θα αρχίσει πάλι τις γκέλες. Τώρα, ο Μπασινάς θα είναι, ο… Ντέμης θα είναι (μην το γελάτε, ήταν κι αυτός στη συνάντηση των βετεράνων διεθνών με τον Τσίπρα, αν θυμάστε).

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ… ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Πάμε παρακάτω. Στο μεταξύ, είχαμε και μια πολύ σημαντική αποχώρηση. Ο «πολύς» Ζιλμπέρτο Σίλβα, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, κατόπιν όμως… δικής του επιθυμίας! Το χρονικό της αποχώρησης Ζιλμπέρτο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προηγήθηκε και αυτού η συνάντηση με τον πρόεδρο Αλαφούζο, αλλά οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε συμφωνία. Και εδώ πρέπει να τονίσω ότι ο Ζιλμπέρτο φέρθηκε μάλλον επιπόλαια. Αρνήθηκε μια πρόταση του Αλαφούζου την οποία ουδείς σώφρων άνθρωπος θα ήταν δυνατόν να αρνηθεί!

Διαβάζω το έγκυρο ΑΡΔορεπορτάζ: «Ο πρόεδρος της ΠΑΕ πρότεινε στον Ζιλμπέρτο από τεχνικός διευθυντής να αναλάβει άλλον ρόλο στην ομάδα και συγκεκριμένα αυτόν του πρεσβευτή της στο εξωτερικό! Ο Βραζιλιάνος ωστόσο δεν αποδέχθηκε την εν λόγω πρόταση και έτσι οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε διαζύγιο»! Να, λοιπόν, που είχατε βιαστεί να βγάλετε συμπεράσματα. Αυτός ήταν ο λόγος του διαζυγίου και όχι ότι απλώς δεν ήθελε ο Αλαφούζος τον Ζιλμπέρτο. Οχι μόνο τον ήθελε, αλλά του έκανε και την πιο τιμητική πρόταση που μπορεί να κάνει σε συνεργάτη του: να τον κάνει… πρεσβευτή!

Και σας ερωτώ, φίλοι μου, πόσο αδικαιολόγητος είναι ο Βραζιλιάνος τεχνικός διευθυντής να αρνηθεί τέτοια πρόταση; Ξέρετε δηλαδή εσείς κανέναν φυσιολογικό άνθρωπο να του πουν ότι τον διορίζουν πρεσβευτή και να μην το δέχεται; Τόσο… πείσμα πια σίγουρα δεν δικαιολογείται. Και μόνο από αυτή την άρνηση, ο Ζιλμπέρτο απέδειξε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί πλέον με τον Παναθηναϊκό, κάτι που μπορεί και να έχει επικοινωνιακές επιπτώσεις στην ομάδα, μιας και θα πρέπει να αρχίσει τώρα να ψάχνει για… άλλον πρεσβευτή! Και άντε να βρεις τον κατάλληλο τις εποχές που ζούμε.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΜΕ… ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ!

Εντάξει, καταλαβαίνω την απορία σας. Τι στην ευχή… κράτος είναι ο Πόα για να έχει και… πρεσβευτές στο εξωτερικό; Μόνο τα κράτη διατηρούν πρέσβεις, η κάθε χώρα στις άλλες χώρες. Σωστό, αλλά ο Αλαφούζος έχει τρομερή διορατικότητα. Με το που τον έζησε λίγο από κοντά τον Ζιλμπέρτο, κατάλαβε. Αυτός κάνει για πρέσβης, για τίποτ’ άλλο. Και στο κάτω-κάτω, σαν πρέσβης δεν θα είχε και… οικονομικές απαιτήσεις, διότι για μια τόσο τιμητική θέση άλλοι θα… πλήρωναν κιόλας! Με ένα σμπάρο λοιπόν, δύο τα τρυγόνια: και θα μας άδειαζε τη γωνιά ο Βραζιλιάνος, και δεν θα μας επιβάρυνε οικονομικά. Αρα, του λέμε να τον κάνουμε πρέσβη… τιμής ένεκεν, ξέρουμε ότι θα αρνηθεί, και μετά καταλήγουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία μας και… πάει στην ευχή του Θεού.

Εντάξει, εγώ δεν μπορώ και να βεβαιώσω ότι ο Ζιλμπέρτο ΕΙΔΕ το… χρώμα του χρήματος όσον καιρό ήταν στον Παναθηναϊκό. Αυτό θα το μάθουμε στο προσεχές μέλλον, όταν θα βρεθεί σε ασφαλή απόσταση από τα πράσινα στέκια. Οπως συμβαίνει δηλαδή κατά κανόνα στην εταιρεία του Αλαφούζου. Πρώτα μαθαίνουμε ότι… «έβαλε πέντε εκατομμύρια» και μετά ότι… δεν έχει πληρώσει τους παίκτες και τους συνεργάτες που διώχνει όταν… αναίτια δεν δέχονται τις τιμητικές του προτάσεις. Οπως, για παράδειγμα, ο «ανόητος» Ζιλμπέρτο, που αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα… απλήρωτου «πρεσβευτή»!

ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ!

Αμ το άλλο πού το βάζετε; Η ομάδα της Αρχεντίνος Τζούνιορς, λέει, η «πρώην» του Ρινάλντι, ζητάει… λεφτά από το… πουθενά. Και ουκ ολίγα, βέβαια. Τριακόσια χιλιάρικα ζητάει και απειλεί ότι θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα. Που για τέτοιον παίκτη κανονικά θα έπρεπε να… πληρώσει τον Παναθηναϊκό, που τη βοήθησε να απαλλαγεί.

Δεν συντρέχει όμως λόγος ανησυχίας. Σαν τι να μας κάνουν δηλαδή τα αρμόδια όργανα, όταν έχουμε ΔΙΚΗ ΜΑΣ ολόκληρη ΕΠΟ; Και να έρθει, που λέει ο λόγος, καμιά απόφαση, στα συρτάρια θα μείνει. Κάνω κανένα λάθος;

«ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ»!

Το πιο… χαριτωμένο όμως ξέρετε ποιο είναι; Οτι αυτόν τον Ρινάλντι, που, όπως αποδεικνύεται, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ είναι μεταγραφή… «Κωτσόβολος» (χωρίς λεφτά), τον… πουλάμε κιόλας! Με λεφτά!

12.000 τον μήνα οι δοτοί

Με ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ τον μήνα ΜΕΙΚΤΑ αμείβονται οι Δέδες, Φιλιππούσης, Βρύζας, που κάνουν κουμάντο στην ΕΠΟ επί εποχής Κουτσοκούμνη. Φυσικά, τις υπέρογκες αυτές αμοιβές ΔΕΝ τις πληρώνει η… FIFA, όπως ΨΕΥΔΩΣ έλεγαν στην αρχή. Από τα ταμεία της ΕΠΟ πληρώνονται, για να κάνουν τα αφεντικά και τους… επιδιορθωτές του ποδοσφαίρου.

Δικαιολογία

Ευτυχώς δηλαδή που ο Αλαφούζος με τον Ζιλμπέρτο τα βρήκαν (όπως φαίνεται) συναινετικά. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως να χρειαζόταν ο πολυμήχανος πρόεδρος να βρει δικαιολογία για να τον διώξει. Να πούμε, για παράδειγμα, ότι… ήταν μέλος της… «εγκληματικής»;

Τη «χαϊδεύει»!

Πολύ κολακευτικά λόγια διαβάζουμε στις εφημερίδες για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Κούλας, τον τρομερό Πατζάρεβιτς. Σε δηλώσεις του, π.χ. στη Live Sport, ο μάνατζέρ του μας δίνει ένα στίγμα: «Χαϊδεύει την μπάλα με το αριστερό του»! Μπράβο του. Και υποθέτω ότι με το δεξί θα την… παίζει!

Εχυσαν μελάνη

Εκείνο που σημείωσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι πολύ περισσότερη μελάνη… έχυσαν οι ρεπόρτερ της Αεκούλας με τη γυναίκα του Πατζάρεβιτς, παρά με την παρουσίαση του ίδιου! «Κλέβει την παράσταση η πανέμορφη σύζυγος του Πατζάρεβιτς» γράφουν. Και πού… παίζεται αυτή η παράσταση, ρε παιδιά, να πάμε να την… απολαύσουμε;

Κορυφαίος ο «νάνος»!

Στο μεταξύ, και ενώ η Αεκούλα πανηγυρίζει για την απόκτηση του παικταρά που έμεινε ελεύθερος από κάποια Ερεμπρο, ένας από αυτούς που φόραγαν μέχρι πριν από λίγο καιρό τη φανέλα της, ο νάνος Μπουονανότε, πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα Χιλής, με τα χρώματα της πρωτοπόρου Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα! Ο Μπουονανότε είναι βασικότατο στέλεχος και ηγέτης της ομάδας, με την οποία μέχρι στιγμής σε 13 αγώνες έχει επιτύχει οκτώ γκολ!

Μία λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον για μας είναι ότι την εστία της Ουνιβερσιτάδ υπερασπίζει (κρατηθείτε!) ο… Φράνκο Κονστάντζο! Σε ηλικία πλέον… 36 ετών!

Γιατί δεν κατέβηκε ο Κουκοδήμος αντίπαλος του Γραμμένου!

Πολύς λόγος γίνεται για τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ (ποιας… ΕΠΟ, της υπό κατοχήν;) που έχει προγραμματιστεί για τις 19 του μηνός. Μέχρι και ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού προτίθεται να καταθέσει τροπολογία για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, προκειμένου να προλάβει τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ πριν κρίνει ότι ΟΛΑ όσα συμβαίνουν με τους ΔΟΤΟΥΣ της ΕΠΟ είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Μάλιστα, κύριοι. Στην Ελλάδα του μνημονίου, στην Ελλάδα που συνταράσσεται συθέμελα από τα οικονομικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, αναγκάζουν τη Βουλή να απασχολείται με τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες του Κοντονή, με συνεχείς, αναποτελεσματικές και ανόητες τροποποιήσεις του νομικού πλαισίου πού διέπει τον Αθλητισμό.

Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ παρασκήνιο, που αφορά βεβαίως τη συγκεκριμένη εκλογή εκπροσώπου της ΕΠΟ στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Οταν κάποιοι από τους παράγοντες της παλαιάς διοικήσεως απευθύνθηκαν στην κεντρική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με αίτημα να εγκριθεί η υποψηφιότητα του Κώστα Κουκοδήμου ως αντίπαλου του Γραμμένου, η απάντηση που πήραν ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ και μπορεί να συνοψιστεί σε ένα λακωνικό… «μην ασχολείσθε»! Φυσικά, η άρνηση δεν είχε καμία σχέση με την προσωπικότητα του παλιού βαλκανιονίκη, αλλά με ΑΛΛΕΣ σκοπιμότητες, πολιτικής φύσεως, που μόνον οι ίδιοι οι αρμόδιοι για τέτοια ζητήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να εξηγήσουν. Το πιθανότερο είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι ίσως και να μην ήθελαν να βάλουν απέναντί τους τον Ρώσο της Θεσσαλονίκης.

Πρωτοχρονιάς!

Μένω άναυδος, μερικές φορές, με αυτά που μηχανεύονται εκεί στη βαζελοομάδα. Είναι απίθανοι. Ξέρετε για πότε όρισαν τη γενική συνέλευση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας»; Για την… παραμονή Πρωτοχρονιάς, Σάββατο στις 5 το απόγευμα! Και «σε περίπτωση μη απαρτίας» (λες και θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει απαρτία σε συνέλευση απόγευμα παραμονής Πρωτοχρονιάς) «η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς» !Δηλαδή, η επαναληπτική… του χρόνου! Νέο ρεκόρ… «προσέλευσης» μελών βλέπω. Οσο πιο λίγοι, τόσο το καλύτερο.

Πιο καλή

ΠΑΣ - Ολυμπιακός 0-2: Ο αναγνώστης Μανόλης Λεμπίδης σημειώνει: «Πολύ καλύτερη η θυγατρική από την κανονική ομάδα και κανονικό προπονητή... Ακουσες, Ιβάν;».

Της ΕΡΑ

«Και πού να άκουγες, Μανώλη μου, την περιγραφή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Θα νόμιζες ότι ο ΠΑΣ ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό και έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη» (Αλέξανδρος Λεβεντίδης).

Να τη στείλουν στον… Βαρούχα!

«Στο σάιτ των ΑΡΔομμεμέδων, ο σαγόνιας αναφέρει ότι η υπόθεση της Ε.Ο. από το Συμβούλιο Εφετών ξαναγυρνά στον ειδικό ανακριτή για περαιτέρω εξηγήσεις. Λέω, μήπως έπρεπε να τη στείλουν κατευθείαν στον Βαρούχα να τους αναλύσει της επίμαχες φάσεις; Πέρα από την πλάκα, πιστεύω ότι το Συμβούλιο Εφετών δεν μπορούσε να περάσει μια τέτοια μπούρδα και, για να μην εκθέσει τον εισαγγελέα, ρίχνει το μπαλάκι στον ανακριτή και τη γυρίζει πίσω» (Kostas Sak).

Κάπως έτσι πρέπει να είναι, αλλά, όπως και να ’χει, εμείς από την αρχή τα λέγαμε και τα γράφαμε ότι ΟΟΟΛΗ αυτή η υπόθεση δεν είναι παρά μια σκηνοθετημένη επικοινωνιακή παράσταση. Και το τέλος δεν θα είναι άλλο από την πανηγυρική ΔΙΚΑΙΩΣΗ όλων όσοι τόσον καιρό διασύρονται από τα ξεπουλημένα ΜΜΕ και τους ΑΡΔοΜΜΕμέδες τους.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 15/12/2016)

Διαβάστε επίσης

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει για τους θρυλικούς «μπέμπηδες» του Τζίνα Σιμονόφσκι που αναβιώνουν στον σημερινό Ολυμπιακό με τους ΕΞΙ έφηβους στην πρώτη ομάδα και άλλους τόσους έτοιμους να έρχονται από πίσω!