Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το χρονικό ενός αναπάντεχου «διπλού» με σκορ… κατά βούληση!

Το χρονικό ενός αναπάντεχου «διπλού» με σκορ… κατά βούληση!
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 - 15:24

Εύθυμα και σοβαρά, σήμερα. Ολα μαζί, ανακατεμένα. Μπερδεμένες οι έννοιες. Και ποιος μπορεί σήμερα να ξεχωρίσει αν αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία δύο χρόνια, είναι εύθυμα ή σοβαρά;

Πάμε, λοιπόν, στη… Ριζούπολη! Ξορκισμένος τόπος για κάθε Παναθηναϊκό που σέβεται το… ελάττωμά του. Αυτό, μέχρι προχθές. Μετά τον διαβόητο αγώνα Κυπέλλου Απόλλων - Παναθηναϊκός 3-4, η Ριζούπολη μεταμορφώθηκε από ξορκισμένο, σε… εξαγνισμένο τόπο! Λες και μπήκε στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και της συγχωρέθηκαν όλες οι αμαρτίες.

Τι αγώνας κι αυτός, ε; Οι ιστορικοί θα παραμιλάνε γι’ αυτόν για πολλά χρόνια και θα τον αναφέρουν σαν ένα παράδειγμα τύπου «άσος ημίχρονο / διπλό τελικό», αλλά στο πιο… «αγνό». Με όλες τις αναφορές να εμφανίζουν ένα τεράστιο φωτοστέφανο να σκεπάζει τον ουρανό της Ριζούπολης.

Προσέξτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Στο πρώτο ημίχρονο, το ημίχρονο του άσου, ο Απόλλωνας έχει διαλύσει τον Παναθηναϊκό. Του έχει βάλει δύο γκολ, έχει χάσει τουλάχιστον άλλα τόσα, τον έχει περιορίσει στο μισό γήπεδο, τον έχει συνθλίψει στην κυριολεξία.

Τελειώνει το ημίχρονο και οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους των οπαδών του Παναθηναϊκού είναι ανάλογες με τη διαμορφωθείσα εικόνα. Κραυγάζοντας συνθήματα, μάλλον ταπεινωτικά και προσβλητικά, ακόμα και για τους έχοντες σχετική εμπειρία «πράσινους» ποδοσφαιριστές και προέδρους, αρχίζουν βαθμιαία να αδειάζουν τη γωνιά. Σε λίγο την έχουν αδειάσει κυριολεκτικά.

ΣΑΝ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΟΥ

Αρχίζει το δεύτερο μέρος και ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται με δύο αλλαγές στη σύνθεσή του. Οι ποδοσφαιριστές του αρχίζουν να καλπάζουν σαν τα ντοπαρισμένα άλογα του Μάκαρου στον Ιππόδρομο. Από την άλλη, οι παίκτες του Απόλλωνα παρουσιάζουν αντίδραση πολικής αρκούδας αγουροξυπνημένης από την κατάσταση χειμερίας νάρκης.

Αργά, νωχελικά, απρόσεκτα, απαθείς σαν τους θεατές που ξέρουν το τέλος του έργου. Πολύ γρήγορα ο Παναθηναϊκός φτάνει στο σκορ που απαιτείται για να προκριθεί στην επόμενη φάση, δεδομένου ότι η επικοινωνία με το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» έχει αποκατασταθεί και είναι συνεχής και «αναλυτική». Τέσσερα τα γκολ που χρειάζονταν; Τέσσερα βάζει. Αν έπρεπε να βάλει πέντε, θα έβαζε πέντε, αφού και ο Απόλλων είχε συμβιβαστεί με την ιδέα. Αλλωστε, αν είναι να κάνεις ένα ψυχικό, κάν’ το ολόκληρο, όχι μισό.

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ… FRONTEX

Ομως, οι αρμόδιοι του Παναθηναϊκού εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένας σουρεαλιστικός δημόσιος διάλογος εντός γηπέδου. Ο αναμορφωτής κόουτς Ουζουνίδης φώναζε δυνατά για να τον ακούσουν οι παίκτες του -ίσως και… οι παίκτες του Απόλλωνα: «Αλλο ένα θέλουμε, ΒΡΕΕΕ»!

Η σύγχυση φάνηκε να επικρατεί για ορισμένα λεπτά, μέχρι που η FRONTEX έστειλε νέες οδηγίες. Τα τέσσερα αρκούσαν, αρκεί να μη γίνει καμία μαλακία στην Κρήτη. Το ευχάριστο καθήκον να ενημερώσει την ομάδα, ανέλαβε ο θρυλικός Γκαλίνοβιτς, που φώναξε κοντά του τον χαλκέντερο Στιλ: «Πες στα παιδιά ότι… φτάνουν τα τέσσερα, είμαστε εντάξει». Οπερ και εγένετο και κάπως έτσι ήρθε η πολυπόθητη πρόκριση, αυτή που ελάμπρυνε την υπέρλαμπρη ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά και του Απόλλωνα, και βεβαίως πανηγυρίστηκε με τον αναλογούντα ενθουσιασμό, τόσο στην πράσινη οικογένεια όσο και στα στέκια των «διαβασμένων» στοιχηματζήδων.

Ακουσα μάλιστα και το απίστευτο, που με κατέπληξε. Οτι με το σφύριγμα της λήξεως ο ενθουσιασμός ήταν τόσος, ακόμα και ο τρομερός Σαραβάκος στην εξέδρα έσπασε τη σιωπή του, απευθυνόμενος στον… Σιωπήλη: «Α», είπε με έκδηλη την ικανοποίησή του.

Ο… «ΗΜΙΑΙΜΟΣ» ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Βεβαίως, αυτό το υπέροχο ματς, αυτή η αποθέωση της ομορφιάς του ποδοσφαίρου, αυτό το παιχνίδι-παράδειγμα του πώς η υπομονή τρώει το λουκούμι, δεν θα έφτανε στην κατάληξη που έφτασε αν δεν υπήρχε η βοήθεια και από τη λεβεντογεννήτρα Κρήτη. Το νησί που γέννησε έναν Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν Νίκο Καζαντζάκη, έναν Παύλο Πολάκη, αλλά δεν γέννησε έναν Νίκο Νιόπλια! Αυτόν μόνο τον ανέθρεψε. Ποδοσφαιρικώς εννοώ. Ενας προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον προπονητή Νιόπλια ως «ημίαιμο» : Μισός βάζελος, μισός Ομιλίτης.

Δεν ξέρω ποιο από τα δύο του μισά ικανοποιήθηκε προχθές, ίσως και τα δύο, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Νίκος Νιόπλιας είναι ο προπονητής που ένιωσε πιο… «γεμάτος» μετά τους αγώνες του Ομίλου του. Είναι ο μόνος τεχνικός που οδήγησε τη μία του ομάδα σε νίκη, η οποία ωφελούσε και την άλλη του!

Για να αντιληφθούμε πλήρως τον όγκο συναισθημάτων που κατέκλυσαν τον Νιόπλια μετά απ’ αυτή τη διπλή νίκη, θα πρέπει να αναλογιστούμε: Θα καθάριζε ο Νικολάκης αν ήταν να ωφεληθεί ο Ολυμπιακός;

ΟΙ ΔΥΟ «ΟΥΖΟΥ»

Είναι, όμως, αφάνταστα άδικο να μιλάμε με τόσο επαινετικά λόγια για τον προπονητή του ΟΦΗ και όχι για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, τον άνθρωπο που έβαλε την ομάδα σε τροχιά σοβαρών εμφανίσεων. Τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος εμφανίζεται από τους πράσινους ΜΜΕμέδες να έχει συντελέσει στη μεταμόρφωση της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο με τις σοφές κινήσεις να ρίξει στη μάχη τον Μπεργκ και τον Λουντ. Σωστό, αλλά αυτός ήταν ο Ουζουνίδης του β’ ημιχρόνου. Ο Ουζουνίδης του α’ ημιχρόνου δεν ήταν σοφός, θα έλεγα ότι μάλλον προς το βλαξ έφερνε, αφού ήταν εκείνος που… ΔΕΝ είχε βάλει στην ομάδα τον Μπεργκ και τον Λουντ.

Οπως και να ’χει, πρέπει να δεχτούμε ότι ο Μαρίνος δίδαξε μαθήματα τακτικής στον ταλαίπωρο συνάδελφό του (που είμαι βέβαιος ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει τι του συνέβη), για το πώς αντιμετωπίζει σωστά μία μικρή ομάδα μία μεγαλύτερη: Την αφήνει στο πρώτο ημίχρονο να ξεσπάσει, και τρώει και κανα-δυο γκολάκια. Και στο δεύτερο, όταν η μεγάλη θα έχει πια ξεθυμάνει, βάζει μέσα τους «καλούς» και κάνει την αντεπίθεσή της. Οι αντίπαλοι παρατηρούν τη μεταμόρφωση σαν ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα ψηλά στην Γκιώνα και χάνονται στη μαγεία και δεν πιστεύουν στα μάτια τους για την ταχύτητα με την οποία τρώνε τέσσερα γκολ (και αν χρειαζόταν… και πέντε… και έξι…).

Αυτό είναι το διάσημο «κόλπο Ουζουνίδη», που παραλύει τον αντίπαλο, ανώτερο και από το πατροπαράδοτο «κόλπο ντε φάβα» του Στραπατσόνι.

Αλληλοσυγκρούσεις

Η συγκίνηση, όμως, βρήκε την κορύφωσή της στο πρόσωπο των αποχωρήσαντων στο ημίχρονο οπαδών, οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι πιάστηκαν κορόιδα. Τα συναισθήματα ωστόσο ήταν αλληλοσυγκρουόμενα, τόσο ώστε να αρχίσουν να… αλληλοσυγκρούονται, θεωρώντας ο ένας υπεύθυνο τον άλλο που έφυγαν απ’ το γήπεδο και χάσανε την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τον άθλο. Τελικά, άλλαξαν κατεύθυνση και από κει που πήγαιναν για «επίσκεψη», το γύρισαν προς το ταμείο. Ισα που προλάβαιναν, για το 20ρικο.

Συνταξιούχοι

Εχουν ένα ισχυρό ελαφρυντικό οι Λεντέσμα και Ιβάνοφ. Ηταν πολύ κουρασμένοι.

Πριν από το ματς είχαν πάει στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, στο Σύνταγμα.

Το μπαράζ

Μην κοιτάτε που το παιχνίδι αυτό έγινε θρίλερ.

Στο διάβα της υπερήφανης ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει και ακόμα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Οπως εκείνο με την Ξάνθη, το μπαράζ για την… πέμπτη θέση!

Gus Tseponi

Μην περιμένετε να μάθετε αν η περίφημη sportradar θα έχει να παρατηρήσει κάτι για το Απόλλων - Παναθηναϊκός, γιατί θα… γεράσετε περιμένοντας!

Οι… γαργάρες κρατάνε αιώνια. Και να ήθελε, άλλωστε, να κάνει κάτι, θα το σταμάταγε ο εντεταλμένος της FIFA Gus Tseponi.

Πραγματικός κυματοθραύστης, ο Tseponi.

Με του ΟΦΗ!

Και εδώ είναι που μας έρχεται στο μυαλό η γνωστή σοφή -πλην χυδαία- λαϊκή παροιμία: «Κάνει τον π…τη με ξένο κ…λο»!

Ο Πόα πήρε την πρόκριση με τ’ αρχ…α του ΟΦΗ!

Ενα τηλεφωνηματάκι

Την Τρίτη, λέει, θα γίνει η κλήρωση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Θα γίνει, όμως, ή θα αποφασίσει ο Kωστάκης με την επιτροπή του;

Και στο κάτω-κάτω, τι να την κάνεις την κλήρωση όταν έχεις έναν Φιλιππούση;

Ενα τηλεφωνηματάκι στον Κοντονή και θα τακτοποιηθούν όλα τα ζευγάρια. Τι να την κάνεις την κλήρωση; Για μπελάδες;

Λέτε;

Λέτε να δούμε τον Κουτσοκούμνη να πιάνει μπαλάκια;

Ενδιαφέρον…

Στους ανίσχυρους!

Ο Παναθηναϊκός θα είναι στο γκρουπ των ανίσχυρων. Οπως ακριβώς και στο Europa League.

Και αν στο Europa υπήρχε πιθανότητα να πέσει με καμία… Μάντσεστερ, στο Κύπελλο υπάρχει πιθανότητα να πέσει με κανέναν… Κισσαμικό! Λίγο το ’χετε;

(Ναι, ο ιδανικός αντίπαλος Κισσαμικός είναι στους ισχυρούς!).

Στο μεταξύ, η αγωνία κυριαρχεί στομ κόσμο των… νόμιμων παράνομων καναλιών. Αρχισαν ήδη οι τσακωμοί ποιο θα αποκτήσει τα δικαιώματα για τη ζωντανή μετάδοση της κλήρωσης, στην οποία, όπως είπαμε, θα παραστεί και ο ίδιος ο Gus Tseponi. Ολοζώντανος.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να σχηματιστεί ουρά από εκπροσώπους των καναλιών, έξω από το γραφείο του Ιάκωβου, στην ΕΠΟ. Ολοι απ’ αυτόν περιμένουν να συνεννοηθεί «με τον επάνω» για το ποιο κανάλι θα τη μεταδώσει.

Τζεντίλε!

Κρύος ιδρώτας με έλουσε, στα καλά καθούμενα, με το που διάβασα ότι ο Πόα παίρνει τον Τζεντίλε! Ξέρετε γιατί; Γιατί το μυαλό μου πήγε στον… παλιό Τζεντίλε, της Γιουβέντους, το καλύτερο δεξί μπακ όλων των εποχών, μετά τον Τζάλμα Σάντος.

Τώρα θα μου πείτε, αυτός ο Τζεντίλε είναι τώρα εξηντάρης.

Ε, και; Τι έγινε; Απ’ αυτούς που έχει σήμερα ο βάζελος ακόμα και τώρα καλύτερος είναι!

Τσατσούλης

Εκλιπαρεί γονυπετής ο περιφερειάρχης τον επιχειρηματία να μην κάνει πράξη τις απειλές του και αποχωρήσει.

Πού το παράξενο; Μια ζωή τσατσούλης.

Μαλλί!

Ορο έβαλε ο Κουτσοκούμνης για να παραστεί στη Γ.Σ. των Ενώσεων της ΕΠΟ, να του φερθούν… ευγενικά!

Φοβάται το κράξιμο ο Κωστάκης και… κλάνει μαλλί.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΗ

Αντιλαμβάνομαι, συμμερίζομαι και συμφωνώ απόλυτα με τη γνώμη πολλών φίλων και συναδέλφων -όπως του Κωστάκη Νικολακόπουλου- οι οποίοι θεωρούν τον αγώνα με τον Παναιτωλικό εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο για τον Ολυμπιακό.

Κι εγώ το φοβάμαι πολύ αυτό το ματς, όχι για κανέναν λόγο που έχει σχέση με την αγωνιστική ποιότητα του αντιπάλου του. Η επιφυλακτικότητα η δική μου οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, με κυριότερο τη διαιτησία.

Δεν γνωρίζω τον κ. Κατσικογιάννη, ούτε έχω να του καταλογίσω κάτι μεμπτό. Κοιτάζω, όμως, τη γενικότερη εικόνα της διαιτησίας, όπως εμφανίζεται στους αγώνες μετά τη διοικητική αλλαγή στην ΕΠΟ.

Οσοι διαιτητές έχουν κατηγορηθεί από τις δυνάμεις της εξυγίανσης σαν «φιλοολυμπιακοί», κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από τους αγώνες της Superleague!

Οσο για τους άλλους, που προτιμώνται, σφυρίζουν επιφυλακτικά, φοβούμενοι προφανώς ότι το παραμικρό σφύριγμα, η πιο ασήμαντη υπόδειξή τους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν… «εύνοια» προς τον Ολυμπιακό, θα τους στερήσει τη δυνατότητα να ξαναοριστούν στον… αιώνα τον άπαντα!

Αμέτρητα τα πέναλτι που έγιναν και δεν δόθηκαν στον Ολυμπιακό. Ακόμα και για τα πιο προφανή, αυτά που δεν θα αμφισβητούσαν ακόμα και τα αφεντικά της συμμαχίας, υπόδειξη δεν υπήρξε. Και το γεγονός βεβαίως δεν έχει σχέση με την κρίση του καθενός, αλλά με το ΚΛΙΜΑ που έχει διαμορφωθεί.

Μέχρι και στη Σπάρτη το είδαμε, ακόμα και στον άνευ βαθμολογικής σημασίας αγώνα του Ολυμπιακού, να επαναλαμβάνεται: Πρωταγωνιστής ένας νέος διαιτητής, κάποιος Διαμαντόπουλος, που δεν θέλω να πιστεύω ότι ήταν ορμηνεμένος, αλλά προτίμησε να μη ΔΩΣΕΙ πεντακάθαρο πέναλτι, φοβούμενος προφανώς ΤΑ ΜΕΤΑ τον αγώνα.

Φυσικά, όλα αυτά ακυρώνονται μόλις ο Ολυμπιακός παρουσιάσει τον καλό του εαυτό. Οταν πιάσει τη γνωστή του απόδοση, κανείς διαιτητής δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Αυτό περιμένουμε και για αύριο το μεσημέρι. Παρ’ όλο που θα είναι η τελευταία ημέρα πριν τη χριστουγεννιάτικη άδεια. Που θα είναι και -ίσως- υπερβολικά μεγάλης διάρκειας. Και μιλάμε για περιβάλλον που κατά κανόνα δημιουργεί αγωνιστικές δυσλειτουργίες στον Ολυμπιακό. Ας μην κάνουμε, όμως, αρνητικές σκέψεις. Πιστεύω ότι τελικά όλα θα πάνε καλά, για να περάσουμε… όλοι καλά Χριστούγεννα.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/12/2016)

Διαβάστε επίσης

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει για τους θρυλικούς «μπέμπηδες» του Τζίνα Σιμονόφσκι που αναβιώνουν στον σημερινό Ολυμπιακό με τους ΕΞΙ έφηβους στην πρώτη ομάδα και άλλους τόσους έτοιμους να έρχονται από πίσω!

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ!

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει πως είναι μεγάλο «κορόιδο» ο Βραζιλιάνος, που αρνήθηκε θέση… πρεσβευτή που του πρότεινε ο Αλαφούζος!