Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!

ΟΙ «ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ!
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 - 16:08

Λοιπόν, άρθρον πρώτον: Χουτεσιώτης, Ρέτσος, Ανδρούτσος, Μανθάτης, Τσιμίκας, και Βούρος.

Εξι παίκτες από την Ακαδημία, από ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ της ομάδας, έπαιξαν μαζί σε αγώνα για ΕΠΙΣΗΜΗ διοργάνωση, στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού! Μεγάλη υπόθεση, φίλοι μου, σπάνιο σαν γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά. Σίγουρα έχει προηγούμενο, από άλλες ομάδες, αλλά όχι με την επιτυχία του πειράματος του σημερινού Ολυμπιακού. Του Ολυμπιακού του Μπέντο.

Εκείνο που θυμήθηκα, βλέποντας τον Ολυμπιακό εναντίον της Σπάρτης, ήταν η ΘΡΥΛΙΚΗ ομάδα των «μπέμπηδων», η οποία άφησε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν οι «μπέμπηδες» του Τζίνα Σιμονόφσκι, ενός προπονητή πρωτοπόρου για την εποχή του. Ηταν ο προπονητής που, εκτός των «μπέμπηδων», λανσάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο για πρώτη φορά το σύστημα 4-2-4.

Ο Τζίνα Σιμονόφσκι, λοιπόν, πριν από πενήντα επτά χρόνια (Μάρτιος του 1960) δημιούργησε μαζί με τον συνεργάτη του στον Ολυμπιακό, Γιώργο Ρουσόπουλο, μια ομάδα πιτσιρικάδων, βγαλμένη μέσα από τις φτωχογειτονιές της Τερψιθέας, της Καλλίπολης, της Αγια-Σοφιάς, της Δραπετσώνας, από τους φτωχοδιάβολους της πειραιώτικης αλάνας.

Ηταν μια φουρνιά πολύ ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, που είχαν γεννηθεί σε λάθος χώρα, την λάθος εποχή. Εκείνο που μου θυμίζει τα σημερινά του Μπέντο, είναι ότι και τότε, από την ομάδα των «μπέμπηδων» δεν είχαν παίξει στην πρώτη ομάδα όλοι, ούτε όλοι μαζί. Την πρώτη του χρονιά, ο Σιμονόφσκι είχε προωθήσει στη βασική σύνθεση πέντε παίκτες. Τους Πλέσσα, Μπαρμπαλιά, Μίληση, Κτενά και Καλκιτανίδη.

Σήμερα ο Μπέντο παρουσίασε έξι παίκτες από την υποδομή του Ολυμπιακού, από τις Ακαδημίες του, που στην εποχή μας έχουν αντικαταστήσει τις «ποδοσφαιρομάνες» φτωχογειτονιές.

Δεν θα κάνω συγκρίσεις, ούτε και σκοπός του σημερινού μου άρθρου είναι να παρουσιάσω τους «μπέμπηδες» του Τζίνα Σιμονόφσκι. Ισως κάποια άλλη μέρα. Θα συμπληρώσω μόνο μία λεπτομέρεια, που ΚΑΝΕΝΑΣ από όσους αξιοσέβαστους και εμπειρότατους δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα δεν έχει γράψει ότι η ονομασία «μπέμπηδες», ανήκει στον Θεόδωρο Νικολαΐδη, τον κολοσσό της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Φυσικά, όταν ο κύριος Θόδωρος «βάφτιζε» την ομάδα του Σιμονόφσκι «μπέμπηδες», είχε στο μυαλό του -όπως όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου τότε- κάποιους άλλους «μπέμπηδες», τους αυθεντικούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που δύο χρόνια πριν είχαν ξεκληριστεί στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Στον κύριο Θόδωρο, λοιπόν, ανήκει το όνομα, αλλά η χάρη της ομάδας αυτής, στον νεωτεριστή και καινοτόμο Σέρβο προπονητή, που ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει ολόκληρο τον ερυθρόλευκο κόσμο για την αξία του, αφού τη διετία που εργάστηκε στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να κερδίσει έναν τίτλο πρωταθλητή, παρά μόνο δύο Κύπελλα.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι στο πρόσωπο του Πάουλο Μπέντο βλέπω έναν προπονητή που έχει καταφέρει να με κερδίσει με τη δουλειά του και -κυρίως- με την προσοχή και φροντίδα που δείχνει για τους ΝΕΟΥΣ έως και τους ΠΟΛΥ ΝΕΟΥΣ ποδοσφαιριστές !

Διάβασα, για παράδειγμα, ότι ο Μπέντο και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν έκθεση λεπτομερέστατη για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας των… Κ15 του Ολυμπιακού! Μιλάμε δηλαδή για παιδάκια δεκαπέντε και κάτω, τα οποία ο Πορτογάλος προπονητής παρακολουθεί, με τους συνεργάτες του και βεβαίως, τις σκέψεις, απόψεις και τα σχέδιά του προωθεί στη διοίκηση της ΠΑΕ.

Και οι έξι παίκτες που έπαιξαν χθες εναντίον της Σπάρτης, είναι εξαιρετικά ταλέντα, ζωντανή ΕΓΓΥΗΣΗ για το μέλλον της ομάδας. Δεν πρόκειται βεβαίως να κάτσω και να κριτικάρω ποιος ήταν καλύτερος και ποιος χειρότερος από τους έξι. Το μόνο που έχω να προσθέσω, είναι ότι πίσω από τους έξι έρχονται ΚΙ ΑΛΛΟΙ, όπως ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ Μάριο Βρουσάι, ο εκπληκτικός στόπερ Νικολάου, οι διεθνείς με την Αλβανία Λάτσι και Τόλι, ο Μεγαρίτης κ.ά.

Ειδικά για τον Βρουσάι έχω ακούσει τόσα πολλά που ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ να είναι αλήθεια, το παιδί θα αφήσει εποχή.

Γκρινιάρηδες

Υποθέτω ότι όσοι μέχρι προσφάτως γκρίνιαζαν για τη μη χρησιμοποίηση του Μάριν από τον Μπέντο, χθες πήραν την απάντησή τους.

REAL SPARTA!

Πολύ καλή ομάδα η Σπάρτη. Ανταγωνιστική, με ποδοσφαιριστές ικανότατους και προπάντων ΚΑΘΑΡΟΥΣ στο παιχνίδι τους.

Νομίζω ότι μπορεί και μόνη της η τοπική κοινωνία, χωρίς αυταρχικές κηδεμονίες, όχι απλά να τη συντηρήσει, αλλά και να της δώσει την ώθηση που πρέπει για να πάει ψηλά.

Με μειλίχιο ύφος και διάχυτη ευγένεια

Συνελήφθη, λέει, ο Αχιλλέας Μπέος, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του μια δημοσιογράφος από τον Βόλο, η οποία ισχυρίζεται ότι την εξύβρισε.

Συγγνώμη, αλλά να εξυβρίσει ο κ. Μπέος δημοσιογράφο, λίγο… υπερβολικό μου φαίνεται. Ενας άνθρωπος με τόσο μειλίχιο ύφος, τόσο ήπια και χαμηλών τόνων παρουσία και αυτήν τη διάχυτη στους τρόπους του ευγένεια, δεν είναι δυνατόν να φτάσει σ’ αυτό το σημείο, να εξυβρίσει συνάνθρωπό του.

Τι να σας πω, αρνούμαι να το… πιστέψω.

Καλά ξεμπερδέματα, πάντως.

Με νέο δικηγόρο

Και κοίτα να δεις, ρε παιδί μου, να του τύχει η στραβή πάνω που άλλαξε δικηγόρο!

Προσέλαβε, έμαθα, έναν πολύ επιτυχημένο δικηγόρο, σύζυγο γνωστότατης δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ.

Σοφή κίνηση, από… πάσης πλευράς.

Εφυγε σαν κύριος

Χαρές και πανηγύρια στην κουστωδία των ΑΡΔάκων! Από προχθές πανηγυρίζουν, γιατί λέτε; Επειδή ο Ζιλμπέρτο Σίλβα… «έφυγε σαν κύριος».

Και γιατί έφυγε σαν κύριος; Επειδή, λέει, αρνήθηκε να πάρει την αποζημίωση που δικαιούνταν.

Δηλαδή, αν επέμενε να την πάρει, δεν θα… ήταν κύριος; Τι θα ήταν, «στυγνός εκβιαστής»;

Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

Πήρε;

Εγώ πάντως δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Διαβάζω σε άλλα ρεπορτάζ ότι ο Ζιλμπέρτο «δέχτηκε ΝΑ ΠΑΡΕΙ μόνο τα δεδουλευμένα».

«Κλειδί» της φράσης η λέξη «ΠΑΡΕΙ».

Αλήθεια, ΠΗΡΕ τίποτα; Προσέξτε τι θα πείτε, γιατί μπορεί να… μεγαλώσει η μύτη σας!

ΤΕΣΣΕΡΑ τα πράσινα πέναλτι!

Ο φίλος Konstantinos Ioannis Koleonidis με διορθώνει: «Αλλο ένα κορυφαίο άρθρο, κύριε Μανώλη!!! Απλώς μια διόρθωση πρέπει να κάνετε!!! Τέσσερα είναι τα κερδισμένα πέναλτι του Παναθηναϊκού, εκ των οποίων τα τρία είναι πέρα ως πείρα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ!!! Πρώτο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ την 1η κιόλας αγωνιστική μέσα στη Λιβαδειά, στη ΒΟΥΤΙΑ του Μπεργκ που μετέτρεψε σε πέναλτι ο “ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ”!!! Δεύτερο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ με την Τρίπολη στη Λεωφόρο, στη βουτιά του Βιγιαφάνες την οποία μετέτρεψε σε πέναλτι ο περσινός σφαγέας του Κούλα-Ολυμπιακός, διαιτητής Καλογερόπουλος!!! Το δεύτερο (και τρίτο συνολικά) στον Χουλτ, ας πούμε ότι ήταν!!! Και φυσικά το τρίτο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ (και τέταρτο συνολικά) ΚΑΙ ΠΑΛΙ από τον “ΚΟΡΥΦΑΙΟ”, στο μεταξύ μας ντέρμπι, τη στιγμή που ο Μποτία διώχνει ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ και μπροστά στα ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ την μπάλα!!! Τέσσερα πέναλτι εκ των όποιων τα τρία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ!!! Εμείς έχουμε πάρει ένα και αυτό τη 2η αγωνιστική μέσα στο Καυτανζόγλειο!!! Τη Δευτέρα έγινε ένα -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- καραμπινάτο και αυτό το μετέτρεψε σε φάουλ ο ΚΑΚΟΣ Παπαπέτρου!».

Φίλε, οι παλιοί αναγνώστες μου ξέρουν ότι τα «αδύνατα» σημεία μου είναι βασικά οι ημερομηνίες, οι αριθμοί και τα στατιστικά. Το τι λάθη έχω κάνει σ’ αυτούς τους τομείς, είναι απίστευτο. Ευτυχώς, όμως, πάντα υπάρχει κάποιος καλός φίλος που με διορθώνει και με βγάζει ασπροπρόσωπο.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 16/12/2016)

Διαβάστε επίσης

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ!

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ!

Ο Μανώλης Γαβαθιώτης, γράφει πως είναι μεγάλο «κορόιδο» ο Βραζιλιάνος, που αρνήθηκε θέση… πρεσβευτή που του πρότεινε ο Αλαφούζος!