Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΜΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ!

ΜΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ!
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 - 15:13

Δύο πράγματα είναι στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα, κατά κανόνα, τέτοιες μέρες. Το ένα είναι οι μεταγραφές. Οπου γίνονται και… όπου δεν γίνονται. Το άλλο, το παρασκήνιο. Οπου υπάρχει και όπου… δεν υπάρχει.

Να αρχίσουμε από το πρώτο. Οι μεταγραφές είναι μία πραγματικότητα, διαφορετική για τις ομάδες και για τις εφημερίδες. Και εξηγώ. Οι εφημερίδες ξεκινάνε να γράφουν για μεταγραφές των ομάδων, είτε κατά πληροφορίες είτε κατά… επιθυμίες. Τις περισσότερες φορές χωρίς βάση. Αλλες, πάλι, υλοποιώντας μανατζερικές επιθυμίες. Και ελάχιστες, ελαχιστότατες φορές, βάση πληροφοριών από την πηγή, δηλαδή από την ίδια την ενδιαφερόμενη ομάδα.

Ρίξτε μια ματιά στα ονόματα που γράφονται πάντοτε προ της μεταγραφικής περιόδου στις εφημερίδες και ξανακοιτάξτε τις μετά την περίοδο των μεταγραφών. Οταν γίνεται και το ταμείο, ποιος πήρε ποιον. Θα αντικρίσετε τότε το απίστευτο, πλην πραγματικό φαινόμενο, οι πραγματικές μεταγραφές των ομάδων να μην έχουν καμία σχέση με αυτές που γράφονταν στις εφημερίδες! Και αυτό είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ, αγαπητοί. Τα ονόματα των παικτών που τελικά αποκτούνται, να μην είχαν γραφτεί ποτέ στα πρωτοσέλιδα, ούτε σαν πιθανοί στόχοι!

Πιστεύω ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί και στην τωρινή περίοδο των μεταγραφών, αυτή που ξεκινάει σε μία εβδομάδα. Και θα βγουν ξαφνικά ονόματα που κανείς δεν περίμενε ότι θα τα διαβάσει. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει και ότι πρόκειται για… μεταγραφικές επιτυχίες. Απ’ αυτόν τον μεταγραφικό κανόνα δεν μπορεί βεβαίως να εξαιρεθεί ούτε καν η Κούλα, η οποία ήδη ξεκίνησε, πρωί-πρωί με την αυγούλα, να αποκτά παίκτες.

ΠΑΝΤΑ… «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ»!

Να εξηγήσω εδώ, πως όταν πρόκειται να αναφερθώ στον τομέα των μεταγραφών, αισθάνομαι την υποχρέωση να ξεκινήσω από την Κούλα! Δικαιωματικά της αξίζει, διότι έχει καταφέρει το ανεπανάληπτο: Να ξεπερνάει ακόμα και τον Πόα στις μεταγραφικές επιτυχίες!

Και για να μη μιλάμε για πιο παλιά, αρκεί να θυμηθούμε τις μεταγραφικές βόμβες του καλοκαιριού! Τότε που κατέπληξε το πανελλήνιο αποσπώντας ποδοσφαιριστές ολκής μέσα από τα χέρια του… Ολυμπιακού! Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα, όταν αποκτήθηκε ο άσος Μπακασέτας; Θεωρήθηκε και παρουσιάστηκε σαν τεράστια μεταγραφική επιτυχία, σαν θρίαμβος του… Μελισσανίδη επί του… Μαρινάκη! Και βέβαια δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα έπεσαν στη… φάκα που τους είχε στήσει ο Αιώνιος!

Να ξεχάσουμε την άλλη μεγάλη μεταγραφή, του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος (και… αυτός!) βρισκόταν ήδη στα χέρια του Ολυμπιακού, αλλά η ΑΕΚάρα (!) κατάφερε να του τον αρπάξει; Ποιανού Χριστοδουλόπουλου; Εκείνου που δεν πέρασε ούτε μία σεζόν χωρίς να παρακαλάει (μέσω μάνατζερ, φυσικά) να ενταχθεί στον πρωταθλητή.

Αλλά μήπως και με τον Μπάρκα, τον ταλαντούχο γκολκίπερ του Ατρομήτου, το ίδιο δεν έγινε; Κι αυτόν… ο Ολυμπιακός τον ήθελε, αλλά η Κούλα του τον… έκλεψε και από τον μεγάλο καημό του, ο Ολυμπιακός πήρε τον Λεάλι δανεικό από τη Γιουβέντους!

ΔΕΥΤΕΡΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ»: ΣΤΑΝΙΕΣ!

Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στα τωρινά επιτεύγματα της κιτρινόμαυρης ομάδας. Ακούσαμε χθες ότι «υπήρξε και δεύτερο χτύπημα από την ΑΕΚούλα». Που σημαίνει, καταρχήν ότι έπρεπε να ψάξουμε ποιο ήταν το… πρώτο χτύπημα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη. Σίγουρα πρόκειται για τον Παντζάρεβιτς, που ήρθε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ήδη έχει μαγέψει. Με την ομορφιά της συζύγου του!

Μιλήσαμε για τον Παντζάρεβιτς, όμως, που μας ήρθε από την Ερεβος, μια ασήμαντη ομαδούλα της Σουηδίας. Η μεταγραφή του πιστώθηκε στον Μαϊστόροβιτς, τον άνθρωπο που έχει καταφέρει, συν τοις άλλοις, να φάει από την Κούλα ολόκληρο Μπάγεβιτς!

Τέλος πάντων, ας πάμε στο δεύτερο χτύπημα της Κούλας: Πρόκειται για κάποιον Βράνιες, ή Στάνιες, ή Μπάμιες, κάπως έτσι. Ο τύπος αυτός είναι Βόσνιος και αγωνίζεται ως αμυντικός, με διόλου επιτυχή τρόπο, αν διαβάσουμε καλά το βιογραφικό του.

Εχει παίξει έως τώρα σε μια ντουζίνα ομάδες, που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο παίζει σε διαφορετική ομάδα κάθε χρόνο! Οι τελευταίες… οκτώ που κατάφερα να ανακαλύψω, είναι (από παλαιόθεν) οι Νάπρεντακ, Σέριφ, Κράσνονταρ, Αλάνια Βλαντικαφκάζ, Ελάζινγκσπορ, Γκαζιάντεσπορ, Σπόρτινγκ Χιχόν (με 11 συμμετοχές σε δύο περιόδους) και τελευταία η Τομ Τομσκ, ο σοβιετικός Τομ Σόγερ.

Η Τομ Τομσκ είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στη βαθμολογία. Επί 17 αγώνων, έχει δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και δώδεκα ήττες. Η άμυνά της είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος, με… 31 γκολ στο παθητικό της! Ο Βράνιες μετείχε σ’ αυτή την άμυνα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, όταν φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της, στο Τομ Τομσκ-Σπαρτάκ Μόσχας 0-1. Μέχρι εκείνη την ημέρα, είχε επτά συμμετοχές, από τις οποίες οι πέντε αφορούσαν ήττες και μάλιστα δύο εντός έδρας.

ΕΝΑΣ ΤΟΝΟΣ UHU!

Ενα από τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ποδοσφαιριστή Βράνιες, είναι ότι εδώ και επτά χρόνια δεν έχει ποτέ περισσότερες από 13 συμμετοχές στις ομάδες που αγωνίζεται! Τι άλλο καλύτερο δηλαδή για μία ομάδα σαν την Κούλα!

Αυτός είναι, λοιπόν, ο Βόσνιος κολοσσός, που ήρθε στην ΑΕΚούλα να συνεχίσει την παράδοση ενός Λέσκοτ, ενός Ντίαζ, εντός Ντιντάκ Βιλά και τόσον άλλων διακεκριμένων μεταγραφών της Κούλας.

Ειπώθηκε ότι ο Βράνιες επιλέχτηκε για να «κολλήσει» με τον Τσιγκρίνσκι. Ηδη έχει δώσει εντολή ο Μελισσανίδης να γίνει παραγγελία στην UHU, για έναν τόνο από τη νέα παντοδύναμη κόλλα που κολλάει ακόμα και άρθρωση με άρθρωση και σύνδεσμο με σύνδεσμο τόσο ισχυρά, ώστε να μην ξαναξεκολλήσουν ποτέ.

Ιμπούρμπος, Γουακλάσο και θηριώδης Σάμπα για πρώτη δόση

Μιλήσαμε για τα δύο πρώτα μεταγραφικά χτυπήματα της Κούλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνουμε τα χτυπήματα του Πόα. Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση, ίσα-ίσα που έχουμε κάθε διάθεση και επιθυμία να τα προβάλλουμε ανάλογα.

Εδώ όμως, θα πρέπει να σταθούμε λίγο και στις εκκαθαρίσεις. Διότι πώς να βάλεις καινούργια πράγματα σε μια ομάδα, αν πριν δεν πετάξεις τα παλιά, να αδειάσουν τον χώρο;

Καταρχήν, λοιπόν, φεύγουν όλοι όσοι φταίνε για την κατάντια της ομάδας. Οχι, μην πάει το μυαλό σας στον… ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ένοχο, αυτός… δεν το κουνάει με τίποτα! Εδώ είδε κι έπαθε να καταφέρει να γίνει… μεγαλομέτοχος και πρόεδρος και… ηγέτης, με πενταροδεκάρες και τώρα να αφήσει έτσι την ομάδα, στο χάλι που βρίσκεται, χωρίς καμία αντιπαροχή; Πιο καλό δεν φαίνεται να φταίνε πάντα άλλοι; Αναλογιστείτε τη θέση του. Εσείς δηλαδή τι θα κάνατε;

Πάμε, λοιπόν, στις εκκαθαρίσεις. Ετοιμους, λέει, έχουν τον Ιμπούρμπο, τον Γουακλάσο και τον… θηριώδη Σάμπα (θυμάστε τα πανηγύρια όταν τον απέκτησαν και τον αποκαλούσαν θηριώδη, επειδή τα κιλάκια του μετριούνται με… τόνους).

Τέλος πάντων, ο θηριώδης δεν πρόκειται (λένε) να τους δυσκολέψει, σχεδόν έτοιμος είναι. Με τους δύο πρώτους, όμως, υπάρχει ένα… θεματάκι. Γιατί θέλουν να τους διώξουν; Διότι (όπως διάβασα) «η στάση τους πριν από τον αγώνα με τη Λάρισα κρίνεται ως απαράδεκτη»! Και ποιος το λέει αυτό; Ο Ουζουνίδης το λέει, αγαπητοί, ο οποίος προφανώς δεν τους υπολογίζει.

Τι ακριβώς όμως έκαναν οι Ιμπάρμπο και Γουακλάσο, ώστε να θεωρείται η στάση τους απαράδεκτη; Ποιο ήταν το… τόσο φριχτό έγκλημα που έκαναν; Πολύ απλά, αγαπητοί φίλοι, τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις καθυστερήσεις πληρωμών τους! Πράγμα που, όπως καταλαβαίνετε, για τη συγκεκριμένη ομάδα με τη συγκεκριμένη διοίκηση, θεωρείται ιδιαζόντως ειδεχθές!

Ολα αυτά είναι κατανοητά. Εκείνο που χρειάζεται ειδική αναφορά, είναι η στάση του Ουζουνίδη. Δηλαδή, γιατί παρεξηγήθηκε ο Ουζουνίδης, που οι επαγγελματίες παίκτες της ομάδας ζήτησαν τα λεφτά τους; Μήπως επειδή (λέω, μήπως) ο ίδιος έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα παίρνει όποτε του… δίνουν και έχει την απαίτηση να κάνουν και όλοι οι άλλοι το ίδιο;

ΤΟ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ «ΦΥΓΕ ΣΥ, ΕΛΑ ΣΥ»!

Αυτοί οι τρεις, λοιπόν, υπολογίζονται να γίνουν παρελθόν σε πρώτο χρόνο. Μη… βιάζεστε, όμως, υπάρχει και ο δεύτερος χρόνος και ο... τρίτος χρόνος! Σύμφωνα πάντα με τα ενήμερα ρεπορτάζ, ακολουθούν οι Λεντέσμα, Ιβανόφ και Ρινάλντι. Και αυτοί στο πρόγραμμα είναι, να φύγουν για να έρθουν άλλοι, πάντα στο πλαίσιο της σοφής και επιτυχημένης μεταγραφικής τακτικής «φύγε συ, έλα συ». Οπότε, οι εξελίξεις μπορεί να είναι δύο ειδών. Η μία να φύγουν (απλήρωτοι, ως επί το πλείστον, στον δρόμο που χάραξε ο θείος Ζιλμπέρτο) και η άλλη να μη… φύγουν (απλήρωτοι). Αν φύγουν, θα είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχτούν ταλέντα όπως ο Χουχούμης και να θεμελιώσουν σταθερή θέση στη βασική ενδεκάδα. Αν πάλι δεν φύγουν, δεν πειράζει, καλή καρδιά. Μήπως ο Βέμερ, που κάθεται και πληρώνεται, περνάει άσχημα;

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής γνωστά σχετικά με τις εκκαθαρίσεις στον Πόα. Φυσικά, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ενισχύσεις της ομάδας. Ηδη αποκτήθηκε ο Λυμπερόπουλος, με πολύ δυνατό background. Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για τον διεθνή σέντερ φορ ο οποίος, κυρίως με τη φανέλα του Πόα λανσάρισε και επέβαλε τη χρησιμοποίηση των αγκώνων στις φάσης διεκδίκησης της μπάλας από τον αντίπαλο, κάτι δηλαδή σαν πρόγονος του Μπεργκ, ο οποίος ομολογουμένως έχει τελειοποιήσει τη χρησιμοποίηση των αγκώνων του, ανάγοντάς τους σε επίπεδο φονικών όπλων!

Αποκτήθηκαν ακόμη ο Τάκης Φύσσας, ο οποίος αναλαμβάνει, λέει, τις ακαδημίες στη θέση του Γιώργου Σαμαρά

(ο οποίος ειδοποιήθηκε για την απόλυσή του τηλεφωνικά και την ώρα που πήγαινε για προπόνηση της εφηβικής ομάδας.

Και λέω, ρε παιδιά, πόσο πιο μικρός, πόσο πιο ελάχιστος, πόσο πιο τιποτένιος θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτός ο σύλλογος;).

Και για να κάνουμε ταμείο, έχουμε και λέμε: Αποκτήθηκαν ήδη ο Λυμπερόπουλος και ο Φύσσας, έρχεται όπου να ’ναι και ο Μπαλτάκος, ε, ακόμα το ψάχνετε; Και αυτήν τη φορά ο Πόα θα κυριαρχήσει στις μεταγραφές. Οπου κάθε έξι μήνες, όπως ασφαλώς θα έχετε προσέξει, αναδεικνύεται… πρωταθλητής! Με σατανική συνέπεια!

Δεκτές εν μέρει οι αγωγές του κ. Τάσου Κανελλόπουλου

Πληροφορία που θεωρώ αρκετά σοβαρή, αφού αφορά έναν άοκνο εργάτη της δημοσιογραφίας, προσηλωμένο πάντα στο καθήκον της ενημέρωσης. Και δη, ένα δημοσιογράφο πού τα δικαστικά τα παίζει στα πέντε δάχτυλα. Ναι, μην αναρωτιέστε, ομιλώ για τον στενό συνεργάτη του Αλαφούζου, τον Κυριάκο Θωμαΐδη. Πληροφορία αρκετά δυσάρεστη, γι’ αυτόν πού αφορά, ιδίως όταν έρχεται τέτοιες άγιες μέρες.

Εμαθα, λοιπόν ότι ανακοινώθηκαν δύο αστικές αποφάσεις κατά του Κυριάκου Θωμαΐδη, από το Εφετείο Αθηνών. Και όταν λέμε αστικές αποφάσεις, σίγουρα αφορούν αγωγές με χρηματικές απαιτήσεις αποζημιώσεως. Ενάγων στις δύο αυτές υποθέσεις, ήταν ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Και εγώ, που δεν τυχαίνει να γνωρίζω παρά μόνον ένα Αναστάσιο Κανελλόπουλο, τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (νομίζω ότι έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί), σκέπτομαι τι ακριβώς πρέπει να είχε γράψει (ή πει από την εκπομπή του, δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά θα μάθω) ο Κυριάκος για να την πατήσει τόσο χοντρά, με το να θιγεί ολόκληρος αντιεισαγγελέας!

Εμαθα ακόμη ότι οι αποφάσεις αφορούν δύο αγωγές του κ. Κανελλόπουλου, οι οποίες συνεκδικάστηκαν και έγιναν εν μέρει δεκτές. Που σημαίνει ότι μπορεί να μην έγινε δεκτό όλο το ποσόν που απαιτούσε ο ενάγων, αλλά ένα μέρος του.

Αλήθεια, πόσα είναι, ρε Κυριάκο;

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 23/12/2016)

Διαβάστε επίσης