Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΔΟ-ΜΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΤΟ!

ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΔΟ-ΜΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΤΟ!
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 - 15:23

Πρόσωπο της ημέρας έγινε πάλι ο επιθετικός άσος του Παναθηναϊκού Σεμπάστιαν Λέτο, ο οποίος για μία ακόμη φορά δικαίωσε τη φήμη που τον ακολουθεί σε όλες τις ομάδες όπου έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τη φήμη ενός πραγματικού τζέντλεμαν, ενός ποδοσφαιριστή που δεν ξεχωρίζει μόνο για το ταλέντο του, αλλά και για το απαράμιλλο ήθος του.

Ο ευπατρίδης του ποδοσφαίρου, με το που πέτυχε το μοναδικό και νικητήριο τέρμα της ομάδας του, στο 83’ με κεφαλιά, εκμεταλλευόμενος την όμα του αμυντικού, έσπευσε να στραφεί προς την εξέδρα και με τις δύο του χούφτες να δείξει πόσο πολύ μεγάλα τα έχει. Η φωτογραφία που απαθανάτισε το καταπληκτικό αυτό γεγονός δημοσιεύτηκε στα πρωτοσέλιδα των «αντικειμενικών» εφημερίδων, εκείνων που κάνουν δημοσιογραφία πληροφόρησης, που παρουσιάζουν την είδηση όπως είναι, που δεν βρίσκονται στην υπηρεσία οποιασδήποτε ομάδας, παρά μόνο του αναγνώστη. Των… ανεξάρτητων και ελεύθερων εφημερίδων, δηλαδή, και συγκεκριμένα τη φωτογραφία του Λέτο να μας τα δείχνει παρουσίασαν στις πρώτες τους σελίδες η «SPORTDAY», η «LIVESPORT» και το «GOAL».

Αντιθέτως, η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ», που δεν συγκαταλέγεται στις «αντικειμενικές, αδέσμευτες και ανεξάρτητες, αλλά στα οπαδικά μιάσματα, ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΕ την αντιαισθητική, αισχρή, χυδαία και ΑΛΗΤΙΚΗ φωτογραφία, ούτε στην 1η σελίδα ούτε στην τελευταία. Προτίμησε να βάλει ΑΛΛΕΣ του Λέτο, που τον παρουσιάζουν σαν κανονικό άνθρωπο και όχι σαν ανώμαλο και διεστραμμένο αθρωποειδές. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η οπαδική «ΠΡΑΣΙΝΗ» έδωσε ένα γενναίο ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ στους ΑΡΔοκανίβαλους, που για να εξυπηρετήσουν το κυκλοφοριακό τους πάθος είναι διατεθειμένοι να προβάλουν ακόμα και αρρωστημένες παραστάσεις, αρκεί να τις θεωρήσουν «εμπορικές».

Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά του θέματος. Ο πρωτοσέλιδος επιδειξίας Λέτο απασχόλησε και θα απασχολήσει σίγουρα και για αρκετές ημέρες τα ΜΜΕ αυτής της νοοτροπίας που περιγράψαμε. Δεν ξέρω, όμως, αν θα απασχολήσει και εκείνους που ΠΡΕΠΕΙ να απασχολήσει, και εννοώ την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Δεν τρέφω βεβαίως ψευδαισθήσεις, ειδικά την εποχή που στην ΕΠΟ κυριαρχούν η ΑΝΟΜΙΑ και η ΑΝΩΜΑΛΙΑ, να βρεθεί κάποιος λειτουργός της αθλητικής Δικαιοσύνης και να ασχοληθεί με την ανώμαλη προσωπικότητα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή. Δεν μπορώ όμως να μην ανατρέξω στο παρελθόν, όταν σε ανάλογες περιπτώσεις όχι μόνον ξεσηκώθηκαν όλα τα ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΜΜΕ εναντίον των υποτιθέμενων δραστών, αλλά απαίτησαν (και κάποιες φορές επέτυχαν) την πειθαρχική τους δίωξη!

ΤΟ ΣΤΡΟΒΙΛΙΖΟΜΕΝΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΟΥ ΑΝΤΖΑ

Θυμάμαι, για παράδειγμα (προχείρως, διότι δεν κάνω εδώ στατιστική καταγραφή), την περίπτωση του Παρασκευά Αντζα, ο οποίος μετά από περιφανή νίκη των «ερυθρόλευκων» μέσα στη Λεωφόρο έφερε το χέρι στην κεφαλή του και με το μεσαίο του δάχτυλο μια την έξυνε, μια το έδειχνε. Ο Αντζας παραπέμφθηκε από τον αθλητικό δικαστή για τα περαιτέρω. Οταν αθωώθηκε, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του.

Το 2007, σε αγώνα Ολυμπιακός - ΟΦΗ 6-2, ο «ερυθρόλευκος» άσος Λούα Λούα μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματός του πέρασε τρέχοντας πάνω από το σημαιάκι του κόρνερ. Τη στιγμή ακριβώς που το σημαιάκι βρέθηκε ανάμεσα στα σκέλια του Λούα Λούα, ένας φωτογράφος πέτυχε τον τέλειο συγχρονισμό απαθανατίζοντάς τον. Η φωτογραφία κοσμούσε την επομένη την πρώτη σελίδα αθλητικών εφημερίδων, με πανηγυρικό τόνο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση (!!!) του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Πούλιου, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πρωτοσέλιδο εμπίπτει στον νόμο περί ασέμνων. Η κίνηση του εισαγγελέα προκάλεσε την παρέμβαση των αθλητικών δικαστών και ο Λούα Λούα κλήθηκε σε απολογία. Φυσικά, κατά τη διαδικασία αποδείχθηκε η έλλειψη προθέσεως του Λούα Λούα, ο οποίος απαλλάχθηκε πάσης κατηγορίας.

ΠΕΡΕΪΡΑ ΚΑΙ ΚΑΣΑΜΙ

Πριν από δύο περίπου χρόνια, στη ρεβάνς του αγώνα Κυπέλλου που έγινε στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη και την ΠΡΟΚΡΙΣΗ με γκολ του Χάρα στα τελευταία λεπτά. Οι ΑΛΗΤΕΣ της Κούλας έκαναν «ντου» και το παιχνίδι τελικά διεκόπη πριν από τη λήξη του, με υπαιτιότητα της γηπεδούχου. Στη διάρκεια των επεισοδίων και θέλοντας να δικαιολογήσουν τη λύσσα τους, οπαδοί της Κούλας κατήγγειλαν τον προπονητή Περέιρα και τον ποδοσφαιριστή Κασάμι του Ολυμπιακού ότι με χειρονομίες τους… προκάλεσαν και εξ αιτίας τους έγιναν και τα επεισόδια! Παρά τον θόρυβο και την αβάντα των «αντικειμενικών» ΑΡΔοΜΜΕμέδων, ούτε ο Κασάμι τιμωρήθηκε για κάτι, ούτε ο Περέiρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πως δεν ταλαιπωρήθηκαν, ή δεν ταλαιπωρούνται ακόμη, διότι ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους από κάποιους οπαδούς, ασκήθηκε δίωξη εις βάρος τους, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η δίκη.

ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

Η φωτογραφία του Λέτο που δημοσιεύτηκε χθες λογικά θα πρέπει να προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αθλητικής και ποινικής, όπως των προηγουμένων που αναφέραμε. Ομως, με τον περίεργο ποδοσφαιριστή εκ Παταγωνίας υπάρχει μία διαφορά. Οτι ανήκει στον Παναθηναϊκό και… όχι στον Ολυμπιακό! Ον μεθερμηνευόμενον εστί ότι δεν πρόκειται να τον καλέσει κανένας, ούτε και να ασχοληθεί μαζί του κάποιος λειτουργός της Θέμιδος. Θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικότερα από τη στιγμή που στο Διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες αναρτήσεις χρηστών, χιουμοριστικές έως εξωφρενικές οι περισσότερες, οι οποίοι δίνουν διαφορετικές ερμηνείες στην αντίδραση του Λέτο. Κάποιοι, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι ο Λέτο δεν επέδειξε τα όργανά του, αλλά το μέγεθος της… έδρας του, όπως έχει διαμορφωθεί ύστερα από το 3-0 του Ολυμπιακού! Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτά που έδειχνε ο Λέτο «δεν ήταν τα δικά του», αλλά «εκείνα που του είχε εμφυτεύσει ο Ολυμπιακός», και… έφταναν «μέχρι μπροστά»!

Οπως και να ’χει, ξεπερνώντας τις ακραίες ερμηνείες, ο Λέτο θα πρέπει να κληθεί, αν μη τι άλλο, για να δώσει απαντήσεις σε πολλά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα. Και πιστεύω ότι, σε μια ζωντανή ακρόαση, θα αποδειχτεί και η πραγματική του κατάσταση, αν δηλαδή φαινόμενα όπως η δυσλεκτικότητα, ο έντονος στραβισμός του κ.λ.π. προέρχονται από την μπάρα του γυμναστηρίου που έπεσε προ ετών στο κεφάλι του, ή από άλλα εγγενή αίτια, όπως π.χ. κάποια λανθάνουσα, πλην πολλάκις ευρισκόμενη σε έξαρση, μορφή μογγολισμού.

Για τον κυρ Γιάννη που έφυγε…

Ο Γιάννης Παπαδάκος, ο Πειραιώτης πρώην διαιτητής που χάθηκε σε ηλικία 79 ετών, πρόωρα και μάλλον άδικα και άδοξα, υπήρξε κάποια εποχή όχι μόνο στενός φίλος, αλλά και άτυπος συνεργάτης μου. Ηταν η εποχή που ξεκινούσα στο «ΦΩΣ» τη στήλη «Πολλά… εν Ολίγοις» και είχα βρει, στο πρόσωπο του κυρ Γιάννη, έναν άνθρωπο που με βοηθούσε αφάνταστα στην ειδησεογραφία της στήλης. Σίγουρα, του χρωστάω πολλά για εκείνα τα χρόνια.

Ο κυρ Γιάννης ξεκίνησε με τη διαιτησία, υπηρέτησε τη διαιτησία, έζησε από πολύ κοντά τη διαιτησία, αλλά δεν ήταν μόνον άνθρωπος της διαιτησίας. Ηταν άνθρωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Ηταν ένας κλασικός, παραδοσιακός και ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ «ποδοσφαιράνθρωπος», που ξεχώριζε για τις γνώσεις του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσε, έκρινε και καμιά φορά καθόριζε τις καταστάσεις.

Μέγας Ολυμπιακός ο Γιάννης Παπαδάκος, είχε αφιερώσει τα τελευταία του, τα μετά τη σύνταξη χρόνια, στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου και ειδικότερα της διαιτησίας, όπου του ανήκε πάντα ένας ρόλος πρωταγωνιστικός, αλλά και ρυθμιστικός των εξελίξεων. Ηταν πολύ στενός φίλος του πρόσφατα αποβιώσαντος Μάκη Γερμανάκου, όπως και πολλών άλλων κορυφαίων προσωπικοτήτων της διαιτησίας.

Νομίζω ότι δεν θα είμαι υπερβολικός ή ανειλικρινής αν ισχυριστώ ότι με τον Γιάννη Παπαδάκο έφυγε και μια ολόκληρη εποχή της πειραϊκής διαιτησίας, και όχι μόνο. Το κενό που αφήνει δεν είναι απλώς δυσαναπλήρωτο. Είναι ΜΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΙΜΟ.

(Μόνο τα καλά, κυρ Γιάννη, από μένα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.)

Νέο ατόπημα της χουντογεννημένης αθλητικής εκπομπής

ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ Ο ΣΕΜΠΑ

Με πληροφόρησαν φίλοι ότι στο δημόσιο κανάλι της ΕΡΤ και στη χουντογεννημένη αθλητική εκπομπή της Κυριακής ακούστηκε και το εξής ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ: Οτι «αυτό που έκανε ο Σεμπά», δηλαδή το να αντιδράσει στην πρόκληση του «σαρδελοειδούς» Σολτάνι, ενώ σφάδαζε τραυματισμένος από το εγκληματικό χτύπημα που είχε δεχτεί, ήταν… «δυο φορές χειρότερο από το φάουλ του Λισγάρα», που… «έγινε πάνω στην ένταση του αγώνα»!!! Συγγνώμη δηλαδή, αλλά (αν είναι αλήθεια, διότι εγώ δεν τη βλέπω ποτέ αυτή την εκπομπή και δεν έχω ιδίαν αντίληψη) την επόμενη φορά που κάποια κυβέρνηση θα αποφασίσει να ΚΛΕΙΣΕΙ οριστικά και τελεσίδικα το κρατικό τσατσοκάναλο, όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιδράσω, αλλά θα βγω ΔΗΜΟΣΙΑ και θα ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΩ την απόφαση, που, αν μη τι άλλο, θα ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ από το επάγγελμα τους ΚΗΦΗΝΕΣ της ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ και των διατεταγμένων υπηρεσιών.

Ο Καλτσίδης στη Λεωφόρο!

Σε σουίτα της Λεωφόρου βρέθηκε προχθές ο… Καλτσίδης, για να βρει τον Αλαφούζο και να τον παρακαλέσει να τον δεχτεί για συμπαίκτη στην ΠΑΕ, με λίγα λεφτά όμως. Διότι, όπως έγραψαν στο σκατοdna, τελευταία οι επιχειρήσεις του Καλτσίδη… δεν πάνε καλά! Ενώ του… Αλαφούζου, ε;

Παγωνιά…

Για την ιστορία, πάντως, ο Αλαφούζος δεν ήταν στο γήπεδο. Με τέτοια παγωνιά.…

Κι όλο πλησιάζει…

«Κι όλο πλησιάζει, δέσμες φως βγάζει…» το Παναθηναϊκός - Αεκούλα. Αυτό που ανέβαλαν για να δούνε πώς θα εξελιχθεί η βαθμολογία και να πράξουν αναλόγως. Η Κυριακή είναι πάντα… κοντή γιορτή. Εκεί θα δείξει.

Τον χειρότερο!

Αυτοί που βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση πάντως είναι οι Τριτσωνοκουκουλάκηδες. Πρέπει να βρούνε διαιτητή που να μη δίνει υποψίες στον κάθε αντίπαλο ότι δουλεύουν για τον άλλον! Προβλέπω να βάλουν πάλι τον Σιδηρόπουλο. Μπορεί να είναι ο χειρότερος διαιτητής της χώρας, αλλά τουλάχιστον κανείς δεν θα μπορεί να τους πει τίποτα για τον ορισμό.

Θεός και Σατανάς!

Στην Κούλα, πάντως, κάποιες σταθερές τείνουν να αλλάξουν. Μέχρι πρότινος ο Νιάου ήταν ο Θεός και ο Ντούσκο ο Σατανάς. Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και ο Ντούσκο άρχισε να αποκτά… θεϊκή υπόσταση. Εχουμε ακόμα πολλά να δούμε, πάντως.

Η ροή από τη Δούρου

Οσο δεν τσουλάει το θέμα με τα εκατομμύρια της Δούρου… για την «αγιασοφιά», μεταγραφή η Κούλα δεν πρόκειται να κάνει. Οταν αρχίσει η… ροή από την περιφέρεια, τότε ο Νιάου θα… «βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να φέρει μεγάλους παίκτες.

Γκρανκάσες!

Κάτι… «γκρανκάσες» από την Ξάνθη προχθές έβλεπαν τα χάλια στην Τρίπολη και ξεκαρδίζονταν στα γέλια.

Ευκαιρία (1)

Ο Νίνης έμεινε ελεύθερος από τη Σαχλερουά, διότι, λέει, «δεν ήταν στα πλάνα της»! Τρέχα, Νιάου, ευκαιρία!

Ευκαιρία (2)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρόταση στον Τάκη Γκόνια, που έμεινε ελεύθερος από την Καλλιθέα, έκαναν άνθρωποι της Αεκ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Τάκης αρνήθηκε, διότι έχει άλλα σχέδια για το μέλλον.

Τα αστεία του Φύσσα

Αφθονο γέλιο σκόρπισε η ομιλία του νεοπροσληφθέντος Τάκη Φύσσα στους νεαρούς παίκτης της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού. «Παίζετε στον Παναθηναϊκό, τη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας» έλεγε και τα παιδιά διπλώνονταν από τα γέλια. Εμαθα πάντως ότι τους έδωσε και πολύτιμες συμβουλές για το αύριο της καριέρας τους. «Και να μη ζητάτε λεφτά» κατέληξε.

Τον προπονητή αντί προέδρου

Αγανακτισμένος οπαδός του Πόα, λέει, την έπεσε στον Ουζουνίδη πριν από το 1-0 και του ζήτησε να… αλλάξει την ομάδα και να την… ξανακάνει Παναθηναϊκό! Ξέρετε λοιπόν τι βλέπω εγώ; Οτι προκειμένου να την πέσεις στον πρόεδρο, ζητώντας του μεταγραφές με κανονικούς ποδοσφαιριστές και να χάσεις και τα προνόμια, προτιμότερο είναι να την πέφτεις δημόσια στον προπονητή, κάνοντάς τον και στόχο για τη συνέχεια.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 11/01/2017)

Διαβάστε επίσης