Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ, ΑΛΛΑ… ΚΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΟΜΒΙΚΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟ

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ, ΑΛΛΑ… ΚΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΟΜΒΙΚΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟ
Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 - 15:32

Προς το παρόν «πηδάω» το παιχνίδι με την Μπεσίκτας και πάω κατευθείαν στην Κυριακή. Θεωρώ τον αγώνα με τον Ατρόμητο, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, εξαιρετικά ΚΡΙΣΙΜΟ για την πορεία της ομάδας προς την κατάκτηση του 44ου. Και θα είναι δύσκολο, δεδομένου ότι για ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ο Θρύλος παίζει Πέμπτη και Κυριακή! Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία δεν έχει προηγούμενο σε επανάληψη. Ποτέ δεν υπήρξε ομάδα που να αναγκάστηκε, σχεδόν κάθε εβδομάδα, να παίζει Πέμπτη - Κυριακή, στα όρια του τριημέρου.

Κάτι τέτοιο, όπως λέγαμε και χθες, έγινε και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Βρύζας έβαλε τον αγώνα Κυπέλλου στο Περιστέρι Πέμπτη, δυόμισι μέρες πριν την Τούμπα, ενώ μπορούσε να τον βάλει Τετάρτη.

Τέλος πάντων, αυτή η ιδιαιτερότητα είναι επιβαρυντική για την ομάδα, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν άλλες καταστάσεις που είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσουν θετικά και εύκολα ή δύσκολα θα φτάσουμε σε άλλη μια νίκη. Το ότι βεβαίως ο Ατρομητάκος θα ΣΚΙΣΤΕΙ για να κάνει ζημιά, όπως ΔΕΝ ΣΚΙΖΕΤΑΙ με ΚΑΜΙΑ άλλη ομάδα, είναι σίγουρο. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να αντέξει στην πίεση που θα ασκήσει ο Ολυμπιακός με την καινούργια τεχνική ηγεσία.

Με μία νίκη την Κυριακή, ο Ολυμπιακός φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την κατάκτηση του τίτλου και παράλληλα ΚΟΒΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ του κάθε… ονειροπόλου αεριτζή. Ασχέτως από το τι θα γίνει δηλαδή στο Κούλα - Μπάουγκ, το ντέρμπι των «Τριών Μ.Α.Σ.», ο Ολυμπιακός θα θέλει το πολύ δύο νίκες στους έξι αγώνες που ακολουθούν και οι οποίοι είναι κατά σειράν με τον Πόα στη Λεωφόρο (δεν μας πολυνοιάζει) και μετά με Πλατανιά εντός, Κέρκυρα εκτός, Λειβαδιά εκτός, ΠΑΣ Γιάννινα εντός και τελευταία αγωνιστική με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Αγώνες δηλαδή που εύκολα ή δύσκολα είναι δικοί μας, όσο και αν οι εκάστοτε αντίπαλοί μας, όταν μας αντιμετωπίζουν, μεταβάλλονται σε… Ρεάλ και Μπαρτσελόνες.

Το χειρότερο, για μένα, είναι ότι φέτος ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει το πρωτάθλημα με την ίδια άνεση και διαφορά βαθμών όπως τα προηγούμενα. Αλλά, ρε παιδιά, μήπως και αυτό, αν συμβεί, δεν θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της κακοπροαίρετης κριτικής, όταν στα χρόνια της παντοδυναμίας μας χρησιμοποιείται αφειδώς το κακόβουλο επιχείρημα «Δεν είναι πρωτάθλημα αυτό, όταν ο πρωταθλητής αναδεικνύεται από τον Γενάρη».

Με αυτή τη λογική, λοιπόν, να και ένα πρωτάθλημα που πιθανότατα θα κερδίσουμε με σχετικά «μικρή» βαθμολογική διαφορά. Για τη χειρότερη, μιλάω, περίπτωση.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΥΛΑ - ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ!

Ας δούμε, όμως, τι γίνεται και με τους απέναντι. Το χθεσινό 1-1 της Κούλας με τον Πανιώνιο είχε πολύ μεγάλη σημασία! Μεγαλύτερη από όσο δείχνει η επιφανειακή εικόνα. Προσέξτε τώρα τα δεδομένα.

Για τι ακριβώς «πάει» τώρα η Κούλα; Το δείχνει η βαθμολογική της θέση: Πάει για μία θέση στην τετράδα των πλέι οφ! Πιο συγκεκριμένα, πάει για την ΤΕΤΑΡΤΗ θέση, μετά τους Πανιώνιο (μόνο με θαύμα χάνει την τετράδα πλέον), Πάοκ και Πόα.

Με 37 βαθμούς είναι πίσω από τον τέταρτο Πόα τέσσερις πόντους, αλλά μεσολαβεί η Ξάνθη με 39 και αυτός είναι ο βασικός αντίπαλος της Κούλας. Την Ξάνθη του περίεργου δηλαδή θα πρέπει να εκτοπίσει, για να παίξει πλέι οφ. Και μην ξεχνάμε ότι τα πλέι οφ για την Κούλα έχουν μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, επειδή χωρίς αυτά θα απομυθοποιηθεί η όποια επικοινωνιακή προβολή του Μελισσανίδη!

«Ποιος Μελισσανίδης, αυτός που δεν κατάφερε ούτε πλέι οφ να παίξει η Αεκ;», θα είναι το σχόλιο που θα πλανάται στα χείλη των κίτρινων οπαδών. Και θα είναι ένα σχόλιο που δεν θα σηκώνει απάντηση, ειδικά τώρα που χάρη στις ενέργειες και τη δράση του «διοικητή» έφυγε ο Γκιρτζίκης, ήρθε η FIFA, εξυγιάνθηκε το ποδόσφαιρο και οι κακοί διαιτητές που δεν μας άρεσαν, σφυρίζουν μόνο για να φεύγουν τα τρένα. Νομίζω, λοιπόν, ότι η συμμετοχή στα πλέι οφ είναι θέμα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ τόσο για την Αεκούλα όσο ΚΑΙ για την ύπαρξη του Μελισσανίδη στην Αεκούλα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΚΒΑΣΕΙΣ

Αυτή η κατάσταση μπορεί την Κυριακή να βελτιωθεί, μπορεί όμως και να χειροτερέψει. Ας δούμε πώς έχει η μεγάλη εικόνα της αγωνιστικής. Η Κούλα υποδέχεται τον Πάοκ του μέχρι πρότινος φίλου και συμμάχου Ιβάν Σαββίδη. Εδώ, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, υπάρχουν ΤΡΕΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΚΒΑΣΕΙΣ, που αφορούν και οι τρεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ τον Πάοκ και τον ηγέτη του, λόγω του ότι εξακολουθεί να πιστεύει στο «θαύμα»: Τι θα γίνει, λοιπόν, Ιβάν, θα παίξει εναντίον ΦΙΛΩΝ, εναντίον ΕΧΘΡΩΝ, ή (η τρίτη και αυθαίρετη εκδοχή) εναντίον ΤΣΑΤΣΟΣΚΩΛΗΚΩΝ που πιθανότατα θα βάλουν την όποια «συμμαχία» πάνω ΚΑΙ από την ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ;

Αυτό το «ενδεχόμενο» στηρίζεται στη βεβαιότητα ότι για κάποιους οι «συμμαχίες» όταν είναι και επικερδείς, τοποθετούνται ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ. Ας κρατήσουμε λοιπόν ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ εκδοχές και την Κυριακή ΒΛΕΠΟΥΜΕ. Θυμίζω μόνο -και αυτό είναι σημαντικό- ότι ΠΡΙΝ από το ντέρμπι των δυστυχισμένων γίνεται το Ολυμπιακός - Ατρόμητος, που η έκβασή του ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θα παίξει μεγάλο ρόλο στις όποιες… «επικοινωνιακές επαφές».

Πάμε παρακάτω. Η Ξάνθη την Κυριακή παίζει στην Κέρκυρα. Παιχνίδι μεγάλης σημασίας για την Ξάνθη. Στη συνέχεια υποδέχεται τη Λιβαδειά και έχει ακόμη Γιάννινα, Παναιτωλικό, Αστέρα, Λάρισα και Βέροια! Δηλαδή, πρόγραμμα ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ! Επτά παιχνίδια που ΚΑΛΛΙΣΤΑ μπορεί να τα πάρει όλα, ή με ελάχιστες απώλειες! Βάλτε και τους δύο πόντους που είναι παραπάνω από την Κούλα, βάλτε και το πρόγραμμα της Κούλας και μετά είμαι σίγουρος ότι θα… «σταυρώσετε τους μελλοθάνατους»! Ετσι δηλαδή και χάσει την Κυριακή από τον Πάοκ, τη βλέπω τελικά κάτω και από Πλατανιά και Ατρόμητο στη βαθμολογία.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ Ο ΚΑΡΙΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Πόσο ευμετάβλητη είναι, αλήθεια, η κρίση του φιλάθλου κόσμου. Είναι καταπληκτικό.

Την Κυριακή στην Τούμπα, ο Ανσαριφάρντ έχασε μία ευκαιρία από αυτές που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και «απ’ αυτές που δεν χάνονται». Κι όμως, ο κανόνας του ποδοσφαίρου που ισχύει παγκοσμίως, λέει ότι όλα τα γκολ μπαίνουν και ΟΛΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ.

Ο Ανσαριφάρντ εμένα μου έδειξε σαν να αιφνιδιάστηκε από την τροπή της φάσης. Και ποιος θα περίμενε δηλαδή ότι ο Φορτούνης θα κατάφερνε να στριμώξει τον Γλύκο να κάνει τέτοια γκέλα;

Για μένα, λοιπόν, ο Ανσαριφάρντ είναι απολύτως δικαιολογημένος για την απώλεια του γκολ. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι Ολυμπιακοί δεν του βρήκαν ελαφρυντικά, αλλά αντίθετα έσπευσαν να τον… «θάψουν» με απαξιωτικά σχόλια. Ποιον; Τον σκόρερ για τον οποίο λίγες μέρες πριν είχαν σηκώσει κύματα διαμαρτυριών εναντίον του Μπέντο που δεν τον χρησιμοποιούσε!

Ο Ανσαριφάρντ, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι ένας ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ επιθετικός για κάθε ομάδα, που όμως ακόμα δεν έχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Είμαι βέβαιος ότι στο επίπεδο που αγωνίζεται ο Ολυμπιακός και με την ποιότητα των συμπαικτών του, πολύ γρήγορα θα βελτιώσει τα όποια αρνητικά του και θα φτάσει στο πολύ υψηλό επίπεδο που μαρτυρούν οι προδιαγραφές του.

Η ΑΣΤΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΠΕΝΤΟ ΣΤΟΝ ΟΜΑΡ

Πολλά από όσα είπε ο Μπέντο μετά τον αγώνα της Τούμπας, ήταν τόσο λάθος ώστε να θεωρούνται ακόμα και κοροϊδία προς τον κόσμο του Ολυμπιακού. Για παράδειγμα, η αναφορά στον Ομάρ Ελαμπντελαουί ήταν πέρα για πέρα άστοχη.

Ο Ομάρ εδώ και μήνες ολόκληρους κυριολεκτικά δεν υπήρχε για τον Ολυμπιακό. Τη μια ήταν τραυματίας, την άλλη δεν είχε αποθεραπευτεί, την τρίτη δεν αισθανόταν καλά, όλο και κάτι διαβάζαμε για την κατάστασή του. Το τελικό, όμως, ήταν ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ για τον Ολυμπιακό παίκτης με αυτό το όνομα.

Και η αλήθεια, την οποία γνωρίζει ο Μπέντο, ήταν ότι ο Ελαμπντελαουί ΗΘΕΛΕ να φύγει, να κάνει μεταγραφή σε ομάδα άλλου πρωταθλήματος. Οπως και έγινε.

Σε τέτοιο επίπεδο, όπως έχουμε ξαναγράψει, όταν ο παίκτης ΘΕΛΕΙ να φύγει με μια καλή πρόταση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ να τον κρατήσει! Και στο ποδόσφαιρο ισχύει ο κανόνας που λέει… «παρακαλετό μ…νί, ξινό γ…σι»! Ετσι είναι, μας αρέσει - δεν μας αρέσει.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΞΤΡΕΜ

Η εικόνα της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια της μετά την Οσμανλί δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ λειτουργία. Και όταν υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση, μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους. Είτε στην γενικότερη λειτουργία είτε ατομικά στους παίκτες που έχουν αγωνίζονται στην επίθεση.

Εν προκειμένω, πιστεύω ότι το μέγα πρόβλημα επιθετικής δυστοκίας δεν ήταν ο σέντερ φορ, αλλά τα εξτρέμ! Ο Σεμπά έπεσε ήδη θύμα υπερφόρτωσης, λόγω της συνεχούς χρησιμοποιήσεώς του. Το παιδί είναι τόσο φιλότιμο, ώστε να υπάρχει το ενδεχόμενο να μην εξωτερικεύει την κούρασή του από τα συνεχή παιχνίδια. Ομως ο προπονητής έπρεπε να το έχει ήδη προσέξει, όπως το πρόσεξαν ασφαλώς όλοι οι φίλαθλοι. Ναι, ο Σεμπά ήταν κουρασμένος και αυτό φαινόταν, αλλά ο Μπέντο, είτε δεν το καταλάβαινε είτε ρισκάριζε, στηριγμένος στο φιλότιμο και την ψυχική διάθεση του παίκτη.

Από την άλλη, βασικός έπαιζε ο Ελιουνούσι, παίκτης υψηλής ποιότητας, αλλά όχι ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ στους αγώνες. Ο Ελιουνούσι δεν μπορεί να έχει το ίδιο καλή απόδοση επί ενενήντα λεπτά, διότι στο παιχνίδι του αναλώνεται ΚΥΡΙΩΣ σε ΑΜΥΝΤΙΚΑ καθήκοντα. Πιο πολύ φαίνεται στο γήπεδο με το να καλύπτει τον Φιγκέιρας και να μαρκάρει τους αντιπάλους, παρά να επιτίθεται. Ο Ελιουνούσι δεν είναι εξτρέμ ΜΠΟΥΚΑΔΟΡΟΣ, αυτό που λέμε διεμβολιστής, σε αντίθεση με τον Μανθάτη, που και γρήγορος είναι και μπουκαδόρος. Πιστεύω ότι τελικά ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και απ’ αυτούς που διαθέτει ο Ολυμπιακός, είναι οι καλύτεροι, αρκεί να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ τους και όχι στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Διότι, ρε παιδιά, πώς να το κάνουμε. Με το να κάνει παιχνίδι στην επίθεση π.χ. ο Σισοκό αντί του Σεμπά και να αμύνεται ο Σεμπά αντί του Σισοκό, εντάξει, καλό είναι, αλλά δεν ΒΟΗΘΑΕΙ στην επιθετική παραγωγικότητα. Κάνω κάπου λάθος;

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

-Προς τον αγαπητό φίλο Πέτρο Δαουλάκο, δικηγόρο:

Ευχαριστώ θερμά για την εκτίμησή σου και την προτίμηση να στέλνεις σε μένα τις απόψεις σου γραπτώς. Δυστυχώς, η δημοσίευσή τους σ’ αυτή την προσωπική στήλη δεν είναι εφικτή, για δύο λόγους. Πρώτον, ότι θα μου πάρει πολύ χώρο από τα θέματά μου. Και δεύτερον, διότι δεν συμφωνώ με μέρος των απόψεών σου και ιδιαίτερα σ’ αυτό της κατανομής ευθυνών. Οπως ασφαλώς και θα αντιλαμβάνεσαι, με τη φιλοξενία και μόνον των απαξιωτικών σχολίων για συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι σαν να τα ενστερνίζομαι και να τα υιοθετώ και κάτι τέτοιο ξέρεις πολύ καλά ότι δεν συμβαίνει. Επίτρεψέ μου, σ’ αυτήν εδώ την προσωπική στήλη, να έχω το δικαίωμα έκφρασης ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ γνώμης, ειδικά σε ό,τι αφορά την ΚΡΙΤΙΚΗ διαφόρων προσώπων και καταστάσεων. Για τις γνώμες των φίλων - αναγνωστών, υπάρχει ολόκληρη η υπόλοιπη εφημερίδα.

-Και τώρα, είναι η σειρά του Τσόρι να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι κακώς και αδίκως τον είχε ο Μπέντο στο περιθώριο και δεν αγωνιζόταν τόσο καιρό.

-Στεναχωρήθηκαν αφάνταστα, έμαθα, οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης που δεν όρισαν εκείνοι τους διαιτητές στο Ολυμπιακός - Μπεσίκτας.

-Και σκέπτονται να διαμαρτυρηθούν στον Τουρκολάγνο Κουτσοκούμνη. Σου λένε, όταν είναι να κάνεις μια δουλειά, να την κάνεις ολόκληρη, όχι μισή.

ΠΑΡΑΔΡΟΜΗ: Στο χθεσινό μου άρθρο σχετικά με τον Σωκράτη Κόκκαλη, εκ παραδρομής και αβλεψίας, η φράση «προσωπικά τα απορρίπτω κατηγορηματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως μπορώ να τα απορρίψω», δεν αποδόθηκε σωστά. Η τελευταία λέξη είναι «αποκλείσω» και όχι «απορρίψω». Επομένως, η σωστή έκφραση είναι «προσωπικά τα απορρίπτω κατηγορηματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως μπορώ να τα αποκλείσω».

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 08/03/2017)

Διαβάστε επίσης