Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σημειολογική λεπτομέρεια: Μετά από τόσα χρόνια... με ένα «κοντομάνικο» πάλι στον πάγκο!

Σημειολογική λεπτομέρεια: Μετά από τόσα χρόνια... με ένα «κοντομάνικο» πάλι στον πάγκο!
Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 - 15:12

*** Όντες πρώτοι στη βαθμολογία. Σε ντέρμπι ημιτελικού Κυπέλλου. Μετά από δύο μήνες κλείσιμο των γηπέδων. Και ... ούτε το μισό γήπεδο δεν γέμισαν στην Τούμπα !

· Σε ... άλλα νέα, θέλουνε να τους φτιάξουμε και γήπεδο 40.000 θέσεων !

· Σκάσε και ΠΛΗΡΩΝΕ, ηλίθιε ψηφοφόρε ***

*** Φτηνά την πλήρωσε πάντως ο Μπακασέτας. Μέχρι ... διάσειση λαβυρίνθου θα μπορούσε να πάθει ! ***

*** Αυτό δηλαδή θα πεί αχαριστία ! Ξεκίνησαν οι αγώνες με κόσμο και δεν είδαμε ούτε ένα ... «ευχαριστώ» γι' αυτούς πού άνοιξαν τα γήπεδα πού ... οι ίδιοι είχαν κλείσει ! Αυτό θα πεί ... αχαριστία ! ***

ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ : ΜΕΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ...

ΜΕ ΕΝΑ «ΚΟΝΤΟΜΑΝΙΚΟ» ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ !

Η ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ "ΜΕΝΤΙΑΛΙΤΕ" ΤΟΥ ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

ΧΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ, ΑΣΥΓΚΡΙΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΌ !

Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΘΡΙΑΜΒΩΝ

ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΝ ΝΑ ... ΠΑΙΖΕΙ ΚΙ' ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ !

ΤΡΟΜΕΡΗ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ, ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

*** Τώρα πού καταλαγιάζουν οι πρώτοι ενθουσιασμοί για την τεράστιας σημασίας ευρωπαϊκή νίκη του ταλαιπωρημένου Ολυμπιακού, λέω να μιλήσουμε λίγο για τον νέο προπονητή της ομάδας. Τον Χοσέ Λουϊς Μεντιλίμπαρ Ετσεμπαρία. Τον προπονητή πού σε κάποιους από μας έφερε, στο πρώτο του κι' όλας παιχνίδι στον πάγκο, έντονες θύμισες από κάποιον του παρελθόντος πού δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας.

*** Και λέω, αλήθεια, ποιος προπονητής ήρθε στο μυαλό όλων μας, όταν είδαμε τον Μέντι να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο με ... ΚΟΝΤΟΜΑΝΙΚΟ ; Φρονώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει αναγνώστης αυτής εδώ της στήλης πού να μην θυμήθηκε έντονα τον αξέχαστο Νίκο Αλέφαντο !

*** Βεβαίως, για να μη γεννιόνται παρεξηγήσεις, μιλάμε για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά επίπεδα γνώσεων, εμπειριών, διακρίσεων. Θα αποτελούσε όμως έλλειψη σεβασμού στη μνήμη του Νικόλα, να μην τον θυμόμασταν σε αυτή τη συγκυρία και με αφορμή ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ του.

*** Εγώ λοιπόν «είδα» τον Νίκο Αλέφαντο σε πολλές σκέψεις, κινήσεις, παρεμβάσεις, ενέργειες του Μέντι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρατήρησα την διαρκή ΕΠΑΦΗ του με τους παίκτες, καθώς και την ΠΙΣΤΗ αμφότερων, οι μεν προς τον δε και το αντίστροφο. Είδα την αφοσίωσή του και την αφομοίωσή του στην αγωνιζόμενη ομάδα, προσόν πού σπανιότατα προσέχουμε στους προπονητές.

*** Με λίγα λόγια, ο Μεντιλίμπαρ όχι απλά «ζεί» το παιχνίδι, αλλά ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ και ο ίδιος, νοερά, δίπλα στους παίκτες του. Και αυτό, ΕΞΗΓΕΙ μέχρι κεραίας τις τόσο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ αλλαγές του, πού έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση της νίκης. ΕΞΗΓΕΙ επίσης τις εύστοχες παρεμβάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων πού παρουσιάζονταν, με εσωτερικές αλλαγές σε θέσεις και τομείς ευθύνης των παικτών του.

*** Να σημειώσω λοιπόν μερικά πραγματάκια, πάνω σ' αυτά πού προανέφερα. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας, εξαιρέσει της φάσης του πρώτου λεπτού, ήταν ιδανική. Ο ταπεινός και τόσο παρεξηγημένος Ντόη ήταν ένας μυθικός στόπερ, πού ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ στην κυριολεξία τον φημισμένο και πράγματι ικανότατο σκόρερ Βαρνάβα Βάγκνερ.

*** Ο Κάλβο, πού είναι να απορεί κανείς πως τον άφησαν να φύγει από την Πόρτο, πέραν της ολικής επικράτησής του στην «αεροπορία» της άμυνας, είχε αναλάβει καθήκοντα ΠΡΩΤΟΥ «ΧΤΙΣΤΗ» των επιθέσεων της ομάδας, με τις απίστευτες βαθιές 40ρες μπαλιές του.

*** Ο Ορτέγκα στον ίδιο πάντα ρόλο αλλά με διαφορετική ψυχολογία, κυριαρχούσε στις μονομαχίες του με τον σκληρό Νορβηγό Ζαχαρίεσεν, στήνοντας το δικό του «οδόφραγμα» στην αριστερή πλευρά

*** Στα δεξιά, όπως πάντα ο παίκτης πού ονομάζεται Ροντινέϊ, αλλά αυτή τη φορά, όχι απλός «Ροντινέϊ, αλλά ... Ροντινέϊ PLUS ! Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά από την ημέρα πού ήρθε στον Ολυμπιακό, ο Ροντινέϊ ΕΤΡΕΞΕ, έκανε τόσα χιλιόμετρα, όσα δεν έκαναν και οι ... τρείς άλλοι πλάγιοι μπακ στον ίδιο αγώνα

*** Και αυτή ακριβώς η απόδοση του Ρόντι ήταν πού ΧΑΛΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ του Στάνκοβιτς : Ο Σέρβος τεχνικός, γνωρίζοντας την έφεση του Ρόντι να περνάει συχνά στην επίθεση και πολλές φορές να μην προλαβαίνει να επιστρέψει εγκαίρως στη θέση του, του είχε ρίξει τους δύο πιο γρήγορους και διεισδυτικούς στην ομάδα του. Τον Μαρκίνιος και τον Ραμίρεζ. Και οι δύο, όμως βρήκαν το μάστορή τους στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου μας.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΕΣΣΕ : Ο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ !

*** Πολύτιμος βοηθός του Ροντινέϊ, ήταν ο Σαντιάγκο Εσσε. Νομίζω ότι παρατηρώντας πιο σχολαστικά την εικόνα του αγώνα, ο Εσσε ήταν ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ παίκτης του Ολυμπιακού ! Δεν υπάρχει κάτι πού ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΑΝΕ αυτό το παιδί. Και όλα όσα έκανε, τα έκανε ΑΨΟΓΑ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή του.

*** Είναι γεγονός ότι η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού αυτή τη φορά ήταν ιδανική, Η φημισμένη για την αποτελεσματικότητά της επίθεση της Ουγγρικής ομάδας δεν κατάφερε να κάνει κάποια πραγματικά επικίνδυνη φάση στην περιοχή μας. Εκτός από την υπεροπλία στον αέρα, υπήρξαν ΚΑΘΑΡΑ ΜΥΑΛΑ, υπήρξε ψύχραιμη σκέψη, αταραξία, συγκέντρωση και κυρίως ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΨΗ τέτοια, πού σπανιότατα έχουμε δεί στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια.

ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ :

ΟΡΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΕΝΣΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΩΝ ΟΥΓΓΡΩΝ

*** Ο Μεντιλίμπαρ έκανε πέντε αλλαγές. Εξάντλησε δηλαδή το δικαίωμα πού είχε. Ο Στάνκοβιτς έκανε μόνο ΤΡΕΙΣ αλλαγές. Τι μπορεί να δείχνει αυτό ; Ότι το ρόστερ της ομάδας του ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΑΘΟΣ. Ότι δηλαδή δεν διαθέτει ισάξιους αντικαταστάτες των βασικών, πού ξεκινάνε τον αγώνα. Παράδειγμα η αλλαγή του καλύτερου παίκτη τους, του Αμπού Φανί. Εφυγε στο 80' «ξεθεωμένος» και η ομάδα του δεν κατάφερε να περάσει τη σέντρα. Σαν να μην αντικαταστάθηκε ποτέ, δηλαδή.

*** Ο Μεντιλίμπαρ έριξε στον αγώνα ... ισάξιους αν όχι ... και καλύτερους εκείνων πού ξεκίνησαν. Οι δύο πρώτες του αλλαγές, με Ορτα και Ποντένσε, ήταν απίστευτης έμπνευσης. Ο Ορτα «έστρωσε» και «νοικοκύρεψε» την ανάπτυξη. Ο Ποντένσε, ήταν ... μια ολόκληρη ανάπτυξη, από μόνος του ! Και οι δύο ήταν υπέροχοι.

*** Ακολούθησε ο Γιόβετιτς, δίπλα στον Ελ Κααμπί. Δίδυμο - ... σταυρόλεξο για την άμυνα των Ούγγρων. Και μετά το γκολ, άλλες δύο στοχευμένες αλλαγές. Ο ψηλός Ιμπόρα με τον Ελ Αραμπί, στις θέσεις των καταπονημένων Φορτούνη και Ελ Κααμπί ! Αλλαγές πού ενίσχυσαν την ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ... ΑΜΥΝΑ της ομάδας !

*** Η καλύτερη άμυνα, είναι η επίθεση, έλεγαν οι παλιοί. Και ο Μεντιλίμπαρ έκανε ακριβώς αυτό. Εδωσε εντολή ΕΠΙΘΕΣΗΣ και αντί να κοιτάξει πώς να κρατήσει το 1-0, προσπάθησε να το αυξήσει ! Κάτι πού παραλίγο δηλαδή να πετύχαινε !

*** Δεν βιάζομαι στα συμπεράσματα για τον Ολυμπιακό και τον νέο του προπονητή. Δεν μπορώ όμως να αποκρύψω την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ πού μου προκαλεί η παρουσία του πλέον, αλλά και την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ πού με διακατέχει για τη συνέχεια.

«ΓΙΑ ΔΥΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Ο ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΟΣ ΒΡΟΓΧΟΣ»

*** Μου γράφει : «Εκτός των καταδικών μας, που ότι τους πούμε εμείς, αυτοί θα το πράξουν ως παραρτήματα, παίρνουμε τρία - τέσσερα τηλέφωνα και χωρίς τα τυπικά και τα τοιαύτα (καλημέρα, είστε καλά κλπ) και χωρίς να υπενθυμίσουμε ότι ξέρουμε που μένετε, τους λέμε ορθά - κοφτά σε καθένα χωριστά:

«Πρόσεξε πώς θα συμπεριφερθείς στην ψηφοφορία της Super League για το αίτημα αναβολής του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Αν δεν... πας από τώρα στην Super League 2. Οπότε, όλοι τους υποτελείς, χωρίς αστερίσκους και κάποιες έστω υποτυπώδεις διασφαλίσεις, το μήνυμα το πήραν χωρίς δεύτερη κουβέντα!

«Τόσο απλά, αλλά παράλληλα και τόσο χαζά, αφού δύο στους τρεις, ίσως και στους τέσσερις, ό,τι κι αν ψήφιζαν, το Μάη υποχρεωτικά θα φουντάρουν. Το μόνο που κατάφεραν βέβαια, ήταν να παρατείνουν τον χρόνο αγωνίας κι παράλληλα της ελπίδας η καθεμιά για τον εαυτό της! Για δύο ο επιθανάτιος βρόγχος απ' το σφίξιμο του κασκόλ, θα ακουστεί και δεν θα υπάρξει επιστροφή» Παναγιώτης Βάγγης ( [email protected] ) ***

Διαβάστε επίσης