Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αναγκαίος και απαραίτητος ο Μεντιλίμπαρ

Αναγκαίος και απαραίτητος ο Μεντιλίμπαρ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 - 15:08

*** ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΡΥΛΟΣ ! ***

ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ !

ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΠΟ ΚΙ' ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ !

*** Από το ρεπορτάζ του Πάοκ τα παρακάτω : «Δεκάδες οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρών στο προπονητικό κέντρο και εξέφρασαν την οργή και τα παράπονα τους με έντονο ύφος στους παίκτες και τον Ρουμάνο τεχνικό για τη νέα ήττα από τον Άρη, την εικόνα των τελευταίων αναμετρήσεων, αλλά και την ήττα από την Ντιναμό, ενώ απαίτησαν νίκη και πρόκριση την Πέμπτη κόντρα στους Κροάτες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

*** Απ' όλα αυτά, θα σταθώ στις τελευταίες γραμμές. Οι οπαδοί του Πάοκ πέραν όλων των άλλων, είναι και αχάριστοι ! Εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΠΟ δίνει στην ομάδα τους η συμμορία της Αθήνας, κι' αυτοί έχουν και παράπονα ; ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ θα διαφεντεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο τη νέα περίοδο κι' αυτοί απαιτούν τίτλους και προκρίσεις ; Τι αξία έχουν μωρέ αυτά μπροστά στα απεριόριστα κουμάντα πού θα πάρει ο Μάκης ; Η μπας και νομίζανε ότι ο μέγας Νιάου στην Αθήνα θα τους έδινε Επο, αν δεν έπαιρνε τίτλο ; Κορόϊδα, έ κορόϊδα ***

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΤΥΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΣΤΟΠΕΡ ;

ΤΟ 3-4-3 ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ !

*** Θεωρώ υποκριτικό σε βαθμό γελοιότητας να μη θέλουν μετά τις δύο ήττες στο Καραϊσκάκη τον Μεντιλίμπαρ, εκείνοι πού μετά τις έξη συνεχόμενες νίκες τον επαινούσαν και πανηγύριζαν όταν υπέγραψε νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό. Προσωπικά, όπως αποδεικνύω άλλωστε με τα γραπτά μου, θεωρώ ΑΚΟΜΗ τον Βάσκο τεχνικό ΑΝΑΓΚΑΙΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για τον νέο Ολυμπιακό πού ΣΙΓΟΥΡΑ θα ετοιμαστεί για τη νέα χρονιά.

*** Αυτό όμως, δεν σημαίνει επ' ουδενί, ότι ο Μέντι δεν θα υφίσταται κριτική, Αντιθέτως, η κριτική είναι απαραίτητη, ενίοτε δε και ΩΦΕΛΙΜΗ για ένα σωστό και ΤΑΠΕΙΝΟ προπονητή, πού αρέσκεται να ακούει και να υπολογίζει την κατάθεση της άλλης άποψης, όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη.

*** Νομίζω λοιπόν ότι το πρώτο πού θα πρέπει να κάνει ο Μεντιλίμπαρ είναι να ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ τις απόψεις του για κάποιους παίκτες πού ανήκουν στο ρόστερ της ομάδας και να προχωρήσει σε πιο ΤΟΛΜΗΡΕΣ αποφάσεις. Για παράδειγμα, μία αλλαγή του συστήματος στην αμυντική γραμμή, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Πιστεύω ότι για παράδειγμα ένα 3 – 4 – 3 θα είναι ό,τι καλύτερο σε αναλογία με το ρόστερ πού διαθέτει αυτή τη στιγμή η ομάδα : Πολλοί στόπερ, λιγότεροι μεσοεπιθετικοί.

*** Κάποιοι ίσως το βρίσκουν τολμηρό και ριψοκίνδυνο. «Τι, αλλαγή συστήματος τώρα, στο φόρτε της περιόδου ; Καήκαμε» ! Δεν θα συμφωνήσω. Τα συστήματα είναι για να προσαρμόζονται στην ομάδα περιστασιακά, ανάλογα με την αγωνιστική της κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε αντιπάλου της.

*** Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι φανερό ακόμα και για τον πιο αδαή, ότι η άμυνα δεν πάσχει από πρόσωπα, αλλά από ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Πολύ σωστά τονίζει ο Μεντιλίμπαρ ότι αμύνεται ΟΛΗ Η ΟΜΑΔΑ και πως η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Το θέμα όμως, για μένα, δεν είναι αν οι επιθετικοί γυρίζουν πίσω να μαρκάρουν, αλλά ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ να γυρίζουν πίσω και να μαρκάρουν.

*** Παράδειγμα ο εξτρέμ του Παναθηναϊκού Παλάσιος, πού έπαιζε συνεχώς μπρος – πίσω για να ΜΑΡΚΑΡΕΙ τον Ποντένσε και παράλληλα να φεύγει με ταχύτητα στους αιφνιδιασμούς. Τα ίδια και ακόμη καλύτερα και από την άλλη πτέρυγα, με τον Μπερνάρ, πού μπορεί να μην είναι εξτρέμ, αλλά έπαιζε θαυμάσια και αυτό το ρόλο, μαζί με τον ρόλο του δημιουργού όλων των επιθέσεων και τον ρόλο του μαρκαρίσματος του Ροντινέϊ ( μαζί με ... καναδυό άλλους συμπαίκτες του )

*** Δεν μπορεί να διεκδικεί εύσημα ο Τερίμ, για τις οδηγίες του να σημαδεύουν οι παίκτες του στις αντεπιθέσεις το κενό πού αφήνει ο Ροντινέϊ όταν φεύγει μπροστά ΣΑΝ ΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜ ! Αυτό το κόλπο, το εφαρμόζουν ΟΛΟΙ οι προπονητές ομάδων αντιπάλων του Ολυμπιακού, από τα πρώτα κι' όλας παιχνίδια του Βραζιλιάνου άσσου στην ομάδα. Και πολύ συχνά, με επιτυχία.

*** Και επειδή το φαινόμενο ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ σίγουρα και στα επόμενα παιχνίδια, καλό θα είναι να βρεθεί και να εφαρμοστεί το ΑΝΤΙΚΟΛΠΟ. Ας το αφήσουμε όμως να το συζητήσουμε πιο αναλυτικά στην αυριανή μας στήλη ...

ΣΤΟ 0-0 ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΤΕΝΣΕ, ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ ΚΑΙ ΚΑΡΜΟ,

ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΑΕΙ ΓΚΟΛ

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ !

*** Πάμε δυό μήνες πίσω. 17 Ιανουαρίου. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0 στον ημιτελικό Κυπέλλου. Το αποτέλεσμα κανονικής περιόδου και παράτασης, ισόπαλο. Τελικά, ο αγώνας κρίθηκε από ένα πέναλτυ άστοχο, υπέρ του Παναθηναϊκού.

*** Τι άλλαξε στη βασική σύνθεση του Ολυμπιακού του Καρβαλιάλ, μέσα σε δύο μήνες ; Ας δούμε ποιοι έπαιξαν και τότε και προχθές. Πασχαλάκης, Ροντινέϊ, Μπιανκόνε, Ορτέγκα, Μασούρας, Εσσε, Ναβάρρο. Εχουμε ΕΠΤΑ στους ένδεκα ΙΔΙΟΥΣ στην αρχική σύνθεση. Ακόμη, είχαν παίξει βασικοί και προχθές ήταν στον πάγκο, ο Φορτούνης και ο Ντόϊ. Σ' εκείνο τον αγώνα, ο Ολυμπιακός ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΓΚΟΛ.

*** Ποιο ήταν λοιπόν το καινούργιο στη σύνθεση προχθές ; Βασικά, ο Ποντένσε και ακόμη, ο Κάρμο και ο Ελ Κααμπί. Τρείς από τους βασικότερους παίκτες του Ολυμπιακού. Λογικό συμπέρασμα ; Μα, ότι προχθές, με ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, Αλλά δυστυχώς, συνέβη το αντίθετο. Ηταν ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ !

ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ, ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ, ΓΙΟΒΕΤΙΤΣ,

ΑΛΛΑ ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑΒΑΡΡΟ !

*** Αναμφίβολα στη θέση του προωθημένου φορ στον Ολυμπιακό, χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του πλουραλισμού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή, απολύτως ετοιμοπόλεμοι, τέσσερις φορ. Οι τρείς, εν ενεργεία διεθνείς Ελ Αραμπί, Ελ Κααμπί και Γιόβετιτς. Ο τέταρτος, είναι ο Ναβάρρο, χωρίς κάτι το εντυπωσιακό και ιδιαίτερο στο παλμαρέ του.

*** Παρόντος Ελ Κααμπί, πού είναι εκπληκτικός φορ «περιοχής», είναι εύλογος και αναπόφευκτος ο «συναγωνισμός» μεταξύ Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης και δεύτερου φορ, ή για την αναπλήρωσή του, όταν και όποτε χρειαστεί. Για τον φιλότιμο Φραν Ναβάρρο, όμως, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ θέση ! Η μάλλον, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υπάρχει θέση !

*** Διάβασα στο χθεσινό φύλλο τις σκέψεις του Μεντιλίμπαρ, πού τον ώθησαν στην χρησιμοποίηση του Ναβάρρο. Ηθελε, λέει, να γίνει η ομάδα «πιο αποτελεσματική στην επίθεση» ! Ναι, σωστό, αλλά με τον ... Ναβάρρο ; Δηλαδή θεωρεί τον Ναβάρρο πιο αποτελεσματικό από τον τεράστιο Ελ Αραμπί και τον αναγνωρισμένο διεθνώς Γιόβετιτς ;

*** Και για να μην ακούω απόψεις περί της ηλικίας του Ελ Αραμπί, ένα πράγμα θα πω. Ο Μαροκινός φορ γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 1987. Ο εν ενεργεία αρχισκόρερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ Ζάχαβι, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1987. Είναι δηλαδή μόλις μερικούς μήνες μικρότερος του Ελ Αραμπί. Και βεβαίως. Όλοι μας γευτήκαμε την δεινότητά του στο σκοράρισμα. Θα άφηνε ποτέ προπονητής έξω από την βασική σύνθεση ένα 37χρονο Ζάχαβι, για να παίξει ένας Ναβάρρο ;

Διαβάστε επίσης