Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όποιος λέει ότι πίστευε στα μάτια του, απλά λέει ψέματα

Όποιος λέει ότι πίστευε στα μάτια του, απλά λέει ψέματα
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 - 16:16

*** Ναι, σίγουρα ο Μεντιλίμπαρ δεν είναι ... μάγος. Ούτε καν ... βοηθός φακίρη θα έλεγα. Είναι όμως γεννημένος ΗΓΕΤΗΣ, γεννημένος με το σπάνιο προσόν να ΚΕΡΔΙΖΕΙ, πρώτα τους παίκτες του και μετά τους αγώνες ***

*** Δεν υπάρχουν «διακριθέντες» στον Ολυμπιακό ! ΜΟΝΟ ΗΡΩΕΣ ! ***

*** Ο Ολυμπιακός με Φενέρμπαχτσε λέει και ο Μπάοκ με τη Μπρύζ. Σιγά τις κληρώσεις. Ο ΠΑΟ πού κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Σίτι δηλαδή τι να πεί ; ***

*** «Απόψε, απέκτησε νόημα η υπερβολή. Ολη σας η ζωή, μια βραδιά δικιά μας» ! ( Χρήστος Υφαντής ) ***

*** Έψαξα προσεκτικά όλα τα ζευγάρια πού έβγαλε η κληρωτίδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το όνομα «ΑΕΚ» δεν το είδα πουθενά ! Μάλλον περί λάθους θα πρόκειται. Να παρέμβει άμεσα ο Θοδωράκης να το διορθώσει ***

*** Αλήθεια, τη Μαρίνα πως την είδατε στους πανηγυρισμούς ; Τι πάθος, τι ενθουσιασμός ! Ενας τίτλος από μένα : Βασίλισσα της Γαυροσύνης ! ***

ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ

ΑΠΛΑ, ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ !

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ Σ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΜΕ

ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ !

ΤΟ ΞΕΝΥΧΤΙ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ !

ΔΕΝ ΗΤΑΝ «ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ» ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΗΡΩΕΣ !

ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ «ΟΛΙΓΩΝ ΛΕΠΤΩΝ»

*** «Πές μου πως είναι αλήθεια αυτό πού έγινε ! Σε παρακαλώ, πές μου, δεν μπορώ να το πιστέψω» !

*** Μήνυμα, χθεσινό πρωϊνό, από φίλο αναγνώστη. Ναι, λέω, σάμπως και μπορούσα να το πιστέψω ... εγώ ; Ωρες μετά, καθισμένος στη βεραντούλα μου, μέσα στη νύχτα, προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αυτό πού έγινε. Και να ... πιστέψω ότι έγινε !

*** Τώρα πού γράφω, την επόμενη μέρα, μπορώ να πω ότι έχω διαμορφώσει ολοκληρωμένες απόψεις. Και να σας πω κάτι ; Θα αισθανόμουν μεγάλη ΝΤΡΟΠΗ, αν δεν αφιέρωνα σήμερα ολόκληρη τη στήλη σ' αυτά τα παιδιά, αυτούς τους ήρωες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως και προελεύσεως και εθνικότητας. ΟΛΟΙ τους, μα ΟΟΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ανέσυραν από το βάθος των αναμνήσεών μου αξέχαστες μορφές του ερυθρόλευκου παρελθόντος

*** Βλέποντας αυτό το παρεξηγημένο παλικάρι, τον Παναγιώτη Ρέτσο, με σπασμένο δάχτυλο να υποφέρει από τους πόνους σε κάθε του κίνηση, αλλά ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠ' ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ( 55' ) και να συνεχίζει μέχρι το τέλος, για μια ολόκληρη ώρα, να πολεμά, να προσπαθεί, να ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ στον αγωνιστικό χώρο σβήνοντας κάθε κίνδυνο για την άμυνά του.

*** Ξεκίνησα με Παναγιώτη Ρέτσο, γιατί ακριβώς ο ηρωϊσμός του μου έφερε στο μυαλό τεράστιες μορφές της ερυθρόλευκης ιστορίας να συνεχίζουν να παίζουν με τον αιματοβαμμένο επίδεσμο τυλιγμένο γύρω από το πληγωμένο τους κεφάλι. Αλλά ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ δεν συγκίνησε, και ποιος δεν διακρίθηκε, ποιος δεν είναι άξιος συγχαρητηρίων για την ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

*** Και τα δεκαέξι παιδιά πού συμμετείχαν σ' αυτό τον ιστορικό θρίαμβο, έχουν το μερίδιό τους. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, αλλά τι σημασία έχει ; Η ΟΜΑΔΑ πάνω απ΄ όλα και βεβαίως, όλοι τους είναι ισότιμα μέλη. Και σε όλους αξίζουν τα ίδια εύσημα.

*** Εδώ όμως, πρέπει να σταθώ σε ένα κανόνα πού επιβάλλω στον εαυτό μου. Με βάση κρίσεως ότι ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ σε ΟΟΟΛΕΣ του τις ενέργειες, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ! Ούτε Πελέ, ούτε Μαραντόνα, ούτε Ντι Στέφανο, ούτε Ραϊμόν Κοπά, ούτε Μπεκενμπάουερ, ούτε κάποιος άλλος.

*** Διάκριση σημαίνει ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, όχι «αλάνθαστης», διότι απλά όπως είπαμε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ. Γελάω όταν διαβάζω ατομικές κριτικές, πού χρησιμοποιούν τα ... «ναι μεν αλλά» για να βαθμολογήσουν ένα ποδοσφαιριστή. Δεν είναι όμως σωστό. Ολοι έχουν δικαίωμα στο λάθος, ακόμα και οι θεωρούμενοι ως «αλάνθαστοι». Για μένα λοιπόν, ΟΛΟΙ όσοι έπαιξαν προχθές βράδυ στο Τόπολα, ΗΤΑΝ ΗΡΩΕΣ ! Ακόμα και εκείνοι πού πέρασαν στο ματς τελευταίοι, ο Κίνι με τον Ιμπόρα, ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΠΟΛΛΑ και δικαιούνται μερίδιο για τη νίκη.

*** Ξεκινάω λοιπόν απ' αυτούς πού μπήκαν αλλαγές. Ναι, ο Κίνι στα 15' πού έπαιξε, είχε επιτυχημένες ενέργειες σε ποσοστό άνω του 90% και ο Ιμπόρα, για 17' κατάφερε να βοηθήσει στο «συμμάζεμα» της μπάλας στο κέντρο ξεδιπλώνοντας όλη του την εμπειρία.

ΓΙΟΒΕΤΙΤΣ – ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ : KILLERS ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ !

*** Για τον Γιόβετιτς, έχω γράψει επανειλημμένα ότι ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ για τον Ολυμπιακό η απόκτησή του. Έπαιξε περίπου μισή ώρα και τι δεν πρόλαβε να κάνει σ' αυτό το διάστημα ! Και γκολ έβαλε και γκολ δημιούργησε, και γκολ έχασε και κέρδισε αμέτρητες μονομαχίες, σε ρόλο, μάλιστα, ΠΙΣΩ από τους σέντερ φορ, πού δεν τον έχουμε συνηθίσει. Οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες όμως, ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να παίζουν ΠΑΝΤΟΥ.

*** Ο Ελ Αραμπί, έβγαλε μάτια με την απόδοσή του ! Αυτό το παιδί, για πολλούς λόγους, δεν πρέπει να φύγει ποτέ από τον Ολυμπιακό ! Ακόμα και όταν κλείσει την καριέρα του, πού ακόμη ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ το τέλος της, πρέπει να μείνει κοντά στην ομάδα. Η παρουσία του και μόνο, είναι υπερπολύτιμη.

«ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ» ΑΠΟ ΜΑΣΟΥΡΑ

*** Ο Γιωργάκης ο Μασούρας, πρόλαβε στα 25' λεπτά πού έπαιξε να ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ πολύ κόσμο για τις όποιες μέτριες εμφανίσεις του, Η ενέργειά του στο έκτο γκολ, ήταν ενέργεια παγκόσμιου άσσου. Αντί να προσπαθήσει να σκοράρει ο ίδιος, κάτι πού θα έκαναν οι περισσότεροι, προτίμησε να στρώσει τη μπάλα στα σίγουρα. Στον Ελ Αραμπί.

ΤΖΟΛΑΚΗΣ, ΚΑΡΜΟ : ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ, ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

*** Για τον Τζολάκη, δεν έχω να πω πολλά. Μόνο ένα πράγμα, πού με έχει εντυπωσιάσει από τις πρώτες του κι΄ όλας εμφανίσεις. Την απίθανη ψυχραιμία του ! Σ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα, πιέζεται – δεν πιέζεται, η εικόνα του είναι ίδια : Κρύο αίμα ! Και βέβαια, μεγάλο του προσόν η οξυδέρκεια. Καλύτερα πού ήρθαν έτσι τα πράγματα και έπαιξε αυτός στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

*** Ο Κάρμο, ήταν κολοσσός : Οι μακρινές του αποκρούσεις της μπάλας, ήταν ασορτί με τις μακρινές και συνήθως εύστοχες μεταβιβάσεις του. Από τα πόδια του ξεκίνησαν πολλές επιθέσεις του Ολυμπιακού.

ΤΟ ΤΡΙΟ Ε.Τ.Ο.

*** Εσσε, Τσικίνιο, Ορτα ! Ποιόν να ξεχωρίσεις ; Και οι τρείς πρωταγωνιστές, και οι τρείς βασικοί συντελεστές της θριαμβευτικής νίκης, Προχθές τη διαφορά την έκανε ο Εσσε, αυτό το «χαλκέντερο» παιδί από την Αργεντινή, πού έτρεχε ασταμάτητα και πρόσφερε τα πάντα και παντού. Αλλά μήπως και ο Τσικίνιο δεν έκανε τα ίδια, ή ο εγκεφαλικός Ορτα, πού μέχρι να κουραστεί ήταν συνδετικός κρίκος και συντονιστής της λειτουργίας της ομάδας.

Ο «ΓΙΓΑΣ ΤΣΕΠΗΣ» ΝΤΑΝΙΕΛ

*** Τι να πεί κανείς για τον βραχύσωμο ΓΙΓΑΝΤΑ Ντανιέλ Ποντένσε. Εφαγε το περισσότερο ξύλο απ' όλους, αλλά δεν λύγισε στιγμή, Ο,τι ήθελε τους έκανε, όλους και όσο τους έκανε ό,τι ήθελε, τόσο τον ... κοπανάγανε ! Δεν πρόκειται όμως, να ξεχάσουν ποτέ τα χουνέρια πού τους έκανε.

ΜΙΓΜΑ ΑΝΑΣΤΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΚΑΙ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

*** Τι εστί, Ελ Κααμπί ; Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ... μίγμα τριών μεγάλων σκόρερς πού έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη, Κατά χρονολογική σειρά, του Νίκου Αναστόπουλου, του Αλέξη Αλεξανδρή και του σύγχρονου συμπατριώτη του Ελ Αραμπί. Τεράστια η προσφορά του στην ομάδα και ανατριχιάζω όταν σκέπτομαι το ενδεχόμενο να μας φύγει κι' αυτός κάποια στιγμή, όπως ο Μπακαμπού

*** Τέλος, Κώστας Φορτούνης. Ο αρχηγός μας δείχνει ότι ξαναφορμαρίστηκε την κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Και με «κατεβασιές» σαν αυτή πού θαυμάσαμε στη φάση του δεύτερου γκολ, δεν μας έχει συνηθίσει. Με τέτοιο Φορτούνη, δεν φοβάμαι κανένα αγώνα.

Διαβάστε επίσης

Δώδεκα συλλήψεις σε δώδεκα ώρες!

Δώδεκα συλλήψεις σε δώδεκα ώρες!

Γράφει ο Μανώλης Γαβαθιώτης στο Πολλά... εν ολίγοις για τα επεισόδια στην Τραπεζούντα και τα αντανακλαστικά της τούρκικης αστυνομίας...