Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το λογισμικό του Σπανούλη στο play store

Το λογισμικό του Σπανούλη στο play store
Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 - 10:02
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Έχουν υπάρξει, υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλοι παίκτες εκεί έξω που έχουν τα... άντερα για να πάρουν το τελευταίο σουτ. Έχουν υπάρξει, υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλοι παίκτες εκεί έξω μεγάλης κλάσης. Έχουν υπάρξει, υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλοι παίκτες εκεί έξω των οποίων το αθλητικό IQ ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Ωστόσο, έχουν υπάρξει ελάχιστοι, υπάρχουν ακόμα πιο λίγοι και δύσκολα θα υπάρξουν άλλοι που συνδύαζαν όλα τα παραπάνω ΜΕ τη σωστή νοοτροπία και σκέψη. Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα από τα στοιχεία που θα λείψουν από τον Βασίλη Σπανούλη θα έλεγα ακριβώς αυτό: ο τρόπος που σκέφτονταν και επηρέαζε τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φινάλε ενός αγώνα.

Ο Σπανούλης ήταν τόσο σπάνιος ως παίκτης ακριβώς γι' αυτό. Γιατί έβλεπε κάθε μέρα ως ευκαιρία να αποδείξει κάτι. «Μια μηχανή που δούλευε 24 ώρες το 24ωρο», είπε ο Κώστας Παπανικολάου που τον έζησε και κάτι παραπάνω ξέρει. «Κανένας δεν θα δουλέψει πιο πολύ από μένα, έτσι έχω μάθει στη ζωή μου», φέρεται να είπε κάποτε ο Βασίλης στον Ιωάννη Παπαπέτρου όταν ο δεύτερος ήταν... ψάρακας στον Ολυμπιακό. Αυτή η νοοτροπία που οδηγούσε σε τέτοιες συμπεριφορές θα λείψει τώρα που αποσύρεται ο Σπανούλης. Θα λείψει από τον Ολυμπιακό, θα λείψει γενικώς. Σε μια χώρα όπως η δική μας που ψάχνουμε... παρακάμψεις ή... παραθυράκια για να «κλέψουμε» και να «εξαπατήσουμε» τους άλλους ο Σπανούλης ακολουθούσε μόνο έναν δρόμο, τον σωστό και προσπαθούσε να τον συντομεύσει με ατελείωτη δουλειά όχι «κλέβοντας».

Θα μπορούσε να παίζει στο κορυφαίο επίπεδο βασιζόμενος στο απίστευτο ταλέντο του. Δεν του ήταν αρκετό. Θέλησε να γίνει το Νο1, ο special one, λιώνοντας στην προπόνηση γιατί αυτό αισθάνονταν ότι έπρεπε να κάνει. Μακάρι να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να αφαιρεθεί το... λογισμικό του εγκεφάλου του Σπανούλη και να μετα-«φορτωθεί» σε κάθε εγκέφαλο αθλητή. Σαν τις δημοφιλείς εφαρμογές που «κατεβάζουμε» όλοι από το play store.

Θα βελτιώνονταν άπαντες κατακόρυφα. Θα καταλάβαιναν ότι από μόνο του το ταλέντο δεν αρκεί. Για την ακρίβεια, αρκεί για να φτάσεις ως ένα σημείο, ως ένα επίπεδο. Από εκεί και έπειτα, θέλει δουλειά. Πολλή δουλειά. Σκληρή δουλειά. Αφοσίωση. Τη νοοτροπία του Σπανούλη μπορώ να τη συγκρίνω με του Κριστιάνο στο ποδόσφαιρο. Δουλειά, δουλειά, δουλειά και ξανά δουλειά. Το απόλυτο πρότυπο επαγγελματισμού είναι ο Πορτογάλος είτε σου αρέσει παικτικά, είτε όχι.

ΥΓ: Όσον αφορά στο χθεσινό πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού, λίγο-πολύ είδαμε ό,τι περιμέναμε, έτσι δεν είναι; Και για να μη φανώ ασυνεπής, αυτά τα ματς είναι για να βγάζουν συμπεράσματα αυτοί που πρέπει, δηλαδή οι προπονητές.

Διαβάστε επίσης

Ξανά μαζί, ΠΟΤΕ ξανά χώρια

Ξανά μαζί, ΠΟΤΕ ξανά χώρια

Γράφει για τη νέα σεζόν και τον κόσμο που αναμένεται να επιστρέψει στο Καραϊσκάκη, ο Σπύρος Γρομητσάρης.