Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η Καλλονή, ο άρτος και τα θεάματα

Η Καλλονή, ο άρτος και τα θεάματα
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 - 09:41
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Το ημερολόγιο έγραφε: 19 Αυγούστου 2013. Ο Ολυμπιακός ήταν φιλοξενούμενος (στο ΟΑΚΑ μάλιστα) της Καλλονής στην πρεμιέρα του για το πρωτάθλημα της σεζόν 2013/14. Με τον Μίτσελ (τον Μιτσέλαρο που λένε ακόμα και τώρα πολλοί και τον αναπολούν, εγώ όχι) στον πάγκο, 10άρι τον Τσόρι, στα φτερά Βάις και Κάμπελ και στην επίθεση Σαβιόλα, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια κακή εμφάνιση κερδίζοντας με το ζόρι 1-0 (ο Μανιάτης το γκολ) την αδύναμη ομάδα της Λέσβου.

Ήταν το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Ήταν 19 Αυγούστου, όχι 19 Ιούλη. Δεν είχε υπάρξει καμία πανδημία. Ακόμα το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν ψηλά στο ranking της UEFA και ο πρωταθλητής δεν χρειάζονταν να δίνει προκριματικά για να συμμετέχει σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Σ' εκείνη την επίσημη πρεμιέρα λοιπόν του Αυγούστου ο Ολυμπιακός ήταν κακός και ο κόσμος του τον γιούχαρε στο ΟΑΚΑ. Οι περισσότεροι τότε έγραφαν στα social media και έλεγαν στα ραδιόφωνα, λίγο-πολύ, πράγματα που λένε και τώρα. Για τη δημιουργία που δεν έχει η ομάδα. Για το μέτριο θέαμα.

Και κατέληγαν: που πάμε μ' αυτή την ομάδα; Τελικά εκείνη η ομάδα, παρότι όλοι τον Αύγουστο την έβλεπαν κακή και προέβλεπαν δύσκολη σεζόν, πήγε μέχρι τους 16 του Champions League (όπου αντιμετώπισε και κέρδισε στο πρώτο ματς με 2-0 τη Μαν. Γιουνάιτεντ) και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Αν σήμερα μάλιστα ρωτήσεις αρκετούς θα τη θυμηθούν ως μία από τις ομάδες που τους άρεσε και αισθάνονται περήφανοι. Και οι ίδιοι άνθρωποι εκείνο τον Αύγουστο ντρέπονταν για την εικόνα και ήταν σίγουροι για την αποτυχία της αποδοκιμάζοντάς την... Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Προφανές είναι. Γιατί όπως έγραφα και χθες ΠΡΙΝ από το Ολυμπιακός-Αλκμάαρ, δεν περίμενα (ούτε ήταν εφικτό) από τον πρωταθλητή να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του σ' ένα φιλικό Ιούλη μήνα.

Ότι ο Ολυμπιακός έχει προκριματικό στις 20 δε σημαίνει ότι έπρεπε να «πετάει» τώρα γιατί αυτό, πολύ απλά, ΔΕΝ είναι εφικτό, όχι για τον Ολυμπιακό, για κανέναν. Ο Ολυμπιακός αυτό που πρέπει να κάνει, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά, είναι να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προκριθεί. Κι ας σκοράρει με κόρνερ ή αυτογκόλ κι ας έχει... μισή τελική. Το τάιμινγκ δεν προσφέρεται για θεάματα, μόνο για άρτο.

Αν τελικά θα έρθει και το θέαμα κάποια στιγμή ουδείς μπορεί να το προεξοφλήσει. Ουδείς μπορεί τώρα να είναι σίγουρος, είτε για το καλό είτε για το κακό. Αυτό για το οποίο μπορούμε τώρα να είμαστε σίγουροι είναι αφενός πως δεν γίνεται να εντυπωσιάζει μία ομάδα και δεν «επιτρέπεται» να εξάγονται μεγάλα συμπεράσματα για τόσο μικρό δείγμα.

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης