Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Συνθήκη «χάνουν από το αεροδρόμιο»

Συνθήκη «χάνουν από το αεροδρόμιο»
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 - 16:02
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Μεγάλο ρόλο στα αθλήματα παίζει ο χαρακτήρας. Ο χαρακτήρας, τον οποίο μια ομάδα χτίζει μέσα από μεγάλα ματς. Από νίκες και από ήττες. Από συνθήκες, τις οποίες η ίδια δημιουργεί, για το παρόν και το μέλλον της. Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει, φέτος, κάτι πολύ περισσότερο, από ένα… απλό «7 στα 7» στο ΣΕΦ, στην Ευρωλίγκα. ΟΚ, το γράφω λίγο υπερβολικά. Το γνωρίζω καλά ότι δεν είναι… απλό, το να κάνεις «7 στα 7» στο σπίτι σου και να λες κατάμουτρα, σε όποιον έρχεται… «εδώ, ΕΓΩ κάνω κουμάντο». Πρέπει να βρίσκεις τον τρόπο να το υποστηρίζεις αυτό. Και να το δείχνεις όχι μόνο όταν παίρνεις τα αποτελέσματα. Αλλά, κυρίως, πριν καν παίξεις για αυτά.

Τι εννοώ; Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει φέτος, να δημιουργήσει στους αντιπάλους του, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα να τον αντιμετωπίσουν, συνθήκη «χάνουν από το αεροδρόμιο». Συνθήκη «ξέρουν ότι θα φύγουν με άδεια χέρια». Συνθήκη «από εδώ δεν περνούν». ΑΥΤΟ είναι πολύ σημαντικό για το πως ο Ολυμπιακός μπαίνει σε κάθε ματς στο ΣΕΦ, αλλά και -κυρίως- για το πως μπαίνουν σε αυτά οι αντίπαλοι…

Για αυτό το «7 στα 7» είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό, από ένα στατιστικό. Για αυτό συζητάμε τόσο πολύ για την επιτυχία του Θρύλου να έχει κρατήσει αλώβητο το «κάστρο» του και να το έχει μετατρέψει σε… Θερμοπύλες. Τις κρατάει με νύχια και με δόντια και μόνο από… σπόντα θα χάσει το αήττητο εκεί. Και αν, έτσι όπως το πάει...

Γι’ αυτό λοιπόν, συζητάμε τόσο πολύ για τη συνθήκη αυτή. Για το ότι κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να νικήσει τον Ολυμπιακό. Όχι για να κρύψουμε… κάτω από το χαλάκι το ότι η ομάδα δεν έχει νικήσει εκτός έδρας. Θα γίνει και αυτό. Όπως και το ότι, ενδεχομένως, ο Θρύλος κάποια στιγμή δεν θα καταφέρει να πάρει και κάποιο ματς στην έδρα του. Αυτό αν και όταν συμβεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια ψυχραιμία, με την οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε το ότι η ομάδα δεν έχει πάρει ακόμη διπλό. Γιατί, όπως προανέφερα και αυτό θα γίνει.

Ο Ολυμπιακός, παράλληλα, εκτός από το να χτίζει τον μύθο του αήττητου στην έδρα του, στο ΣΕΦ, χτίζει και τον μύθο μιας ωραίας τρελοπαρέας. Δεν του λείπει το ταλέντο. Δεν του λείπει η ποιότητα. Μπορεί να βγάλει και άλλη. Αλλά ακόμη δουλεύει. Και δουλεύεται. Είναι νωρίς. Και όσο η ομάδα προχωρά έτσι, με νίκες, τόσο θα έχει την άνεση να δουλεύει και πιο άνετα.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας ξέρει πως να πάρει το κάτι παραπάνω από την ομάδα. Μια ομάδα, η οποία γουστάρει να παίζει ο ένας με τον άλλο, ο ένας για τον άλλο. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κουίνσι Έισι μπήκε στην ιεροτελεστία, δείχνει πολλά. Δείτε το ξανά, στην παρακάμερα. Θα καταλάβετε. Αυτή η ομάδα έχει μέλλον. Και έχει μέλλον γιατί στο παρόν της έχει ηρεμία, ψυχραιμία, ΟΡΘΗ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ και διάθεση να γίνει ακόμη καλύτερη.

Διαβάστε επίσης

Τα ντέρμπι τα παίρνουν οι προσωπικότητες!

Τα ντέρμπι τα παίρνουν οι προσωπικότητες!

Δεν είναι απλό το να κερδίσεις ένα ντέρμπι. Ούτε δεδομένο. Θέλει προσωπικότητα και χαρακτήρα. Στοιχεία τα οποία περισσεύουν στον αιώνιο πρωταθλητή. Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.