Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Dr. Erick και Mr. Green!

Dr. Erick και Mr. Green!
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 - 12:39

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Ολυμπιακός περιμένει να υποδεχθεί στο «σπίτι» του για 4η φορά στην ιστορία της Ευρωλίγκας, τη Βαλένθια (και 8η συνολικά) και μπροστά του θα βρει έναν παλιόφιλο. Τον Έρικ Γκριν! Πέρσι ο Αμερικανός γκαρντ έκανε για δεύτερη φορά στην καριέρα του το… υπερατλαντικό βήμα (μετά τη Σιένα) και έπαιξε στην Ευρώπη με τη φανέλα του Ολυμπιακού, με τους «ερυθρόλευκους» να βλέπουν στο πρόσωπό του το αντίβαρο του Σπανούλη. Τον παίκτη αυτόν που απελευθέρωνε τον αρχηγό, θα «κούμπωνε» μαζί του, θα τον απεγκλώβιζε. Δεν ταίριαξε…

Δεν κατάφεραν να «δέσει» το γλυκό δίχως αυτό να σημαίνει ότι ο Γκριν δεν είναι καλός παίκτης. Το πιστοποιεί και το επιβεβαιώνει στην τρέχουσα σεζόν με τη Βαλένθια όπου έχει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο, εντελώς ελεύθερο και ηγετικό αλλά και που φυσικά, σε μία ομάδα που δεν βρίσκεται στο ίδιο βεληνεκές του Ολυμπιακού, δεν έχει ίδιους στόχους και αναμφισβήτητα πίεση.

Ο Γκριν είναι μία από τις πολλές αποδείξεις παικτών/περιπτώσεων που πιστοποιεί ότι όσο καλός παίκτης κι αν είσαι, αν δεν ταιριάξεις με το σύνολο, τη φιλοσοφία μιας ομάδας, η προσδοκώμενη απόδοση δεν θα έρθει για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Γκριν θέλει πλήρη ελευθερία, θέλει μπάλες πάνω του, θέλει να έχει αυτός τα ηνία και το κουμάντο της ομάδας. Γιατί αυτό είναι το στυλ του. Αυτή η μπασκετική νοοτροπία του. Δεν είναι όλοι Λο που βάζουν το «εγώ» κάτω από το εμείς, δεν είναι όλοι Χάκετ που προσαρμόζονται σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχαν στις προηγούμενες ομάδες τους.

Ο πρώην Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού είναι ο 4ος σκόρερ στην Ευρωλίγκα σε μέσο όρο με 16 πόντους ανά ματς (Σβεντ 22, Ντόνσιτς 17.9, Ντε Κολό 17) ωστόσο από την άλλη η δημιουργία του (κάτι που ήθελε και επιζητούσε ο Ολυμπιακός) είναι χαμηλή με 2 ασίστ κατά μ.ο. Ας δούμε όμως και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο.

Ο Γκριν παίζει στη Βαλένθια κατά μέσο όρο 26 λεπτά. 20 έπαιζε στον Ολυμπιακό. Οι προσπάθειες του όμως είναι σχεδόν οι διπλάσιες που παίρνει μέσα στον αγώνα. Με την πρωταθλήτρια Ισπανίας (2η στην ACB φέτος με 14-6, 12η στην Ευρωλίγκα με 8-14) παίρνει πάνω του 14 σουτ ενώ κερδίζει και 4.2 φάουλ ανά ματς. Με τον Ολυμπιακό έπαιρνε 8 σουτ και κέρδιζε 1.8 φάουλ κατά μέσο όρο.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Με την Ούνιξ στο Καζάν, που είχε κάνει παιχνιδάρα (25 πόντους) και απουσίαζε ο Σπανούλης (σ.σ. του είχε στείλει μήνυμα μάλιστα και του έγραφε ο αρχηγός βγες μπροστά) είχε πάρει 13 σουτ πάνω του, είχε βρει ρυθμό, είχε αυτοπεποίθηση, ήξερε πως αυτός είναι που πρέπει να ηγηθεί αρχηγού απόντος και το έκανε.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν καλός, ότι δεν συνείσφερε, αλλά σίγουρα δεν ήταν σε θέση να δώσει αυτά που προσδοκούσαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ή αυτά που δίνει τώρα στη Βαλένθια καθώς μιλάμε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο, αλλά και για άλλη ψυχολογία. Στον Ολυμπιακό είχε θέμα με τον ρόλο του, με τον χρόνο του, είναι παίκτης που κοιτάει τα στατιστικά του και που εκφράζει με την γκρίνια του το παράπονό του. Στη Βαλένθια μπορεί και να τους κρεμάσει σε παιχνίδια, αλλά είναι έτσι και ο ρόλος του. Αυτός θα πάρει την τελευταία απόφαση, αυτός το σουτ.

Διαβάστε επίσης