Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Από το step up στο… πισωγύρισμα!

Από το step up στο… πισωγύρισμα!
Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 - 17:23

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Διάρκεια και step up ήθελαν στον Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφ με τον Προμηθέα, ωστόσο ο προβληματισμός και το… πισωγύρισμα έκαναν την εμφάνισή τους ξανά στο ΣΕΦ! Οι «ερυθρόλευκοι» μετά το πρώτο πολύ καλό 20άλεπτο όπου έδειξαν πραγματάκια και σε έπεισαν ότι βρίσκονται σε mood πρωταθλήματος θέλοντας να έχουν το πόδι πατημένο στο γκάζι, εμφάνισαν εκ νέου σημάδια μιας κάκιστης νοοτροπίας που στιγματίζει και χαρακτηρίζει την ομάδα όλη τη χρονιά, με απότέλεσμα από… τύχη (σ.σ. γιατί όπως έχει πει και ο κόουτς το σουτ είναι θέμα βραδιάς και ο Ολυμπιακός κέρδισε με το τρίποντο του Παπανικολάου), να κάνουν το 2-0 στην ημιτελική σειρά.

ΠΟΙΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ 4ο;

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε πως οι παίκτες εφησύχασαν, κάτι το οποίο… ξενίζει αν αναλογιστεί κανείς πως ξεκίνησαν στα πρώτα 3.30 λεπτά της 3ης περιόδου δεχόμενοι 13 πόντους. Μετά το τάιμ άουτ δε, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, δέχτηκαν... τρίποντο. Το «μήνυμα» δεν το έλαβαν με αποέλεσμα να ξεκινήσει ο Προμηθέας το 4ο δεκάλεπτο με 2-18 επιμέρους σκορ. Πως μπορείς να εφησυχάσεις και να μην αντιδράσεις έχοντας βαρέσει η «καμπάνα» στο 3ο δεκάλεπτο όπου το 55-38 γίνεται 65-54 με επιμέρους 19-26; Ποια η αντίδραση στο 4ο;

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ «ΖΩΝΗ»

Είναι σαφές ότι μιλάμε για μία κάκιστη νοοτροπία, πέραν των όποιων αγωνιστικών θεμάτων, γιατί φυσικά υπήρξαν κι αυτά. Φανέρα και πάλι μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα «ένας με έναν», μπλοκάρισμα στην άμυνα «ζώνης» του Προμηθέα -όπως είχε συμβεί και την Κύμη ή την Ζαλγκίρις αν θέλετε- και φυσικά όταν τα πράγματα στραβώνουν, χάνεται κάθε λογική και σύνεση στην άμυνα με αποτέλεσμα ο Προμηθέας να πάρει 30 πόντους στον αιφνιδιασμό (κάτι για παράδειγμα που θα έπρεπε να έχει κάνει ο Ολυμπιακός) αλλά και καμία σκέψη και ωριμότητα στην επίθεση. Έγιναν ξανά στατικοί, χωρίς καμία κίνηση, μακριά από τη μπάλα και ανέμεναν τις εμπνεύσεις και τη δράση του Σπανούλη που σηκώθηκε και πάλι άρον-άρον από τον πάγκο (πρώτος σε χρόνο με 25:29 λεπτά).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ο «ξεχασμένος» Ρόμπερτς, ο οποίος είχε ξεκινήσει καλά στο ματς, με το που μπήκε πρόσφερε τρίποντο. Ένα ακόμα θέμα λοιπόν: Η διαχείριση. Ο Μάντζαρης σε 17 λεπτά, είχε μόλις μία προσπάθεια (ένα ντράιβ φτάνοντας στο καλάθι αλλά πετώντας… άουτ τη μπάλα), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ και καθόλου συνεπής στην άμυνα, με τον Χολ να δημιουργεί ουκ ολίγα προβλήματα, αλλά και… τυραννώντας τη μπάλα με πολλές ντρίμπλες. Έπαιξε περίπου τα 15 λεπτά συνεχόμενα με τον Ρόμπερτς να είναι εκτός.

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Τόσο μετά τον δεύτερο προημιτελικό με την Κύμη (κυρίως) όσο και μετά τον πρώτο ημιτελικό με τον Προμηθέα, είχαμε επισημάνει σχετικά πως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να στηρίζεται στο τρίποντο του. Με την Κύμη έτσι κέρδισε, με τους πατρινούς στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ έδειξε κι άλλα πράγματα. Έρχεται ο δεύτερος ημιτελικός με την ομάδα του Μάκη Γιατρά να το επιβεβαιώσει. Το 39% (11/28) δεν είναι κακό (είχε 6/12 στο 1ο μέρος) ωστόσο ο Ολυμπιακός όταν έσφιξαν τα γάλατα και πάλι κατέφυγε μανιωδώς στο μακρινό σουτ. Κι όσο δεν μπαίνουν, όσο πλακώνει το άγχος και το μυαλό θολώνει, τόσο οι προσπάθειες δεν θα είναι με καλές προϋποθέσεις και δεν θα σου κάνει το χατίρι.

Διαβάστε επίσης

Βίντεο και ανάλυση στο ΣΕΦ!

Βίντεο και ανάλυση στο ΣΕΦ!

Η προπόνηση της Κυριακής για τον Ολυμπιακό ήταν σε χαλαρούς ρυθμούς με τους «ερυθρόλευκους» να βλέπουν βίντεο και να αναλώνονται κυρίως στο κομμάτι της τακτικής