Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Ολυμπιακός του Μπλατ!

Ο Ολυμπιακός του Μπλατ!
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 - 21:11
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

«Έχουμε ένα κομμάτι ακόμα να προσθέσουμε και αργά ή γρήγορα το ρόστερ θα κλείσει», είπε στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης (17/07) ο Ντέιβιντ Μπλατ και στις 12:00 της Τετάρτης (18/07) το ρόστερ του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε με την απόκτηση του Γιάνις Τίμα.

Πέντε προσθήκες έκαναν οι «ερυθρόλευκοι», δύο ανανεώσεις, έκλεισαν (σ.σ. όπως λένε) το ρόστερ 15 παικτών με έξι ξένους, εκ των οποίων οι δύο Αμερικανοί και οι τέσσερις κοινοτικοί (2 Λετονοί, 1 Σέρβος και 1 Γάλλος) και πλέον αναμένεται το «τι κάνεις για να φτάσεις σε αυτά τα αποτελέσματα. Το δύσκολο είναι η δουλειά που κάνεις, η αφοσίωση που βάζεις και η θέλησή του να θυσιάσεις ότι χρειάζεται προκειμένου να κάνεις αυτά τα πράγματα»!

Το τρίπτυχο «νιάτα, αθλητικότητα, σουτ»

Ο Ντέιβιντ Μπλατ λειτούργησε στον σχεδιασμό του για το ρόστερ της ομάδας με βάση το «να συνδυάσω την μεγάλη εμπειρία που έχουν οι παλιοί παίκτες μαζί με τους νέους παίκτες την αθλητικότητα, την ταχύτητα και το σουτ». Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίστηκε στις επιλογές, προσπαθώντας αυτό που «χάνει» στη μία περίπτωση να το κερδίζει στην άλλη.

Ας τα δούμε ένα-ένα καλύτερα…

«Μικρότερος» κατά δύο χρόνια…

Πέντε προσθήκες έκανε ο Ολυμπιακός ηλικίας 26, 26, 24, 24 και 23 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας από 28,1 χρόνια έπεσε στα 26,7. Το να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας ήταν ένας εκ των στόχων του Ντέιβιντ Μπλατ δίνοντας βάση στα νιάτα και στα κίνητρα που έχουν οι παίκτες για να γίνουν «ονόματα», να φτάσουν σε πιο υψηλό επίπεδο.

Η περίπτωση Σάσα…

Η αθλητικότητα ήταν στα top «θέλω» του Ντέιβιντ Μπλατ, ωστόσο δεν έπαιξε πρωταρχικό ρόλο, μόνο στην επιλογή του Σάσα Βεζένκοφ. Στον 23χρονο φόργουορντ έπαιξαν ρόλο τα άλλα δύο στοιχεία του τρίπτυχου: «Νιάτα», «σουτ». Εμπιστεύεται το ταλέντο του, το πώς αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και τους χώρους, την δημιουργία που έχει, την μπασκετική ευφυΐα και το σουτ με το οποίο θα ανοίγει χώρους. Η αθλητικότητα φάνηκε στις υπόλοιπες περιπτώσεις, με τα «συν» και τα «πλην» φυσικά στην κάθε μία εξ αυτών, μιλώντας πάντα σε θεωρητικό και πρώιμο επίπεδο. Όλα θα τα δούμε στην πράξη και βέβαια στο πως θα αξιοποιήσει/εκμεταλλευτεί όλους αυτούς.

Το παράδειγμα με Τουπάν…

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: Ο Τουπάν δεν είναι ο τοπ σκόρερ, δεν είναι ο killer, με βάση αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και την εικόνα που αποκομίσαμε από την Ζαλγκίρις. Ο ρόλος του ήταν διαφορετικός και πιο συγκεκριμένος στο Κάουνας και ενδεχομένως ο Μπλατ να ζητήσει το παραπάνω από τον Γάλλο στην επίθεση. Λέμε για το 37% στο τρίποντο του Τουπάν το οποίο δεν είναι άσχημο και μάλιστα το είχε με 1 τρίποντο κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, ενώ γενικότερα δεν έπαιρνε πολλές προσπάθειες πάνω του, περίπου 4 μπάλες κατά μέσο όρο.

Τα δύο ερωτηματικά…

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει ένα ρόστερ 15 παικτών (με τον Αρσενόπουλο μέσα) και αν μπορούμε να εντοπίσουμε δύο ιδιαιτερότητες αυτές είναι στον «άσο» και τη φροντ λάιν. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πέντε γκαρντ συν τους Τολιόπουλο και Αρσενόπουλο, εκ των οποίων καθαρά πόιντ γκαρντ είναι ο Γκος και ο Μάντζαρης. Ο Τουπάν έπαιζε στα πρώτα του χρόνια πόιντ γκαρντ ενώ ο Στρέλνιεκς παίζει άσος στη Λετονία. Μένει να δούμε και αυτό το κομμάτι λοιπόν. Τα πλάνα του Μπλατ, τους ρόλους, το πώς θα παίξει και τα σχήματα με τα τρία γκαρντ που αναμένεται να δούμε αρκετά.

Ο Τουπάν είναι κυρίως «2» και μετέπειτα «3», όπως είναι ξεκάθαρο πως ο Τίμα είναι «3» και θα πάει στο «4» μόνο κατά ανάγκη (π.χ. τραυματισμός ή κάποια τακτική σε ματς για λίγα λεπτά).

Από κει και πέρα, η φροντ λάιν (4 και 5) του Ολυμπιακού έχει 6 κορμιά. Είναι εμφανής η απουσία της αθλητικότητας στο «4» με Πρίντεζη, Αγραβάνη και Βεζένκοφ (σ.σ. γι αυτό έριξε βάρος στο να υπάρχουν αθλητικοί παίκτες στο «3») και αν παραστεί ανάγκη, όπως λένε στον Ολυμπιακό, θα «κατέβει» ο Λιντέι στο «4», ενώ ο Αγραβάνης μπορεί να «ανέβει» στο «5» για να μην μείνει η ομάδα μόνο με Μιλουτίνοφ και Μπόγρη.

Το ερωτηματικό είναι βέβαια πως αν γίνει κάτι με τον Σέρβο, ένας τραυματισμός ή φορτώνεται με φάουλ στα πρώτα λεπτά, όπως είδαμε στους τελικούς πρωταθλήματος, αν και πως, θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι. Δηλαδή αν ο Λιντέι χρειαστεί στο «4», ο Ολυμπιακός θα τη βγάλει με Μπόγρη-Αγραβάνη στο «5» ή κάποιο πιο ιδιαίτερο σχήμα.

«Συν» και «πλην»…

Ο Ολυμπιακός και δη ο Ντέιβιντ Μπλατ στόχευσε σε νιάτα, σε παίκτες με αυξημένο το κίνητρο για διάκριση και για το step up στην καριέρα τους. Σε όρεξη και διάθεση ώστε μέσα από την ομαδική προσπάθεια να ωφεληθούν και οι ίδιοι. Είναι κάτι που κάνει, που συνηθίζει στην καριέρα του να δουλεύει με ακατέργαστα διαμάντια και να τους φτάνει σε τοπ επίπεδο. Είναι σαφές από την άλλη, πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, προσαρμογής στα δεδομένα (σ.σ. γιατί άλλο Ολυμπιακός και άλλο Παρτιζάν, Χάποελ, Ζαλγκίρις και Μπασκόνια), χημείας και κυρίως εμπειριών και παραστάσεων. Είναι το λεγόμενο ρίσκο με παίκτες που δεν έχουν παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και για τον Γκος και τον Λιντέι είναι πιο μεγάλο αυτό το gαp. Σε μία παρόμοια κατάσταση μπορούμε να βάλουμε και τον Βεζένκοφ ενώ εμπειρία από Ευρωλίγκα έχουν οι Τίμα και Τουπάν, με τον Γάλλο να φτάνει πέρσι μέχρι το Final 4 της Ευρωλίγκας με την Ζαλγκίρις.

Οι αρχές του Μπλατ

Το να κάτσουμε από κει και πέρα να αναλύσουμε πως θα παίξει ο Μπλατ και τι Ολυμπιακό θα δούμε τώρα που συμπληρώθηκε το ρόστερ είναι κάπως άτοπο. Πρέπει να δούμε τους ρόλους, το πώς θα ανταποκριθούν σε αυτούς, το πώς θα ταιριάξουν μεταξύ τους και θα συνεργαστούν. Οι αρχές του Μπλατ είναι γρήγορο μπάσκετ και απλό, με κίνηση και μακριά από τη μπάλα, με τα γκαρντ να επιτίθενται κάθετα. Θέλει σουτ από μακριά, δίνει ελευθερία στην επίθεση και βασίζεται στο ταλέντο των παικτών του ενώ στην άμυνα (παίζουν ρόλο τα ημίψηλα σώματα και οι 2μετροι που προτιμά) προβληματίζει τους αντιπάλους και παίζει σύνθετα.

Διαβάστε επίσης