Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στο τέλος έσωσε την παρτίδα…

Στο τέλος έσωσε την παρτίδα…
Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 - 21:09
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ένα σύστημα, ένα σουτ, μία άμυνα… Αποδείχθηκαν αρκετά για τον Ολυμπιακό για να περάσει νικηφόρα από τη Χαλκίδα επί της Κύμης με 77-74 και να κάνει το 2/2 στην Basket League. Με κάκιστη άμυνα αλλά και εμφανή τα σημάδια της κούρασης, με τρίποντο του Τουπάν στα 17΄΄ πριν το τέλος αφού η μπάλα κυκλοφόρησε υποδειγματικά και χωρίς τον Σπανούλη που έμεινε στην Αθήνα για να ξεκουραστεί καθώς έρχεται διπλή εβδομάδα. Την Τρίτη ταξιδεύει για Βιτόρια καθώς την Τετάρτη αντιμετωπίζει την Μπασκόνια.

«ΚΛΕΙΔΙ»: Η επίθεση και ο χαρακτήρας του Ολυμπιακού πήραν το ματς. Η άμυνα δεν ήταν καλή ενώ ρόλο έπαιξε και η κόπωση καθώς επέστρεψαν από Μόσχα 7 το πρωί του Σαββάτου και πήγαν στη Χαλκίδα αυθημερόν.

MVP: Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στα κρίσιμα σημεία στο τέλος μάζευε ότι έβγαινε εκτός στεφάνης από τους συμπαίκτες του.

ΟΣΚΑΡ Β΄ ΡΟΛΟΥ: Ο Στρέλνιεκς με 7 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο, ο Πρίντεζης και ο Γκος καθώς και ο Βεζένκοφ στην επίθεση.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: 40 πόντους στο ζωγραφιστό η Κύμη και 15 από αιφνιδιασμό.

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ: Ο Γιάνις Τίμα.

Η ανάλυση του αγώνα…

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να ξεκινάει 5άδα με Γκος, Στρέλνιεκς, Τουπάν, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ και τον Σπανούλη να είναι στην Αθήνα για λόγους ξεκούρασης ενόψει της «διπλής» εβδομάδας, μπήκε καλά και επιθετικά στο παρκέ, αλλά πίσω το ίδιο καλά μπήκε και η Κύμη. Γιατί της το επέτρεψε ο Ολυμπιακός. Κάθε προσπάθεια ήταν μέσα και προφανώς, γι αυτό ο Μπλατ αντικατέστησε στα 4.30 λεπτά τους Μιλουτίνοφ και Τουπάν με τους Λεντέι και Τίμα. Παρά τα δύο λάθη του, ο Ολυμπιακός είχε τη βραχεία κεφαλή για το 9-12, με τον Γκος να δημιουργεί αλλά και να τελειώνει στον αιφνιδιασμό και τον Στρέλνιεκς να ευστοχεί από τα 6.75μ. για το 11-15. Όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι στην άμυνα, καθώς Μπολντς και Ουάσινγκτον έκαναν το 18-15, αλλά ο Μπλατ φώναζε από τον πάγκο «δεν έχουμε κάνει φάουλ ακόμα». Το 1ο φάουλ του ο Ολυμπιακός το έκανε στο 1.43 πριν τη λήξη. 1ο δεκάλεπτο 20-18, με την Κύμη να έχει 3 πόντους σε αιφνιδιασμό (4 ο Ολυμπιακός) και 4 από διπλή ευκαιρία (κανέναν ο Ολυμπιακός).

Ο Μαραγκός ανέβασε στο 23-18 με γκολ φάουλ, στην εκκίνηση της 2ης περιόδου, ωστόσο ο Ολυμπιακός, από κει και πέρα, σοβαρεύτηκε και «απάντησε» με ένα… 12-2 σερί, με τον Μάντζαρη να κλέβει και να μοιράζει και τους Γκος, Παπανικολάου αλλά και Μιλουτίνοφ να σκοράρουν για το 25-30. Ο Πρίντεζης με γκολ φάουλ ανέβασε σε 25-33, αλλά ο Ολυμπιακός κόλλησε στο «33». Έκανε λάθη, δεν είχε καλές επιλογές με αποτέλεσμα η Κύμη να πλησιάσει και πάλι σε 29-33 και να αναγκάσει τον Μπλατ να πάρει τάιμ άουτ, φωνάζοντας για τα ριμπάουντ που έχουν χαθεί. Συνέχισε με το ψηλό σχήμα (Τουπάν στο 2, Βεζένκοφ στο 3 και Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ σε 4 και 5 αντίστοιχα) με τον Γάλλο να διορθώνει την προηγούμενη άμυνά του, με σουτ από τα 6 μέτρα και εντυπωσιακό κάρφωμα για το 30-37. Το 2ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 32-39 (12-21 επιμέρους) με τον Ολυμπιακό να έχει 8 πόντους από αιφνιδιασμό, 2 από δεύτερη ευκαιρία, 60% δίποντα (14/23), 33% τρίποντα (3/9), 14 ασίστ, 5 λάθη και 3 κλεψίματα. Η Κύμη είχε πάρει 7 επιθετικά ριμπάουντ και ισάριθμους πόντους από δεύτερη προσπάθεια.

Η Κύμη μπήκε με ένα 5-0 στο 3ο δεκάλεπτο, ο Γκος με τρίποντο έκανε το 37-42, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν βιαστικοί στην επίθεση και πολλές φορές έμπλεκαν στην άμυνα της γηπεδούχου, που έστελνε «παγίδα» στον Πρίντεζη. Αποτέλεσμα; Να μείνει η μπάλα στα χέρια των «ερυθρόλευκων», χάθηκε αιφνιδιασμός και πίσω με τρίποντο ο Ουάσινγκτον έκανε το 44-45. Ο Ολυμπιακός δεν άκουσε το πρώτο καμπανάκι και οι Σαγκς και Ουάσινγκτον έδωσαν το προβάδισμα με 48-47, με το επιμέρους της Κύμης στο 3ο δεκάλεπτο να είναι 16-8. Ο Μπλατ ψήλωσε το σχήμα και πήγε πιο αθλητικά έπαιξε με Γκος, Παπανικολάου, Τίμα, Βεζένκοφ και Λεντέι, με τον Γκος να κερδίζει γκολ φάουλ, αλλά ο Λεντέι να κάνει αντιαθλητικό στον Τουντζιαράκη (τον έσπρωξε) και η Κύμη με τις βολές και τρίποντο του Πουλιανίτη να κάνει το 53-52 και να αυξάνει στη συνέχεια με σουτ του Μπολντς και αιφνιδιασμό του Μαραγκού, μετά το λάθος του Παπανικολάου. 3ο δεκάλεπτο 57-54 με το επιμέρους να είναι 25-15 και την Κύμη να φτάνει τους 12 πόντους από αιφνιδιασμό αλλά και να παίρνει άλλους 7 από λάθη του.

Όσο δίσταζε ο Μάντζαρης (δις) άλλο τόσο ψυχρά το είδαν Στρέλνιεκς (5 πόντους) και Βεζένκοφ (3), οι οποίοι στο 4ο δεκάλεπτο έκαναν με τα σουτ τους το 59-62. Τουπάν και Βεζένκοφ δεν είχαν καλές άμυνες πάνω σε Σαγκς και Ουάσινγκτον αντίστοιχα, ωστόσο μπροστά ο Μιλουτίνοφ… μάζευε τα πάντα και έσωνε καταστάσεις. Αυτός και ο Στρέλνιεκς (7 πόντους σε αυτό το διάστημα) έκαναν το 63-68, αλλά η άμυνα πίσω δεν κρατούσε. Έχασε ριμπάουντ ο Μάντζαρης και ο Πρίντεζης στη συνέχεια και Ουάσινγκτον, Χόρτον έκαναν το 70-68 με 2.22 να απομένουν. Μετά τις βολές του Τουπάν, ο Μπλατ έπαιξε χωρίς 5άρι (με Βεζένκοφ και Πρίντεζη). Ο Πουλιανίτης πήγε ανενόχλητος μέχρι το λέι απ, αλλά Βεζένκοφ με φόλοου και Πρίντεζης έκαναν το 72-74 με 56΄΄ να απομένουν. Ο Ουάσινγκτον έκανε από κοντά το 74-74 και ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε υποδειγματικά τη μπάλα: Πρίντεζης έξω στον Μάντζαρη, δίπλα στον ελεύθερο στη γωνία Τουπάν και τρίποντο για το 74-77, με 17΄΄για τη λήξη. Ο Σαγκς αστόχησε και ο Ολυμπιακός, με αγχωτικό τρόπο, πήρε τη νίκη με 74-77 κάνοντας το 2/2 στην Basket League.

Τα Δεκάλεπτα: 20-18, 32-39, 57-54, 74-77.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στο τέλος έσωσε την παρτίδα…
Στο τέλος έσωσε την παρτίδα…

Διαβάστε επίσης

Παντού κοντά!

Παντού κοντά!

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οι ΓΑΥΡΟΙ δίνουν δυναμικά το «παρών» στο κλειστό της Χαλκίδας.