Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η κούπα δεν χάνεται!

Η κούπα δεν χάνεται!
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 - 16:11

Δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός να νικήσει στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό, καθώς ηττήθηκε στον 2ο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 με 81-79, αλλά έδειξε πως τους... έχει και εκτός έδρας! Οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν το ματς αφού έχαναν με 16 πόντους και τελικά ο αγώνας κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησε με την κλασική πεντάδα που βάζει στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού. Μάντζαρης, Σπανούλης, Κέσελ, Άντιτς και Ντόρσεϊ πάτησαν παρκέ για τους «ερυθρόλευκους» με την μπάλα να καταλήγει σε χέρια Πειραιωτών . Στην πρώτη φάση του ματς ο Ολυμπιακός κερδίζει φάουλ και ο Άντιτς με δύο βολές κάνει το 2-0. Εκπληκτική άμυνα από τον Κέσελ, αλλά οι Πειραιώτες χάνουν την επίθεση. Φάουλ σε προσπάθεια για σουτ στον Μάριτς, με τον Αυστραλό να βάζει την μία μόνο βολή. Το… κρεσέντο των διαιτητών ξεκίνησε από νωρίς χρεώνοντας δύο φάουλ στον Μάντζαρη και τέσσερα σε όλη την ομάδα στα πρώτα δύο λεπτά του ματς, με τον Καλάθη να ευστοχεί σε μια ακόμα βολή. Το παιχνίδι είναι σκληρό με τις ομάδες να σκοράρουν μόνο με βολές, και τον Ντόρσεϊ να μοιράζει τάπες. Ο Μάριτς από κοντά κάνει το 4-3 για τους «πράσινους». Κι άλλο ανύπαρκτο φάουλ στον Ολυμπιακό (Άντιτς), με τον Διαμαντίδη να πετυχαίνει και τις δύο ελεύθερες βολές και στην συνέχεια να ευστοχεί σε λέι απ για το 8-3. Ο Σλούκας παίρνει το επιθετικό φάουλ από τον Σάτο αλλά βάζει μόνο την μία βολή.

Η ίδια ιστορία και πάλι με τον Μπατίστ να παίρνει φάουλ και άλλες δύο από την γραμμή της φιλανθρωπίας για τον Παναθηναϊκό. Ωραία περιστροφή της μπάλας από τους «ερυθρόλευκους» και φάουλ στο τρίποντο στον Παπανικολάου, με τον μικρό του Θρύλου όμως να βάζει τις δύο (10-6). Οι «γκρι» σφυράνε κάθε επαφή. Στις βολές του Σμιθ απαντάει ο Ντόρσεϊ με κάρφωμα από ασίστ του Σπανούλη. Φάουλ πάλι από τον «αρχηγό» και ο Γιασικεβίτσιους κάνει το 2/2. Ο Ολυμπιακός απαντάει με το coast to coast του Μάντζαρη και συνεχίζει με τον Χάινς με σουτ από τα έξι μέτρα (14-12). Ατομική ενέργεια από τον Σμιθ και (16-12). Σπρώξιμο του Σάρας στον Παπανικολάου και δύο βολές για τον φόργουορντ του Θρύλου. Τρίποντο από τον Γκετσεβίτσιους και προσπέρασμα για τον Ολυμπιακό με 17-16. Ο Περπέρογλου σκοράρει αλλά ο Κάιλ Χάινς παίρνει το καλάθι και φάουλ, χωρίς να ολοκληρώσει το «τρίποντο». Καλάθι του Διαμαντίδη και τρίτο φάουλ στον Μάντζαρη με τον Βουγιούκα να χάνει τις βολές και 20-19 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με δύο φάουλ του Ολυμπιακού. Στην τάπα του Βουγιούκα στον Παπανικολάου απαντάει ο Χάινς με κόψιμο στον Λόγκαν, αιφνιδιασμός και καλάθι και φάουλ από τον Σπανούλη (22-20). Δίποντο του Βουγιούκα, αλλά ο σερ Χάινς με προσωπική ενέργεια κάνει το 24-22. Το βιολί τους οι «γκρι» και σε κάθε επαφή δίνουν φάουλ. Πάλι ο Βουγιούκας καλάθι, αλλά ο Χάινς κάνει πλάκα στον Παναθηναϊκό και με γκολ-φάουλ πάει στους +3 το ματς (27-24). Ο Περπέρογλου κάνει το 27-26 αλλά ο Παπ βάζει άλλους δύο. Ο Διαμαντίδης 2/2 από την γραμμή, αλλά ο Σλούκας με τρίποντο κάνει το 32-28 για τον Θρύλο. Ένας πόντος από τον Περπέρογλου κλασσικά με βολή. Ο Πρίντεζης δίνει την απάντηση του στο δίποντο του Διαμαντίδη και ξαναχτυπά με άλλο ένα σουτ (36-31). Σκοράρει ξανά ο Περπέρογλου,ενώ οι διαιτητές ανακαλύπτουν φάουλ στον Σλούκα και ο Καϊμακόγλου με βολές φέρνει το ματς στον πόντο. Ο «Πριντ» βάζει την μια βολή μετά από δυνατό φάουλ του Περπέρογλου και ο Ντόρσεϊ στην επόμενη φάση απλά… φυσάει τον Διαμαντίδη και εκείνος βάζει μία εύστοχη βολή από τις δύο.

Ο Σπανούλης ξεφεύγει από τα σκριν και με σουτ κάνει το 39-36, ο Κατσίβελης παίζει πολύ καλά στον Καϊμακόγλου και στην επόμενη επίθεση ο Άντιτς παίρνει το φάουλ, πάει στις βολές και 41-36. Ο Διαμαντίδης βάζει το δίποντο στην τελευταία δεύτερα και οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια με τον Ολυμπιακό να είναι προηγούμενος με 41-38.

Μετά την ανάπαυλα οι Πειραιώτες ξεκινάνε με την κλασική τους πεντάδα. Χαμένο τρίποντο από τον Μάντζαρη αλλά ο Κέσελ μαζεύει το ριμπάουντ και σκοράρει. Ο Γιασικεβίτσιους πετυχαίνει δύο βολές, αλλά ο Μάντζαρης δίνει έτοιμο καλάθι στον Ντόρσεϊ και 45-40. Ο Αμερικανός σέντερ κλέβει στην άμυνα αλλά ο Σπανούλης δίνει λάθος πάσα στα χέρια του Γιασικεβίτσιους. Πέντε πόντοι από τον Καϊμακόγλου, καλάθι και φάουλ του Μπατίστ και ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα 8-0 σερί (48-45). Τρίποντο του Γιασικεβίτσιους και δίποντο του Καϊμακόγλου φέρνουν τους «πράσινους» στο +7. Άλλοι δύο πόντοι από τον Καϊμακόγλου και κάρφωμα από τον Μπατίστ πάνε το ματς στο 56-45. Δύο βολές από τον Χάινς κόβουν το σερί του Παναθηναϊκού, αλλά ο Τσαρτσαρής σκοράρει από την ρακέτα.

Σωρεία λαθών από την πλευρά του Ολυμπιακού, δύο βολές από τον Σάτο και στο τρίποντο του Διαμαντίδη απαντάει ο Χάινς με γκολ-φάουλ. Δίποντο από Σάτο και καπάκι σουτ του Γκέτσε για το 65-52. Ο Μάντζαρης ρολάρει στο σκριν εκτελεί για τρείς και ο Ολυμπιακός ξεκινάει αντεπίθεση (65-55). Ο γκαρντ του Θρύλου παίρνει το επιθετικό από τον Σάτο και ο Χάινς βάζει άλλο ένα δίποντο με υποψία αμυντικού φάουλ. Πολύ καλή άμυνα από τον Μάντζαρη και ο Παπανικολάου στον αιφνιδιασμό μειώνει στους έξι (65-59). Τέταρτο φάουλ από τον Χάινς και ο Γιασικεβίτσιους (από που αλλού;;) από τις βολές κάνει το 67-59.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του δεύτερου τελικού ξεκινάει με τρίποντο του Καλάθη (70-59), αλλά ο Πρίντεζης… «χορεύει» και κατεβάζει το ματς κάτω από τους δέκα (70-61). Τάπα του Ντόρσεϊ, όμως ο Μάντζαρης αστοχεί και στο καπάκι ο Διαμαντίδης σκοράρει. Τρίποντο από τον «υπαρχηγό» του Θρύλου, ο Μπατίστ όμως κάνει το 74-64. Ο Ντόρσεϊ κάνει το φόλοου κάρφωμα, αλλά ο Πρίντεζης χάνει το λέι απ στην αμέσως επόμενη φάση. Επιστρέφει ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Παπανικολάου και οι «πράσινοι» χάνουν την μιλιά τους… Φάουλ πάνω στον Σπανούλη, αλλά ο «αρχηγός» τις σπαταλάει και τις δύο. Οι διαιτητές ανακαλύπτουν φάουλ στον Σπανούλη και ο Διαμαντίδης με τρίποντο το πάει στους οχτώ. Δίποντο από τον «αρχηγό» και τρίποντο του «Γκέτσε» γυρνάνε το ματς. Ο Red Bill με διείσδυση φέρνει το παιχνίδι στον πόντο και το ματς γίνεται θρίλερ. Χαμένο τρίποντο από τον Παπανικολάου και ο Διαμαντίδης σκοράρει για το 79-76 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Ο Χάινς πάει για το δίποντο, παίρνει το φάουλ ανάμεσα σε τρεις παίκτες και πάει στις βολές. Βάζει και τις δύο και το ματς στον πόντο ξανά. Οι «πράσινοι» έχουν σκάσει και ούτε οι γκρι δεν μπορούν να σταματήσουν τον Ολυμπιακό. Ο Σπανούλης δεν βάζει το τρίποντο και καπάκι οι παίκτες του Θρύλου κάνουν το φάουλ. Στον χαμό των τελευταίων στιγμών του ματς με δέκα δεύτερα να έχουν απομείνει για την λήξη ο Διαμαντίδης πατάει καθαρά την γραμμή μπροστά στον Γκόντα, με τον διαιτητή να κάνει τα στραβά μάτια και την μπάλα να καταλήγει στον Μπατίστ και να φέρνει το παιχνίδι στους τρεις. Γίνεται φάουλ στον Σπανούλη, ο «αρχηγός» βάζει την μία από τις δύο (81-79) αλλά ο Παπαδόπουλος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το επιθετικό ριμπάουντ και το ροζ φύλλο αγώνα πάει στους «πράσινους».

Τίποτα δεν έχει τελειώσει… Την Κυριακή θα τα πούμε στο ΣΕΦ που θα γίνει το 2-1 για τον Ολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 41-38, 67-59, 81-79.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3, Περπέρογλου 7, Μπατίστ 11, Λόγκαν, Σάτο 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 23 (2), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4 (1), Σμιθ 4, Καϊμακόγλου 11 (1),Γιασικεβίτσιους 8.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 18, Άντιτς 4, Σπανούλης 10, Ντόρσεϊ 7, Κέσελ 2, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους 8 (2), Πρίντεζης 10 (1), Παπανικολάου 11 (1), Μάντζαρης 5 (1), Σλούκας 4 (1),Κατσίβελης.

Διαβάστε επίσης

Τι εννοεί;

Τι εννοεί;

Μήπως μπορεί να μας πει ο κ. Τανατζής τι εννοεί όταν λέει στον Διαμαντίδη «δεν είμαι μόνος μου...»;

Ήταν ωραία στο Λιμάνι!

Ήταν ωραία στο Λιμάνι!

Μια χαρά πέρασε ο Παναθηναϊκός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον 3ο τελικό του πρωταθλήματος...

«Ανέδειξε τους νεαρούς»

«Ανέδειξε τους νεαρούς»

Για τον Ντούντα και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας μίλησε ο Ντράγκαν Τάρλατς σε μέσα της πατρίδας του.