Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εδώ είναι το σπίτι τους

Εδώ είναι το σπίτι τους
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 - 21:12

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Διαχρονικά γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας ιστορίας. Οποιος μα όποιος ποδοσφαιριστής φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα δημιουργεί γρήγορα ισχυρούς δεσμούς με τον Ολυμπιακό. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα στη σύγχρονη ιστορία της κορυφαίας ομάδας της χώρας. Θα μας επιτρέψετε να σταθούμε στο σήμερα, προσεγγίζοντας ορισμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους εντός και εκτός γηπέδων επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Θα ξεκινήσουμε από έναν ποδοσφαιριστή που είναι… αντιεμπορικό όνομα, κυρίως λόγω της θέσης στην οποία αγωνίζεται. Μιλάμε για τον Λεάντρο Σαλίνο, ο οποίος δικαιούται περίοπτη θέση στη λίστα των κορυφαίων παικτών των Πειραιωτών στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Διότι σε μία ακόμη αναμέτρηση έκανε κατάθεση ψυχής, «καταπίνοντας» πολλά χιλιόμετρα. Βοήθησε έτσι τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο δημιουργικό σκέλος του παιχνιδιού. Ειλικρινά, ο Σαλίνο μάς φέρνει στον νου την ιστορία του Τάσου Πάντου. Ο τελευταίος όποτε φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα έδινε ό,τι είχε και δεν είχε. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως σε μια συνέντευξή του πριν από έξι-επτά χρόνια ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε δηλώσει ότι αν μπορούσε να πάρει μαζί του στην Ισπανία έναν ποδοσφαιριστή, αυτός θα ήταν ο Τάσος Πάντος.

Το συμβόλαιο του Σαλίνο λήγει το καλοκαίρι. Ασφαλώς και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα υποδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Ομως, η διοίκηση της πειραϊκής εταιρείας έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι ξέρει να επιβραβεύει. Το είδαμε πέρυσι με τον Νταβίντ Φουστέρ. Στη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Ισπανός είχε λυγίσει και ξέσπασε σε λυγμούς, αφού υπήρχε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό. Τελικώς ανανεώθηκε η συνεργασία μαζί του.

Τελικά, ξέρετε τι είναι ο Ολυμπιακός για τον Φουστέρ, τον Σαλίνο, ακόμη-ακόμη και για τον Εστέμπαν Καμπιάσο, αυτή την τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα που έχει ρίξει άγκυρα στο Λιμάνι από το προηγούμενο καλοκαίρι; Είναι το σπίτι τους. Και θα είναι, ανεξαρτήτως το πού θα τους βρει η επόμενη αγωνιστική σεζόν.
Τώρα, έχουμε την ανάγκη να αναφερθούμε σε δύο σπουδαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο όσα προαναφέραμε: τον Γιάγια Τουρέ και τον Κέβιν Μιραλάς. Και οι δύο ποτέ δεν ξέχασαν τον Ολυμπιακό και ούτε απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποια στιγμή στον Πειραιά. Διαχρονικά δημιουργούνται ισχυρότατοι δεσμοί ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τους ποδοσφαιριστές που φορούν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Εργασιακό περιβάλλον

Ασφαλώς και οι επιτυχίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία ενός ποδοσφαιρικού τμήματος. Ωστόσο, μία ακόμη παράμετρος η οποία εξηγεί το δέσιμο των παικτών με την ομάδα του Πειραιά είναι το εργασιακό περιβάλλον μέσα το οποίο εργάζονται. Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι συνθήκες εργασίας στον Ολυμπιακό συγκρίνονται μόνο με την καθημερινότητα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κλαμπ.

Πέρσι το καλοκαίρι γνωρίσαμε τον Μάρκο Σίλβα, στην προετοιμασία των «ερυθρόλευκων». Αμέσως μας κέρδισε με τη συμπεριφορά του, εντός και εκτός γηπέδων. Στη διάρκεια της περιόδου μάς αφιέρωσε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο του προκειμένου, μέσω των συνεντεύξεων που μας παραχωρούσε σε εβδομαδιαία βάση, να απαντάει στις ερωτήσεις μας - απορίες των φίλων του Ολυμπιακού. Και πάντα είχε τη διάθεση να μας αναλύει εις βάθος τις σκέψεις του. Μάλιστα, κατέθετε με ευγένεια και ψυχραιμία τις απόψεις του.

Για τη δουλειά του Πορτογάλου τεχνικού μιλάνε τα αποτελέσματα. Ο ίδιος θα κάνει έναν απολογισμό της σεζόν, η οποία φθάνει προς το τέλος της, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ελληνική τηλεόραση, απόψε στις 9 μ.μ. στη Nova. Εχοντας επιστρέψει από την πατρίδα του, όπου μετέβη τη Δευτέρα μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού για να ηρεμήσει μαζί με την οικογένειά του, αρχίζει σήμερα το απόγευμα την προετοιμασία για τον κυριακάτικο αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Και παράλληλα θα ξεκινήσει τον προγραμματισμό για τη νέα σεζόν.

Εστω και τώρα

Αρκετές φορές προσεγγίσαμε τη λανθασμένη απόφαση της πολιτείας για τη ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας μετά τα επεισόδια στον πρώτο ημιτελικό, ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα. Εστω και τώρα, υπάρχει χρόνος ώστε να διορθωθεί ένα σοβαρό λάθος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διοργάνωση. Ο τρόπος με τον οποίο κύλησε το ντέρμπι των «αιωνίων», με την εξαιρετική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι των «ερυθρόλευκων», είναι το καλύτερο «εργαλείο» στα χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντοντή, για να συνεχιστεί το Κύπελλο.

Χωρίς όρια η «ερυθρόλευκη» αλληλεγγύη

Σε καθημερινή βάση το Λιμάνι του Πειραιά δέχεται νέους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους. Η ανάγκη για σίτιση, ένδυση και στέγασή τους είναι τεράστια. Σε τούτο το σοβαρότατο πρόβλημα ο Ολυμπιακός προσφέρει σε καθημερινή βάση ουσιαστική βοήθεια με χιλιάδες μερίδες φαγητού, αλλά και ρούχα. Στα δικά μας μάτια, η δίχως όρια αλληλεγγύη των «ερυθρόλευκων» είναι το καλύτερο παράδειγμα προς όλους μας. Χωρίς λόγια αλλά με πράξεις, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους που βιώνει η πατρίδα μας, η ομάδα του Πειραιά δείχνει τον δρόμο.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 16/03/2016)

Διαβάστε επίσης

Με τον Ζέκα γιατί δεν στράβωσαν;

Με τον Ζέκα γιατί δεν στράβωσαν;

Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος γράφει για την κατάντια του ΠΑΟ, του οποίου οι ανθρώποι στράβωσαν επειδή ο Εσιέν συνομίλησε με τον Κασάμι πριν την έναρξη του παιχνιδιού στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Η Τσέλσι καλοβλέπει τον Μανωλά

Η Τσέλσι καλοβλέπει τον Μανωλά

Τα ιταλικά Μέσα αναφέρουν πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ετοιμάζει πρόταση 35 εκατ. ευρώ στη Ρόμα, προκειμένου να αποκτήσει τον πρώην μέσο του Ολυμπιακού.

Δίπλα στους πρόσφυγες και οι παίκτες του Θρύλου

Δίπλα στους πρόσφυγες και οι παίκτες του Θρύλου

Την Πέμπτη οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού θα μοιράσουν χιλιάδες μερίδες φαγητού στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και θα αποδείξουν έμπρακτα πως η ερυθρόλευκη οικογένεια και ο ηγέτης του συλλόγου Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκονται στο πλευρό τους.