Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο φάκελος των μεταγραφών

Ο φάκελος των μεταγραφών
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 - 21:51

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Ασφαλώς και οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί το Europa League προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο των καλοκαιρινών μεταγραφών. Ξέρετε, οι Πειραιώτες προετοιμάζονται δώδεκα μήνες τον χρόνο για τις αγορές του καλοκαιριού, αλλά και του χειμώνα. Ετσι, έχουν στα συρτάρια τους επιλογές για κάθε θέση. Και τις ανασύρουν όποτε κριθεί σκόπιμο.

Βεβαίως, οι επόμενοι μήνες έχουν μία σημαντική ιδιαιτερότητα: οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού δεν γνωρίζουν ακόμη την ημερομηνία έναρξης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους. Διότι με διαφορετικό τρόπο θα κινηθούν σε περίπτωση κατά την οποία υποχρεωθούν να παίξουν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League (εκεί στα τέλη Ιουλίου). Διαφορετικά σε σχέση με τον προγραμματισμό που θα κάνουν σε περίπτωση κατά την οποία εξασφαλίσουν την απευθείας παρουσία τους στους ομίλους.

Ισως χρειαστεί να «τρέξουν» γρηγορότερα οι καλοκαιρινές αγορές. Να ανοίξει ο φάκελος των μεταγραφών από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Γενικότερα, να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό το τοπίο αναφορικά με το ρόστερ της επόμενης περιόδου, αν οι επίσημοι αγώνες αρχίσουν στα τέλη Ιουλίου. Θα είναι χρήσιμο -για να μην πούμε απαραίτητο- για τον Μάρκο Σίλβα να έχει κοντά του από την έναρξη της προετοιμασίας τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών με τους οποίους θα δουλεύει στη νέα χρόνια.

Με προκριματικά στο Champions League, η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 18 Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καθυστερήσει ένα εικοσαήμερο και παράλληλα οι ιθύνοντες του συλλόγου θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να διευθετήσουν όλα τα θέματα που αφορούν στο δυναμικό.

Μοιάζει λίγο με κινούμενη άμμο το τοπίο. Ωστόσο, άλλη επιλογή δεν υπάρχει από την αναμονή, μέχρι να μάθουμε την ομάδα που θα κατακτήσει το Europa League. Η Ντόρτμουντ και ενδεχομένως η Σαχτάρ στέλνουν τον Ολυμπιακό στους ομίλους. Ειδάλλως, η σεζόν θα ξεκινήσει νωρίς.

Και θα μας βάλει όλους στο κλίμα των επόμενων χρόνων. Διότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή βαθμολογία, όπου η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά, οι καλοκαιρινές ευρωπαϊκές περιπέτειες θα γίνουν ο κανόνας. Για να αποτελέσουν ξανά εξαίρεση, θα πρέπει να προσφέρουν βαθμούς στη χώρα και άλλες ομάδες, πλην του Ολυμπιακού.

Προετοιμασία για το Euro

Τη στιγμή κατά την οποία ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, αναζητείται κίνητρο στις υπόλοιπες αγωνιστικές υποχρεώσεις στη Superleague. Για τους διεθνείς που μετέχουν στην τελική φάση του Euro ή στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (αφορά τους Λατινοαμερικανούς) τα ματς που απομένουν μπορούν να τα «χρησιμοποιήσουν» ως προετοιμασία προκειμένου να διατηρήσουν τον ρυθμό τους.

Περισσότερο από μιάμιση ώρα παρέμεινε ο Μάρκο Σίλβα στα στούντιο των καναλιών Novasports το βράδυ της Πέμπτης, όταν παραχώρησε την πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση. Από την πρώτη στιγμή που έφθασε στον χώρο, κέρδισε τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς με την ευγένειά του, καθώς έσπευσε να τους χαιρετήσει όλους διά χειραψίας, διατηρώντας ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την ποδοσφαιρική κουλτούρα του. Μιλούσε απλά και ξεκάθαρα για κάθε ζήτημα που άνοιξε προς συζήτηση. Και όταν έφθασε η κουβέντα στο θέμα της παραμονής του στους Πειραιώτες, είπε αυτό που αισθάνεται. Είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του στους «ερυθρόλευκους» και από τη συνεργασία του με τους ιθύνοντές τους. Από τη στιγμή κατά την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το 2017, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον.

Αγγίζει όλους το προσφυγικό

Καθημερινό θέμα συζήτησης στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη αποτελεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αγγίζει τους πάντες το δράμα όσων υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Και δυστυχώς εγκλωβίζονται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το αύριο να μοιάζει σκοτεινό και εξαιρετικά αβέβαιο. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει καθημερινά να προσφέρει τρόφιμα και ρούχα, προκειμένου να επουλώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληγές.

Τα γενέθλια του Στέφανου Καπίνο

Κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής προπόνησης του Ολυμπιακού ήταν ο Στέφανος Καπίνο, καθώς είχε τα γενέθλιά του -έκλεισε τα 22 του χρόνια. Εχοντας τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί του χθες, δεν έκρυψε την περηφάνιά του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και το γεγονός πως ανήκει στην ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο πιο γρήγορα από ποτέ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πάνω απ’ όλα, ο ίδιος θέλει να έχει την υγεία του. Αλλωστε, τούτο είναι το πολυτιμότερο αγαθό όλων. Και ορθώς σκεπτόμενος ο Καπίνο, θέλει να έχει υγεία ως δώρο γενεθλίων του. Πολύχρονος. Παρεμπιπτόντως, ο Σίλβα σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει σε κάποια από τα παιχνίδια της Superleague που απομένουν.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 19/03/2016)

Διαβάστε επίσης

Πάσα... ανθρωπιάς από τον Θρύλο (pics)

Πάσα... ανθρωπιάς από τον Θρύλο (pics)

Ο Ολυμπιακός παράλληλα με τις χιλιάδες μερίδες φαγητού μοιράζει καθημερινά και αθλητικό υλικό στους πρόσφυγες, οι οποίοι μέσω του παιχνιδιού ξεχνούν για λίγο τις κακουχίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.