Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Θρυλικά μαθήματα ανθρωπιάς εν μέσω πολέμου (pics)

Θρυλικά μαθήματα ανθρωπιάς εν μέσω πολέμου (pics)
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 - 23:07

Στο Βελιγράδι για να δώσει φιλικό παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα θα βρεθεί ο Ολυμπιακός στις αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες θα δώσουν φιλικό αγώνα στις 4 Μαΐου, με τους Σέρβους να ετοιμάζουν γιορτή για τα «ερυθρόλευκα» αδέρφια τους.

Αυτό θα είναι το δεύτερο φιλικό που δίνει ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι. Το πρώτο ήταν στις 12/11/1994 όταν οι Πειραιώτες ταξίδεψαν στην τότε εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία με κεντρικό τους σύνθημα να υπάρξει ειρήνη στα βαλκάνια.Ο Ολυμπιακός πάντα πρωτοπόρος σε τέτοιες δράσεις δεν δίστασε να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα και να δείξει σε όλο τον κόσμο πως ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν χαρά στους Σέρβους και έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αγώνας του Θρύλου στο Βελιγράδι ήταν ο πρώτος διεθνής που έδωσε εκείνη την εποχή ο Ερυθρός Αστέρας. Οι Πειραιώτες άνοιξαν στο σέρβικο σύλλογο το δρόμο προς την Ευρώπη, ο οποίος είχε κλείσει λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβια.

Ο Ολυμπιακός εκτός από τον αγωνιστική του αλληλεγγύη έδειξε και το κοινωνικό του πρόσωπο, καθώς ο Πέτρος Κόκκαλης που είχε ταξιδέψει μαζί με την «ερυθρόλευκη» αποστολή είχε επισκεφθεί τραυματίες πολέμου και τους είχε μοιράσει δώρα. Για την ιστορία, το ματς είχε τελείωσε 4-1. Για τους Σέρβους μάλιστα είχε σκοράρει ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα φόρεσε τα χρώματα του Θρύλου και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Το γκολ του Ολυμπιακού είχε πετύχει ο Γιώτης Τσαλουχίδης.

Η 12η Νοεμβρίου του 1994 είναι μια καθοριστική ημερομηνία για τους δύο συλλόγους, καθώς ουσιαστικά από τότε οι «ερυθρόλευκοι» της Σερβίας και της Ελλάδας είναι αχώριστοι. Οι οπαδοί των δύο ομάδων είναι αδελφοποιημένοι, με το πανό των οργανωμένων του Ερυθρού Αστέρα, που έλεγε «Welcome Orthodox Brothers» να προκαλεί ακόμα και σήμερα ρίγος σε όλους τους ΓΑΥΡΟΥΣ. Οι δύο σύλλογοι και οι φίλαθλοί τους είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά και φροντίζουν να το δείχνει με κάθε ευκαιρία….

Διαβάστε επίσης

Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

Ο Θανάσης Φουσκίδης γράφει για τον Γιάννη Αλαφούζο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι προσπαθούν με λάσπη και ψεύδη να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου του ΠΑΟ.