Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Σφίγγει ο κλοιός

Σφίγγει ο κλοιός
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 - 00:31

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα, καθώς έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΕΠΟ με την οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης της πολιτείας για ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδας. Απόφαση που ελήφθη μετά τα θλιβερά επεισόδια στην Τούμπα, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Φυσικά και δεν μπορούμε να μαντέψουμε τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ομως, θα μας επιτρέψετε να κάνουμε υποθέσεις εργασίας, προκειμένου να αναδείξουμε την κρισιμότητα των στιγμών.

Σε περίπτωση κατά την οποία δικαιωθεί η ΕΠΟ, τότε η πολιτεία -όπως έχει ξεκαθαρίσει διά στόματος του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή- θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και έτσι η διοργάνωση του Κυπέλλου θα ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζουμε πως τη μεθεπόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

Ωστόσο, αν η πολιτεία επικρατήσει της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη δικαστική τους διαμάχη, τότε το Κύπελλο θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Και τούτο είναι το λιγότερο, διότι αυτομάτως θα αρχίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει συμπτώματα ασφυξίας, αφού θα αδειάζει η κλεψύδρα προκειμένου να επισημοποιηθεί ο αποκλεισμός των συλλόγων και των εθνικών ομάδων από κάθε διεθνή διοργάνωση.

Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Εκτός και αν οι «ξένες» δυνάμεις πείσουν αύριο τον κ. Κοντονή να διορθώσει το λάθος του, αλλάζοντας την απόφασή του για ματαίωση του Κυπέλλου. Θυμίζουμε πως την Τετάρτη θα δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Πιστεύω πως αυτή η συνάντηση θα ολοκληρωθεί σε ένα πνεύμα συνεργασίας», ευχήθηκε ο κ. Κοντονής κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες. Ομως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η προάσπιση των συμφερόντων των εθνικών ομάδων και των συλλόγων. Παρεμπιπτόντως, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζονται αν αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση. Φανταζόμαστε πως επ’ αυτού δεν θα διαφωνεί ο πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού αθλητισμού. Προφανώς και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, αν και οι ώρες κυλούν πλέον αργά και βασανιστικά για όλους όσοι σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Τακτικοί δικαστές

Βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι η εύρυθμη λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Τούτο αποτελεί αξίωμα και δεν χωρεί την παραμικρή αμφιβολία. Με βάση αυτό το σκεπτικό, μας βρίσκει σύμφωνους η παρουσία τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου. Οπως και η σχετική τοποθέτηση του κ. Κοντονή: «Οποιος αισθάνεται ότι αδικείται, μπορεί να προσφύγει στο ανώτερο πειθαρχικό όργανο, ακολουθώντας την πειθαρχική διαδικασία που περιγράφεται στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και που έχουν οι ίδιες ομάδες εγκρίνει».

Ζητήματα που «καίνε», μπορούν να διευθετηθούν πίσω από τη βιτρίνα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Με το σκεπτικό αυτό θα μπορούσε να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις ο κ. Κοντονής στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο σημείο αυτό θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω και να βγάλουμε στην επιφάνεια ορισμένες συναντήσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού, κ. Γερουλάνου, με γνωστά στελέχη ιστορικών ομάδων της χώρας. Συναντήσεις τις οποίες ουδέποτε διαφήμισε και έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, ο κ. Γερουλάνος δεν είχε συναντήσει μόνο Ελληνες παράγοντες χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό. Το 2012 στη σύσκεψη των υπουργών Πολιτισμού στο Βελιγράδι, συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και επί μιάμιση ώρα συζήτησαν θέματα σχετικά με την καταπολέμηση της βίας. Το αποκαλύπτουμε μετά από χρόνια, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διευθετηθούν δύσκολες υποθέσεις. Ή τουλάχιστον να γίνει ένα βήμα προς τη διευθέτησή τους.

Το τεκμήριο αθωότητας

Ο κ. Κοντονής είπε χθες κάτι που σε μία ευνομούμενη πολιτεία θα ήταν αυτονόητο: «Ισχύει το τεκμήριο αθωότητας για όλους και με βάση αυτές τις αρχές ενός κράτους δικαίου η Κυβέρνηση πολιτεύεται». Μόνο που στη σύγχρονη Ελλάδα αρχίζουμε και συνηθίζουμε όλους εκείνους που αποφασίζουν να παρεισφρήσουν στους «κόλπους» της ελληνικής Δικαιοσύνης για να εξυπηρετούν συμφέροντα, ξεχνώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Μήπως η ελληνική Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί μαζί τους;

Hταν απαραίτητη η προεργασία

Ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του κ. Κοντονή, ο οποίος έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών για τη ματαίωση της συνάντησης των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ, στρέφοντας τα βέλη του προς τον κ. Ντογιάκο. «Μου προκαλεί εντύπωση πως στο και πέντε υπήρχε τέτοια παρέμβαση. Τι ευθύνη είχε το Υπουργείο για τη ματαίωση της συνάντησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Κοντονής. Εμείς θα επαναλάβουμε την άποψή μας πως η κύρια ευθύνη για το «φιάσκο» της συνάντησης βαραίνει τον υφυπουργό, αφού όφειλε να είχε εξετάσει όλες τις πιθανότητες πριν την ανακοινώσει. Διότι για τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απαραίτητη η προεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Τόσο απλά και ξεκάθαρα.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 29/03/2016)

Διαβάστε επίσης